ELO POS PC-1509 terminal

Komplet koji se sastoji od ELO touch monitora i Samtec konfiguracije, a koji je namenjen za korišćenje u prodajnim objektima i svuda gde je potrebno imati što kompaktniji računar i touch monitor, otporan na vlagu i prašinu.

ELO monitori su nam dobro poznati pošto se koriste u brojnim prodajnim objektima kao deo POS (Point Of Sale) sistema. Najćešće je u pitanju kombinacija Touch monitora i kompaktne konfiguracije, uz mogućnost priključivanja velikog broja raznih periferija. Mi ćemo videti jedan takav komplet koji se sastoji iz ELO monitora i zasebne konfiguracije, koji spada u novije modele po specifikacijama. POS terminali imaju nešto drugačije potrebe od klasične home ili office primene, no ovo i nije nešto što očekujemo da vidimo bilo gde drugde osim u prodavnicama.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Touch ekran, otporan na grebanje i habanje
  • Solidna konfiguracija
  • Instaliran Windows 8.1 OS

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Monitor: 15", 1366x768 piksela, 198nits, 300:1 kontrast, odziv 16ms, IntelliTouch
  • Procesor: Intel Quad-Core Processor J1900 (2 GHz)
  • Memorija: 4 GB DDR3
  • Storage: 64 GB SSD
  • Konekcije: 4x USB 2.0, 2x USB 3.0, 2x PS/2, LAN, D-SUB, DVI, HDMI, 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, 2x RS232
  • Hlađenje: pasivno
  • Operativni sistem: Windows 8.1

ELO POS PC 1509

Verovatno je najbitniji deo jedne POS konfiguracije upravo monitor, a u ovom slučaju je to ELO PC-1509, 15.6" varijanta koja nudi solidnu radnu površinu i sasvim dobru rezoluciju od 1366x768 piksela, nalik na čestu rezoluciju ekrana sa laptopa. Monitor dolazi sa specifičnim postoljem koje omogućava da se fiksira direktno na kućište (koje stoji u desktop položaju i ima posebne nosače baš za to predviđene), bilo koju ravnu površinu, monitora na zid i generalno prilično je fleksibilno tako da se može lako prilagoditi potrebama i prostoru korisnika. Dobra stvar je da je kućište monitora napravljeno od crne mat plastike koja nam deluje veoma izdržljivo, takođe vrlo bitna osobina POS terminala koji trpe intenzivno i ne baš tako nežno rukovanje.

Monitor ima zaštitni panel od stakla, koji je otporan na grebanje i habanja, što je odlična vest, mada nemamo tačne podatke o specifikaciji tog stakla; ipak verovaćemo proizvođaču na reč pogotovo pošto znamo da su se i prethodni ELO modeli odlično pokazali kroz godine eksploatacije. Još jedna prednost ovog ekrana je to što je testiran da radi i u vlažnim i prašnjavim sredinama, kao što su recimo magacini ili proizvodni pogoni. Na samom monitoru nalazimo D-Sub video ulaz, USB port (obavezan zbog touch funkcije) i konektor za napajanje, uz klasične meni kontrole na okviru sa prednje strane. Sliku ne treba porediti sa klasičnim monitorima, no za potrebe POS terminala, dobija se oštra slika dobrog i ravnomernog osvetljenja, mada bi kontrast svakako mogao biti malo bolji. Touch radi odlično i nismo imali nikakvih primedbi na osetljivost.

Što se same konfiguracije tiče, a nju potpisuje Samtec, u pitanju je kompaktna varijanta spakovana u Mini-ITX kućište koje zauzima minimalno prostora, i dolazi sa postoljem kako bi moglo stajati i uspravno ako treba. Dodatno, kod ovog modela je napajanje eksterno (popularna cigla, kao kod laptopa), tako da se i tu štedi malo prostora. U pitanju je Intel platforma sa Celeron J1900 procesorom koji je već instaliran na ASRock matičnoj ploči (Q1900-ITX), 4GB DDR3 memorije i 64GB SSD hard disk, uz integrisanu grafiku. Ovo je i sasvim dovoljno snage da se pokrene Windows 8.1 operativni sistem, kao i aplikacija koja će se koristiti u radu. Od konektora, tu su PS/2, USB (koji ima ukupno 6), ali i D-Sub, DVI i HDMI video izlazi, uz jedan RS-232 konektor (još jedan dostupan sa header-a na ploči). Interesantno je da nema Print porta koji je uvek tražen kod ovakvih konfiguracija, što treba imati na umu pre kupovine.

Rezime

ELO je već poznato ime kada su POS konfiguaracije u pitanju, i u ovom slučaju imamo odličan monitor 15.6" dijagonale (nešto veće od onoga što se najčešće sreće), vrlo robustne i izdržljive izrade, sa dosta dobrom konfiguracijom koja dolazi sa već instaliranim Windows 8.1 oprativnim sistemom, tako da jedino treba instalirati odgovarajući program koji će se koristiti i priključiti periferije koje će se koristiti kao što su štampač, bar-kod čitač i slično. Po onome što smo videli, ova konfiguracija i monitor predstavljaju malo moderniju varijantu onoga što obično možemo videti u prodavnicama.

Conclusion

ELO is a well-known brand when it comes to POS configurations, and this is a great 15.6" screen (slightly larger than the standard ones), characterized by robust and durable construction, with good configuration that comes with Windows 8.1, so you only need to install appropriate applications that will be used to connect peripherals such as printers, bar-code reader, and etc. This configuration and monitor represent the modern variation of what we can usually see in the stores.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: ELO POS PC 1509
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs