Eizo ColorEdge CG318-4K

Monitori rezolucije 1920x1080px nemaju mnogo smisla preko 24 inča dijagonale, jer već tada kreću pikseli jasno da se vide i gubi se na oštrini slike. Sa druge strane 4K monitori mi mogli da porastu i do 50 inča pre nego što se pojavi sličan problem.

Puna 4K DCI rezolucija od 4096x2160px

Eizo ColorEdge CG318-4K je monitor pune 4K DCI rezolucije sa 4096x2160px i dijagonale 31.1 inč, što garantuje optimalnu radnu površinu po pitanju fizičkih dimenzija i izuzetno oštru sliku. Dakle, nije u pitanju 4K Ultra HD rezolucija od 3840x2160px već prava 4K rezolucija od 4096x2160px koju je defiinisao Digital Cinema Initiatives. Dakle, na ovom monitoru će se montirati veliki broj skupih holivudskih filmova.

Neverovatna kolor reprodukcija

Naravno, sledeći najbitniji segment je kolor reprodukcija. Monitor ima ugrađen IPS ekran i ima neverovatno realne i precizne boje prikazane na ekranu. Obuhvata bez problema sRGB 100% i 99% AdobeRGB standard. Ono što je impresivno jeste da uspeva da prikaže 98% DCI-P3 kolor palete, koji je vrlo zahtevan standard korišćen pre svega u produkciji filmova.

Automatski senzor skriven u vrhu ekrana

U monitor je ugrađen i senzor koji prati toplinu boje u prostoriji i podešava boje na ekranu, dozvoljavajući idealne uslove za preciznu i pravilnu kolor kalibraciju u svim uslovima.

Još jedan segment gde monitor briljira je svakako kontrast koji je deklarisan na 1500:1 što je teško dokučiva brojka i monitori uglavnom posežu za dostizanjem 1000:1 i tu se staje. Ovo dozvoljava izuzetno crnu boju čak i na najvišem podešavanju jačine pozadinskog svetla, dozvoljavajući da se i najtamnije sive vrlo jasno vide na ovom monitoru.

Podešavanje monitora vrlo fleksibilno

Eizo se potrudio da uz ovaj monitor isporuči i dosta softvera koji će dozvoliti vrlo lako i precizno podešavanje monitora, što je vrlo bitan segment za profesionalce.

Paravan za dobro zasenčenje monitora

Kao i svaki profesionalni monitor, dolazi u paketu sa vrstom paravana koji se stavlja na monitor da bi se maksimalno smanjio uticaj okolnog svetla na reprodukciju slike. Zapravo bez toga se gubi dosta na kvalitetu slike.

Zadnji deo monitora

Obzirom da monitor ima DisplayPort 1.2, moguće je prikazati 4K rezoluciju u 60 Hz, tj. u 60 slika u sekundi, bez ikakvih problema, dajući monitoru izuzetno fluidan prikaz preko potreban pre svega za filmsku produkciju.

Portovi

Od portova na monitoru takođe ima i 3 USB 3.0 porta, kao i jedan HDMI 1.4 port. Neobično je da u monitor ovog nivoa nije stavljen HDMI 2.0 port koji dozvoljava 60Hz prikaza, već je to ekskluzivno rezervisano za DisplayPort, podsećamo da se HDMI 2.0 portovi nalaze i drastično jeftinijim 4K monitorima.

Dve najbitnije zamerke su svakako odsustvo HDMI 2.0 porta i nešto sporija brzina promene od 9ms.

Specifikacija

  • Masa: 24.9 lbs
  • Dimenzije: (WxHxD): 28.9 x 16.7 x 2.6" inches without stand/ 28.9 x 17.1-23.0 x 9.6" with stand
  • Ekran: 31.1 inches, measured diagonally
  • Kontrast: 1500:1
  • Boje: over 1 billion colors
  • Osvetljenje: 350 cd/m2
  • Osvežavanje ekrana: 60Hz
  • Pozadinsko svetlo: LED
  • Brzina: 9 ms grey-to-grey
  • Rezolucija: 4096 x 2160
  • Kompatibilnost: Windows, OSX
  • Priključci: 2 HDMI 1.4, 4 USB 3.0 ports, 2 x DisplayPort 1.2, headphone jack

Zaključak

Eizo ColorEdge CG318-4K je monitor namenjen pre svega filmskoj industriji zbog specifične pune 4K rezolucije i punih 60Hz osvežavanja sa neverovatno preciznom reprodukcijom boja. Ipak, njegova upotrebna vrednost zadovoljava i potrebe svih ostalih grana, jer ako ste uspešno zadovoljili potrebu filmske industrije, ostali se neće buniti sigurno. Cena je nešto što je van domašaja prosečnog kupca ne samo u Srbiji, već i u svetu, ovo je zaista vrhunski monitor koji ima i vrhunsku cenu od oko 6000€. Pravi profesionalci neće ni razmišljati da li je ovo visoka cena ili ne. Ono što nudi je svakako ono što je njima preko potrebno da bi mogli svoj proizvod da izvedu maksimalno kvalitetno, a u tim industrijama su cifre milionske, tako da ovaj monitor deluje iz te perspektive kao vrlo povoljna kupovina.

Conclusion

Eizo ColorEdge CG318-4K is monitor purposed for the film industry, offering full 4K resolution and 60Hz refresh rate with astonishingly precise color reproduction. Yet, usability is not reserved only for the film industry, because if you successfully satisfied the needs of the film industry, others will be satisfied too. Price is something out of reach of the average buyer not only in Serbia, but in world too, this is top-notch display and it comes with 6000€ price tag. Real professionals won't even think about the price. The stuff the monitor offers is crucial for their needs so that they can produce their product at the highest quality. In movie industry there is a lot of money, so the price from that perspective seems like a bargain.