D-Link PowerLine Starter Kit

Starter Kit sadrži dva PowerLine adaptera, što je i minimalno neophodno da bi se dva uređaja povezala, ili jedan uređaj dodao na već postojeću mrežu. Vrlo su jednostavni za upotrebu, a rešavaju problem onih koji nemaju uslova za LAN ili WiFi mrežu.

Cela priča sa PowerLine uređajima nije tako nova, i već imamo par generacija ovih veoma praktičnih adaptera. O čemu se zapravo radi? U slučajevima kada nije baš jednostavno ili uopšte moguće provući mrežne kablove ili postaviti bežičnu mrežu, mogu se u te svrhe iskoristiti utičnice za struju kojih ima u svakoj prostoriji. Naravno, rezultati odnosno brzina transfera će zavisiti od kvaliteta strujnih instalacija, a za najbolje performanse se savetuje da se ne koristi razdelnik napona, kao i da utičnice koje budete koristili budu na istoj fazi. Ono što je posebno bitno kod ovih adaptera je što je instalacija izuzetno jednostavna, tako da ih bukvalno svako može u par minuta postaviti i podesiti.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Performanse zavise od kvaliteta instalacija

Specifikacije

  • Interfejs: 10/100Mb LAN, PowerLine (do 200Mbps)
  • Bezbednost: 128-bit AES data encryption
  • Dimenzije: 65.6 x 47.8 x 27.7 mm

D-Link PowerLine AV Mini Easy Starter Kit GO-PLK-200

PowerLine uređaji koji stižu u pakovanju su prilično kompaktnih dimenzija, svega 65.6 x 47.8 x 27.7 mm, i izgledom dosta podsećaju na neke adaptere za napajanje, stim što su bele boje, sa već ugrađenim shuko utikačima. Pošto je u pitanju Starter Kit, dobijaju se 2 adaptera, dva LAN kabla i kratko korisničko uputstvo. Sa prednje strane imamo oznaku proizvođača i tri LED lampice (Power, Powerline LED, Ethernet LED), čije su uloge prilično jasne, a mi ćemo samo skrenuti pažnju na sledeće: Powerline LED boja će indikovati kvalitet uspostavljene veze između adaptera (zelena boja predstavlja odličan kvalitet, narandžasta dobar, a crvena slabiji kvalitet).

Sa donje strane adaptera se nalazi LAN konektor (10/100M) i jedan Simple Connect taster koji služi za setovanje Security opcije enkripicije (default ključ je HomePlug AV, 128-bit AES). LAN port je tu za povezivanje uređaja, odnosno priključivanja na ruter, u zavisnosti od konfiguracije. U svakom slučaju, povezivanje traje svega 10tak sekundi kada adapteri komuniciraju međusobno i uspostavljaju vezu. Kada nema transfera duže od 5 minuta, automatski se aktivira Sleep režim koji potrošnju spušta za preko 70%. Što se tiče performansi, ukoliko su strujne instalacije dovoljno dobre, veza će biti sasvim dovoljna recimo za strimovanje Full HD sadržaja.

Rezime

PowerLine adapteri su se do sada odlično pokazali i radi se bez sumnje o vrlo praktičnoj metodi povezivanja uređaja korišćenjem strujnih instalacija. Ovo znači će se u par koraka novi uređaj dodati na postojeću mrežu (kada će jedan adapter morati da se priključi LAN kablom na ruter) ili jednostavno povezati dva računara radi prenosa podataka, a sve to korišćenjem postojećih strujnih instalacija. Bitno je ne koristiti razdelnih napona (ili recimo UPS), već povezati adaptere direktno na utičnice za struju. Cena ovih adaptera nije visoka i sigurno je da će biti odličan izbor za sve one kojima je razvlačenje LAN kablova previše komplikovano, a nemaju uslove ni za WiFi mrežu.

Conclusion

PowerLine adapters are a practical method of connecting devices using electrical installations. It means a new device will be added to an existing network in a just few steps (one adapter must be connected to a router using a LAN cable) or simply connect two computers in order to transfer data, using only the existing electrical wiring. It is important not to use the voltage divider (or an UPS), but to connect adapters directly to the power outlet. The price of these adapters is not high and it is going to be an excellent choice for situations where setting the LAN cables is too complicated, while they do not provide the conditions for the Wi-Fi network either.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 32€

Pin Computers ustupio: D-Link PowerLine AV Mini Easy Starter Kit GO-PLK-200
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.