D-Link DWA-131

Interesantan dodatak namenjen onima koji traže jednostavan način da se umreže. Dimenzije su minijaturne, nalik na wireless adaptere za miševe i tastature. Instalacija je jednostavna, ali treba ipak proveriti i skinuti najnovije drajvere.

Već neko vreme vidimo da su USB WiFi adapteri postali prilično popularni, što je i logično pošto se radi verovatno o najjednostavnijem načinu da dobijete wireless pristup na svom računaru ili laptopu. Iako logično da modeli sa većim eksternim antenama imaju bolje performanse odnosno prijem signala, ovakvi minijaturni modeli će zauzeti jako malo prostora i lako se mogu bilo gde poneti i koristiti, gde god ima slobodnog USB konektora. D-Link je prilično prepoznatljivo ime kada je mrežna oprema u pitanju, tako da u startu ima prednost u odnosu na druge, manje poznate proizvođače, što se doduše ogleda i u nešto većoj ceni. Ipak, ima dovoljno onih koji ne žele da rizikuju i koji radije vole da plate malo više a da dobiju poznatiji brend.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Cena je nešto veća od konkurencije

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 1.8mm x 34.4mm x 7.7mm

D-Link DWA-131

Uz dimenzije od 1.8x34.4x7.7mm, jasno je da se radi o veoma kompaktnom adapteru koji je nalik na one minijaturne USB bežične adaptere za miša i tastaturu koje često viđamo. Sastoji se iz USB konektora (u pitanju je USB 2.0 interfejs) i plastičnog kućišta koje krije svu elektroniku i antenu, a koje ima udubljenje za palac, pa ga je vrlo jednostavno uhvatiti i priključiti ili skinuti sa USB porta. Jedino što se spolja vidi jeste oznaka proizvođača, a vidimo da se mesta našlo i za WPS (Wi-Fi Protected Setup) taster sa ugrađenom i LED lampicom. U pakovanju stiže i CD sa drajverima i softverom, kao i kratko korisničko uputstvo. Iako je u pitanju plug and play uređaj, treba ipak instalirati najsvežije drajvere, pa savetujemo da se na sajtu proizvođača i proveri koja je najsvežija verzija.

Adapter podržava 802.11g i n standarde, sa maksimalnom brzinom do 300Mbps, što znači da se mogu očekivati i dosta dobre brzine transfera, no opet da ponovimo i to da će u slučajevima gde je signal problematičan, odnosno gde prijem nije tako dobar, rezultati biti lošiji. Ipak, jasno je da integrisana antena ovih dimenzija neće biti idealan izbor za one koji inače imaju problematičan prijem, pošto za njih postoje i drugačije varijante, kao što su recimo USB adapteri sa eksternom antenom. Ipak, za slučaj da treba brzo obezbediti bežični interfejs, ovakav adapter predstavlja idealan izbor i tu nema nikakve dileme.

Rezime

D-Link u ponudi ima solidan broj raznih mrežnih uređaja, a kako su Wireless mreže sada prisutne skoro svuda, ne čudi što se na svakom koraku mogu naći neki adapteri. Ovo je jedan od manjih, što znači da je zgodniji za nošenje, no može biti problema ukoliko vam je bitno da dobijete što jači signal. Ukoliko to nije slučaj, ovaj D-Link je sjajan izbor, pa iako cena jeste malo jača, ponekad je ipak bolje ukazati poverenje proverenom brendu.

Conclusion

D-Link offers a considerable number of different network devices, and bearing in mind the fact that wireless networks are present almost everywhere, it is possible to find adapters everywhere. This is one of the smaller ones, which means it is more convenient to carry around, but it can be a problem to get stronger signal, if necessary. If not, D-Link is a great choice, even though the price is a bit higher, sometimes it's better to opt for a proven brand.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 20€

Gigatron ustupio: D-Link DWA-131
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com