D-Link DES-1008D

Novi model D-Link 8-portnog sviča, modernog dizajna i odličnih karakteristika. Svič je dosta bitan deo mrežne opreme od koga zavise performanse cele mreže, tako da je uvek bitno imati pouzdan uređaj kakav je i DES-1008D.

D-Link je jedna od kompanija kojoj ne treba neki poseban uvod pošto se radi o vrlo poznatom proizvođaču mrežne opreme. Ovom prilikom ćemo predstaviti jedan osveženi model sviča, DES-1008D, koji je namenjen kancelarijskim korisnicima, ali i onima koji imaju malo složeniju mrežnu konfiguraciju kod kuće. Najjednostavnije rečeno, svič služi za međusobnu komunikaciju uređaja, tako da će za povezivanje na internet biti neophodno da jedan od njih bude i ruter koji je prilključen na intenet. Ono što je odlično je da cena ovog modela nije tako visoka, te da predstavlja odličan dodatak svima kojima je brzina protoka podataka u okviru mreže vrlo bitna stvar.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gembird NS-5PM Lan Switch - Interfejs: 8x 10/100Mbps, Auto MDI/MDIX

  • Switching fabric: 1.6Gbps
  • Mac Adress table: 2k unosa
  • RAM Buffer: 57KB po uređaju

D-Link DES-1008D

Prvo što upada u oči je da je D-Link osvežio dizajn, pa tako više nemamo ružnjikavu kutiju, već atraktivno plastično kućište od neizbežne crne glossy plastike. Iako svič nije obično uređaj koji stoji svima pred očima, nije loše da i ukoliko se nađe na takvom mestu, ipak izgleda moderno i reprezentativno. Ovaj svič se može postaviti i na sto, a može se i zakačiti na zid pošto sa donje strane ima proreze za šrafove. Statusne diode su sa gornje strane, ispod ukrasne poluprovidne plastike kućišta i sa zelenim LED osvetljenjem. Imamo jednu Power i osam Port ikonica koje će samo označiti da li je uređaj uključen i koji su portovi aktivni.

Sa zadnje strane stoji 8 portova i konektor za napajanje, a ono što je vrlo bitno je da je svi portovi podržavaju automatski MDI/MDIX Crossover, što u prevodu znači da nema potrebe koristiti crossover kablove, kao i da nema uplink portova, odnosno da se svih 8 može koristiti regularno. Komunikacija je moguća u half (100Mbps) ili full (200Mbps) duplex modu. Posebna 802.3x kontrola protoka podataka je vrlo bitna pošto se broj izgubljenih paketa svodi na minimum ukoliko je bafer prijemnog porta ispunjen. Uz bafer od 57KB po portu, i napredno dinamičko alociranje memorije, ovaj svič bi trebao da izdrži i prilično intenzivan protok podataka bez ikakvih problema.

Rezime

Iako kao pasivni deo mreže svič ne deluje toliko bitno, od njega itekako dosta zavise performanse cele mreže, tako da se mala investicija uvek lepo isplati. Najbolji pokazatelj koliko je neki svič dobar je to da li i koliko često mora da se interveniše, a kod ovog modela se to jako retko dešava, čak ni posle nestanka struje neće biti problerma da se automatski cela mreža oporavi. Posle inicijalne instalacije i povezivanja, većina će verovatno i zaboraviti da ima instaliran svič, što je i najbolje.

Conclusion

Although being a passive part of the network switch does not seem that important, performance of the whole network depends on it and that small investment certainly pays off. The best indicator of how good a switch is, whether and how often must be intervened, which rarely happens with this model, is the fact that even after a power failure will not be problem to automatically recover the entire network. After initial installation and connection, most will probably forget having installed switch, which is the best thing of all.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2011.): 17€

Gigatron ustupio: D-Link DES-1008D
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com