D-Link DAP-2310 WiFi N Access Point

Odličan Access Point koji dolazi iz kompanije D-Link. U pitanju je malo napredniji model koji podržava 802.11n standard i protok od 300Mpbs. Radi na 2.4GHz frekvenciji i nudi prilično dobru fleksibilnost podešavanja mreže i za ona koji su malo zahtevniji.

Za D-Link više i nije potrebno neko posebno predstavljanje pošto se izvesno radi o jednom od najpoznatijih proizvođača mrežne opreme, sa prilično bogatom ponudom i za kućne i za poslovne korisnike. Ovom prilikom ćemo predstaviti jedan Access Point, koji spada u 802.11n kategoriju, sa podrškom za maksimalan (teoretski) protok od 300Mbps. Ovakav uređaj je namenjen onima koji žele da brzo i jednostavno postave i konfigurišu WiFi mrežu, uz neke opcije koje i ne viđamo tako često kod klasičnih 4-portnih WiFi rutera.

Ključne karakteristike

  • Gigabitni ethernet port
  • Podrška za 802.11n standard i 300Mbps protok
  • Konfiguracija do 8 SSID
  • Podrška za 802.3af Power over Ethernet (PoE)

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: LAN 10/100/1000Mbps
  • Funkcije: Access Point, Wireless Client, WDS, WDS sa AP-om
  • Bezbednost: 64/128-bit WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK
  • Dimenzije: 148 x 28 x 111 mm

D-Link DAP-2310 Wireless N Access Point

Dizajn ovog WiFi Access Point-a možda nije baš najmoderniji, i radi se plastičnoj kutiji dimenzija 148x28x111 mm u kompleno crnoj boji. Pored otvora za hlađenje sa gornje strane i oznake proizvođača, nema puno toga što privlači pažnju na prvi pogled. Kontrolni panel napred sadrži samo tri statusne lampice (Power, WLAN, LAN). U pakovanju stižu standardni eksterni adapter za napajanje, kratko korisničko uputstvo, CD sa dodatnim uputstvima, LAN kabl i dve antene. U pitanju su 2 dBi antene koje rade na 2.4GHz frekvenciji, tako da se po potrebi mogu instalirati i neke jače ako to bude potrebno.

Sa zadnje strane su dva konektora za antene, priključak za napajanje, LAN port i uvučeni Reset taster. Ovaj Access Point se može postaviti na neku ravnu površinu ili zakačiti za zid. Ono što će većinu odmah zanimati je koje režime rada podržava, i tu su: Access Point (AP), WDS sa AP-om, WDS/Bridge (bez AP-a), Wireless Client. Ovo znači da je u pitanju prilično fleksibilan uređaj koji će dosta proširiti mogućnosti podešavanja WiFi mreže. Podržani su i sve opcije enkripcije stim što su tu i RADIUS Authentication, MAC Address Filtering, Rogue AP Detection opcije koje će i dodatno poboljšati bezbednost.

Rezime

Da bi se pristupilo podešavanjima, tu je Telnet, Web, SNMP i AP Manager pristup, a kao posebna pogodnost za montažu tamo gde nema baš pristupačnog izvora napajanja, podržava i 802.3af Power over Ethernet (PoE). Interesantno je da imamo ugrađen i (Wireless Multi Media) QoS klijent koji prioritet daje audio, video i voice aplikacijama. Gledajući spisak podržanih opcija i tehnologija, nameće se zaključak da je ovo Access Point ipak namenjen malo zahtevnijim korisnicima za malo zahtevnije mreže, i u tom smislu bez ikakve dileme dobija preporuku.

Conclusion

To access the settings, there is Telnet, Web, SNMP and AP Manager access, as well as a special benefit for installation in places where there is no accessible power source, it supports 802.3af Power over Ethernet (PoE). A built-in (Wireless Multi Media) QoS client gives priority to audio, video and voice applications. This Access Point is designed for demanding users and for demanding networks, and we do recommend it.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: D-Link DAP-2310 Wireless N Access Point
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.