Cooler Master V850

Ovo je nova Cooler Master serija napajanja V, sa modelom 850W, koja se pokazuje u najboljem svetlu. U pitanju je full modular napajanje vrhunskog kvaliteta, koje će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.

Cooler Master je predstavio novu V seriju napajanja kojom se direktno kandiduje u trci za najkvalitetnije napajanje na tržištu. Iako ova kompanija zauzima veoma dobru poziciju na tržištu, u poslednje vreme se pojavilo dosta izuzetno kvalitetnih napajanja i čini se da je situacija daleko bolja nego ikada ranije. Baš zbog toga i nije lako odabrati najbolji model niti se odlučiti kada dođe vreme kupovine. Model V850 je napajanje za malo zahtevnije korisnike, sa izlaznom snagom od 850W i 80 Plus Gold sertifikatom, pa iako to znači i u startu malo veću cenu, teško da će ikome to biti velika prepreka, posebno ako traže najbolje što se može kupiti, a V850 pada upravo u tu kategoriju.

Ključne karakteristike

  • 80 Plus gold sertifikat
  • Tiho hlađenje zahvaljujući 135mm ventilatoru
  • Fantastične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 850W
  • Standard: ATX 12V v2.3
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 135mm Hydraulic Dynamic Bearings
  • Dimenzije: 150 x 86 x 170 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 1x 4+4-pin CPU, 6x PEG 6+2pin, 4x Molex, 1x Floppy, 9x SATA
  • Dodatno: 80 Plus Gold sertifikat, OVP/UVP/OPP/OTP/SCP zaštita

Cooler Master V850

Napajanje iz V serije izgledom dosta podseća na ostale Cooler Master modele koje smo mogli videti i ranije, sa limom u crnoj mat boji i sa karakterističnim Cooler Master oznakama. Odmah vidimo proreze za ventilaciju sa zadnje strane, kao i ugrađeni 135mm ventilator, što govori da neće biti problema sa hlađenjem, i to se i potvrdilo, pogotovo što je ventilator prilično tih, a temperatura napajanja ne skače previše čak ni pod maksimalnim opterećenjem. Interesantno je da proizvođač navodi da se maksimalna snaga može izvući do temperature od 40 stepeni, mada većina drugih modela gura i do 50. Ipak, ono što je istina je da je Cooler Master jednostavno prilično konzervativno dao ovu ocenu i da neće biti nikakvih problema vezanih za temperaturu. Ugrađeni ventilator koristi Hydraulic ležaj koji je dosta tiši i dugovečniji od proseka.

Ovo napajanje je kompletno modularno, što znači i da svi kablovi stižu u simpatičnoj torbici i da će moći da se koriste po potrebi. Svi kablovi, osim onog za matičnu ploču (koji je sleeve-ovan), su flat tipa i veoma su zahvalni za kabliranje. Nije loše pomenuti i da je ovo napajanje bazirano na Seasonic KM3 platformi, koja je jako dobro poznata i koja predstavlja jedno od najboljih rešenja na tržištu. Na raspolaganju je sasvim dovoljno konektora (6 za grafiku, 9 SATA i 4 Molex-a), ali zanimljivo je da postoji i samo jedan 4+4 pinski za napajanje procesora, iako smo navikli da vidimo dva (mada realno, retko koja ploča to i podržava). Napajanje je izrađeno korišćenjem najkvalitetnijih komponenti i jednostavno nema ni jednog jedinog dela gde se štedelo. Zanimljivo je da proizvođač navodi da odstupanja u napajanju 12V grane (naravno, postoji samo jedna 12V grana i to od 70A u ovom slučaju) iznosi maksimalno 1%, što je za svaki respekt, a u šta smo mogli i da se uverimo, te da jednostavno ovo napajanje radi maksimalno stabilno bez obzira na okolnosti i opterećenje.

Rezime

Ono najlepše smo ostavili za kraj, naime iako je napajanje sa 80 Plus Gold sertifikatom, možemo da potvrdimo da bez problema zadovoljava i 80 Plus Platinum, što je stvarno sjajna vest. Bez većeg razmišljanja, ovaj Coooler Master model (kao i cela V serija) predstavlja jedno od najboljih napajanja na tržištu i ukoliko tražite maksimalan kvalitet, neće biti greške ako odaberete upravo V850. Vidimo sve više 80 Plus Gold i Platinum modela i to je dobar trend koji nam govori da će i cene biti sve povoljnije. Ne treba gubiti iz vida da od napajanja zavisi rad celog računara, a koliko god da mislite da se uštedeli na napajanju može u nekom trenutku skupo da košta. Cooler Master se vraća na velika vrata high end modela sa svojom V serijom i zaslužuje preporuku.

Conclusion

Although this is power supply with 80 Plus Gold certification, meets 80 Plus Platinum standard too, which is very good. This Cooler Master model (and the entire V-Series) is one of the best power supplies on the market and if you are looking for maximum quality, you should opt for V850. There are many 80 Plus Gold and Platinum models on the market, and this trend means the prices are going to be cheaper. Performance of the computer depend on the power supply, and no matter how much you think you can save on power supply, at some point it can cost you much more. Cooler Master is coming back in a great style with its high-end models and the V series and definitely deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 150€

Gigatron ustupio: Cooler Master V850
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com