Chieftec Navitas GPM-1000C

Sjajno Chieftec napajanje iz Navitas serije, snage 1000W i modularnog dizajna. Izuzetno stabilan i tih rad, uz brojne ugrađene zaštite i visoki 80 Plus Gold sertifikat o efikasnosti.

Chieftec je kompanija koja je jako dugo prisutna na našem tržištu i bez dileme se radi o kompaniji čija napajanja, ali i kućišta, uvek zauzimaju visoke pozicije na best-buy listi. Dobili smo priliku da isprobamo napajanje iz nove Navitas serije, model GMP-1000C. Ovo je modularno napajanje snage 1000W i sa 80 Plus Gold sertifikatom o efikasnosti, te predstavlja sjajan izbor za malo zahtevnije korisnike kao što su igrači i overklokeri.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Modularan dizajn
  • 80 Plus Gold sertifikat
  • Prilično tih rad zahvaljujući 140mm ventilatoru

Utisak kvare

  • Voleli bi da vidimo više Molex i PEG konektora

Specifikacija

  • Kompatibilnost: ATX 12V. V2.3
  • Snaga: 1000W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ventilator: 140mm Ball Bearing Fan
  • Dimenzije: 160 mm x 150 mm x 87 mm
  • Priključci: fiksni (20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 4+4-pin CPU), modularni (2x 6+2-pin PEG, 3x 4-pin Molex, 10x SATA, 1x floppy
  • Dodatno: Active PFC, 80 Plus Gold sertifikat, OVP (Over Voltage Protection), UVP (Under Voltage Protection), OCP (Over Current Protection), SCP (Short-Circuit Protection), OPP (Over Power (Load) Protection), OTP (Over Temperature Protection), AFC (Automatic Fanspeed Control)

Chieftec Navitas GPM-1000C

Napajanje stiže u formatu dimenzija 160x450x87mm, i ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema sa instalacijom u standardna ATX kućišta. Završna obrada je veoma dobra i dopao nam se pomalo industrijski finiš koji će svakako odudarati od konkurencije. Kućište nam u svakom slučaju deluje vrlo robustno i izdržljivo, te da neće biti problema sa otiscima prstiju i prašinom kao kod modela sa glossy površinom. Ovaj model spada u modularna napajanja, ali nije kompletno modularan, pošto su fiksirani kablovi za napajanje matične ploče (20+4 pinski konektor) i procesora (4+4 pinski konektori), koji su pedantno sleeve-ovani.

Svi ostali kablovi stižu odvojeno (šteta što nema i neke torbice za držanje tih kablova), i u pitanju su standardni okrugli kablovi koji su takođe svi sleev-ovani. Na samom napajanju vidimo šest konektora, od kojih su četiri obeleženi sa PWR 1-4 i crne su boje, dok su dva konektora crvene boje i obeleženi sa VGA 1-2. Kao su prvi sa 6 pin-a a drugi sa 8 pinova, neće se desiti da pogrešite prilikom povezivanja. Što se tiče broja konektora na raspolaganju, imamo 10 SATA priključka, 3 Molex-a, 1 Floppy i dva 6+2 pinska za grafičke kartice. Možda bi bilo dobro da ima koji Molex više, a isto važi i za konektore za grafičke kartice, pošto će ukoliko recimo koristite neki NVIDIA SLI ili AMD CrossFire sistem sa dve grafičke kartice sa po dva naponska konektora, morati da se koriste Molex na PEG adapteri, te će ostati samo jedan Molex slobodan. Za hlađenje, koristi se poveći 140mm ventilator sa promenljivim brojem obrtaja koji se automatski reguliše u odnosu na izmerenu temperaturu unutar napajanja. Dobra vest je da se do nekih 60% opterećenja praktično i ne čuje.

Rezime

Napajanje je dizanirano da ima jednu 12V granu (83,3A / 999,6W), dok kombinovane +5V (25A) i +3,3V (25A) mogu izvući 130W. Sa maksimalno 1000W snage u kontinuitetu, ovo napajanje neće imati problem da izađe na kraj i sa najzahtevnijim konfiguracijama, te da nema praktično nikakvih oscilacija napona. Chieftec se uključio u tržišnu trku sa ovim 1KW napajanjem koje zadovoljava strogi 80 Plus Gold sertifikat, što znači i visoku energetsku efikasnost, odnosno da se veoma malo energije rasipa. Dodatno, tu je i poduži spisak ugrađenih zaštita od nepravilnosti u radu mreže. Kada se pogleda cena, kao i cena sličnih konkurentskih modela, jasno je da se radi o stvarno sjajnoj ponudi.

Conclusion

This power supply has a single 12V rail (83,3A/999,6W) while combined +5V (25A) and +3.3V (25A) may provide 130W. With a maximum of 1000W of power continuously, this power supply can cope with the most demanding configurations, with no power surges. Chieftec enter the market race offering the 1KW power supply that meets the strict 80 Plus Gold standard, which means high energy efficiency, little waste of energy and a long list of built-in protections against power network malfunctions. Considering its price and the price of similar competing models, it is clear this is a great offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 190€

EWE Comp ustupio: Chieftec Navitas GPM-1000C
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers