Canon predstavlja Sumire Prime seriju – sedam novih kinematografskih prajm objektiva sa PL nosačem

Beograd, 16. april 2019. godine – Canon Europe je najavio početak prodaje svoje serije objektiva Sumire 1 Prime – lepeze od sedam brzih T-stop kinematografskih prajm objektiva, svaki od njih sa izmenjivim PL nosačem, koji može da se modifikuje u EF nosač 2 . Osnažujući kinematografsku ponudu, novi objektivi - CN-E14mm T3.1 FP X, CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X, CN-E85mm T1.3 FP X i CN-E135mm T2.2 FP X – kompatibilni su sa bilo kojim filmskim kamerama sa PL nosačem opremljenim bilo sa 35-milimetarskim senzorom punog formata ili senzorom formata Super 35mm, uključujući odabrane Cinema EOS kamere. Zahvaljujući novodizajniranom kinematografskom izgledu i objedinjenom toplom tonalitetu boja, ovi prajm objektivi dizajnirani su da unaprede kreativnost i mogućnosti upotrebe u filmskoj industriji. Sumire Prime serija na tržište ulazi u trenutku kada kinematografi žele da ispune rastuće zahteve za sadržajem visokog kvaliteta sa doživljajem koji je kreativniji, ličniji i ekspresivniji.

Optička izvrsnost: Canon-ov novodizajnirani kinematografski izgled

Napravljeni sa Canon-ovim nasledstvom optičke izvrsnosti u prvom planu, sedam prajm objektiva pružaju nove mogućnosti beleženja slike za zaposlene u filmskoj industriji. Posvećeni detaljima, oni imaju asferični element velikog prečnika i staklo za anomalnu disperziju, što pruža delikatne, baršunaste nijanse kada se otvor blende približava svojoj maksimalnoj vrednosti prilikom snimanja. Ovaj jedinstveni optički dizajn za rezultat ima ravnomerno i prirodno prikazivanje slike, donoseći impresivan kvalitet slike i toplije tonove u filmsku produkciju. Podržavajući dijafragmu sa 11 listića, svi objektivi imaju preciznu manuelnu kontrolu, pružajući kinematografima bogatije nivoe zaobljenog bokea radi boljeg doživljaja subjekata i mekših zrakova svetla – što je savršeno za pravljenje intimnih snimaka koji usmeravaju pažnju gledalaca na određene detalje. Zahvaljujući velikom prečniku objektiva, moguć je svetliji T-broj, što ove objektive čini savršenim izborom za snimanje u izazovnim scenama slabog svetla – kao i za snimanje scene sa karakterističnom plitkom dubinskom oštrinom – kada su ambijent i atmosfera od ključnog značaja.

PL nosač sa pokrivanjem punog formata

Sumire Prime objektivi dolaze sa izmenjivim PL nosačem, koji može da se izmeni u EF nosač i nazad u PL. Ova opcija pruža široko rasprostranjene opcije kompatibilnosti za profesionalne kinematografe koristeći pun format i Super 35mm kamere – odgovarajući na potrebe industrije, snimajući sve - od dramskih produkcija do vrhunskih bioskopskih ostvarenja, bilo u studiju ili na lokaciji. Kompatibilnost ovih objektiva sa Canon-ovim svetski priznatim Cinema EOS sistemom, Canon-ovom perjanicom Cinema EOS kamerom punog formata – modelom C700 FF – i drugim kinematografskim kamerama punog formata trećih strana pomaže korisnicima da naprave snimke premijum kvaliteta koji će odoleti zubu vremena.

Pažljivo dizajnirani za pouzdanost i doslednost

Objektivi Sumire Prime serije nasleđuju jednako prefinjen, topli tonalitet boja kao i Canon-ova kompletna lepeza Cinema objektiva. Takva kompatibilnost olakšava kinematografima da izmene objektive u toku produkcije bez uticaja na tonalitet boja. Prilikom snimanja na užurbanim filmskim setovima ta ujednačenost smanjuje potrebu za vremenskim zahtevnim toniranjem u postprodukciji osiguravajući doslednost u svim snimcima – bez obzira koji objektiv se koristi. Svih sedam prajm objektiva primenjuju zupčanike za objektiv sa hodom od 0,8 i za prsten blende i za prsten fokusa i postavljeni su dosledno na objektivu. Pored toga, objektivi imaju isti prednji prečnik, što eliminiše potrebu za podešavanjem montažne dodatne opreme kada se menjaju objektivi. Svi objektivi imaju pažljivo dizajniran otpor fokusa – što omogućava delikatno i precizno podešavanje fokusa koje može da se obavi na uglu rotacije od stepeni. Kinematografi mogu da se oslone na pouzdano kadriranje kada planiraju snimak zato što objektivi kontrolišu disanje fokusa, boreći se protiv varijacije perspektive koja se ponekad pojavi kada se fokus prebacuje na drugog subjekta.

Stephen Hart Dyke, marketing menadžer za profesionalne grafičke proizvode, Canon Europe, prokomentarisao je: „Rastuća konkurencija u filmskom tržištu i povećanje tražnje gledalaca za kvalitetnim sadržajem za rezultat ima suočavanje kinematografa sa povećanjem pritiska da pomere granice kreativnosti. Kao rezultat svega toga, javio se rastući trend i potreba za velikim kamerama sa 35-milimetarskim senzorom punog formata i brzim prajm objektivima koji mogu da postignu dramatičniji izgled i veći kvalitet slike – osobine zbog kojih se neka produkcija ističe. Međutim, izbor 35-milimetarskih filmskih objektiva punog formata i dalje je relativno ograničen, pa tu Sumire Prime objektivi sada pružaju profesionalnim kinematografima dodatni izbor, fleksibilnost i doslednost prilikom snimanja, istovremeno im omogućavajući da personalizuju svoju veštinu i poboljšaju kreativnu viziju uz veoma tražen ’kinematografski izgled’.“

Ključne osobine u okviru celokupne Sumire Prime serije:

  • Kompaktni Cine Prime objektivi sa novim kreativnim kinematografskim izgledom

  • Izmenjivi PL nosač sa pokrivanjem punog formata

  • Isti objedinjeni tonalitet boja kao i lepeza Cinema objektiva

  • Svetao T-broj i dijafragma sa 11 listića

  • Smanjeno disanje fokusa

  • Rotacija fokusa od 300 stepeni

  • Dosledan prečnik filtera i pozicioniranje zupčanika