Budućnost Cloud-a je već počela

Beograd, 03. novembar, 2016 - Kompanija Schneider Electric, svetski lider na polju upravljanja električnom energijom i automatizacijom na konferenciji BizIT predstavila je StruxureWare za Data Centre rešenje koje služi za upravljanje strukturom data centara, koje je dostojno svakog izazova kao i kako Edge Computing može biti od pomoći korisnicima.

„Cloud Computing“ je revolucionarni koncept koji nudi novi način pristupa aplikacijama. Brzina, skalabilnost i troškovi opravdavali su zdravu logiku preseljenja u cloud. Ali novi trendovi, Internet stvari (IoT) i sve veća količina podataka zahtevaju i sve veću brzinu obrade i dostavljanja krajnjim korisnicima, što predstavlja veliki izazov. Predviđanja su da će do 2018, 40% svih podataka koje kreira IoT biti čuvano, obrađeno, analizirano i da će inicirati akciju blizu ili na granici mreže. Upravo Edge Computing rešenja bave se ograničenjima clouda a to podrazumeva 1) kašnjenje: podržava aplikacije i procese kojima je potreban brži odziv 2) propusni opseg: obezbeđuje korisnicima širok propusni opseg po prihvatljivoj ceni 3) propisi: obezbeđuju čuvanje podataka lokalno.

Vasilije Kodžopeljić

„Industrija data centara prolazi kroz duboku transformaciju kako bi podržala ogromne količine podataka i obrade zahteva koji su generisani od strane Interneta stvari” (Internet of things). Zato je izuzetno važno da korisnicima na najbolji način približimo Edge Computing odnosno moramo da izgradimo tehnologiju koja pruža mobilnim korisnicima jednostvnu upotrebu računarskih resursa oko sebe, koji imaju kvalitetnu vezu s cloudom. Schneider Electric rešenja podržavaju IoT kroz rešenja za lokalizovane i regionalne data centre, prefabrikovana modularna rešenja i sofversko rešenje za upravljanje i nadzor data centara.“ - izjavio je Vasilije Kodžopeljić, direktor IT divizije u kompaniji Schneider Electric.

Komapnija Schneider Electric takođe je predstavila rešenje takozvanim modularnim prefabrikovanim data centrima koja pojednostavljuju infrastrukuturu data centara a sastoje se od prefabrikovane IT strukture, postrojenja za hlađenje koje je takođe prefabrikovano i prefabrikovanog napajanja. Prefabrikovani data centri pojednostavljuju planiranje, konstrukciju i primenu smanjujući vreme između projektovanja i puštanja u rad. Pružaju fleksibilnost prilikom proširenja Data Centara smanjujući nepotrebna ulaganja.

Takođe, kompanija je predstavila i StruxureWare za Data Centre - sveukupno rešenje za upravljanje, planiranje, nadzor i funkcionisanje Data Centra. StruxureWare za Data Centre dovodi nekad suprotstavljene strane IT i održavanje na zajednički nivo, pruža im sveobuhvatan uvid u funkcionisanje jednog Data Centra. Time je omogućeno da rukovodioci svih nivoa i zaduženja imaju uvid i kontrolu nad dnevnim radom data centra, radi donošenja pravovremenih odluka vezanih za planiranje kapaciteta, promena mesta i namene opreme i dostupnosti. Ovim rešenjem to je omogućeno i čini ga moćnim alatom, obezbeđuje “poslovnu inteligenciju“ (business intelligence). Informacije teku u realnom vremenu, kombinovane kroz više nivoa, uz dodatke opcionih modula napravljenih da zadovolje specifične zahteve korisnika.