Broj žrtava zlonamernih majnera kriptovaluta porastao za 44 odsto

Broj internet korisnika koje su napali zlonamerni softveri za rudarenje kriptovaluta (tzv. majneri) porastao je sa 1,9 na 2,7 miliona za samo godinu dana. Statistika za poslednja 24 meseca pokazuje da se majneri sve više fokusiraju na tržišta u razvoju i da koriste internet korisnike u ovim regionima kako bi povećali svoje prihode.

Ovo je jedan od ključnih nalaza u godišnjem izveštaju kompanije Kaspersky Lab o ransomware virusima i kripto majnerima, za godine 2016-2018. Izveštaj, koji pokriva dva slična perioda (preiode od aprila do marta 2016-2017 i od aprila do marta 2017- 2018), pokazao je da dok ransomware virus može pružiti sajber kriminalcima potencijalno veliki ali i jednokratan profit u turbulentnom okruženju, majneri mogu zaraditi manje novca od svojih žrtava, ali kroz održiviji, dugoročniji model.

Upravo zbog ove činjenice oni zadobijaju popularnost u zajednici sajber kriminalaca. Eksperti kompanije Kaspersky Lab detektovali su značajnu promenu u oblasti sajber pretnji: PC i mobilni ransomware napadi na jedinstvene korisnike drastično su opali u 2017-2018 godini (za skoro 30 odsto i 22,5 odsto respektivno). Umesto toga, sajber kriminilaci se opredeljuju da zaradjuju svoj novac kroz majnere kriptovaluta – specijalizovane softvere za rudarenje koji kreiraju novu jedinicu kriptovalute (ili tzv. „coin“) koristeći računarsku snagu žrtvinog PC-a ili mobilnog uređaja. Zlonamerni majneri to rade nauštrb drugih korinsika, koristeći snagu njihovih računara i uređaja bez njihovog znanja. Prema izveštaju, broj PC kripto majnera stabilno raste. Ukupni broj korisnika koji su se susreli sa ovom vrstom rudarenja porastao je sa 1.899,236 u 2016-2017, na 2,735,611 u 2017-2018.

Mobilni kripto majneri takođe počinju da predstavljaju pretnju, pri čemu je broj jedinstvenih napada porastao za 9,5 odsto. Sveukupno, ovaj vid rudarenja targetirao je skoro 5,000 korisnika u 2017-2018, u poređenju sa oko 4,500 korisnika u 2016-2017. Mobilni korisnici iz Kine i Indije posebno su pogođeni ovim pretnjama. „Razlozi koji stoje iza ovih promena u oblasti sajber pretnji su jasni.

Za sajber kriminalce, rensomver je suviše upadljiv i rizičan način zarade; on privlači pažnju medija i država. Model rudarenja sa druge strane, lakše je pokrenuti i mnogo je stabilniji – napadnete svoje žrtve, diskretno rudarite kriptovalute koristeći snagu njihovog procesora i grafičke kartice, i potom tu valutu prebacite u stvaran novac kroz legalne razmene i transakcije,“ istakao je Anton Ivanov, bezbednosni ekspert u kompaniji Kaspersky Lab.