Broj malvera u vidu novih bekdorova veći za 40% u 2018. godini

Od svih primećenih zlonamernih fajlova u 2018. godini, broj onih za koje se ispostavilo da su bekdor virusi povećao se na 44%, dok se obim rensomvera povećao za 43%. Na svakom trećem računaru (30,01%) zabeležena je bar jedna zlonamerna onlajn pretnja u 2018. godni. Kada se ovo sabere, rezultati pokazuju da malveri, bekdorovi, a naročito rensomveri nastavljaju da budu značajni rizici za sve korisnike računara.

Kaspersky

U 2018. godini rensomveri (trojanci-rensomveri) i bekdorovi činili su 3,5% i 3,7% svih novih zlonamernih fajlova prikupljenih u prvih deset meseci ove godine. Ovde uočavamo rast od 43% svih ransomvera (sa 2,198,130 u 2017. godini na 3,133,513 u 2018.) i 44% u bekdorovima (sa 2,272,341 u 2017. godini na 3,263,681 u 2018.) u poređenju sa prethodnim periodom.

Sve ukupno, detekcione tehnologije kompanije Kaspersky Lab obrađivale su 346.000 novih zlonamernih fajlova svakoga dana u prvih deset meseci ove godine. Broj i domet novih fajlova koji se otkriju na dnevnom nivou dobar su pokazatelj toga koliki interes imaju sajber kriminalci za kreiranjem i distribucijom malvera. U 2011. godini, naše tehnologije detektovale su 70.000 novih fajlova dnevno, a do početka 2017. godine, taj broj se povećao petostruko, stigavši do 360.000.

„2018. godina donela je blago olakšanje u svakodnevnoj detekciji. S jedne strane, ovo može ukazivati na težnju sajber kriminalaca da koriste stare malvere koji su se pokazali kao efikasni. Sa druge strane, maksimum koje su brojke dostigle kada se radi o detekciji bekdorova i trojanaca-rensomvera pokazuje da su zlonamerni akteri pretnji u konstantnoj potrazi za novim načinima napada na uređaje žrtava, sa ciljem zarade na njihov račun. Nepresušno interesovanje koje kriminalci imaju za rensomvere i njihov kontinuiran razvoj upravo je upozorenje da treba biti na oprezu – kako prema postojećim i poznatim sajber pretnjama, tako i prema novim, još uvek nepoznatim. Ovo je razlog za naše stalno napredovanje u oblasti detekcije i zaštite sistema na dnevnom nivou i načina na koji činimo da naši korisnici budu zaštićeni,” izjavio je Višeslav Zakorževski (Vyacheslav Zakorzhevsky), šef sektora za anti-malver istraživanja u kompaniji Kaspersky Lab.

Ostali istaknuti zaključci godišnje statistike pretnji za 2018. godinu uključuju i sledeće:

  • Rešenja kompanije Kaspersky Lab odbila su 1,876,998,691 napada koji su došli iz onlajn izvora lociranih širom sveta.

  • Mrežna antivirusna rešenja kompanije Kaspersky Lab detektovala su 21,643,946 jedinstvenih zlonamernih objekata.

  • 30,01% korisničkih računara doživelo je onlajn malver napad bar jednput ove godine

Kako biste se zaštitili, kompanija Kaspersky Lab preporučuje sledeće:

  • Obratite pažnju i ne otvarajte sumnjive fajlove ili priloge koje dobijete od nepoznatih pošiljaoca

  • Ne skidajte niti instalirajte aplikacije sa nepoverljivih izvora

  • Ne otvarajte linkove primljene od nepoznatih pošiljaoca niti sumnjive onlajn reklame

  • Odaberite jaku lozinku i ne zaboravite da je redovno ažurirate.

  • Uvek instalirajte apdejte. Neki od njih sadržaće popravke za kritične bezbednosne probleme.

  • Ignorišite poruke u kojima vam traže da isključite bezbednosna podešavanja za Office i antivirus softver.

  • Koristite robustna bezbedonosna rešenja predviđena za vaš tip sistema i uređaje kao što su Kaspersky Internet Security ili Kaspersky Security Cloud.

Više o godišnjoj statistici pretnji pročitajte na Securelist.com. Statistički izveštaj je deo Biltena o bezbednosti za 2018. godinu kompanije Kaspersky Lab. Ukoliko želite da saznate više o predviđanjima pretnji za 2019. godinu, pročitajte izveštaje koji su dostupni ovde.

Priča godine: Zlonamerno rudarenje kripto valuta i godišnji pregled, takođe su dostupni na Securelist.com.