Broj malver pretnji koji targetiraju pametne uređaje više nego udvostručen u 2017. godini

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, ukupan broj malver pretnji koji targetiraju pametne uređaje dostigao je više od 7000, pri čemu se više od polovine pojavilo u 2017. godini. Sa preko 6 milijardi pametnih uređaja u upotrebi širom sveta, ljudi su sve više izloženi riziku da budu meta malver napada.

Pametni uređaji, kao što su pametni satovi, televizori, ruteri i kamere, povezani su međusobno i čine rastući fenomen „Interet of Things“ (IoT), mrežu uređaja opremljenu tehnologijom koja im omogućuje da komuniciraju međusobno ili sa spoljnim okruženjem.

Kaspersky

Zbog velikog broja i varijacija ovih uređaja, IoT je postao atraktivna meta za sajber kriminalce. Ukoliko uspešno hakuju IoT uređaje, napadači su u mogućnosti da špijuniraju ljude, ucenjuju ih, pa čak i da ih diskretno učine svojim saučesnicima. Ono što još više zabrinjava jeste činjenica da botnet mreže, kao što su Mirai i Hajime, ukazuju na to da je ovakav vid pretnji u usponu.

Stručnjaci iz kompanije Kapersky Lab sproveli su istraživanje o IoT malver pretnjama kako bi ispitali koliko je rizik od ovih napada ozbiljan. Postavili su takozvane „honeypots” mreže – veštačke mreže koje simuliraju različite IoT uređaje (rutere, povezane kamere, itd.) kako bi posmatrali malver koji pokušava da napadne njihove virtuelne uređaje. Nisu morali dugo da čekaju – koristeći poznate i do tada nepoznate maliciozne uzorke, napadi su počeli gotovo odmah nakon postavljanja veštačkih mreža.

Većina registrovanih napada targetirala je digitalne video rekordere ili IP kamere (63 odsto), a 20 odsto ovih napada bili su usmereni na mrežne uređaje, uključujući rutere, DSL modeme, itd. Otprilike 1 odsto meta bili su uobičajeni uređaji, kao što su štampači ili pametni uređaji za domaćinstvo.