Bose SoundLink Colour

Još jedan sjajan Bluetooth zvučnik sa Bose potpisom je stigao na test. SoundLink Colour je interesantnog dizajna, dostupan u više boja i sa baterijom koja drži do 8h korišćenja. Radi preko Bluetooth i 3.5mm analognog interfejsa, a zvuči veoma ozbiljno za jedan prenosni zvučnik, vrlo slično svom fenomenalnom SoundLink Mini bratu.

Nije nikakva tajna da su Bluetooth zvučnici postali veoma popularni, pa gotovo i da nema proizvođača periferija koji ih već nema u ponudi. Ipak, nama su malo interesantniji modeli koje potpisuju oni koji se i inače bave zvukom, a ovom prilikom je to poznata kompanija Bose i model SoundLink Colour. Oni koji su nas i ranije pratili se možda sećaju da smo imali priliku da vidimo i čujemo fantastični Bose SoundLink Mini, koji je i dalje u samom vrhu liste ovih kompaktnih, prenosnih zvučnika. Verovatno mnogi smatraju da veliki zvuk i mali zvučnici ne idu u istoj rečenici, ali na naše veliko zadovoljstvo, to zaista nije slučaj.

SoundLink Colour je zvučnik koji bi verovatno trebao da spada u "Fun" kategoriju, gde se nalaze modeli kod kojih je fokus na jednostavnosti upotrebe, dobrom zvuku i povoljnoj ceni. Ipak, Bose ima zaista sjajnu reputaciju baš kada su kompaktni zvučnici u pitanju, pa i ne čudi što Bluetooth modeli privlače toliko pažnje. Kao najmanji, najlakši i najjeftiniji Bose model u aktuelnoj ponudi, Colour je namenjen mlađoj publici koja voli da bira boje svojih uređaja, kao i svima koji ne traže neke posebno egzotične opcije, već zvučnik dovoljno kompaktan da se lako može poneti u torbi, sa dobrom autonomijom da izdrži ceo dan svirke i naravno, zvukom koji će mnoge iznenaditi.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, plastično kućište
  • Odlična autonomija od 8h u proseku
  • USB interfejs za punjenje baterije
  • Vrlo jednostavno korišćenje
  • Za ovu kategoriju, fantastičan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Izostala je handsfree funkcija

Specifikacija

  • Interfejs: MicroUSB, 3,5 mm, Bluetooth
  • Autonomija: do 8h
  • Dimenzije: 128 x 134 x 53 mm
  • Težina: 570g

Bose SoundLink Colour

Bose SoundLink Colour je zvučnik vrlo interesantnog dizajna, dimenzija od 128x134x53 mm i težinom od 570g. U startu, dostupan je u više boja: klasične varijante crna i bela, kao i plava, crvena i mint (kao primerak koji je bio kod nas). Ovo je zvučnik koji je predviđen da stoji uspravno, sa zaobljenim linijama zbog kojih vizuelno deluje još kompaktnije. Definitivno ne spada u red najmanjih Bluetooth zvučnika koje smo videli, ali jeste dovoljno mali da može stati u prosečnu torbu (visina mu je na primer nešto veća od 0.33ml limenke), stim što bi definitivno voleli da vidimo i neku zaštitnu futrolu-torbicu za nošenje, kako bi se što bolje zaštitio od habanja i oštećenja. U pakovanju stižu jednostavno i ilustrovano korisničko uputstvo, USB kabl (USB - MicroUSB konektori), kompaktni strujni punjač sa EU i UK nastavcima. Sa deklarisanih 1A za USB interfejs (koji inače služi samo za punjenje baterije), dobra stvar je što možete koristiti praktično bilo koji USB punjač od mobilnog telefona, što dosta povećava fleksibilnost korišćenja u poređenju sa pomenutim SoundLink Mini modelom kod koga se koristi poseban punjač/postolje, što je prava šteta.

Kućište u koje je smešten SoundLink Colour je najvećim delom napravljeno od plastike, u mat finišu koji je i prijatan na dodir i koji neće skupljati otiske prstiju (nekome je i ovo bitan podatak), dok su gornja stranica i spojevi sa bočnim stranicama gumirani, što izgleda vrlo lepo, ali znači i da ovaj zvučnik nije baš toliko osetljiv na vremenske uslove. Mala napomena, naravno nigde u specifikacijama ne piše da je ovo weather proof model (a ima i takvih naravno), tako da ne treba očekivati da će preživeti recimo pad u bazen, ali je ipak dovoljno robustne konstrukcije da neće morati da se baš mnogo pazi. Za one koji se pitaju, iako se može položiti i ravno na podlogu, konstrukcija je takva da se ipak zahteva vertikalna orijentacija da bi se dobio zvuk maksimalnog kvaliteta, pošto je sa zadnje strane smešten pasivan bas radijator koji ima zadatak da poboljša odziv niskih frekvencija. Naša jedina primedba na konstrukciju je ta što kućište koje je ovakve visine, a relativno male osnove vrlo lako može da se obori rukom. Ipak, za neku regularnu upotrebu je dovoljno stabilno i ne verujemo da će se baš često dešavati da se slučajno prevrne.

Sa prednje strane zvučnika ispod oznake proizvođača možemo videti grill odnosno perforiranu masku ispod koje se nalazi zvučnik (na žalost, nemamo tačne podatke i kakvom se drajveru radi), dok su sa zadnje strane još jednom Bose oznaka, maska koja skriva pasivan bas i uvučeni MicroUSB i 3.5mm stereo konektori. Vidimo tu i četiri mala poklopca koji skrivaju servisne šrafove, a pretpostavljamo da je proizvođač predvideo relativno jednostavnu zamenu baterije, kada i ako za to bude potrebe. Što se kontrola tiče, sve su smeštene sa gornje strane, ispod gumene, blago ispupčene površine tastera: Power (iznad je i skrivena statusna LED lampica za bateriju), Bluetooth i AUX (oba imaju po jednu statusnu lampicu), Play/Pause i Volume + i - za regulisanje jačine zvuka. Koliko su sitnice bitne, uvideće oni koji budu bez problema napipali Volume tastere pošto se direktno ispod njih nalaze tačkice koje se lako mogu osetiti pod prstom. Odmah smo videli da ovde nema integrisanog mikrofona, odnosno handsfree funkcije, međutim ne verujemo da će to mnogima biti neki veliki problem. Play/Pause će u kombinaciji sa nekim mobilnim uređajem dobiti i mogućnost da radi Back i Skip pesama koje se slušaju, uz dva odnosno tri brza pritiska, što je vrlo praktično.

Kako podržava Bluetooth konekcije (do 10m razdaljine od izvora), prvo što treba uraditi je da se upari sa telefonom, tabletom ili već nekim drugim uređajem koji ćete koristiti za reprodukciju muzike. Da bi ovaj i inače jednostavan proces bio još jednostavniji, tu su i glasovne instrukcije, a po prvom uključenju zvučnika treba odabrati jezik (English, Spanish, French, German, Mandarin, Japanese, Italian, Portuguese, Dutch, Russian, Polish), posle čega se automatski pokreće pairing mod gde na uređaju koji uparujete treba pronaći i odabrati Bose Colour SoundLink, bez unošenja pina. Dobra stvar je što će zvučnik memorisati do 8 uređaja za konektovanje (paralelno može biti konektovan na dva uređaja, dok zvuk naravno ide samo sa jednog izvora). Status baterije će se videti prilikom uključivanja zvučnika (zelena, narandžasta i crvena boja LED-a daju okvirnu informaciju). Pun ciklus punjenja baterije traje oko 3h sa punjačem iz pakovanja, a postoji opcija (po defaultu uključena) da se zvučnik sam isključi posle 30 minuta neaktivnosti, što će pomoći da se dobije što bolja autonomija. U proseku, može se očekivati oko 8h neprekidnog slušanja muzike, stim što će 3.5mm analogni interfejs ipak imati malo bolje rezultate po tom pitanju. Da bi baterija imala što duži životni vek (proizvođači Bluetooth zvučnika najčešće navode da se performanse baterije ne gube do oko 500 ciklusa punjenja), postoji i Battery Protection mod koji se automatski aktivira ukoliko se zvučnik nije koristio duže od 24 dana. Vrlo korisno i pravo je čudo da to nismo ranije videli na drugih modelima. Pošto se koristi dobri stari USB za punjenje, ako se opremite nekom malo kvalitetnijom eksternom baterijom, dobijate zvučnik koji će moći da se koristi i par dana, što je stvarno sjajna stvar.

Rezime

Mnogi će reći sve je to lepo, ali kako to zvuči u praksi? Na naše iznenađenje, ovaj zabavni i kompaktni zvučnik zvuči veoma slično svom starijem i ozbiljnijem SoundLink Mini bratu. Ono što se odmah nameće je da je Bose definitivno usavršio zvuk kada se radi o ovako malim zvučnicima: dva drajvera i pasivni bas radijator daju izuzetno snažan zvuk (možemo da se opkladimo da će praktično svi biti iznenađeni kada pustite malo jače) sa više nego pristojnim basom za ovu kategoriju uređaja. Ono što nas je posebno impresioniralo jeste da uprkos odustvu separacije kanala (barem u onome što se čuje, a zbog dimenzija zvučnika koje uslovljavaju blizinu drajvera) imamo veoma prijatnu zvučnu sliku, odlične dinamike i prilično čistog srednjeg spektra. Utisak neće pokvariti ni maksimalno pojačanje, koje minimalno degradira kvalitet zvuka, bez velikog kompromisa po definiciju. Naravno, dosta zavisi i od toga šta tačno puštate, kako po pitanju izvornog kvaliteta i rezolucije same muzike, pa i do interfejsa, stim što zaista nismo imali nikakve zamerke na Bluetooth interfejs koji ne retko ume da ipak zvuči inferiornije u odnosu na klasičan 3.5mm audio. Malo kompleksnija muzika će, sasvim očekivano, malo namučiti SoundLink Colour, međutim, ovo u svakom slučaju nije kategorija u kojoj to predstavlja neki problem. Na kraju, sigurno je da mnogima oko 20.500 dinara neće zvučati baš kao sjajna ideja za potrošiti na kompaktni, prenosni zvučnik, ali ako je pitanje da li SoundLink Colour opravdava svoju cenu i zvuči toliko bolje od jeftinih Bluetooth modela, odgovor je potvrdan. Ako tražite vrhunski zvuk, a ipak vam je SoundLink Mini van domašaja, ovo je svakako zvučnik koji treba ozbiljni uzeti u razmatranje.

Conclusion

This fun, compact speaker sounds like an older brother, SoundLink Mini. Bose has perfected the sound when it comes to such small speakers, two drivers and a passive bass radiator provide powerful sound (everyone will be surprised) with decent bass for this product category. Despite lacking channel separation (at least in what is heard and because of the dimension of the speakers that affect the proximity of the driver) a great sound and great dynamics of the middle spectrum is provided. The maximum volume will not ruin the impression that minimally degrades the sound quality. Many things depend on the music genre you listen to, both in terms of the original quality and resolution, up to the interface, except we have no objections to the Bluetooth interface, which usually sounds inferior in relation to conventional 3.5mm audio. A complex music is going to be a great challenge to SoundLink color, but this is not the category to which something like that is going to be a problem. For many, the price of 20,500 dinars is not favorable for a compact, portable speaker, but SoundLink Colour justifies its price and sounds much better than the cheap Bluetooth models. If you are looking for superior sound and SoundLink Mini is out of your reach, this is a speaker that should be taken into consideration.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 170€

4Audio ustupio: Bose SoundLink Colour
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs