BenQ TW533 – multimedijalni kućni projektor

Kućni projektori dizajnirani za uživanje u filmovima i multimediji beleže značajan porast u prodaji poslednjih nekoliko godina, pogotovo rešenja koja su cenovno prihvatljiva za širi krug kupaca, a koja po kvalitetu veoma malo zaostaju za modelima više klase. Kompanija BenQ kao vodeći proizvođač projektora svih vrsta i u ovoj kategoriji nudi odlična rešenja među kojima se nalazi i projektor oznake TW533 koji spaja moderan dizajn, sa kompaktnošću i odličnim performansama. Proizvođač ga reklamira kao projektor koji garantuje dobru zabavu u kući i koji može da ponudi kvalitet slike približan bioskopskom užitku, bar kada je reč o prikazu filmova na platnu. Ovaj projektor je i mali potrošač energije, ali i rešenje koje je maksimalno mobilno i prilagodivo različitim kućnim okruženjima tj. potrebama.

BenQ TW533

BenQ je TW533 projektor pozicionirao kao rešenje malo više srednje klase (u svojoj kategoriji) koje u poređenju sa sličnim projektorima može da dobije bitku na tri polja: izrada, funkcionalnost i kvalitet slike. Izrada je jedna od ključnih stvari koje TW533 projektor čini drugačijim u svojoj klasi - proizvođač se potrudio da svaki detalj bude urađen do savršenstva, kao i da finalna izrada bude takva da odmah potencijalnom kupcu stavi do znanja da nije reč baš o običnom Home Entertainment projektoru, već o rešenju koje ide minimum jeda korak dalje ispred konkurentskih modela. Sam projektor je veoma kompaktan, ima malu težinu (2.41 kg) i može lako da se prenese sa jedne na drugu lokaciju. Upakovan je sa svim što korisniku realno treba uključujući i mali, ali izuzetno funkcionalan daljinski upravljač.

BenQ TW533

Osnovu ovog, kao i većine BenQ-ovih multimedijalnih projekata čini DLP tehnologija poslednje generacije, solidna radna rezolucija (1280x800p), sjajan kontrast i osvetljnje, kao i mala potrošnja energije zbog koje i nosi etiketu o maloj potrošnji. Konkretno u radu sa TW533 projektorom može da se uštedi i 40% na energiji bez značajnijih gubitaka na kvalitetu slike, što je više nego sjajno, obzirom da većina sličnih rešenja teško da nudi neki zavidan kvalitet slike u Eco modovima/radnim režimima - pojedini, čak i skuplji modeli jako često znaju opasno da bluruju sliku i zamute detalje do nivoa nevidljivosti. Odnos stranica je očekivano 16:10, a konektivnost je za svaku pohvalu. Šteta samo što TW533 nema Wireless konektor onda bi definitivno bio ne samo full mobilno rešenje, već i najbolja kupovina u svojoj klasi, ali ostaje da se vidi hoće li BenQ u slučaju njegovog naslednika da se odluči za ovakav potez ili će možda to rešiti nekim opcionim dodacima, što je čest slučaj.

BenQ TW533

Pre nego kažemo nešto više o najbitnijoj stvari - samom kvalitetu slike par rečenica samo o DLP tehnologiji. Tehnologija Digital Light Processing (DLP), koja je dobitnik nagrade 2015 Academy Award of Merit (sa statusom Oscar), vodeća je tehnologija za projekciju i koristi se u 90% digitalnih bioskopa u svetu i 100% IMAX bioskopa. DLP je sa učešćem većim od 50% dominantna tehnologija na tržištu projektora/projekcije slike, a BenQ je vodeća tržišna marka među DLP projektorima, sa modelima vrhunskih performansi kao što je TW533. Neverovatno trajna mikroogledala DMD čipa u ovom projektoru, kao i praktično zapečaćeni DLP mehanizam omogućavaju TW533 modelu/projektoru da izdrži zub vremena bez gubitka na kvalitetu slike. Eliminišući nakupljanje prašine i oštećenja izazvana toplotom, TW533 daje sjajnu sliku iz godine u godinu i ostaje kao nov jednostavnom zamenom lampe – ako se i kada javi potreba za zamenom.

BenQ TW533

Glavna stvar je svakako kvalitet slike - druga karakteristika koja ovaj projektor stavlja na listu top 10 rešenja u svojoj kategoriji. Hvaljeni zbog vodećeg kontrasta u branši, svaki BenQ-ov DLP projektor uključujući i TW533 daje najoštrije definisanu sliku kristalno čistih detalja i čitljivog teksta, maksimizovanjem ispunjenja pojedinih piksela i korišćenjem BenQ-ove ekskluzivne SmartEco tehnologije. Svi testovi pokazuju kako TW533 donosi sliku iznad prosečnog kvaliteta koja daje posebnu čar novim akcionim i SF filmovima, kao i multimediji visoke definicije. Da bude jednostavnije - u praksi ovaj projektor donosi kristalno jasnu sliku, visoke detaljnosti i prirodnih boja čime stavlja do znanja da i srednja klasa Home Entertainment projektora može mnogo da ponudi.

BenQ TW533

Suma sumarum TW533 je ozbiljno dobar Home Entertainment projektor srednje klase koji ima šta da kaže i pokaže i koji će zasigurno zbog svoje korektne cene lako naći put do velikog broja kupaca - ljubetalja pokretnih slika, multimedije i fotografije. Lako se montira, još lakše demontira i održava. Mobilno je rešenje i dolazi sa odlično rešenim OSD-jem koji je koncipiran tako da korisniku bude sve na dohvat ruke. U ovom trenutku malo konkurenata može da mu parira, prvenstveno u smislu da za tu količnu novca nudi dosta više od prvih pristojnijih modela koji koštaju i do 20K više u odnosu na njega. Upravo zbog toga ovaj projektor je odlična i Best Buy kupovina!

Cena (sa PDV-om): 62.499,00 dinara

Kontakt: List