BenQ SW2700PT - monitor za fotografe

Kompanija BenQ nastavlja da mami osmehe (a i uzdahe) zahtevnim korisnicima, ovoga puta fotografima, grafičarima i video montažerima. Monitor oznake SW2700PT koji je ova kompanija razvijala duži vremenski period maksimalno je optimizovan za pomenute grupe korisnika i donosi jedan čitav novi svet prikaza boja i detalja. BenQ SW2700PT je monitor koji ide korak dalje u ovoj klasi rešenja, monitor koji je tehnološki opasno naoružan i monitor koji vizuelno oduzima dah! Sa dijagonalom ekrana od 27 inča i neverovatnom rezolucijom od 2560×1440 dpi ovaj monitor je apsolutni san svakog profesionalnog fotografa.

BenQ SW2700PT

Ne postoji fotograf koji ne sanja da svaku svoju uslikanu fotografiju verno vidi na monitoru i da iznova i iznova dok je gleda oseti trenutak njenog nastanka i spoznaje. Upravo za ovu grupu korisnika kompanija BenQ je dizajnirala SW2700PT monitor koji svaki detalj uhvaćen foto- aparatom maksimalno verodostojno prezentuje na displeju. Ovaj monitor je osmišljen da bez napora verno prikaže kreativnu viziju profesionalnih fotografa, poboljšavajući i osnažujući vizuelne priče koje fotografi pričaju. Sa ovim monitorom svaka fotografija izgleda živahno i moćno, bogata bojama i detaljima. SW2700PT u osnovi na površinu izvlači neodredivu esenciju svake fotografije, bez obzira na to da li je nastala od strane iskusnog fotografa ili amatera.

BenQ SW2700PT

Osnovu SW2700PT monitora čini IPS panel poslednje generacije, čija je maksimalna radna rezolucija podešena na 2560×1440 dpi. Odziv tečnih kristala je 5 ms (GtG), dok je pozadinsko osvetljenje naprednog LED tipa. Nativni kontrast je 1000:1, dok su uglovi vidljivosti odlični (178/178), Kao i većina monitora ovog tipa tako i SW2700PT ima odnos stranica od 16:9, što je apsolutno dovoljno za dobru preglednost i manipulaciju fotografijama i grafikom. Takođe, on donosi i 99% Adobe RGB pokrivenost, hardversku kalibraciju,14-bitnu 3D tabelu za korekciju boja (Look Up Table – LUT), Delta E≤2, softver za kalibraciju glavne palete, zaštitni ram protiv ambijentalnog osvetljenja, kontroler ekranskog prikaza (OSD-a) i crno-beli način rada - šta se više poželeti može.

BenQ SW2700PT

BenQ SW2700PT je prvi monitor za fotografe na tržištu koji spaja niz visokotehnoloških osobina za nenadmašnu vernost boja, doslednost i jednostavnu kompatibilnost sa DSLR fotoaparatima. Adobe RGB prostor boja koji pokriva omogućava ovom monitoru da prikaže veći raspon nijansi plave i zelene i tako vernije prikaže fotografije iz prirode. 14-bitna 3D tabela za korekciju boja (Look Up Table – LUT) poboljšava preciznost mešanja RGB boja za izuzetnu reprodukciju, a Delta E≤2 u prostorima boja Adobe RGB i sRGB nudi najverniji prikaz izvorne fotografije. Hardverska kalibracija omogućava korisnicima da direktno prilagode 14-bitnu 3D tabelu za korekciju boja bez izmene izlaznih podataka grafičke kartice i osigurava da je svaka slika prikazana upravo onako kako je snimljena. SW2700PT dolazi sa BenQ-ovim softverom za kalibraciju glavne palete koji se može upotrebiti u kombinaciji sa kalibratorom za optimizaciju performansi boja. Dodatno ovaj monitor je kompatibilan sa profesionalnim alatima za kalibraciju boja X-rite i Datacolor.

Sa gotovo 77% više radnog prostora u odnosu na standardne Full HD monitore, fotografi mogu da vide veći deo slike koju obrađuju na ovom displeju i to sa neverovatnim detaljima. SW2700PT je inteligentno dizajniran da korisnicima pruži najveću moguću upotrebljivost prilikom pregledanja i uređivanja fotografija, a tu je i odvojivi zaštitni ram koji blokira ambijentalno osvetljenje koje često može negativno da utiče na percepciju boja. Kontroler ekranskog prikaza (OSD-a) stavlja postavke monitora doslovno u ruke fotografa/korisnika, sa tri tastera koja omogućavaju brzo prilagođavanje postavki za različite namene - na primer za Adobe RGB i sRGB prostore boja, ili za crno-beli način rada. Fotografi se između postavki mogu prebacivati jednostavnim pritiskom tastera, umesto podešavanjem svake pojedine postavke. Taster na kontroleru ekranskog prikaza nudi brzu navigaciju kroz postavke OSD-a i to je još jedno plus za ovaj monitor. Na kraju, crno-beli način rada fotografima omogućava da pregledaju i uređuju crno-bele fotografije bez gubitka detalja ili tonskih prelaza. Pregledanjem fotografija u boji u crno-belom načinu pre uređivanja, fotografi mogu da uštede dosta vremena koje bi izgubili na pogrešna/nepravilna prilagođavanja.

Kvalitet prikaza boja na ovom monitoru je impresivan. Svi pigmenti su maksimalno verno reprodukovani dok je detaljnost gotovo savršena. Foto i grafički testovi pokazuju kako ovaj monitor značajno odskače od ostalih u klasi i kako je po pitanju verodostojnosti slike jedan od najboljih na planeti. Posebno su zanimljivi rezultati Altona testova gde se jasno vidi grafička superironost SW2700PT monitora i sve prednosti kod prikaza grafičkih i slikovnih elemenata. I prikaz multimedije je sjajan na ovom monitoru, kao i prikaz pokretnih slika. Za reprodukciju boja ovaj monitor ima čistu desetku!

Suma sumarum SW2700PT monitor kompanije BenQ definitivno je jedan od najboljih monitora usko spezijalizovanih za obradu fotografija, grafike i video sadržaja visoke definicije. Sa njime svaki detalj dolazi do maksimalnog izražaja, a kompletna paleta boja je besprekorno reprodukovana. OSD i tehnološke inovacije koje dolaze sa njim su više nego sjajne, što jeste veliki benefit za profesionalne fotografe. Sa druge strane cena mu je zaista paprena, može se reći i prepaprena, ali opet ovo nije monitor za svakog i nije rešeje koje će svako tek tako moći da uposli do kraja i dobro unovči. Ovo je monitor za ozbiljne fotografe, prave profesionalce koji će znati da cene njegove mogućnosti i preko njega uspeti lepo da unovče svoj rad i znanje.

Cena (sa PDV-om): 102.899,00 dinara

Kontakt: List