BenQ GP30 Ultra-Lite LED Projector

Sjajan BenQ projektor nove generacije, sa LED lampom i rezolucijom od 1280x800 piksela. Osim kompaktnih dimenzija i kratke razdaljine za projekciju, podržava wireless interfejs, reprodukciju sa interne ili eksterne memorije, uz odlične stereo zvučnike i dobar izbog konekcija.

BenQ je dobro poznat po sjajnim projektorima, a mi smo imali priliku da testiramo model GP30, koji proizvođač naziva još i Ultra-Lite. Iako nije najmanji projektor koji smo videli u skorije vreme, radi se o prilično kompaktnom modelu koji će sigurno privući pažnju poslovnim korisnika zbog vrlo interesantnih opcija. Radi se o LED modelu, što automatski znači manje grejanja, manje buke, ali i prilično dugačak radni vek lampe koji se meri desetinama radnih sati. Dodajmo tu i opciju da se koristi wireless interfejs, podršku za impresivan broj multimedijalnih i office formata kojima se pristupa iz interne ili eksterne memorije.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • LED tehnologija doprinosi veoma dugom radnom veku lampe
  • Wireless interfejs
  • Slika dijagonale 40" na samo 1m razdaljine
  • Direktna reprodukcija office i multimedija formata

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: DLP, WXGA(1280 x 800)
  • Osvetljenje: 900 ANSI Lumen
  • Kontrast: 100,000 : 1
  • Radni vek lampe: 20000/30000 hours
  • Konekcije: HDMI/MHL, VGA, Composite Video, 3.5mm audio in/out, USB (Type A/Mini-B)
  • Potrošnja: maksimalno 85W
  • Buka: 36/30 dBA
  • Dimenzije: 220mm x 61.8mm x 177mm
  • Masa: 1.5Kg
  • Dodatno: 2x 3W stereo zvučnici, WiFi adapter, interno 2GB memorije

BenQ GP30 Ultra-Lite LED Projector

Sa dimenzijama od 220x61.8x177 mm i težinom od 1.5Kg, ovaj BenQ projektor definitivno spada u kompaktnije modele koji su zgodniji za nošenje (iako ima ugrađena interno napajanje). Dodatno, u pakovanju se dobija i vrlo praktična torba za nošenje u koju pored samog projektora staje sve ono što je potrebno kao što su kabl za napajanje, daljinski, dodatni kablovi. Daljinski je kompaktan i vrlo kvalitetno napravljen, sa svim funkcijama koje su dostupne direktno, tako da kontrole na samom projektoru i ne moraju da se koriste. Projektor je modernog dizajna, u belo-sivoj kombinaciji boja, sa otvorima za hlađenje sa bočnih strana. Pošto se radi o LED lampi, to je i grejanje osetno manje u odnosu na klasične projektore, pa i čekanje da se ohladi posle upotrebe.

Sa prednje strane vidimo sočivo koje ima zaštitni poklopac, kao i poseban senzor kojim se detektuje pomeranje ispred projektora, kada se trenutno gasi lampa, kako se ne bi desilo da nekoga zaslepi. Focus točkić je sa gornje strane, dok je zum izostao pošto se radi o fiksnom objektivu. Projektor je u stanju da reprodukuje sliku dijagonale od 20" do 240", stim što se na samo 1m razdaljine dobija čak 40". Slika se dobija u native rezoluciji od 1280x800 piksela, što je sasvim dovoljno za prezentecije, pa i one koji vole da gledaju filmove (projektor je 3D-Ready) a ne insistiraju na Full HD doživljaju. Sa jačinom osvetljenja od 900 lumena i visokim kontrastom, neće morati da se zamračuje prostorija.

Projektor ima na raspolaganju HDMI (podržan i MHL interfejs, dakle moguće je adekvatnim kablom priključiti i telefon), kompozitni video, analogni VGA konektore za sliku, ali i par USB portova i 3.5mm audio ulaz i izlaz. Integrisani su stereo zvučnici, a preko USB-a se direktno može pristupiti i reprodukovati video (AVI (Xvid, MJPEG), DVIX (MJPEG, XVID), DAT (MPEG1), MPG(MPEG1), MPEG(MPEG1)), audio (MP3, MP2, MP1, OGG, AAC, WAV), foto (JPG (.jpg , .jpeg) , BMP (.bmp)) materijal ali i pregršt office formata. Interesantno je da projektor ima i internu memoriju, tako da se recimo fajlovi za prezentaciju mogu snimiti i reprodukovati bez problema.

Rezime

Kvalitet slike je odličan i posle par podešavanja može da parira nekim dosta skupljim modelima. Kod ovog modela nam se dopalo to što ne zahteva puno prostora za nošenje, veliku i zamračenu prostoriju za projekciju. Koristi vrlo zahvalnu LED tehnologiju koja obezbeđuje impresivan radni vek lampe, direktno reprodukuje veliki broj raznih formata dokumenata i multimedije, ima internu memoriju, podržava i bežično povezivanje, tako da bi se GP30 sa pravom mogao nazvati Projektor-multipraktik.

Conclusion

The picture quality is excellent and after just a few adjustments, it can compete with more expensive models. Model does not require a lot of space or a large, darkened room for projection. It uses LED technology that provides an impressive lamp life cycle, directly reproduces a number of different formats and multimedia, has an internal memory, and supports wireless connectivity, so the GP30 can be called a multifunctional projector.

Testirani proizvod je uzorak.

BenQ ustupio: BenQ GP30 Ultra-Lite LED Projector