Belkin N Wireless USB Network Adapter

Vrlo jednostavan i veoma praktičan mrežni adapter koji se koristi tamo gde nije zgodno koristiti klasičan LAN pristup. U pitanju je Wireless N adapter koji se lako instalira i jednostavno rešava pitanje pristupa lokalnoj mreži i internetu.

Belkin je kompanija koja ima u svojoj ponudi veliki broj različitih periferija koje su širem auditorijumu poznate po vrlo atraktivnom dizajnu i odličnom kvalitetu. Ono što možda ne znaju svi jeste da Belkin ima interesantnih proizvoda i u oblasti mrežne opreme, a jedan od njih je i Wireless USB Network Adapter. Ovako nešto smo već videli više puta, tako da ne predstavlja u suštini ništa novo, ali nije loše znati da se ovako nešto može naći i kod Belkin-a. U pitanju je USB adapter pomoću koga se dobija pristup WiFi mreži, što je prilično koristan dodatak.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Podrška za 802.11n standard
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Podržani standardi: 802.11b/g/n
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: WEP (64-128bit), WPA-PSK (TKIP), WPA2-PSK (AES) sa WPS setup-om

Belkin N Wireless USB Network Adapter

U pakovanju se dobija CD sa pratećim softverom, adapter i plastično postolje sa produžnim USB kablom. Sam adapter je veličine malo starijeg USB flash diska i spolja se neće mnogo razlikovati od sličnih modela drugih proizvođača: crna mat plastika i jedna statusna dioda na vrhu, zaštitni poklopac ispod koga se nalazi USB konektor, i da nije Belkin oznake ne bi se ni po čemu posebnom izdvajao. Postolje ima fiksirani USB kabl i ima ulogu da omogući bolje pozicioniranje adaptera i bolji prijem signala, što se može zaključiti po nešto dužem kablu. Da bi proradilo kako treba, potrebno je instalirati softver sa CD-a (preporučujemo i da se proveri da li ima nekog novijeg), a dobra stvar je što cela instalacija ne traje više od pola minuta.

Ovaj adapter je odličan gadget iz prostog razloga što omogućava da se na najjednostavniji način dobije pristup postojećoj WiFi mreži, bez petljanja sa LAN kablovima. Podržani su 802.11b, g i n standardi što znači da se mogu očekivati dosta dobre brzine transfera (što će naravno zavisiti i od drugih faktora). Kao i kod svih Wireless adaptera, i ovaj podržava WEP, WPA i WPA2 enkripciju podataka (što obezbeđuje bezbedan pristup i saobraćaj), a kako je podržan i WPS, znači da se sva podešavanja mogu obaviti još i brže, sa Access Point-om koji to isto podržava. Interesantno je da je domet deklarisan na 400m, tako da recimo u okviru jednog stana ili kancelarije bez problema hvata signal bez obzira na poziciju.

Rezime

Ovaj adapter radi na frekvenciji od 2.4GHz, što znači da je moguće da će performanse biti ograničene ukoliko se koristi tamo gde već ima dosta uređaja koj rade na tom opsegu. Ipak, uređaj je deklarisan za protok od 300 Mbps, tako da se sa pravom mogu očekivati prilično dobre performanse. Ovakvi mrežni adapteri su vrlo povoljni i prilično zgodni za korišćenje tamo gde iz nekog razloga nije opcija razvlačenje kablova, a Belkin-ovu verziju sa podrškom za 802.11n protokol svakako treba isprobati.

Conclusion

This adapter operates at 2.4GHz frequency, which means that it is possible that performance will be limited if it is used where there are already many devices which operate on that band. However, the device is declared for the 300 Mbps flow rate, so users can expect good performance. These network adapters are affordable and quite convenient to use where there is no possibility to put many cables for some reason, and you definitely should try Belkin's version with 802.11n protocol support.

Testirani proizvod je uzorak.

Gigatron ustupio: Belkin N Wireless USB Network Adapter
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com