Balansiranje predrasuda: Koncept roda u oblasti veštačke inteligencije i društvene robotike tema diskusija na Kaspersky NEXT 2019

Usvajanje veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja se brzo širi. Sa ovim porastom došlo je do razvoja rešenja zasnovanih na konceptu roda, kako bi se veštačka inteligencija što više približila potrebama korisnika. Od satelitskih navigacionih sistema u kolima do glasovnih asistenata u pametnim zvučnicima, korisnici postaju sve više naviknuti na korišćenje ovakvih rešenja u svakodnevnici. Ali kako korisnici postaju sve više tehnički potkovani, da li je upotreba koncepta rod zaista neophodna u 2019 godini? Na ovogodišnjoj konferenciji Kaspersky NEXT održanoj u Lisabonu, učesnici su imali prilike da saznaju nešto više o upotrebi roda u oblasti veštačke inteligencije i društvene robotike. Učesnici su imali priliku da od stručnjaka i istraživača kompanije Kaspersky, kao i od drugih eksperata saznaju nešto više o ovom provokativnom tehnološkom trendu koji se neprekidno razvija.

U ponedeljak, 14. oktobra, bezbednosni istraživač kompanije Kaspersky Dejvid Džejkobi (David Jacoby) – član tima za globalno istraživanje i analizu – bio je domaćin i moderator panel diskusije na temu uloge roda u oblasti veštačke inteligencije. Osim njega na panelu su učestvovali i njegov kolega, stručnjak za malver Aleksej Malanov (Alexey Malanov), Tomas Ramž (Thomas Ramge) novinar i član strateškog odbora u AI poslovnoj školi AG u Cirihu i Kriti Šarma (Kriti Sharma), osnivač platforme „AI for Good”.