ASUSPRO Essential PU550

Iz ASUS-a stiže još jedan laptop iz serije koja je namenjena poslovnim korisnicima koji imaju nešto drugačije zahteve u odnosu na prosečne kupce. Rezultat je laptop odličnog kvaliteta izrade sa vrlo dobro izbalansiranom konfiguracijom i odličnom cenom.

Na test nam je stigao još jedan od laptopova iz ASUSPRO serije, što su laptopovi koji su primarno namenjeni poslovnim korisnicima koji u odnosu na prosečne ipak imaju nešto drugačije zahteve. ASUS već duže vreme insistira na ovoj biznis kategoriji, gde već imamo neke dosta poznate proizvođače sa dosta dugom tradicijom. Ipak, sećamo se i vremena kada je ASUS tek počeo sa laptopovima, pa sada već predstavlja jednog od lidera u ovoj kategoriji, tako da nema nikakve dileme oko toga da li će se i kako snaći u biznis kategoriji. PU550 je model standardne dijagonale od 15.6", pravljen baš po meri onih koji traže kvalitetan io pre svega izdržljiv laptop za intenzivnu i dugotrajnu upotrebu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, dosta bolja od prosečnih laptopova
  • Ugrađena zaštita od padova za hard disk i podatke
  • Odlično izbalansirana konfiguracija
  • Sjajna spill-proof tastatura

Utisak kvare

  • Tek prosečan ekran

Specifikacija

  • Ekran: 15.6" HD (1366x768) LED Backlight anti-glare
  • Procesor: Intel Core i3 3217U dual-core (1.8GHz, 3MB Smart Cache)
  • Ram memorija: 8GB DDR3 1600MHz
  • Grafika: Integrisana Intel HD Graphics 4000
  • Hard disk: 500GB SATA
  • Optički uređaj: DVD Super-Multi
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11a/b/g/n), Bluetooth 4.0
  • Portovi : LAN, 1x 3.5mm audio, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, D-Sub, HDMI, Kensington Lock
  • Baterija: 3Cells 4000 mAh 44 Whrs Polymer
  • Dodatno: HD Web kamera, čitač otisaka prstiju, 2-in-1 Memory Card reader (SD/MMC)
  • Dimenzije: 383 x 256.7 x 21 ~22.5 mm
  • Težina: 1.96Kg

ASUSPRO Essential PU550

Dimenzije od 383 x 256.7 x 21 ~22.5 mm i težina od skoro 2Kg nam govore da se radi o prilično elegantnom i kompaktnom kućištu, za jedan 15.6" model, što će značiti onima koji laptop zbog posla moraju da nose sa sobom. Što se tiče dizajna, tu već nema da se vidi ništa posebno, pošto je korišćena crna plastika u mat finišu, koja samo na poklopcu ima teksturu koja asocira na brušeni aluminijum. Ipak, ovo nije premijum biznis kategorija, tako da je u izradi izostao aluminijum i nema recimo šasije od legure magnezijuma (što se može sresti kod skupljih modela). Ipak, plastika je odličnog kvaliteta i odmah je jasno da je pravljena da traje dugo i izdrži svašta. Da se odmah nadovežemo na to i pričom o rigoroznom testiranju kojem su laptopovi iz ove serije podvrgnuti, od testiranja šarki koje drže poklopac (izdržavaju i 20.000 više otvaranja od prosečnih laptopova), 20% veći pritisak na poklopac bez ikakvih ugibanja, pa do tastature koja je otporna na prolivanje tečnosti. Dodatno, laptop ima akcelerometar koji će detektovati pad i sačuvati hard disk i dragocene podatke.

Ekran je dijagonale 15.6" i sa anti-glare premazom, što znači da će moći da se koristi i po jačem dnevnom svetlu, što iako ne zvuči posebno bitno, pravi veliku razliku koliko je laptop upotrebljiv ako se koristi napolju ili u prostoriji sa dosta dnevnog svetla. Rezolucija od 1366x768 piksela je prosečna i ukupan kvalitet slike ne odskače od proseka. Voleli bi da su boje malo življe a uglovi gledanja širi, ali ipak se ne radi o modelu iz top kategorije. Ipak, ako postoji nešto što bi eventualno i promenili kod ovog modela, to bi definitivno bio ekran. Tastatura je još jedna stvar veoma bitna poslovnim korisnicima, a u ovom slučaju je pun pogodak: pune je veličine, sa numeričkim delom sa desne strane, tasterima sa ravnom gornjom površinom i u nekoj verziji Chiclet rasporeda. Ono što je bitno je da nema ugibanja i da je tastatura vrlo čvrsta, što je jedan od preduslova udobnog kucanja. Touchpad je prostran, dimenzija 107 x 61mm, sa odnosom stranica koji odgovara ekranu, odlične preciznosti i sa podrškom za multi-touch gestove.

Sa prednje strane laptopa vidimo raspoređene statusne diode, a tu je i slot čitača memorijskih kartica. Sa desne bočne strane su smešteni optički uređaj, Kensington Lock, dva USB 2.0 porta i 3.5mm konektor za headset. Zadnja stranica je slobodna, a sa leve bočne strane su preostala dva USB 3.0 porta, D-Sub i HDMI video izlazi, konektor za napajanje i poveći otvor za ventilaciju. Raspored je dobar i na to nema primedbi, stim što preferiramo klasične, razdvojene 3.5mm konektore za slušalice i mikrofon. Sa donje strane vidimo da se baterija lako vadi, a u pitanju je 3-ćelijska 4000mAh varijanta, koja je dovoljna za oko 4.5h prosečnog korišćenja, što spada u prosek ove kategorije. Od stvari koje treba dodati i pomenuti su tu čitač otisaka prstiju (vrlo bitno kod poslovnih korisnika), ali naravno i WiFi (802.11a/b/g/n) i Bluetooth 4.0 adapteri, kao i Trusted Platform Module (TPM) u verziji 1.2.

Rezime

Konfiguracija je bazirana na Intel Core i3 3217U dual-core (4 thread) procesoru koji radi na 1.8GHz, uz 8GB RAM-a i sa integrisanom Intel HD Graphics 4000 grafičkom karticom i SATA hard diskom kapaciteta od 500GB. Ovo je dovoljno za prilično dobre rezultate i performanse koje će biti i više nego adekvatne za najveći broj poslovnih korisnika. Vredi reći da u osnovnoj varijanti laptop dolazi bez instaliranog operativnog sistema, dok se naravno može doplatiti i za poslednju verziju Windows 8.1 operativnog sistema. Gledajući cenu, moramo konstatovati da se radi o veoma ozbiljnoj i povoljnoj ponudi za poslovne korisnike, koja je definitivno kvalitetnije izrade i dosta izdržljivija od laptopova iz iste cenovne kategorije.

Conclusion

The configuration is based on a 1.8GHz Intel Core i3 3217U dual-core (4 threads) processor with 8GB of RAM with integrated Intel HD Graphics 4000 graphics card and a 500GB SATA hard disk. This is sufficient for good results and performance that is going to be adequate for most business users. In the basic version, the laptop comes with no operating system installed, while you can pay extra for the latest version of the Windows 8.1. Judging by the price, this is a serious and reasonable offer for business customers, offering high build quality and it is more durable than the laptops of the same price category.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 500€ (630€ sa Windows 8.1 Professional OS-om)

ASUS ustupio: ASUSPRO Essential PU550