ASUS Zenbook UX303LN

Impresivan laptop nam stiže iz ASUS-a i radi se o novom Zenbook modelu koji stiže sa sjajnom specifikacijom. Koristi QHD+ ekran veoma visoke rezolucije, izuzetno je kvalitetne izrade i performansi, sa i dalje više nego dobrom autonomijom.

Za ASUS Zenbook dobro znamo i radi se o Premium liniji laptop računara koji će vrlo verovatno biti dobar pandan MacBook modelima. Iz nekog razloga, PC modeli laptopova i dalje dosta zaostaju za Apple-om, čak i oni najskuplji modeli, što se možda najbolje ogleda u kvalitetu i rezoluciji ekrana, ali i korišćenju SSD-ova na koje je Apple kompletno prešao. Ipak, sa vremena na vreme se pojavi model koji i bez ikakve reklame privuče pažnju kupaca, kao što je to slučaj sa novim Zenbook-om oznake UX303LN. U pitanju je 13.3" varijanta sa impresivnim ekranom rezolucije 3200x1800 piksela i stvarno sjajnom konfiguracijom. Gledajući samo specifikaciju, čini se da imamo konačno laptop koji će bez problema moći da se takmiči za popularnijim Apple modelima.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn
  • Veoma kompaktne dimenzije
  • ASUS SonicMaster, Bang & Olufsen ICEpower zvuk
  • Prvi laptop sa QHD+ ekranom rezolucije 3200x1800 piksela
  • Sjajne performanse
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Prikaz boja ekrana nije precizan

Specifikacija

  • Ekran: 13.3" Slim PLS QHD+ (3200x1800 piksela) glare, 275ppi, Touch
  • Procesor: Intel Core i7-4510U (4M Cache, up to 3.1GHz)
  • Ram memorija: 12GB DDR3 1600MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce GT 840M (N15S-GT) 2GB GDDR3
  • Hard disk: 256GB SSD SATA3
  • Optika: Super-Multi DVD
  • Komunikacija : GLAN, WiFi 802.11b/g/n/ac DualBand, Bluetooth 4.0, WiDi
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 3x USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort
  • Baterija: 50WHrs, 3-cell Li-ion Polymer Battery
  • Dimenzije: 323 x 223 x 20 mm
  • Težina: 1.45 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, 2-in-1 card reader (SD/ MMC)
  • Operativni sistem: Windows 8.1 Professional 64bit

ASUS Zenbook UX303LN

Novi Zenbook stiže u prepoznatljivom dizajnu koji nam se veoma dopao, sa celim kućištem izrađenim od aluminijuma. Uz dimenzije od 323x223x20 mm, deluje veoma atraktivno i kompaktno, zgodno za one koji dosta putuju i nose laptop sa sobom, i koji će sigurno biti oduševljeni sa 1.45Kg koliko ovaj model teži. Poklopac je u brushed aluminijum finišu (sa već dobro prepoznatljivom teksturom koncentričnih krugova) u smoke brown boji. Da li je možda ceo laptop mogao biti u istoj boji a ne u tri različite (ne zaboravimo i crni okvir oko ekrana), ostaje pitanje, no zaključak je da iako neosporno deluje izuzetno interesantno i moderno, MacBook i dalje izgleda bolje. Ipak, Zenbook je čvrst, izdržljiv i sa tankim ivicama, i definitivno spada u atraktivnije laptopove koje smo imali priliku da vidimo.

Ekran je ono što će sigurno privući najviše pažnje, pošto je ovo prvi laptop sa QHD+ panelom rezolucije 3200x1800 piksela, što na 13.3" daje gustinu od 275ppi. Ekran koristi PLS (Wide View) tehnologiju sa 300cd/m2 jačinom osvetljenja i 770:1 kontrastom, što daje stvarno odličnu sliku i široke uglove gledanja (170 stepeni), i jedina stvar koja nam se nije dopala jeste glossy finiš koji dosta reflektuje svetlosti, tako da neće biti baš mnogo zgodno za korišćenje po jačem dnevnom svetlu. Ono što možemo da preporučimo jeste da se font skalira na 200% veličine, i generalno pred sobom imamo stvarno impresivan ekran koji zaslužuje pohvale i koji će konačno novi Windows interfejs pokazati u najboljem svetlu. Naravno, tu su još uvek mnoge aplikacije koje to ne koriste baš kako treba, ali to svakako nije problem ekrana. Mala napomena po pitanju boja, primetili smo prilično neobične nijanse (posebno žute boje), što je posledica PLS ekrana (što važi i za druge laptopove koji koriste ovaj ekran), a što neće baš odgovarati onima koji se bave poslom koji zahteva precizne boje. Deluje da su jednostavano boje previše zasićene, što ne izgleda uopšte loše, ali ipak treba pomenuti. Pretpostavljamo da se to kalibracijom može rešiti. Odmah iznad imamo i ugrađenu HD kameru koja snima video u 1280x720 piksela i 30fps-a.

Ekran je osetljiv na dodir i odlikuje ga vrhunska osetljivost, koja je osetno iznad proseka u odnosu na laptopove koji podržavaju tu funkciju. Tastatura i touchpad se nasleđuju iz prethodnih iteracija Zenbook-a, i dobijaju i dalje odlične ocene. Tastatura je Chiclet varijanta, sa tasterima oblika kvadrata, zaobljenim ćoškovima i pozadinskim osvetljenjem koje se može podešavati u koracima (3 jačine intenziteta plus isključeno). Dovoljno je čvrsta (ali jesmo primetili neznatno ugibanje po sredini), i biće vrlo udobna za duže kucanje. Power taster je u gornjem desnom ćošku tastature i možda ga je ipak trebalo izdvojiti pošto se lako može desiti da se slučajno pritisne. Touchpad je veće površine, sa staklenim gornjim slojem, za koji milimetar uvučenim u odnosu na naslon za šake okolo. Podržani su multi-touch gestovi, a cela površina se može koristiti za klik, mada deluje nešto tvrđe nego što smo očekivali.

Konektori su dobro raspoređeni, pa tako sa desne bočne strane imamo konektor za napajanje, mini DisplayPort, HDMI, jedan USB port (koristi se i za dopunjavanje periferija) i 3.5mm konektor za headset (zajedno slušalice i mikrofon), kao i batery statusni LED. Sa leve strane imamo preostala dva USB 3.0 porta, i slot čitača SD Memorijskih kartica. Optika je naravno izostala (što je i očekivano za laptop ovih dimenzija), uz konstataciju da se ne dobija eksterna USB varijanta u pakovanju u kome stižu kvalitetna i atraktivna futrola za nošenje kao i Mini DisplayPort na VGA i USB na LAN adapteri, kao i prilično kompaktan adapter za napajanje. Iako prostora nije bilo baš puno na raspolaganju, ASUS je iskoristio dobro poznatu SonicMaster tehnologiju u kombinaciji sa Bang & Olufsen ICEpower zvučnicima, što daje stvarno sjajne rezultate za ovako tanak i kompaktan laptop.

Rezime

Model koji je bio kod nas koristi Core i7-4510U, sjajan dual-core procesor (4-threads) koji radi na 3.1GHz, sa ukupno 12GB RAM-a (4GB je integrisano na matičnoj ploči i imamo jedan 8GB modul u jednom dostupnom slotu), 256GB SSD-om i odličnom NVIDIA GeForce GT 840M grafikom koja ima svojih 2GB RAM-a. Dodajmo i podršku za WiFi u 802.11ac verziji i Bluetooth 4.0, kao i WiDi podršku za bežično povezivanje sa displejom koji to podržava. Ovo je sasvim dovoljno za impresivno dobre performanse, ali i odličnu autonomiju koju izvlači ugrađena 50Wh baterija, a što iznosi oko 5h intenzivnijeg korišćenja, ali i oko duplo više ako samo budete gledali filmove, što je odlično. Dodajmo tu i izuzetno brzo podizanje sistema (System Resume recimo traje 2s!), ali i impresivno stand by vreme od čak 2 nedelje! Nema nikakve dileme da je ASUS uradio sjajan posao sa ovim laptopom, i da konačno imamo pravi Ultrabook koji može stati na crtu dosta popularnijim Apple MacBook modelima. Naš utisak je da je implementacija QHD+ ekrana ovoliko visoke rezolucije na 13.3" dijagonali možda preterana (Full HD bi bio i više nego dobar), posebno pošto očigledno treba ispeglati malo prikaz boja. Ipak, dizajn i kvalitet izrade, performanse kao i autonomija su za svaku pohvalu!

Conclusion

The tested model uses the Core i7-4510U, great 3.1GHz dual-core processor (4-threads) with a total of 12GB of RAM (4GB is integrated on the motherboard, and there is also an 8GB module in one available slot), 256GB SSD and a NVIDIA GeForce GT 840M graphics, which has its own 2GB of RAM. There is also WiFi support in the form of 802.11ac, Bluetooth 4.0 and WiDi support for wireless connectivity with a display that supports it. This is enough for an impressive performance, but also excellent autonomy that offers built-in 50Wh battery, 5hrs of intensive use, and twice as much if you're just watching movies. Add to that the fast boot (System Resume takes 2s!), but also an impressive stand by time of up to 2 weeks! ASUS has done a great job with this laptop, and we finally have a true Ultrabook comparable to the popular Apple MacBook models. Implementation of the QHD+ display of such high-resolution on the 13.3" diagonal is perhaps exaggerated (Full HD would be more than good), especially since there is a need to improve color rendition. Design and build quality, performance as well as autonomy are worth praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 1320€

ASUS ustupio: ASUS Zenbook UX303LN
zvanični sajt: asus.rs