ASUS ZenBook Pro UX501

Ovo je bez ikakve dileme jedan od najboljih, ako ne i najbolji ASUS-ov laptop koji smo do sada videli. Impresivan kvalitet izrade, vrhunski 4K touch ekran, sjajna konfiguracija: u zbiru daju kombinaciju koja bi mogla biti i prekretnica za PC laptopove.

ASUS ZenBook linija nam je dobro poznata pošto se radi o Premium modelima ovog proizvođača. Već smo mogli da isprobamo stvarno sjajne modele UX301 i UX305, a sada stiže i prva 15" varijanta nove generacije. UX501 je napravljen po uzoru na Zenbook NX500 iz prethodne generacije, a jasna je namera ASUSa da napravi laptop koji će biti konkurent MacBook Pro modelima koji su i dalje skoro pa nedodirljivi. Da bi ovo bilo moguće, bilo je potrebno napraviti u najgorem slučaju podjednako dobar laptop, a ASUS je uspeo da ode i korak dalje. Naravno, i dalje će između PC i Mac modela biti oštra konkurencija, ali možemo da konstatujemo da smo konačno dobili PC laptop koji po svemu sudeći može da stane rame uz rame sa MacBook Pro modelima, a po mnogim stvarima i da ih pretekne.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn, kvalitetna izrada, aluminijumska konstrukcija
  • Vrhunski 15.6" QHD+ touch ekran
  • Kompaktne dimenzije i mala težina za 15" model
  • Bang & Olufsen ICEpower zvuk
  • Fantastične performanse
  • Dobra autonomija za ovu kategoriju

Utisak kvare

  • Glossy ekran neće biti zahvalan za rad po jačem dnevnom svetlu

Specifikacija

  • Ekran: 15.6'' Auto IPS UHD (3840 x 2160)
  • Procesor: Intel Core i7 4720HQ (6M Cache, up to 3.60 GHz)
  • Ram memorija: 16GB LPDDR3 1600MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce GTX 960M, 2GB RAM
  • Hard disk: 512GB PCIE x 4 SSD
  • Komunikacija : GLAN (USB 3.0 to LAN adapter), WiFi 802.11b/g/n/ac DualBand, Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 3x USB 3.0, HDMI, 1x Thunderbolt
  • Baterija: 6Cells 96 Whrs Polymer
  • Dimenzije: 383 x 255 x 21.3 mm
  • Težina: 2.025 Kg
  • Dodatno: HD 720p Webcam, 2-in-1 card reader (SD/ MMC), Bang & Olufsen ICEpower, USB Charger+
  • Operativni sistem: Windows 8.1 Professional 64bit

ASUS ZenBook Pro UX501

Već duže vreme, Premium modeli koriste aluminijum u izradi, i po ovom pitanju ASUS nije pokušavao da bude previše originalan: kvalitetno kućište od legure aluminijuma, sa poklopcem u titanijum sivoj boji. Ono što nam je privuklo pažnju, a što smo doduše već videli kod konkurencije, je to što je okvir oko tastature u gornjem delu sa rupicama raspoređenim u koncentričnim krugovima. Ovo izgleda vrlo elegantno i generalno jako atraktivno. Kvalitet izrade je stvarno odličan, a završna obrada u rangu najskupljih laptopova koji se mogu kupiti. Proizvođa je jednostavno iskoristio sve ono što mu je u ovom trenutku dostupno i rezultati nisu izostali. Za jedan 15.6" model, prilično je tanak sa 21.3mm u najdebljem delu, dok nas je težina od malo preko 2Kg prilično (pozitivno) iznenadila. Ukoliko često nosite laptop sa sobom, a treba vam 15.6" dijagonala, ovako nešto je stvarno sjajno rešenje i tu nema nikakve dileme.

Zglob koji spaja ekran i donji deo laptopa je iz jednog dela i po samoj sredini laptopa, deluje nam čvrsto, a vreme će pokazati kako se ponaša posle dužeg vremena eksploatacije. Kao što je i očekivano, ekran je definitivno zvezda priče i to potpuno zasluženo. Jedan od prvih 4K odnosno UHD displeja dijagonale od 15.6" i rezolucije od stvarno impresivnih 3840x2160 piksela (282ppi), i u pitanju je naravno IPS varijanta sa 300nitnim osvetljenjem. Oštrina, boje (100% sRGB-a pokriveno) i uglovi gledanja su fantastični, pa iako ostaje još prostora za preciznost boja (barem za one koji se bave nekom grafikom), generalna ocena je da konačno imamo ekran koji može da ugrozi već dugi niz godina dominantan Apple i MacBook modele pošto imamo rezoluciju koja je veća i od Retina modela. Ono što je izgleda bilo neminovno jeste glossy finiš ekrana koji će pokvariti malo utisak ako laptop iznesete napolje po sunčanom danu, opet nešto je karakteristično i za MacBook modele. Kao šlag na tortu ide i činjenica da je ovo Touch ekran koji savršeno prepoznaje i reaguje na dodire (10 finger multi-touch). Funkcionalnost ove opcije direktno zavisi od operativnog sistema i interfejsa, ali jedna stvar je sigurna, a to je da samo podiže vrednost celog laptopa i predstavlja još jednu stvar više u odnosu na Apple modele.

Još jedna bitna stvar kod laptopa jeste tastatura, a u ovom slučaju ASUS nije ništa menjao u odnosu na prethodne modele: standardni Chiclet raspored tastera, koji su zaobljenih ivica i ćoškova, ravne gornje površine i sa vrlo plitkim hodom (1.6mm). Jedina primedba se odnosi na poziciju kurskorskih tastera koji su spojeni sa ostatkom tastature, pa će oni koji kucaju na slepo morati malo da se naviknu, što opet nije neka velika zamerka. Touchpad je prostran i sa dva integrisana tastera, a prepoznaje gestove sa više prstiju bez problema i generalno radi veoma lepo. Cela tastatura ima veoma diskretno i lepo belo LED osvetljenje, u kombinaciji sa ambijentalnim senzorom osvetljenja koji će osvetljenje tastature automatski prilagoditi uslovima. Prostora se našlo i za SonicMaster Premium zvuk u kombinaciji sa ICEpower tehnologijom koju potpisuje Bang&Olufsen, i zvuk je definitivno iznad proseka, ali jednostavno u kućištu ovih dimenzija ne može da se očekuje i nešto previše. Proizvođač je iznad ekrana smestio 720P Web kameru sa stereo mikrofon, što radi prilično dobro, naravno uz adekvatno pozadinsko osvetljenje.

Odmah vidimo da je ovaj laptop ostao bez optike, kao i da nema posebnog ležišta za dodatni hard disk, što su bile neophodne žrtve da bi se dobila ovako tanka šasija. Ipak, raspored konektora je odličan i sa prednje strane imamo samo statusne diode, sa desne bočne strane 3.5mm audio konektor za headset, slot za SD memorijske kartice, dva USB 3.0 porta, a sa leve bočne strane i dodatni USB 3.0 (Charger+), HDMI i Thunderbolt konektori kao i jedan priključak za napajanje. Charger+ znači da periferije možete dopunjavati i kada je laptop isključen, što je veoma praktično. Po pitanju komunikacije, imamo ugrađene WiFi (podržan i 802.11ac standard) i Bluetooth 4.0 adaptere, dok u pakovanju stiže jedan USB na LAN adapter za one kojima može zatrebati LAN priključak. Sve ovo pokreće ugrađena 96 Whrs Polymer baterija, koja se može vaditi i menjati, stim što se mora skidati poklopac sa donje strane, i dalje dosta jednostavnije nego što je to kod MacBook modela na primer. Što se autonomije tiče, iako su prosečni rezultati oko 4-5h u zavisnosti od toga kako se laptop koristi, što jeste slabije od MacBook Pro modela sa kojim ga poredimo. Razlozi za to su brojni, pa pored samog operativnog sistema, ne treba zaboraviti da je ovde ekran veće rezolucije, što u startu pravi razliku.

Na kraju, da kažemo reč dve i o konfiguraciji: Srce sistema čini Intel Core i7 4720HQ, jedan od najboljih quad-core mobilnih procesora nove generacije, koji radi na 2.6GHz (do 3.6GHz u Turbo Boost režimu). U pitanju je 22nm procesor Haswell generacije sa TDP-om od 47W. Grafika je NVIDIA GeForce GTX 960M koja dolazi sa 2GB interne memorije, dok je posebno interesantan 512GB SSD koji je M.2 PCIe x4 varijanta, što daje izuzetne performanse koje su osetno bolje i od klasičnih SSD-ova, a to je nešto što još samo najnoviji MacBook modeli koriste. Što se memorije tiče, 8GB DDR3 1600MHz je integrisano na samoj matičnoj ploči, a tu je i jedan memorijski slot u kome se nalazi još jedan 8GB modul, a 16GB je i maksimum koji ovaj model podržava. Sve ovo je dovoljno da se dobiju zaista sjajne perfomanse, pa iako će se možda neko požaliti na to da nije u pitanju najjača mobilna grafika, moramo reći da ovo u suštini i nije gaming laptop, te da se razmišljalo i o napajanju i hlađenju, a GTX 960M će predstavljati neku zlatnu sredinu.

Rezime

Čini se da neće biti tako teško dati zaključak kada je ASUS ZenBook Pro u pitanju i zaista je tako: ovo je stvarno fantastičan laptop koji je dovoljno kompaktan i lagan da praktično skoro pa zalazi u neku UltraBook kategoriju, a opet ima izuzetno ozbiljnu konfiguraciju zahvaljujući kojoj postiže impresivne rezultate u svim testovima, kao i displej od koga u ovom trenutku jednostavno nema boljeg. Nikada stvari nisu baš tako jednoznačne, pa tako i ovog puta. Prvo, u pitanju je glossy finiš ekrana koji je zaista nešto što neće svima odgovarati, stim da situacija nije toliko loša, ali ukoliko se sedne negde napolje uz jače sunce, biće zaista izazov uraditi nešto i videti sliku kako treba i to treba imatu na umu. Kvalitet prikaza je takav da ima jako malo primedbi, i čini se da su dečije bolesti prve generacije QHD displeja uspešno prevaziđene, stim što i dalje ostaje prostora za poboljšanja po pitanju preciznosti boja, što će biti bitno onima koji se bave grafičkim radom, a koji mogu malo da se pozabave kalibracijom displeja ukoliko im to bude neophodno. Ono što vredi reći je da postoji više dostupnih UX501 konfiguracija koje će se pojaviti u prodaji kod nas, te da ih testirati čim se budu pojavili. U pitanju su verzije sa 2GB i 4GB memorije za grafičku karticu, odnosno 16/12GB RAM-a, kao i 128GB SDD plus 1TB HDD umesto 512GB verzije koju smo mi imali na stolu, a dodatno, i 96Wh baterija je zamenjena 60Wh verzijom. U svakom slučaju, mislimo da je ASUS napravio veliki korak i da će ovaj model predstavljati i prekretnicu kada su PC modeli u pitanju.

Conclusion

ASUS ZenBook Pro is a fantastic laptop, compact and lightweight so it belongs to the Ultrabook category and offers a serious configuration through which achieves impressive results in all tests, as well as the display that is currently the best on the market. The display features a glossy finish, which will not suit everyone. It is not that bad, but if you're outside on a sunny day, it will be difficult to do something and to see the picture properly. Display quality is beyond reproach, and all the problems of the first generation of QHD displays are successfully overcome, except the fact there is still room for improvement in terms of color accuracy, which is essential for those who do graphic work, and they can play with the calibration of the display, if necessary. There will be more UX501 configurations soon available on the local market, and we will test them as soon as they appear. These are versions with 2GB and 4GB of memory for the video card, i.e. 16/12GB of RAM, and 128GB SDD plus 1TB HDD instead of 512GB version we have tested, and in addition, the 96Wh battery is replaced with 60Wh version. ASUS has made a big step and this model is a turning point when the PC models are in question.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 2350€

ASUS ustupio: ASUS ZenBook Pro UX501
zvanični sajt: asus.rs