ASUS N751 Multimedijalni div

Novi model ASUS laptopa iz N serije koja je poznata po atraktivnom dizajnu i odličnim performansama. Ovaj model je dijagonale 17.3" sa odličnom slikom i prilično dobrim performansama. Idealno za multimediju ali i zahtevan posao.

ASUS je postao proizvođač za svaki respekt, kada su u pitanju laptop računari, i možda najviše novih tehnologija i poboljšanja viđamo upravo kod ASUS modela. U ovom slučaju, imali smo priliku da vidimo jedan od najnovijih modela iz Multimedijalne serije, N751, koji možda i na najbolji način oslikava ono o čemu smo pričali. Izuzetno atraktivnog dizajn, vrhunskog kvaliteta izrade i sa dovoljno toga da i najzahtevniji korisnici dobiju laptop koji će biti odličan izbor i za rad i za zabavu. Iako razlike u odnosu na prethodnu generaciju prilično popularnih N modela nisu baš velike, dovoljno toga jeste novo da imamo model koji će bez problema ući u sam vrh ponude u svojoj kategoriji.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn
  • Aluminijumska konstrukcija
  • ASUS SonicMaster Premium, Bang & Olufsen ICEpower zvuk
  • Odlična konfiguracija i performanse
  • Veliki 17.3" ekran sa IPS panelom i Full HD Rezolucijom

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ekran: 17.3" 16:9 IPS FHD (1920x1080)
  • Procesor: Intel Core i7 4710HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), quad-core
  • Ram memorija: 8GB DDR3L 1600 MHz SDRAM
  • Grafika: integrisana Intel HD Graphics 4600, NVIDIA GeForce GTX850M, 2GB DDR3 VRAM
  • Hard disk: 1TB HDD 5400 RPM
  • Optika: Super-Multi DVD
  • Komunikacija : GLAN, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 3x USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort
  • Baterija: 6-cell Lithium Ion (56Wh)
  • Dimenzije: 415 x 280 x 30.4 ~35.6 mm
  • Težina: 3.4 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, 2 -in-1 card reader ( SD/ MMC)

ASUS N751

Možda će neko već i iz same oznake primetiti, no da odmah kažemo da se radi o 17" modelu dimenzija 415x280 mm i debljine od 35.6 mm u zadnjem delu (napred je laptop nešto uži, sa 30.4mm). Težina od 3.4Kg nije neuobičajena za model ove kategorije, pa iako se ne radi o ultra prenosnom modelu, za nijansu je lakši od onoga što najčešće viđamo u ovoj kategoriji. Iako naravno ne može da se poredi sa fantastičnim MacBook laptopovima, N751 je dobrim delom izrađen od aluminijuma, koji je u svojoj osnovnoj boji, što osim atraktivnog izgleda znači i odličan kvalitet i dosta veću izdržljivost u odnosu na plastiku. Vizuelno, malo toga može da se prigovori, brušeni aluminijumski poklopac (sa osvetljenim ASUS logom), cela maska oko tastature takođe od aluminijuma, sa veoma atraktivnom teksturom sa rupicama u gornjem delu, iza čega su sakriveni zvučnici. Načelno, jedino crni plastični okvir oko ekrana pomalo kvari utisak. Za zvuk je zadužena ASUS SonicMaster Premium tehnologija i saradnje sa Bang&Olufsen-om (ICEpower). Rezultat je vrlo kvalitetan zvuk, posebno pošto je tu i dodatni eksterni subwoofer.

Kada smo već pomenuli ekran, da kažemo i to da se radi o 17.3" dijagonali, i konačno imamo tu jedan ozbiljan ekran sa IPS panelom i Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela. Kažemo konačno pošto deluje da proizvođači laptopova dosta sporo prelaze an kvalitetnije ekrane, što je i najveća zamerka već duže vreme. U ovom slučaju, dobili smo sjajan ekran koji je pravo osveženje, sa fantastičnim bojama, odličnom oštrinom i bez glossy finiša visoke refleksije, tako da će biti upotrebljiv i po jakom dnevnom svetlu. Odmah iznad je ugrađena i prilično dobra HD Web kamera, što je već i uobičajeno. Interesantno je da postoji model ovog laptopa i sa Intel RealSense 3D kamerom, ššto će biti veoma interesantno videti i isprobati kada se bude pojavila. Šarke koje drže poklopac deluju dosta čvrsto, no ostaje da se vidi i u praksi kako to izgleda, to jest kakva je izdržljivost, no po onome što smo videli, nema bojazni po tom pitanju.

Tatatura je punih dimenzija, što je i očekivano zbog veličine laptopa, sa numeričkim delom sa desne strane (što je nezamenljiva stvar za sve one koji unose dosta teksta). Ovo je sada već standardna ASUS Chiclet tastatura sa ravnim tasterima, zaobljenih ćoškova, plitkog hoda i dobrog otpora, solidno tihog klika. U radu se odlično pokazala i definitivno se radi o jednoj od boljih tastatura u ponudi, bez ugibanja prilikom jačeg pritiska. Dodatnih tastera na žalost nema, iako prostora za to ima sasvim dovoljno. Odmah ispod je i touchpad nešto veće površine, oivičen hromiranim okvirom, sa podrškom za multi-touch gestove i bez posebnih tastera. Touchpad je odlične osetljivosti i veoma prijatan za korišćenje pošto je površina matirana tako da prsti neće zapinjati, kao što je to često slučaj kod potpuno glatke plastike. Odmah ispod touchpad-a su smeštene i statusne diode.

Raspored konektora je prilično logičan, pa redimo napred imamo samo slot čitača memorijskih kartica (podržani su SD i MMC formati), dok je zadnja strana kompletno slobodna. Sa desne bočne strane se nalaze optički uređaj, 3.5mm konektor za headset, dva USB 3.0 porta, Kensington lock i poseban priključak za eksterni subwoofer koji se dobija u pakovanju. Sa leve bočne strane su još dva USB 3.0 porta, HDMI i Mini DisplayPort video izlazi, kao i Gigabitni LAN port i konektor za napajanje. Podrazumeva se da su pored LAN adaptera tu i Bluetooth i WiFi.

Rezime

Konfiguracija je u ovom slučaju sa sjajnim Intel Core i7 4710HQ quad-core procesorom na 3.5GHz, 8GB DDR3 RAM-a, ugrađenim SATA hard diskom od 1TB (dostupne su i verzije sa SSD diskovima), kao i kombinacijom integrisane Intel HD Graphics 4600 grafike kao i zasebne NVIDIA GeForce GTX850M koja ima 2GB sopstvene memorije. Ovo se pokazalo kao stvarno odlična kombinacija koja radi dosta brzo, i jedino bi SSD osetno i dodatno ubrzao stvari, mada i ovako većina sigurno neće imati zamerke, pošto se procesor i grafički podsistem sa lakoćom mogu izboriti sa bilo čime. Za kraj, tu je i 6-ćelijska baterija iz koje se izvlači oko 4h autonomije, što je sasvim pristojna brojka imajući u vidu veliki 17.3" ekran. Kada se sve sabere, ASUS je modelom N751 napravio još jedan korak napred, i imamo pred sobom laptop koji će biti podjednako dobar izbor za rad i zabavu i to za one zahtevnije korisnike.

Conclusion

Configuration involves 3.5GHz Intel Core i7 4710HQ quad-core processor, 8GB DDR3 of RAM, a built-in 1TB SATA hard disk drive (available in versions with SSD drives), as well as the combination of the integrated Intel HD Graphics 4600 graphics, and a separate NVIDIA GeForce GTX850M with 2GB of dedicated memory. This great combination works fast and only the SSD would additionally speed things up, although most of the users will have no objections anyway, since the processor and graphics subsystem easily can cope with any task. In addition, a 6-cell battery provides about 4hrs of work, which is quite good given the large 17.3" screen. Thanks to the N751 model, ASUS made another step forward, and this laptop is equally good choice for work or gaming even for more demanding users.

Testirani proizvod je uzorak.

ASUS ustupio: ASUS N751
zvanični sajt: asus.rs