ASRock Z97 Pro3 za Intel LGA1150

Odlična matična ploča za Intel LGA1150 procesore novije generacije. Jednostavne ali i kvalitetne izrade, sa dovoljno podržanih opcija za prosečne korisnike, naravno i bez nekih egzotičnijih stvari koje viđamo kod onih skupljih modela.

Matične ploče sa Intel Z97 čipsetom su prilično popularne, posebno pošto se pojavilo dosta modela nešto povoljnije cene. Iako se ne dobija baš toliko puno opcija i dodatne opreme, pokazalo se da ovakve ploče mogu da postignu sjajne rezultate i ako nemaju trocifrenu cenu. ASRock je definitivno dosta napredovao u poslednje vreme, i daleko je od proizvođača jeftinijih ploča, tako da je ploča kao što je Z97 Pro3 stvarno sjajna prilika da se po odličnoj ceni dođe do osnove za kvalitetan LGA1150 sistem.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, Super Alloy serija
  • Podržava nove Intel LGA1150 procesore
  • Podržana memorija do 3100MHz
  • Podržava USB 3.0 i SATA 6Gb/s

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB 3100+(OC)/2933(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 1 x PCI Express 3.0 x16 (PCIE2: x16 mode), 3 x PCI Express 2.0 x1, 2 x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC892 Audio Codec)
  • Mreža: Intel Gigabit LAN
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6x USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 6x USB 2.0 (2 sa zadnje strane, 2 header-a na ploči), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM port header, TPM Header

ASRock Z97 Pro3

Ova matična ploča se vizuelno uklapa u ono što smo u poslednje vreme mogli da vidimo kada je ASRock u pitanju: crni PCB i elementi u crno-plavoj kombinaciji boja. Iako spada u ATX format, odmah primećujemo i to da je malo manje dužine, tako da će biti zahvalna za instalaciju u malo uža kućišta. To i nije toliko čudno pošto imamo samo jedan PCIe x16 slot, međutim vidimo da je mesta bilo i za jedan poseban Molex 4-pinski konektor za napajanje, čija je uloga da priskoči u pomoć ukoliko je grafička kartica zahtevnija, mada do sada nismo videli baš puno matičnih ploča koje za jednu grafičku karticu imaju dodatni konektor za napajanje. Pored ovog Molex konektora koji se nalazi praktično na sredini ploče, vidimo i dva fan header-a koji su takođe tu, što možda i nije najpraktičnija pozicija. Srećom, svi ostali konektori su pažljivo poređani uz ivice ploče, tako da kablovi mogu lepo da se sklone sa puta, a i da bi naknadne instalacija komponenti i periferija bile jednostavnije.

Plloča je dobrog kvaliteta izrade, i spada u Super Alloy seriju koju karakterišu kvalitetni Solid kondenzatori, Premium Alloy prigušnice, NexFET MOSFET elementi napajanja memorije, kao i PCB u atraktivnom crnom finišu. Iako je to postalo prilično popularno, u ovom slučaju nemamo posebno izlovanu audio sekciju, gde se koriste Realtek ALC892 čip i odlični ELNA kondenzatori za 7.1 surround zvuk. Na raspolaganju su četiri memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 memorije do čak 3100MHz, što će obradovati one koji su planirali kupovinu malo brže memorije. Ukupno ima šest SATA konektora sa podrškom za 6Gb/s interfejs i RAID konfiguracije. Ovaj model ima samo jedan PCIe 3.0 x16 slot, tri PCIe x1 i dva klasična PCI slota, što treba imati na umu ukoliko se planira više od jedne grafičke kartice (u kom slučaju bi trebalo odabrati neki drugi model). PCB je novijeg dizajna gde je materijal od koga je napravljen nešto gušće raspoređen, tako da se smanjuje opasnost od skupljanja kondenzacije i eventualnog kratkog spoja. Što se video izlaza tiče, na raspolaganju su uobičajeni D-Sub, DVI i HDMI konektori, dok je DisplayPort izostao.

Rezime

Ovaj model nije opremljen nekim naprednim rešenjima za overklok, mada je BIOS prilično dobro detaljan, no ovo i nije ploča namenjena za OC, tako da to teško može da se uzme kao zamerka. Generalno, tu su kvalitetna izrada, podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s, gigabitni LAN interfejs, D-Sub, DVI i HDMI video izlazi, 7.1 zvučna kartica i mogućnost instalacije jedne grafičke kartice, što će većini prosečnih korisnika biti sasvim dovoljno, posebno iz konstataciju da se može instalirati memorija do brzine od 3100MHz. Za onokoliko koliko košta, ASRock Z97 Pro3 pruža i više nego dovoljno mogućnosti za noviji Intel LGA1150 sistem.

Conclusion

The model is not equipped with some advanced overclocking solutions, although the BIOS is fairly detailed, but the board is not intended for overclocking either way, so that cannot be taken as criticism. High build quality, USB 3.0 and SATA 6Gb/s support, Gigabit LAN interface, D-Sub, DVI and HDMI video outputs, 7.1 sound card and the ability to install a graphics card is provided. All this is going to be enough for most average users, especially taking into account the fact it is possible to install memory up to 3100MHz. ASRock Z97 Pro3 provides many opportunities for newer Intel LGA1150 system at an affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 110€

Sampro ustupio: ASRock Z97 Pro3
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs