Arhiva - 27.07.2015.
Monitori koji bežično pune telefon
Kompanija Samsung je predstavila dva nova monitora full HD i to 24-inčni S24E370Dl i 27-inčni S27E370DS modele. U pitanju su monitori koje karakteriše AMD-ova anti flickr igračka tehnologija kao i uglovi gledanja od 178 stepeni. Samsung nije ponudio datum izdavanja ovog modela ali se očekuje da će oni biti dostupni do kraja godine. Ono po čemu su ovi monitori ipak najzanimljiviji je što ih karakteriše tehnologija koja omogućava da bežičnim putem punite bateriju svog smart telefona naravno ako vaš telefon podržava opciju bežičnog punjenja. Očekuje se da bi monitori zvaničnu premijeru mogli da imaju na IFA događaju u septembru.
27.07.2015. u 16h @ engadget.com >
65486
SanDisk će imati 6TB i 8TB SSD
SSD će i dalje nastaviti da beleži povećanje kapaciteta uz sve manje fizičke veličine, zahvaljujući novim standardima, kao što su M.2 i PCIe. Ono što je ovaj proizvođač najavio za sledeću godinu u okviru njihove ponude jesu 6TB i 8TB Solid-state drajvovi. SanDisk će koristiti Toshiba-in 15nm proizvodni proces za njihove nastupajuće SSD, ali će koristiti MLC umesto novijeg 3D V-NAND-a. Sanjay Mehrotra, izvršni direktor i predsednik SanDisk-a navodi da je u toku rad na razvoju sledeće generacije 15nm NAND flash baziranih 12Gb/s SAS SSD koje će karakterisati još viši kapacitet i bolje performanse.
27.07.2015. u 15h @ tweaktown.com >
65487
Instagram proba novi Android foto editor
Ako niste zadovoljni filterima i alatima za editovanje koji su dosutpni u okviru Instagram servisa dobra vest je da Facebook, kao kompanija koja stoji iza Instagram servisa je odlučila da isproba novi editor fotografija za svoj sve popularniji servis. Reč jeo novom editoru za Android aplikaciju popularnog servisa za fotografije koji omogućava da jednostavnije dodajete komentare, tagujete ljude i primenjujete filtere. Međutim, sam editor će biti dostupan u okviru Instagram 7.3 verzije za Android, ali nije sasvim jasno da li će novi editor biti permanentna karakteristika servisa za fotografije ili je u pitanju za sada samo eksperiment koji će biti povučen ako korisnici ne budu zadovoljni.
27.07.2015. u 15h @ engadget.com >
65485
NVIDIA Shield konzola u Evropi u septembru
Evropski kupci nisu bili u mogućnosti da kupe NVIDIA Shield konzolu od kako se ona pojavila u prodaji na teritoriji SAD. Međutim i to će se ispraviti od septembra. NVIDIA je naporno radila sa provajderima sadržaja da obezbedi sadržaje specifične za region kao i servise koji bi podržali početka dostupnosti Evropske verzije Android TV OS bazirane konzole. Android TV zahteva dovoljno lokalnih aplikacija da bi dostupnost konzole i mala smisla. Najveći deo Evrope koristi Netflix i NVIDIA može da ponudi 4K streaming sa svojom konzolom. Korisnicima je potrebna 25Mbps ili brža internet konekcija i 4K TV da uživaju u sadržajima.
27.07.2015. u 14h @ fudzilla.com >
65484
Kina zvanično ukida zabranu za konzole
Kina je donela odluku da ukine petnaestogodišnju zabranu prodaje igračkih konzola, čime će kompanije Microsoft, Sony i Nintendo dobiti veći pristup jednom od najvećih tržišta video igara. Kinesko ministarstvo za kulturu navodi da će nakon ukidanja zabrane domaće i strane kompanije biti u mogućnosti da proizvode, odnosno prodaju igračke konzole na teritoriji ove države. Zabrana prodaje igračkih konzola uvedena je 2000. godine a kao razlog naveden je štetni uticaj na fizički i mentalni razvoj dece. Planovi za ukidanje ove zabrane prvi put su objavljeni u toku oktobra 2013. godine, ali tek sada dolazi do realizacije.
27.07.2015. u 14h @ ign.com >
65483
Filmovi će poboljšati VR
Virtuelna realnost ima daleko veći potencijal od video igara, a čini se da će filmovi koji obezbeđuju daleko interaktivnije iskustvo imati značajan pozitivan uticaj na tržište. Kompanija Oculus je nedavno potpisala ugovor o saradnji sa Felix & Paul Studios sa ciljem kreiranja sadržaja koji su posebno prilagođeni za Oculus Rift. Ukoliko vam nije poznato o kome se radi, u pitanju je kompanija koja je obezbedila Jurassic World i Wild VR iskustva za Samsung Gear VR headset. Felix & Paul Studio se nada da će na ovaj način dobiti mogućnost da obezbedi unapređeno VR iskustvo korisnicima direktno te da će povećati interesovanje za VR industriju u celini.
27.07.2015. u 13h @ tweaktown.com >
65482
Intel i Microsoft rade na rešavanju bug-a
Predstavnik kompanije Intel je potvrdio da kompanija radi na zakrpi za manji bug koji pravi problem u vidu skraćenja trajanja baterije kod nekih Windows 10 računara za manje od 10 %. Dobra vest je da nakon što se ovaj problem reši Intel očekuje da će trajanje baterije Windows 10 sistema biti u liniji sa trajanjem baterije kod Windows 8 sistema. Imajući u vidu da je početak dostupnosti Windowsa 10 tek dva dana daleko, Intel, Microsoft, kreatori aplikacija i proizvođači hardvera rade užurbano na finalilizaciji drivera i popravljanju eventualnih bugova. Microsoft na primer je izdao update za Intel HD Graphics integrisani GPU za svoju Surface liniju.
27.07.2015. u 13h @ pcworld.com >
65481
Sve više YouTube mobilnih pregleda
Ukoliko se pitate koliko je YouTube za Android i iOS popularan, odgovor na to pitanje najbolje ilustruje činjenica da se više od polovine svih YouTube pregleda generiše sa mobilnih uređaja. Google je nedavno unapredio njihove mobilne aplikacije sa ciljem da obezbedi unapređeno iskustvo, ne samo onima koji vrše pregled sadržaja već i onima koji se bave kreiranjem sadržaja. Najnovije unapređenje za YouTube podrazumeva novu „Home“ stranu u okviru koje se može vršiti pregled video sadržaja sa preporukama i pregled lista numera na osnovu prethodnog korišćenja ovog servisa.
27.07.2015. u 12h @ tweaktown.com >
65480
HTC će prikazati HTC Vive u Evropi
HTC planira da predstavi HTC Vive VR naočare u toku održavanja Gamescom 2015 događaja. HTC već neko vreme drži HTC Vive van Evrope, a čini se da je ovaj proizvođač sada u potpunosti spreman da njihov VR uređaj predstavi i na starom kontinentu. Svi koji su zainteresovani da budu deo pomenutog događaja mogu se registrovati, pa ukoliko budu imali dovoljno sreće, mogu prisustvovati predstavljanju nove tehnologije. Oni koji su već imali priliku da isprobaju HTC Vive naočare tvrde da su superiornije u odnosu na Oculus VR.
27.07.2015. u 12h @ fudzilla.com >
65479
Novi program za testiranje Firefox karatkeristika
Mozilla planira da pokrene novi program testiranja narednog meseca koji će omogućiti Firefox korisnicima da isprobaju potencijalne promene u okviru pretraživača navodi se u dokumentima objavljenim od strane open source kompanije. Nazvan Idea Town, za sada ovaj program će početi da se primenjuje od 11. avgusta sa tizerom u okviru novog taba pretraživača koji poziva korisnike da se registruju sa dodatnim elementima koji će biti dodavani naredna tri meseca dok infrastruktura ne bude kompletetirana i operativna. Cilj Idea Town je da se ostvare povratne informacije od korisnika za nastabiliniji build kanal Mouzilla-e koji nosi naziv Release.
27.07.2015. u 11h @ computerworld.com >
65478
Apple upozorava Macbook Pro korisnike
Apple je upozorio korisnike njihovog najnovijeg Macbook Pro uređaja da postoji problem u okviru ovog laptopa koji može dovesti do ugrožavanja podataka koji se na njemu nalaze. Ova kompanija objavila je unapređenje firmware-a sredinom nedelje sa ciljem da se reši ovaj problem koji je primećen u okviru flash skladišne komponente ovog laptopa. Ugrožen je 15-inčni Retina model za ovu godinu, dok se u zvaničnom saopštenju kompanije navodi da tek u retkim situacijama dolazi do korupcije podataka. Ovo saopštenje usledilo je nakon što se veliki broj vlasnika Macbook računara požalio na mrlje koje se pojavljuju na Retina ekranu ovog uređaja.
27.07.2015. u 11h @ bbc.com >
65477
Nekoliko novih Windows 10 update-ova
Microsoft je izdao nekoliko update-ova za Windows 10 u momentu dok se priprema za početak dostupnosti novog operativnog sistema u sredu. U četvrtak je generalni menadžer kompanije za grupu operativnih sistema Gabe Aul rekao da je još jedan update sada dostupan na Windows update-u za Windows 10 PC build 10240. Build 10240 je najnoviji i poslednji build za Windows 10 pre početka zvanične dostupnosti operativnog sistema. Microsoft je fokusiran na izdavanje update-ova za ovaj build da bi on bio što je moguće bolji. Među izdatim update-ovima su sigurnosni update oznake KB3074679 kao i novi driver za Intel HD grafiku.
27.07.2015. u 10h @ cnet.com >
65476
Pascal GPU ima 17 milijardi tranzistora
Pascal tehnologija će imati 17 milijardi tranzistora, ukazuju najnovije informacije. Pascal je naslednik Maxwell Titan X GM200 i sada saznajemo da ogromno povećanje broja tranzistora je posledica činjenice da je ovaj grafički procesor građen korišćenjem 16nm FinFET procesa i da je svaki tranzistor gotovo dva puta manjih dimenzija nego kod prethodne generacije. NVIDIA i AMD grade svoje grafičke procesore kod tajvanske kompanije TSMC i ova kompanija je najavila da je pokrenula proizvodnu 16nm FinFET procesa. Sa druge strane Intel i Samsung/Global Foundries svoje procesore grade u 14nm procesu.
27.07.2015. u 10h @ fudzilla.com >
65475
Lagani notebook koji se može upgrade-ovati
Mogućnost upgrade-ovanja je ključni faktor Eurocom sistema, navodi ova kompanija u saopštenju povodom predstavljanja svojih novih modela. Ova kompanija je predstavila model koji nosi naziv Shark 4 koji nudi mogućnost promene bežične kartice, podršku za M.2 4G/LTE, mogućnost zamene tastature i ekrana tako da on odgovara vašim potrebama. Ovaj notebook takođe podržava DDR3-1600 RAM i to do 16GB kapaciteta, podržava do tri skladištena uređaja odnosno optički drive. Ostale hardverske specifikacije ovog modela uključuju i7-4720HQ procesor, NVCIDIA GTX 960M grafiku.
27.07.2015. u 09h @ tweaktown.com >
65474
Mobile Skylake donosi mnoga unapređenja
Intel će nastupajući Skylake procesor predstaviti u toku avgusta, pa je za sada dostupan samo mali broj informacijama o njemu. Skylake je nova arhitektura izrađena 14nm proizvodnim procesom koja će zameniti Broadwell generaciju. Intel tvrdi da će korisnici uz Skylake imati priliku da uživaju u 10 do 20 odsto boljim performansama Single ili Multithread performansi, što je zaista veliki korak napred. GPU je unapređen sa Gen 8 uz GT3e za Broadwell H i GT3 za Broadwell U na novi Gen 9 LP i GT4e za Skylake H i eDRAM za Skylake-U.
27.07.2015. u 09h @ fudzilla.com >
65473
Sony PlayStation 4 daljinski
Sony se sprema da predstavi zvanično licencirani daljinski upravljjač za PlayStation 4 konzolu u jesen. Ovaj uređaj ima za cilj da obezbedi laganu navigaciju i funkcionalnost medijske reprodukcije. PlayStation Remote će raditi preko Bluetooth funkcionalnosti i omogućiće korisniku da kontroliše od četiri uređaja uključujući PS4, TV, seto top box odnosno audio risiver. Daljinski će takođe imati specifične tastere za PS Home i Power funkcije. Ovaj daljinski upravljač će proizvoditi kompanija PDP i on će se u prodaji naći i SAD od 31. poktobra pri čemu će njegova cena da bude $30. Prodaja na drugim tržištima kao i cena za sada nisu potvrđene niti poznate. Reč će biti o prvom uređaju ovakve vrste licenciranom od Sonyja.
27.07.2015. u 08h @ betanews.com/ >
65472
NVDIA GeForce GTX 950 stiže 17. avgusta
Kompanija NVIDIA planira da sledećeg meseca predstavi svoju Maxwell baziranu GeForce GT950 karticu. Cena ove kartice bi trebala da bude ispod $150 što znači da će ona biti jeftinija i od GTX 960 koja se prodaje za oko $200. Nova video kartica će biti bazirana na uspešnijoj NVIDIA Maxwell arhitekturi pri čemu će je činiti GM206 GPU sa 786 CUDA jezgara, 2GB GDDR5 video memorije odnosno 128-bitni interfejs. Očekuje se da će memorijski propusni opseg da iznosi oko 107GB/s dok će kartica koristiti single osmopinski PCIe konektor koji omogućava napajanje sa do 90W energije. NVIDIA ovu kartu pozicionira za MOBA i neobavezne igrače, ali će ona po ceni biti zanimljiva za sve.
27.07.2015. u 08h @ tweaktown.com >
65471
Mobilni uređaji sve veći potrošači interneta
Potrošnja širokopojasnog interneta je povećana sve većom popularnosti i upotrebe smart telefona koji čine 37% globalne personalne upotrebe odnosno tablet uređaja koji čine 26% udela potrošnje. Brz rast potražnje za širokopojansim internetom kod ovih uređaja je pre svega podržan rastućim opsegom funckionalnosti i usluga navodi kompanija Futurescore Consulting. Tokom narednih godina, broj drugih servisa i uređaja će stvarati sve veće i veće prohteve za broadband uređaje. IoT se brzo pretvara u komercijalnu realnost i doneće novu eksploziju povezanih uređaja od prekidača do časovnika pri čemu će svi zahtevati internet.
27.07.2015. u 07h @ digitimes.com >
65470
Nintendo i FB promovišu Super Mario Maker
Nintendo je ostvario saradnju sa kompanijom Facebook sa ciljem promovisanja nastupajućeg predstavljanja Super Mario Maker-a. Ovo partnerstvo najavljeno je preko Twitter naloga kompanije Nintendo, a u okviru ovog partnerstva biće organizovano i specijalno takmičenje za zaposlene u Facebook-u koji će imati priliku da rade na dizajniranju nivoa u okviru igre. Ovo takmičenje će imati formu „Hackathon“-a koji će se održati u Facebook-ovom kampusu gde će različiti timovi raditi na kreiranju novih Mario nivoa. Nakon toga, žiri sastavljen od strane zaposlenih u Facebook-u i Nintendo-u odlučiće koji je pobednički nivo koji će kasnije biti besplatno dostupan igračima.
27.07.2015. u 07h @ gamespot.com >
65468
Avant Browser 2015 Build 17
Avant Browser je samostalna aplikacija dizajnirana za proširenje karakteristika koje nudi Internet Explorer. Pored toga, Avant Browser donosi i novi nivo jasnoće i efikasnosti prilikom pretraživanja dok redovna unapređenja garantuju visok nivo pouzdanosti. Avant Browser je besplatan za upotrebu i ne podrazumeva nikakva ograničenja, niti štetne programe, a korisnici ukoliko žele mogu da daju donaciju i pomognu dalje usavršavanje ovog proizvoda. Najnovije izdanje koje je objavljeno nosi oznaku Avant Browser 2015 Build 17, a ova verzija sa sobom donosi zakrpu za slabu tačku koja je dovodila do zamrzavanja korisničkog interfejsa.
27.07.2015. u 06h @ filehippo.com >
65469
Nema informacija!
MS Industrial Minotaur
Na prvi pogled • Beograd • 27.07.2015.
U prodavnicama postoji stvarno veliki broj raznih Midi Tower kućišta, a model Minotaur će biti odličan izbor za one koji žele malo atraktivnije kućište ali po povoljnoj ceni. Dosta dobre karakteristike, solidan kvalitet izrade i dobre opcije hlađenja.
Gembird Los Angeles Stereo Headset
Na prvi pogled • Beograd • 27.07.2015.
Odličan headset koji je namenjen onima koji će ga koristiti u kombinaciji sa mobilnim telefonom, ili nekim drugim uređajem koji ima 3.5mm interfejs za mikrofon i slušalice. Atraktivnog je dizajna i dosta dobrog zvuka u kome dominira bas.
Power Bank 20000mAh
Na prvi pogled • Beograd • 27.07.2015.
Dosta dobra eksterna baterija nešto većeg kapaciteta koja će biti odličan izbor za one koji imaju više gadgeta i uređaja koje treba charge-ovati bez pristupa utičnica za struju.