Arhiva - 03.08.2013.
Windows RT na ARM čipovima ne obećava
Kompanija Asus, koja se bavi proizvodnjom VivoTab RT tablet uređaja, nije impresionirana prodajnim rezultatima Microsoft Windows RT baziranih tablet računara. Predsednik ove kompanije, Jonney Shih, potvrdio je da ovaj proizvođač neće predstavljati nove Windows Rt bazirane tablet računare koje odlikuju ARM čipovi. Razlog za ovakvu odluku jeste činjenica da ovakvi rezultati nisu obećavajući, ukazujući na postojeće probleme sa Surface RT i Asus VivoTab RT. NVIDIA je nedavno dala svoju podršku Surface RT i Microsoft-ovom konceptu koji stoji iza tog projekta, navodeći da je pred njim svetla budućnost.
03.08.2013. u 20h @ computerworld.com >
52428
Android fragmentacija raste
Fragmentacija Android tržišta predstavlja sa jedne strane slabost a sa druge prednost za korisnike i kreatore sadržaja, navodi se u novom izveštaju koji je objavila kompanija Open Signal. Sa jedne strane teško je pronaći i napraviti aplikacije koje funkcionišu duž celog Android ekosistema, dok sa druge strane postoje doslovno hiljade opcija koje se mogu odabrati. Ne samo da je Android ekosistem fragmentovan verzijama, već i činjenicom da ovaj operativni sistem je korišćen na različitim uređajima koji su napravljeni od desetina kompanija. Za kupce, ekstremna fragmentacija znači da oni mogu da dobiju tačno onakav telefon kakav žele, mali ili veliki, jeftin ili skup.
03.08.2013. u 19h @ cnet.com >
52431
Cooler Master CM 690 III kućište
Cooler Master je u toku jučerašnjeg dana najavio CM 690 III kućište koje odlikuje napredni dizajn i zaobljene ivice. Ono što zaslužuje pažnju jeste u potpunosti redizajnirana unutrašnjost koja, između ostalog, podrazumeva novi HDD/SDD kombo slot za 3.5“ ili 2.5“ HDD ili SDD. Moguće je postaviti do 10 SSD preko pomenutog kombo slota, a na raspolaganju je i jedan SSD iza slota za matičnu ploču. U ovo kućište moguće je smestiti dugačke grafičke kartice, do 423mm dužine i CPU hladnjake visoke do 171mm. Cooler Master CM 690 III kućište odlikuje i novi EZ-Tray ODD sistem koji je implementiran da bi se obezbedila brza instalacija.
03.08.2013. u 18h @ fareastgizmos.com >
52430
Google Chrome 28.0.1500.95
Kompanija Google, odnosno njen razvojni tim je izdao najnoviju stabilnu verziju Google Chrome pretraživača koja nosi oznaku 28.0.1500.95. Reč je o pretraživaču koji je na drugom mestu po procentu korišćenja od strane korisnika na globalnom nivou. Softver karakteriše ugrađeni pretraživač kompanije Google pa je dovoljno da u bar za pretragu unesete bilo koji pojam i Google engine za pretragu će vam prikazati relevantne rezultate. Nova verzija odnosi nekoliko popravki kao što su use-after-free u MutationObserver, use-after-free u DOM, use-after-free u upravljanju unosima. Takođe, dostupno je i nekoliko popravki vezan za različite inicijative.
03.08.2013. u 17h @ filehippo.com >
52429
Poređenje performansi PS4 i Xbox One konzola
Xbox One i PS4 su sličnih hardverskih specifikacija izuzev za dve ključne oblasti: grafički procesor i memorijsku arhitekturu, ne količinu memorije već način na koji igre pristupaju memoriji. Po predstavljanju, različite memorijske arhitekture verovatno neće biti značajne, ali nakon tri ili četiri generacije može da ima značaja. Kada je pak reč o grafičkom procesoru, jasno je ko je lider. GPU u okviru PS4 ostvaruje za 50% više performanse u odnosu na GPU koji je korišćen u okviru Xbox One. Istina je da ova vrsta performansi nije realan indikator toga koje rešenje je bolje u realnim uslovima, ali GPU u okviru PS4 ima prednost na papiru.
03.08.2013. u 16h @ extremetech.com >
52427
Marvell ARMADA čip u Chromecastu
Kompanija Marvell je saopštila da se njen media procesor visokih performansi ARMADA 1500 nalazi u okviru Google-ove nove streaming platforme Chromecast. Chromecast je najavljen prošle nedelje i predstavlja stream-to-TV uređaj koji radi preko dva inča dugog hardverskog ključa koji se uključuje u HDMI port televizora visoke definicije. ARMADA 1500 mini platforma je dizajnirana da omogući da zvuk, video i grafika visoke definicije se prenose sa jednog na drugi uređaj pri čemu je reč o voema energetski efikasnom uređaju. Ovaj uređaj je dizajniran da obezbedi trenutni pristup aplikacijama kao štosu YouTube, Netflix ili drugi cloud bazirani sadržaji.
03.08.2013. u 15h @ computerworld.com >
52426
Plan update-ovanja za Windows 8.1
Microsoft je saopštio da će Windows 8.1 koji bi trebalo da se pojavi ovog leta koristiti usti vremenski okvir podrške kao i Windows 8 koji je predstavljen u oktobru 2012. godine, odnosno da će ovaj operativni sistem biti podržan do početka 2023. godine. Windows 8 korisnici će morati da izvrše upgrade na 81. i najverovatnije u budućnosti na novije verzije operativnog sistema da bi mogli da nastave da primaju sigurnosne zakrpe i druge popravke bugova, slično kao što su bili obavezi kod prethodnih edicija Windowsa. Mainstream podrška za Windows 8 ističe 9. januara 2018. godine, dok proširena podrška ističe 10. januara 2023. godine.
03.08.2013. u 14h @ computerworld.com >
52425
Intel Atom procesor za MeMO Pad FHD 10
Asus se na tih način pozicionirao kao kralj Android tablet računara nudeći širok opseg atraktivnih modela. Tu je Nexus 7 koji nudi Google ali koji proizvodi Asus, pristupačni MeMO Pad HD 7 koji se prodaje po izuzetno pristupačnoj ceni od $150, a nedavno je predstavljen i MeMO Pad FHD 10, najnoviji dodatak u okviru MeMO Pad linije. HD verziju odlikuje 10.1“ Full HD 1080p IPS ekran, a tu je i Intel Atom Z256 dual-core procesor čiji je radni takt 1.6Hz sa 2GB RAM-a. Ovaj 32nm procesor podržava Hyper Threading i karakteriše ga 1MB cache memorije.
03.08.2013. u 13h @ hothardware.com >
52424
Facebook pilot program za programere igara
Facebook je nedavno najavio pilot program koji će pomagati programerima da njihove igre za mobilne uređaje postanu globalno dostupne. Najveća društvena mreža na svetu želi da upotrebi njihovu masovnu bazu korisnika da pomogne programerima da se istaknu na prepunjenom tržištu. Victor Medeiros, softverski inženjer pri kompaniji Facebook naglašava da ova kompanija pruža jedinstvene mogućnosti da se dođe do velikog broja korisnika budući da ovaj servis beleži više od 800 miliona korisnika njihovih mobilnih aplikacija na mesečnom nivou, naglašavajući da više od 260 miliona ljudi redovno igra igre na Facebook-u.
03.08.2013. u 12h @ computerworld.com >
52423
Prodato 160.000 Wii U konzola za tri meseca
Nintendo je u protekla tri meseca prodao 160.000 Wii U igračkih konzola, a proizvođač za lošu prodaju krivi manjak svojih eksluziva za ovaj sistem. Takođe je prodato 1.3 milona softvera. Tokom navedenog perioda Nintendo je prodao 90.000 Wii U igračkih konzola na teritoriji Japana, 60.000 na teritoriji SAD i samo 10.000 jedinica u Evropi i Australiji. U prethodna tri meseca prodato je 390.000 jedinica kao i 13.42 miliona igara, usled čega kompanija nije uspela da ostvari projektovanu prodaju od 4 miliona u toku finansijske godine.
03.08.2013. u 11h @ gamesindustry.com >
52422
Belkin Thunderstorm kućni bioskop za iPad
Belkin Thunderstorm Handheld Home Theather za četvrtu generaciju iPad uređaja je zvučnik dock koji pojačava kvalitet zvuka muzike, filmova i video igara. On se lako povezuje direktno sa iPad uređajem preko integrisanog Lightning dock konektora osiguravajući moćni audio doživljaj uz istovremeno uživanje u vašim omiljenim sadržajima. Novi Thunderstorm karakteriše unapređeno kućiše koje integriše novi Sound Mode taster koji omogućava korisnicima da se kreću u četiri različita zvučna režima. Dostupan je i novi conference call režim koji unapređuje frekvencije glasa kada se koristi Skype servis prenosa glasa. Cena ovog uređaja je $199.
03.08.2013. u 10h @ fareastgizmos.com >
52421
HP ponovo najveći proizvođač
Čelnici kompanije Hewlett-Packard očekuju da će se isporuka notebook računara u toku trećeg kvartala ove godine povećati za 15 do 20 odsto, dok Lenovo očekuje sekvencijalni pad od 7 do 9 odsto, što ukazuje na činjenicu da će HP ponovo za sebe obezbediti titulu najvećeg proizvođača notebook računara. Lenovo je nadmašio HP i postao na svetu najveći prodavac notebook računara u toku drugog kvartala, budući da je beležio globalni tržišni udeo od 16.7 odsto u poređenju sa 16.4 odsto, koliko je imao Hewlett-Packard, bazirano na IDC podacima i 16.7 odsto u poređenju sa 16.3 odsto za HP, prema podacima firme Gartner.
03.08.2013. u 09h @ digitimes.com >
52420
Novo Gorilla staklo štiti ekrane laptopova
Kompanija Corning koja je kreirala Gorilla Glass zaštitni stakleni sloj za smart telefone je poznato ime među proizvođačima mobilnih uređaja. Ova kompanija je sada predstavila novu verziju proizvoda koja je otporna na ogrebotine za laptopove sa ekranima osetljivim Pre nego što je predstavila ovaj proizvod kompanija je proučavala komentare na društvenim mrežama o ekranima uređaja i ustanovila da postoji mnogo više žalbi na ogrebotine na notebookovima nego na tabletima i handheld uređajima. Novi proizvod nosi naziv Gorilla Glass NBT i inkorporiše Gorilla Glass 3 unapređenja najavljena ranije ove godine.
03.08.2013. u 08h @ computerworld.com >
52419
Facebook prodaje video oglase
Kompanija Facebook planira da počne prodaju video oglasa u trajanju od 15 sekundi. Ovi klipovi biće direktno ubacivani u news feed-ove korisnika a glavni fokus prilikom odabira korisnika kojima će se ove reklame prikazivati biće godine i pol korisnika. Video reklame neće se prikazivati više od tri puta dnevno po korisniku a oglašivače će ovakav vid reklamiranja koštati između $1 i $2.5 miliona dnevno. Izvršni direktor kompanije Facebook, Mark Zuckerberg, navodno je već dva puta odložio početak korišćenja ovakvih video oglasa želeći da se uveri da oni neće uticati na doživljaj koji pruža korišćenje ovog popularnog servisa.
03.08.2013. u 07h @ electronista.com >
52418
NEC stopirao izradu pametnih telefona
NEC neće predstaviti nove smart telefone ali će nastaviti sa proizvodnjom postojećih modela samo po porudžbini, budući da se bori sa lošom finansijskom situacijom. Ova japanska kompanija prekinula je rad na razvoju, proizvodnji i prodaji novim smart telefona, ali će biti nastavljen razvoj i proizvodnja konvencionalnih mobilnih telefona a ova odluka neće uticati ni na rad ove kompanije u sektoru tablet računara. NEC je zabeležio velike gubitke u toku drugog kvartala, dok je prodaja ostala na prošlogodišnjem nivou.
03.08.2013. u 06h @ computerworld.com >
52417
Nema informacija!
Šta je to tehnologija koja se nosi
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2013.
Na tržištu je već dostupan veliki broj različitih uređaja od kojih se za većinu može reći da su bespotrebni. Ukoliko je cilj proizvođača da tehnologija koja se nosi postane mainstream, u tom slučaju potrebno je da se daleko više potrude.
Panasonic fiksni telefoni sa Androidom
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2013.
Panasonic, proizvođač bežičnih telefona broj jedan u svetu već desetu godinu zaredom, je predstavio tri nova telefona vrhunske linije digitalnih bežičnih telefona koji poseduju karakteristike smartfona: KXPRX110, KX-PRX120 i KXPRX150.
Pretraživači mogu da dele vaša interesovanja
Na prvi pogled • Beograd • 03.08.2013.
Pretraživač koji koristiti može da beleži sve što radite na Web-u. On zna kuda vi idete, koji su vam omiljeni Web sajtovi a najverovatnije zna i sve vaše lozinke.