Arhiva - 03.07.2012.
Smart telefoni se jedva koriste za pozive
Smart telefoni su najpopularniji telefoni koji se u ovom trenutku koji beleže najveću prodaju, a ono što je zanimljivo jeste činjenica da se ovi aparati koriste za veliki broj drugih stvari a najmanje za pozivanje, upravo za ono što je osnovna funkcija svakog telefona, zaključak je istraživanja koje je nedavno sprovedeno od strane O2 mobilne mreže. U njihovom saopštenju se navodi da prosečan korisnik smart telefona aparat koristi više od dva sata dnevno dok je među svim aktivnostima koje se vrše pretraživanje interneta ubedljivo na poziciji broj jedan i u toku jednog dana svaki korisnik provede više od 25 minuta pretražujući internet.
03.07.2012. u 16h @ electronista.com >
45078
Da li je Google uradio dovoljno
Google je najavio novu verziju Androida krajem prošle nedelje sa nekim impresivnim novim karakteristikama, ali je nejasno da li je to dovoljno da bi se rešio problem koji tišti ovaj mobilni operativni sistem: fragmentacija. Uprkos tome što je najavljena najnovija verzija ovog operativnog sistema kodnog naziv Jelly Bean kao trenutno dostupna, većina korisnika i dalje koristi Gingerbread, koji je tri glavna izdanja od najnovije verzije. Prema podacima same kompanije Google, samo 7“ korisnika koristi trenutnu verziju Ice Cream Sandwich koja je predstavljan u oktobru. Ovo znači da većina inovacija koje su dostupne u okviru Google Androida nisu dostupne za većinu korisnika ovog OS.
03.07.2012. u 15h @ computerworld.com >
45077
Sony Smart Wireless Headset
Sony je predstavila nove bežične slušalice, Smart Wireless Headste pro. Reč je o multifunkcionalnim Bluetooth stereo slušalicama. Reč je o slušalicama koje donose četiri funkcije u jednom malom uređaju. Možete da primate pozive, primate tekstualne sadržaje, elektronsku poštu, upravljate društvenim mrežama i informacijama iz kalendara. Takođe, možete da ovaj uređaj koristite kao samostalni MP3 plejer i FM radio. Pored obezbeđivanja odličnog zvuka i kvaliteta poziva, ove slušalice koriste i inteligentnu text-to-spech tehnologiju koja može da čita ono što je napisano u tekstualnoj ili email poruci tako da nećete propustiti krucijalne emailove dok ste u pokretu.
03.07.2012. u 15h @ engadget.com >
45076
AMD o strategiji drivera za grafičke kartice
Uprkos tome što AMD ima dugu istoriju izdavanja beta i WHQL sertifikovanih grafičkih drivera na mesečnoj osnovi, ova kompanija planira da napusti ovaj model i da izdaje drivere ređe, slično kako to radi kompanija NVIDIA. Možete očekivati da šema imenovanja ostane ista, ali da će biti manje od 12 WHQL sertifikovanih drivera godišnje. Počevši od verzije 12.6 kompanija je izdavati drivere prema svom sopstvenom rasporedu i koristiti Catalyst Application Profiles za objavljivanje manjih prilagođenja performansi za novoizdate igre. Pored promene rasporeda izdavanja drivera, AMD će preraditi svoj web sajt da obezbedi više informacija vezanih za eventualne probleme.
03.07.2012. u 14h @ extremetech.com >
45075
Ko proizvodi ARM Windows tablete
Uprkos tome što to možda sa strane ne izgleda tako, nije poznato mnogo informacija i planova koji se odnose na Microsoft hardverske partnere kada je reč o Windowsu 8. U poslednjih nekoliko meseci bilo je detalja koji su dolazili od strane kompanija Asus i Toshiba vezano za Windows on ARM tablete, koji će koristiti Microsoft Windows RT operativni sistem. Za sada su upravo ove dve kompanije sigurne, kao proizvođači Windows 8 baziranih računara. Takođe, kompanija koja bi mogla da uđe u proces proizvodnje Windows 8 tableta pominje se i Acer čiji bi prvi ovakav računar mogao da se pojavi u prvom kvartalu naredne godine, iako za sada nema zvanične potvrde.
03.07.2012. u 14h @ cnet.com >
45073
Battlefield 3 Premium ima 800.000 korisnika
Battlefield 3 Premium je uspeo da zabeleži veoma dobar start. Šef EA Games Label Patrick Soderlund je rekao da je opcija za preuzimanje ove igre koja košta $50 privukla 800.000 korisnika, čime je kompanija generisala $40 miliona prihoda. Soderlund je rekao da je ovakav odziv premašio očekivanja EA ali napominje da je još uvek suviše rano da se zna tačno koliko uspešan će ovaj program biti imajući u vidu da je igra predstavljena pre nedelju dana. Poređenja radi, Call of Duty: Elite koja se takođe prodavala za $50 i koja je godišnja pretplata za Call od Duty: Modern Warfare je privkla 2 miliona korisnika koji plaćaju igru od novembra.
03.07.2012. u 13h @ gamespot.com >
45072
Core FTP LE 2.2 build 1751
Core FTP LE je besplatni Windows softver koji uključuje klijent FTP karakteristike kao što su SFTP (SSH), SSL, TLS, IDN, integracija pretraživača, transferi sa jednog na drugo mesto, nastavak FTP transfera, drag & drop podrška, pregled i editovanje fajlova, firewall podrška, prilagođene komande i veliki broj drugih. Core FTP LE 2.2 build 1751 je najnovija verzija koja donosi rešenja za probleme vezane za HTTP konekciju koji su se javljali, editovane nazive fajlova sa datumima koji su dodati da bi se izbeglo pisanje preko njih, u log je dodato i vreme individualnog transfera a obezbeđen je i veliki broj zakrpa za slabu tačku koja je dovodila do krahiranja x64.
03.07.2012. u 13h @ filehippo.com >
45071
PlayStation Move trkački volan
Sony je obelodanio više detalja o svom Play Station Move Racing Wheels trkačkom volanu, periferiji koja bi trebala da se pojavi ove godine sa cenom od $39.99. Ovaj volan, o kojem je prvo reči bilo ranije ove godine je dizajniran da radi sa trkačkim, motorciklističkim i igrama koje imaju za temu letenje. Sony je ranije najavio da nova periferija će da podrži igre kao što su Little Big Planet Karting, kao i starije naslove kao što su Gran Turismo 5, Need for Speed: Hot Pursuit, Burnout Paradise kao i MotorStorm Apocalypse, dok će više naslova biti najavljeno uskoro. Sony navodi da su na dizajn volana uticale povratne informacije od strane korisnika.
03.07.2012. u 12h @ gamespot.com >
45070
Windows 8 upgrade planovi
Kompanija Microsoft je sa odabranom grupom partnerskih kompanija podelila specifikacije o tome šta se može očekivati od Windows 8 kada se pređe sa Windows XP, Windows Vista i Windows 7 operativnih sistema. Između ostalog, korisnici će biti u mogućnosti da pređu na Windows 8 sa Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic i Windows 7 Home Premium ali i da zadrže njihova postojeća Windows podešavanja, lične fajlove i aplikacije. Biće omogućen i upgrade na Windows 8 sa Windows XP sa Service Pack 3 ili drugom verzijom ali će tom prilikom biti sačuvani samo lični podaci, odnosno, fajlovi.
03.07.2012. u 12h @ cnet.com >
45069
Autoruns 11.32
Autoruns korisnicima pokazuje koji su to programi konfigurisani za pokretanje tokom podizanja sistema ili logovanja i pokazuje unose onim redosledom kojim ih Windows obrađuje. Među ovim programima su oni koji se nalaze u startup folderu, Run, RunOnce i drugi Registry Keys. Korisnici mogu konfigurisati Autorun da pokazuje i druge lokacije uključujući Explorer Shell ekstenzije, toolbar-ove, Winlogon notifikacije, auto-start servise i mnogo toga još. Najnovija verzija ovog softvera koja je nedavno objavljena nosi oznaku Autoruns 11.32 i odlikuje je zakrpa za slabu tačku koja je sprečavala pravilan rad Autoruns kada je opcija Administrator selektovana.
03.07.2012. u 11h @ filehippo.com >
45068
NVIDIA kao pobednik
Poslednje nedelje su donele neke veoma bitne najave kada je reč o nastupajućim tablet računarima. Međutim, bez obzira da li će Microsoft Surface ili Google Nexus tablet računari biti ti koji će biti bolje prodavani, sigurni pobednik je kompanija NVIDIA. Razlog je taj što se Tegra 3 procesor sa četiri jezgra ugrađuje u oba tablet računara. NVIDIA je prošla ogroman put za poslednjih nekoliko godina od proizvođača grafičkih procesora, do proizvođača čipova koji se ugrađuju u najprodavanije računare na svetu i koji je na dobrom putu da postane jedan od najvećih prodavaca čipova za mobilne uređaje. Ove godine se očekuje predstavljanje 30 Tegra baziranih uređaja.
03.07.2012. u 11h @ businessweek.com >
45067
MSI Wind Top AE2281G
MSI je nedavno predstavio novi all-in-one računar. U pitanju je 22“ model koji nosi oznaku MSI Wind Top AE2281G. Ovaj AIO odlikuje treća generacija Intel Core i5 četvorojezgarnog procesora i NVIDIA GeForce GT 630M grafička kartica sa NVIDIA Optimus tehnologijom. Ono što takođe treba pomenuti vezano za ovaj model jeste da je u pitanju 22“ FHD multi-touch full HD ekran. Ostale specifikacije podrazumevaju 4GB DDR3 memorije, 500GB hard drive, DVD pisač, TV tjuner, WiFi, Bluetooth, čitač kartica, 2x USB 3.0, 4x USB 2.0, 1.3MP Web kamera, HDMI kao i bežičnu tastaturu i miš.
03.07.2012. u 10h @ pclaunches.com >
45066
Nove opcije za Google Docs
Dodavanje offline mogućnosti editovanja za Google Docs možda zvuči skromno ali ovaj potez u suštini predstavlja veliki korak napred za Web bazirane servise ove kompanije. Ovi servisi će dodatno biti unapređeni budući da će offline editovanje postati dostupno i za Presentations i Spreadsheet aplikacije takođe. Alan Warren, viši direktor Google Docs & Drive navodi da će obe aplikacije sada omogućavati korisnicima da čitaju i edituju fajlove offline. Warren navodi da je offline pristup izuzetno važan zbog toga što korisnicima daje sigurnost u slučaju da dođe do prestanka rada konekcije budući da su u tom slučaju dokumenti osigurani.
03.07.2012. u 10h @ cnet.com >
45065
Bezbednost ličnh podataka
Tržište za računarska bezbednosna rešenja nudi mnogo univerzalnih i specijalizovanih antivirusnih programa za računare. Ali s obzirom na to da imaju mogućnost da biraju tehnologije za zaštitu koje žele da koriste, oko 62 odsto korisnika će tražiti maksimalnu zaštitu protiv gubitka ličnih i poslovnih informacija. Ovo je jedan od glavnih zaključaka istraživanja koje je uradila agencija za istraživanje Harris Interactive u februaru i martu 2012. godine. Prema istraživanju, najčešći način zaštite podataka je izbegavanje čuvanja lozinki u elektronskoj formi. Na primer, 53 odsto ispitanika ne čuva tu informaciju u menadžeru za lozinke ili tekstualnoj datoteci. Veliki deo korisnika – 41 odsto – ne dozvoljava programima da zapamte detalje prijave.
03.07.2012. u 09h @ kaspersky.com >
45087
Avast! Free Antivirus 7.0.1451
Avast! Free Antivirus predstavlja najbolju antivirus zaštitu koja je trenutno dostupna na tržištu i besplatna je za kućnu upotrebu. Među najznačajnijim karakteristikama su ugrađena antispyware zaštita, Web Shield, automatsko unapređivanje, ugrađeni anti-rootkit, P2P i IM Shields, integrisani Virus Cleaner, jednostavni korisnički interfejs kao i podrška za 64-bitni Windows, kao i veliki broj drugih funkcija. Najnovija verzija nosi oznaku Avast! Free Antivirus 7.0.1451 i donosi unapređenje Autosandbox modula, unapređenja Remote Assistance, unapređenja SafeZone, kao i Emergency Updater, a obezbeđena je i podrška za Opera-u u okviru WebRep.
03.07.2012. u 09h @ filehippo.com >
45064
Canon 7D 2.0.X firmeware update
Kompanija Canon koja je lider na polju rešenja za digitalnu fotografiju najavila je unapređenje softvera za EOS 7D Digital SLR foto-aparat koji će obezbediti nove funkcionalnosti za unapređenje performansi ovog modela namenjenog ozbiljnim fotografima i polu-profesionalnim korisnicima. Najavljeni update će doneti napredne opcije snimanja uključujući povećanje maksimalnog broja fotografija koje se odjednom mogu snimiti u RAW formatu fajla kao i mogućnost obrađivanja RAW formata fotografija direktno na foto-aparatu i opciju podešavanja maksimalnih ISO podešavanja u ISO Auto režimu rada.
03.07.2012. u 09h @ engadget.com >
45063
Rast prodaje ultrabookova
Prodaja ultrabook računara zabeležila je rast od gotovo 11% svih prodatih Windows notebook računara čija je cena viša od $700 na teritoriji SAD u prvih pet meseci ove godine, navodi se u zvaničnom saopštenju firme NPD Group Retail Tracking Service koja se bavi praćenjem stanja na tržištu i obradom statističkih podataka. Dok je celokupno Windows tržište za notebook računare zabeležilo pad od 17%, Ultrabook računari su pomogli u ojačavanju premium tržišta zahvaljujući Windows notebook računarima u pomenutom cenovnom opsegu beležeći pad od samo 3%, dok su oni čija je cena viša od $900 zabeležili povećanje od 39% u odnosu na prethodnu godinu.
03.07.2012. u 08h @ engadget.com >
45062
Google Play za Google TV
Google-ova online prodavnica aplikacija za Android aplikacije, filmove, muzičke sadržaje i knjige biće dostupna i u okviru Google TV, zvanično je najavljeno od strane ove kompanije u toku održavanja Google I/O 2012 konferencije. Krajem leta ove godine Google će video sadržaje koji mogu biti kupljeni ili iznajmljeni preko Google Play servisa načiniti dostupnim na Google TV. Kompanija je takođe najavila i da će dodati i TV programe liniji dostupnih sadržaja koje trenutno nudi preko Google Play, pa će tako korisnici biti u mogućnosti da kupuju željene programe.
03.07.2012. u 08h @ cnet.com >
45061
Da li će Safari biti odbačen zbog Chrome-a
Pitanje koje se ovih dana logično nameće jeste da li će iOS korisnici odbaciti Safari radi Chrome pretraživača budući da je kompanija Google pre nekoliko dana objavila Chrome verziju pretraživača za iOS. Sigurno je da će biti veliki broj korisnika koji će Safari odbaciti u korist Chrome-a, ali nije mali ni broj onih korisnika koji neće biti u prilici to da urade. Naime, neki korisnici su bojkotovali Apple početkom ovog meseca zbog politike ove kompanije kada je reč o patentima što je kasnije dovelo do blokiranja Samsung Galaxy Tab 10.1 importovanja.
03.07.2012. u 07h @ betanews.com >
45060
Proširenje Xbox Music servisa
Kompanija Microsoft donela je oduku da proširi njihov svoj muzički servis tako što će obezbediti streaming u Spotify stilu uz opcije preuzimanja i skladištenja, nešto slično kao što je dostupno u okviru Apple iTunes. Microsoft je trenutno u pregovorima sa velikim brojem kompanija među kojima su Vivendi SA, Universal Music Group i Sony, sa ciljem da se obezbede preko potrebna prava kao i da se osmisle planovi za pokretanje servisa koje se očekuje krajem ove godine. Ono na šta Microsoft računa jeste kombinacija dobitnih karakteristika koje su dostupne u okviru konkurentnih servisa.
03.07.2012. u 07h @ engadget.com >
45059
Google Drive ima 10 mil. korisnika
U toku drugog dana održavanja Google I/O 2012 konferencije, zvaničnici kompanije Google objavili su informacije o uspehu njihovog cloud baziranog rešenja za skladištenje. Jedna od informacija koja je sa ponosom naglašena jeste da je Google Drive servisu pristupilo više od deset miliona korisnika, što znači da oko milion korisnika nedeljno koristi usluge ovog servisa od njegovog pokretanja. To i nije tako veliki broj ali sigurno je odlična cifra da bi se obezbedio odličan početak a imajući u vidu eksplozivan rast Android-a i dodavanje Chrome OS i iDevice korisnika, sigurno je da će biti zabeležen rast broja korisnika.
03.07.2012. u 06h @ engadget.com >
45058
Foxconn i Sharp žele da proizvode Apple TV
Foxconn planira da iskoristi svoje investicije u Sharp za poručivanje Apple-ovog TV uređaja velikog ekrana. Ova informacija potekla je od strane Ho Chao-yanga, nekadašnjeg predsednika Chimei Innolux, najvećeg tajvanskog proizvođača LCD ekrana, i trenutnog predsednika Chi Mei Materials Technology, koji tvrdi da je investiranje Foxconn Electronics u kompaniju Sharp samo način da osigura poručivanje iTV od strane kompanije Apple. Ho je dodao da će predstavljanje iTV aparata doneti samo korist proizvođačima polarizera, čijom se proizvodnjom upravo bavi i Chi Mei Materials.
03.07.2012. u 06h @ cnet.com >
45057
Nema informacija!
AsRock 970 Extreme4
Na prvi pogled • Beograd • 03.07.2012.
Sjajna AsRock matična ploča koja koristi AMD 970 čipset ali gledajući sve dostupne opcije, kao da se radi o skupljoj AMD 990X ploči. Odličan kvalitet izrade, impresivan set podržanih opcija, prilično dobre performanse i na kraju, prilično dobra cena.
Gembird MHS-103
Na prvi pogled • Beograd • 03.07.2012.
Jedan od mnogih headset-ova na tržištu, vrlo povoljne cene, lagane konstrukcije i dosta dobrog kvaliteta zvuka, posebno odlaznog. Ovaj headset će najbolje odgovarati onima koji dosta vremena provode u priči, pa traže izdržljive i dovoljno lagane slušalice i kvalitetan mikrofon.
Cooler Master NotePal U-Lite
Na prvi pogled • Beograd • 03.07.2012.
Još jedan od NotePal postolja za laptopove koje smo videli, ovoga puta je u pitanju model za laptopove dijagonale ekrana do 15.4". Odličnog kvaliteta izrade i performansi hlađenja, sa 100mmm ventilatorom koji se praktično i ne čuje dok radi.