Arhiva - 07.04.2012.
Panasonic Lumix GF5
Kompanija Panasonic je i zvaničnim putem predstavila novo izdanje njihovog GF3 koje nosi oznaku Lumix GF5 Micro Four Thirds. Novi digitalni foto-aparat podrazumeva veliki broj unapređenja u odnosu na GF3 ali u većoj meri je zadržan isti dizajn. Kada je reč o unutrašnjosti, GF5 sada poseduje u potpunosti unapređeni 12.1 MP Live MOS senzor koji je uparen sa najnovijim Venus procesorom. Lumix GF5 dizajniran je tako da efektivnije radi u situacijama sa slabijim osvetljenjem i ima mogućnost snimanja fotografija sa ISO do 12,800, što je duplo više u odnosu na osetljivost GF3 modela.
07.04.2012. u 20h @ electronista.com >
43412
Novi Chromebook-ovi sa Ivy Bridge-om
Izgleda da će kompanija Google ispuniti svoje obećanje vezano za brže Chromebook modele korišćenjem Intel Sandy Bridge i Ivy Bridge procesora, što je veliki korak napred u odnosu na trenutne Atom bazirane proizvode. Chromebook modeli koriste Google Chrome OS, operativni sistem baziran na pretraživaču koji pokreće samo Web aplikacije. Međutim, generalno reč je o Linux operativnom sistemu. Suština je da su trenutni Chromebook računari jako spori. Čak i oni najveći entuzijasti ne mogu da pređu preko činjenice koliko je nesavršena kombinacija Atom procesor i Chromebook OS u svom trenutnom obliku, pa bi unapređenje procesora bilo dobrodošlo.
07.04.2012. u 19h @ cnet.com >
43411
Izmene u okviru OS X Lion
OS X Lion karakteriše veliki broj novih i modifikovanih karakteristika a neke od njih, među kojima su Mission Control i opcije za prikaz preko celog ekrana mogu su izbeći ukoliko smatrate da vam nisu korisne. Apple je, ipak, obezbedio i nekoliko izmena koje se ne mogu tako jednostavno zaobići što bi moglo da dovede do frustriranja korisnika. Jedna od njih je podrazumevani pravac skrolovanja preko Apple-ovih multitouch trackpad-ova. U prethodnim verzijama OS X operativnog sistema, podrazumevani pravac skrolovanja pratio je pravac skrolovanja miša koji je prilikom skrolovanja ka korisniku spuštao stranu na dole.
07.04.2012. u 18h @ cnet.com >
43410
NVIDIA protiv Intel arhitekture
NVIDIA nije srećna kada vidi šta može da uradi nastupajuća Intel Many Integrated Core arhitektura kada je reč o softveru i želi da nešto promeni u ovom smislu, koristeći blogosferu. U blog postu koji je ova kompanija nedavno objavila iznosi se diskusija o arhitekturi koju NVIDIA naziva „hibridna arhitektura“ u kojoj se CPU i GPU spajaju radi ostvarenja boljih rezultata. Ono što NVIDIA smatra problemom je ideja da korišćenjem x86 kompatibilnog proizvoda kakav je Knight Corner će se ponuditi inherentna softverska prednost. Steve Scott iz ove kompanije navodi da ga je šokirala tvrdnja pojedinih ljudi da u tom slučaju neće biti potrebno menjati kod.
07.04.2012. u 17h @ hothardware.com >
43409
PS4 će koristiti istu grafiku kao i novi Xbox
Sony-jeva konzola naredne generacije, koja se navodno razvija pod kodnim nazivom Orbis bi trebala da poseduje isto grafičko rešenje kao i naredna Xbox konzola. Prema nekim izveštajima koji citiraju neimenovane izvore, PlayStation 4 bi trebala da koristi specijalno prilagođene čipove bazirane na AMD-ovom A8-3850 APU procesoru, Radeon HD 7670 grafičkom procesoru. Izveštaji navode da HD7670, DirectX 11 omogućena kartica koja radi na 1GHz radnog takta jezgra i poseduje 1GB video memorije je rebrendirana verzija HD 6670 sa identičnim specifikacijama koje će raditi zajedno sa APU (A8-3850 poseduje 2.9GHz quad core procesor sa integrisanom grafikom).
07.04.2012. u 16h @ gamespot.com >
43408
OCZ Vertex 4 Indinilinx Evereset 2
Vertex serija solid state drive-ova kompanije OCZ Technology je popularna naročito među entuzijastima od svog inicijalnog pojavljivanja 2009. godine. OCZ je načinio značajne izmene sa svakom narednom generacijom Vertex solid state drive-ova, ali generalno govoreći svaki je ponudio odlične performanse i smatran je među najboljima kada je reč o korisničkom SSD prostoru. Sada stiže četvrta generacija ovog drive-a u okviru kojeg se kompanija OCZ opet okrenula Indilinx-u za kontroler. Drive nudi karakteristike kao što je SATA 3.0 6Gb/s interfejs, auto enkripciju kao i AES-256 podršku, te „Ndrurance Technology“ za smanjenu amplifikaciju pisanja.
07.04.2012. u 15h @ hothardware.com >
43407
Google testira ProjectGlass
Kompanija Google je konačno započela testiranje umanjenih naočara o kojima je bilo reči početkom ove godine. Naravno, u pitanju je pojekat Glass, koji istovremeno predstavlja i prvi pokušaj ulaska kompanije na tržište računarske opreme koja se nosi. Ovih naočara još uvek nema u prodaji, dok zvanični predstavnik kompanije Google navodi da će njihovi stručnjaci testiranje ovih naočara raditi u javnosti pa će sasvim biti moguće na ulici ili u kafiću sresti nekoga ko izgleda kao da je upravo izašao iz kultne serije „Zvezdane staze“.
07.04.2012. u 14h @ engadget.com >
43406
Micromax Funbook 7“ tablet
Micromax je predstavila 7“ tablet na indijskom tržištu. Reč je o tablet računaru sa ekranom osetljivim na dodir koji karakteriše rezolucija ekrana 800x480 piksela i koji koristi 1.2GHz ARM Cortex A8 procesor. Interesantno, ovaj računar takođe poseduje dual core Mali GPU. To nije sve već je on baziran na Android Ice Cream Sandwich operativnom sistemu i košta svega $128. Specifikacije ovog modela uključuju 512MB RAM-a, 4GB skladištenog prostora, slot microSD kartice, 0.3MP kameru sa prednje strane WiFi, USB 2.0, HDMI i 2800mAh bateriju. Ovaj računar se isporučuje sa Tata Photom+ 3G USB hardverskim ključem i nudi 1GB besplatnih podataka u trajanju od dva meseca.
07.04.2012. u 13h @ pclaunches.com >
43405
DICE merka narednu generaciju konzola
Kompanija DICE koja je razvila Battlefield franšizu razmišlja o narednoj generaciji igračkih sistema. Viši softverski inženjer pri ovoj kompaniji je obelodanio da ova kompanija traži programere koji će raditi na naslovima namenjenim konzolama naredne generacije. Pre svega reč je o radu na optimizovanju DICE-ovog vlasničkog Frostbite igračkog enginea za sisteme trenutne i naredne generacije. Ovaj engine u različitim iteracijama pokreće nekoliko bitnih naslova ove kompanije kao što su Battledield 3, Medal of Honor i Need for Speed: The Run. DICE trenutno radi na pripremanju tri paketa za preuzimanje posvećena Battlefield 3 igri.
07.04.2012. u 12h @ gamespot.com >
43404
LaCie 5big Network 2
LaCie nastoji da poslovanje održi povezano i još važnije zaključanim kada je reč o skladištenju. Upravo su ovo najvažnije karakteristike novonajavljenog profesionalnog 5-bay RAID servera koji je dostupan. Korisnici mogu da iskoriste sve prednosti 5big Network 2 uređaja dizajniranog od strane Neil Poultona, ali sa fleksibilnosti koja omogućava da ostvare nivo skladištenja i bezbednosti koji žele, što ovo rešenje čini efikasnom investicijom za profesionalce i male poslovne korisnike. 5big Network 2 takođe nudi i RAID režime 5 i 6 koji obezbeđuju automatsku zaštitu podataka na hardverskom nivou. Ovaj uređaj je kompatibilan sa Time Machine i Windows 7 backup rešenjima.
07.04.2012. u 11h @ hothardware.com >
43403
Novi Android malware
Nova varijanta Android malware-a LeNa je modifikovana tako da ne zahteva interakciju korisnika da bi preuzela kontrolu nad uređajem, navodi sigurnosna kompanija Lookout. LeNa je viđena na alternativnim Android prodavnicama aplikacija, ali ne i na Google Play, tako da će njeno širenje biti ograničeno na ljude koji koriste neautorizovane prodavnice aplikacija, uglavnom one u Kini. Malware se predstavlja kao legitimna aplikacija i najnovija verzija se pojavljuje kao potpuno funkcionalna kopija nedavno izdate igre Angry Birds Space, među ostalim aplikacijama. Originalna verzija ovog malware-a je zahtevala određenu interakciju korisnika uređaja u vidu root-ovanja.
07.04.2012. u 10h @ cnet.com >
43402
Mele A1000 ARM računar košta samo $70
Ukoliko tražite istinski jeftini računar onda je to odlična prilika da isprobate Mele A1000 koji košta svega $70. Ukoliko se pitate šta možete da kupite za ovu cenu onda je odgovor 1GHz Allwinner A10 ARM Cortex A8 procesor, SATA port, USB, VGA, Ethernet i HDMI portove. Nažalost, ovaj računar za sada ne može da radi sa Linux-om, ali se radi na tome da može da učitava Linux bazirani softver bez ikakvih ograničenja u smislu vlasničkih drivera zatvorenog koda. Naravno, da bi ovaj računar funkcionisao potrebno je jedno malo ulaganje u vidu eksternog drive-a na kojem je instaliran Android 2.3 operativni sistem što ulaganje u ovaj računar podiže na $100, ali je i dalje jedna odlična ponuda.
07.04.2012. u 09h @ pclaunches.com >
43401
PS3 Amazon Instant video app
Sony PS3 je dodala Amazon Instant aplikaciju svom paketu streaming video servisa omogućavajući korisnicima da gledaju kupljene i rentirane sadržaje, kao i omogućavajući Amazon Prime pretplatnicima da vrše besplatno stream Prime TV emisija i filmova. Na ovaj način Amazon se pridružuje servisima kao što su Netflix, Hulu Plus, CinemaNow, Vudu, NHL, MLB.TV i drugima u PS3 paketu streaming video servisa. Uprkos otme što može zvučati čudno da je Sony dodao servis koji se direktno nadmeće sa Sony-jevom sopstvenom video prodavnicom, Vudu i CinemaNow već nude istu mogućnost kupovine i rentiranja video sadržaja. PS3 je i prva konzola koja ima Amazon Instant streaming.
07.04.2012. u 08h @ cnet.com >
43400
ClamWin 0.97.4
ClamWin je besplatni antivirus program za Microsoft Windows operativni sistem. Ovaj besplatni antivirus program poseduje lagan za korišćenje instaler i karakteriše ga otvoreni kod. Možete da preuzmete i koristite ovaj softver apsolutno besplatno. Osnovne karakteristike ovog softvera su visok stepen detektovanja za viruse i spyware, opcija za skeniranje prema rasporedu, zatim automatsko preuzimanje regularno ažurirane virus baze podataka, samostalni skener virusa kao i integracija sa Microsoft Windows Explorer-om. Promene koje donosi nova verzija su unapređeno detektovanje makrovirusa i različita unapređenja performansi.
07.04.2012. u 07h @ filehippo.com >
43399
Lenovo proširuje ThinkStation liniju
Lenovo je najavila tri nove radne stanice koje karakterišu najnoviji Intel Xeon E5 procesori. Nove ThinkStaton S30, C30 i D30 karakteriše brza memorija i unapređena energetska efikasnost. Opcije koje su dostupne u okviru svakog od modela uključuju Intel Xeon E5 1600/2600 procesore, NVIDIA Quadro grafičke kartice kao i Maximus podršku korišćenjem NVIDIA Tesla kartica, podršku za do 256GB 1600MHz DDR3 memorije. Takođe, radne stanice nude 10 puta brži transfer sadržaja zahvaljujući primeni USB 3.0 standarda. Lenovo radne stanice bi trebale da postanu dostupne globalno od 9. aprila ove godine. Cene ovih radnih stanica su od $1029 do $1549.
07.04.2012. u 06h @ hothardware.com >
43398
Nema informacija!
Cloud je ekološki
Na prvi pogled • Beograd • 07.04.2012.
Broadband komisija za digitalni razvoj, inicijativa uspostavljena od strane međunarodne telekomunikacione unije (ITU) i UNESCO organizacije Ujedinjenih Nacija je izdala izveštaj u kojem zaključuje da Informacione i Komunikacione tehnologije, specifično mobilni broadband internet i cloud računarske arhitekture pomažu smanjenju emisija štetnih gasova.
Internet Explorer je pobednik
Na prvi pogled • Beograd • 07.04.2012.
Microsoft je ponovo počeo da kada je reč o njegovom Internet Explorer internet pretraživaču da se protiv konkurenata nadmeće na staromodni način – inovacijama i marketingom.
Intel greši u vezi ultrabookova
Na prvi pogled • Beograd • 07.04.2012.
Ukoliko sve što ovde možete pročitati vam zvuči poznato dovoljno je da se setite euforije koja je postojala kada su se pojavili prvi netbook računari i izjava tipa da je kompaniji Apple odzvonilo kada je reč o tržištu računara. Ti mali računari nalik na notebook modele su trebali odagnaju svaku ideju o tablet računaru sa ekranom osetljivim na dodir i ideje o rastu udela kompanije Apple.