Arhiva - 14.12.2011.
Google povlači štetne aplikacije
Google je uklonio 22 aplikacije koje su zaražene štetnim softverom sa svog Android Market servisa u poslednjih šest dana, navodi se u izveštaju Lookout Security čije je sedište u San Fransisku. Za sada, u toku ove godine Google je opozvao više od stotinu štetnih Android aplikacija sa njihovog distributivnog kanala. Lookout je detektovao devet aplikacija zaraženih štetnih softverom u toku protekle nedelje kao i novih 13 u toku vikenda. Kompanija je paket štetnih softvera nazvala „RuFraud“, i navodi da je RuFraud pisan za korisnike u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, nekim istočno-evropskim zemljama i centralnoj Aziji.
14.12.2011. u 16h @ computerworld.com >
41296
Skyrim dobio Spike VGA nagradu
Skyrim igra dobila je vrhunsku nagradu na dodeli prestižnih Spike Video Game nagrada. Za igru godine glasali su stariji novinari iz 25 novinskih agencija, uključujući Wired i IGN. Ovakva odluka bila je predmet rasprava na određenim internet forumima zbog postojanja slabih tačaka koje poseban problem prave kada je reč o PlayStation verziji. Kreator popularne igre navodi da su upoznati sa postojanjem problema te da je u toku rad na razvoju problema istovremeno zahvaljujući na strpljenju korisnika. Skyrim je peti nastavak Elder Scrolls serije, a igra je zabeležila u velikoj meri pozitivne kritike.
14.12.2011. u 15h @ bbc.com >
41294
Windows 8 aplikacije samo sa touch podrškom
Microsoft je objavio zahteve za Windows 8 aplikacije u okviru kojih se navodi da će proizvođači imati striktne direktive za aplikacije koje će se moći pronaći u okviru zvanične Windows prodavnice. Sada je potrebno da aplikacije budu osetljive na dodir za sve interakcije i gestove zajedno sa upotrebom miša i tastature. Gestovi će se takođe razlikovati od gestova koji će se razlikovati od gestova koji se takođe koriste u okviru operativnog sistema. Postoje i druga ograničenja koja su specifičnija za određene kompanije, a Microsoft navodi da aplikacije ne mogu biti jednostavno Web sajtovi u kontroli pretraživača, kao direktnu aluziju na neke Google-ove iOS aplikacije.
14.12.2011. u 15h @ electronista.com >
41295
Google+ jedini Google proizvod
Konačno je postala jasna strategija kompanije Google za dominiranje svime u budućnosti. Reč je sjedinjavanju najboljih proizvoda u jedan super proizvod koji marginalizuje manje rivale do te tačke da postanu nebitni i razbijanja Facebook-a totalnom superiornošću. Taj super proizvod je Google+. Google+ je krajem juna pokrenut kao projekt koji funkcioniše samo preko pozivnica, a nedugo nakon toga postao je javno otvoren sistem, a od samog početka je već imao integrisane karakteristike koje su dostupne i na drugim mestima kao što su Hangouts, Picasa kao i Gmail aplikacija donekle. Sve to samo govori u prilog želji kompanije Google da napravi super proizvod.
14.12.2011. u 14h @ computerworld.com >
41290
Winamp 5.62.3 Full
Winamp je media plejer koji podržava višestruke formate. Winamp podržava širok spektar modernih i specijalizovanih muzičkih formata fajlova uključujući MIDI, MOD, MPEG-1 audio layers 1 i 2, AAC, M4A, FLAC, WAV, OGG Vorbis, i Windows Media Audio. On podržava reprodukciju bez međuprostora između numera za MP3 i AAC. Takođe, ovaj softver nudi i mogućnost reprodukcije i importovanja muzike sa audio CD-ova, ali i isto tako i narezivanje muzike na diskove. Takođe, ovaj softver podržava mnoge tipove streaming medija: internet radio, internet televiziju, XM satelitski radio, AOL video. Nova verzija donosi popravke za neke greške dekodiranja MP3 fajlova na kraju fajla.
14.12.2011. u 14h @ filehippo.com >
41293
MacBook Air će dominirati
Apple-ov MacBook Air će generisati odličnu prodaju i zadržaće svoju dominantnu poziciju uprkos rastućem broju rivalskih ultrabook računara, barem u nekom narednom periodu navodi se u izveštaju firme J.P. Morgan. I dok drugi prodavci pokušavaju da imitiraju Apple-ov model predstavljanjem sopstvenih laganih laptop računara, polje ultrabook računara lagano se preopterećuje budući da Acer, Hewlett-Packard, Sony i veliki broj drugih velikih proizvođača želi da se uključi na ovo tržište. Veliki problem, međutim, predstavlja njihova cena koja je i dalje relativno visoka pa se tržište ultrabook računara još uvek ne može smatrati konkurentnim tržištem.
14.12.2011. u 13h @ cnet.com >
41291
Intel već testira 14nm čipove
Intel je na pravom putu da počne sa proizvodnjom sledeće generacije Ivy Bridge arhitekture sa naprednom 22nm proizvodnim procesom u prvom kvartalu naredne godine. Ova tehnologija će u velikoj meri pomoći kompaniji Intel da bude nekoliko koraka ispred konkurencije koju čine AMD i ARM. Pat Bliemer, generalni direktor kompanije Intel za severnu Evropu, otkrio je da Intel već ima generaciju iza, 14nm, te da se veliki broj testova već vrši u okviru laboratorija. Zbog Ivy Bridge procesora Intel je morao da kreira novu arhitekturu da bi unapredio ono što se naziva 3D ili Tri-gate tranzistori, dok se u narednom periodu očekuju detaljnije informacije.
14.12.2011. u 13h @ electronista.com >
41289
Metal Gear Solid: Rising
Metal Gear Solid: Rising još uvek nije nije stigla na tržište ali je već veoma popularna. Trejler a ovu igru je prikazan na Video Game Awards ceremoniji se već pojavio na YouTube sajtu otkrivajući da ovu dugoočekivanu igru je razvio Platinum Games, studio koji stoji iza naslova kao što su Bayoneta i Vanquish. Trejler koji je međutim nedugo nakon postavljanja pivučen sa YouTube-a jer krši autorska prava prikazuje kombinaciju kinematike i scenarija, otkrivajući priču koja se odnosi na dostignuća u kibernetici i smeštajući glavnog protagonistu ove igre Raidena u borbu sa neprijateljem koji odlično barata mačem.
14.12.2011. u 12h @ gamespot.com >
41288
HP partnerima omogućava povećanje prihoda
Kompanija HP je izmenila HP PartnerONE i HP ExpertONE programe koji omogućavaju partnerima u oblasti umrežavanja da unaprede kompetitivnost i steknu nove šanse za povećanje prihoda, uz postizanje održivog rasta poslovanja. Zastarela mrežna rešenja ne zadovoljavaju poslovne potrebe u oblasti multimedijskih aplikacija, virtuelizacije, mobilnosti i cloud computing rešenja. Pored toga, zastarela rešenja integratorima sistema i prodavcima ograničavaju nove poslovne šanse i mogućnosti za izdvajanje od konkurencije. HP je unapredio specijalizacije svog bivšeg Preferred Partner programa za partnere u oblasti umrežavanja na teritoriji Evrope, bliskog istoka i Afrike, radi bliže saradnje s partnerima i kreiranja ponude paketa usluga.
14.12.2011. u 12h @ hp.com >
41287
Zalman na tržištu grafičkih kartica
Prema najnovijim objavljenim informacijama Zalman će uskoro ući na tržište grafičkih kartica. Zalman je najpoznatiji po svojim kulerima i CPU kulerima koji su jedni od najpopularnijih na NewEgg, a poznati su i po prodaji napajanja i SSD. Prema trenutnim planovima kompanije, Zalman će u prvo vreme biti partner kompanije AMD, a imajući u vidu da su poznati po svojim rashladnim rešenjima, realno je za očekivati da će GPU imati jače kulere koji će najverovatnije biti neophodni zbog overclockovanja. Zalman ima veliko iskustvo na polju rashladnih sistema pa se očekuje da će na novom tržištu za njih predstaviti neka inovativna rešenja.
14.12.2011. u 11h @ engadget.com >
41286
Google Chrome Native Client
Google Chrome-ov Native Client je dobio dodatne funkcionalnosti u formi novog programskog interfejsa i bolje JavaScript podrške. Ovaj klijent sada podržava hardverski akcelerisanu 3D grafiku OpenGL ES 2.0, zaključavanje mišem, režime rada preko celog ekrana. Postojeće kodne osnove u C, C++ ili C# mogu sa se koriste u Native Client-u u jednoj kodnoj osnovi. Takođe, Native Client je dobio i podršku za popularni aplikacioni međusoftver kao što su Unit i Moai engine-i za igre, Mono i Lua jezička okruženja, fmod i Wwise audio međusoftver kao i Bullet physics engine.
14.12.2011. u 11h @ electronista.com >
41284
AMD A CPU serija za notebook računare
Proizvođač čipova AMD zamenio je sedam CPU u okviru svoje A linije centralnih procesora za notebook računare. Razlike nisu velike budući da su novi modeli imaju do 100MHz bržu osnovu i brzine Turbo procesora za sve osim za jedan čip. Novi APU obuhvata A8-3550MX, A8-3520M, A6-3430MX, A6-3420M, A4-330MX, A4-3320M i A4-3305M. Poslednji pomenuti model zadržao je isti 2.5GHz radni takt kao i A4-3300M koji zamenjuje i deli cache na 1MB uz slabije onboard grafičko jezgro. Novi modeli čipova bi u narednih nekoliko nedelja i meseci trebalo da pronađu svoj put u nove sisteme.
14.12.2011. u 10h @ electronista.com >
41283
Android nije toliko otvoren
Izvršni direktor GetJar, Iljas Laurs, otvoreno govori kada priča o tome kako Android nije otvorena platforma onako kako bi Google želeo da to korisnici smatraju. Laurs navodi da ništa nije otvoreno ako ne nudi potpunu slobodu, te da je po toj definiciji Android zatvoren. Laurs je objavio i neka smela predviđanja za narednu godinu. On veruje da će Google početi da primenjuje veću kontrolu nad Android-om ograničavajući koje vrste aplikacija se razvijaju i koje će se tehnologije moći koristiti. Njegovo izlaganje ipak treba uzeti sa rezervom budući da njegova kompanija, GetJar, jeste nezavisna prodavnica aplikacija kojoj je Android Marketplace konkurent.
14.12.2011. u 10h @ cnet.com >
41282
Hitachi 4TB disk drive
Hitachi Global Storage Technologies početkom nedelje najavio je da će uskoro započeti isporuka njihovog prvog 4TB, 3.5“ hard drive-a koji je namenjen PC tržištu, tri meseca nakon što je rivalski Seagate predstavio svoju verziju. Zvanični predstavnik kompanije Hitachi navodi da će biti isporučene ograničene količine drive-a po preporučenoj ceni od $400. Drive odlikuje 32MB cache kao i Hitachi-jeva karakteristika za uštedu energije dok kupci besplatno dobijaju 3GB za online skladištenje. Ovi drive-ovi visokog kapaciteta zahtevaju preuzimanje softvera da bi ih Windows i OS X prepoznali kao pojedinačno dostupni data drive.
14.12.2011. u 09h @ computerworld.com >
41281
Battlefield 3 preuzima udeo od MW3
Pre nego što je Battlefield 3 igra predstavljena, izvršni direktor Electronic Arts, Peter Moore je rekao da ova pucačina iz prvog lica ne mora da nadmaši Call of Duty: Modern Warfare u smislu prodaje da bi bila smatrana za uspešnu. Međutim, upravo se dogodilo da je Battlefield uspela da uzme od MW3 jedan deo po pitanju udela na tržištu. Sada kada su obe igre na tržištu oko mesec dana, Moore veruje da je specifična misija ove igre ispunjena. On je rekao da je imao određene sumnje da Battlefield 3 ima kapacitet da odvoji određeni procenat korisnika Call of Duty franšize, ali da se to dogodilo. MW3 trenutno ima oko 70% udela na FPS tržištu.
14.12.2011. u 09h @ gamespot.com >
41280
Mac App Store ima 100 miliona preuzimanja
Apple Mac App Store je i zvanično veoma uspešna budući da je Apple najavio da je ova prodavnica, koja je dostupna Mac OS X Snow Leopard i Lion korisnicima, zabeležila sto miliona preuzetih aplikacija. Uzimajući u obzir taj uspeh, Apple ovaj servis naziva najbrže rastućom prodavnicom PC softvera na svetu. Apple je Mac App Store pokrenuo u toku januara meseca kao besplatni download za Snow Leopard korisnike, nakon čega je samo tržište nametnulo mogućnost naplate preuzetih programa. Apple 70% prihoda od plaćenih aplikacija prosleđuje programerima i proizvođačima, dok preostalih 30% zadržava za sebe.
14.12.2011. u 08h @ cnet.com >
41279
Transformer Prime i dalje po planu
Kompanija Asus je veoma brzo odgovorila na tvrdnje NCIX o odlaganju predstavljanja Transformer Prime. U zvaničnom saopštenju kompanije navodi se da su u toku provere toga ko je objavio takve informacije i sa kojim razlogom, te da se plan o predstavljanju Transformer Prime i dalje odvijaju po planu te da se pojavljivanje ovih uređaja na tržištu očekuje 19. decembra. Asus je reagovao na informacije da će doći do nestašice ovog quad-core Android tablet uređaja usled male količine uređaja što bi moglo da dovede do toga da prodavci, među kojima je i NCIX, otkažu svoje prednarudžbine.
14.12.2011. u 08h @ electronista.com >
41278
Besplatan WiFi za 3DS
Boingo Wireless, provajder Wi-Fi na 42 aerodroma na teritoriji Severne Amerike obezbeđuje besplatan hot-spot internet pristup za 3DS igračku konzolu. Obično je ostvarivanje Wi-Fi konekcije na aerodromu preko laptop ili tablet računara depresivno iskustvo budući da je potrebno potrošiti veliku količinu novca za osrednju internet konekciju koja će se moći koristiti tek nekoliko sati. Uz najnoviji Nintendo 3DS sistemski update igrači imaju priliku da igraju online na velikim aerodromima kao što su O’Hare u Čikagu, JFK u Njujorku i George Bush Intercontinental u Hjustonu i drugima. Nintendo planira besplatan Wi-Fi za vlasnike 3DS na više od 28.000 lokacija.
14.12.2011. u 07h @ cnet.com >
41277
Find My Face alat
Kompanija Google je krajem protekle nedelje predstavila novi alat za Google+ servis koji nosi oznaku Find My Face. Ovaj alat dizajniran je tako da skenira fotografije korisnika i njihovih prijatelja radi detektovanja prepoznatljivih lica. Na sličan način kao što to radi Facebook Photo Tab Suggest, i ovaj alat daje sugestije za označavanje na osnovu poklapanja likova sa fotografijama iz profila korisnika ili drugih tagovanih fotografija na Web sajtu. Aktiviranjem Find My Face, Google+ od ljudi traži od ljudi koje poznajete da označe vaš lik kada se pojavi na fotografiji. Ova karakteristika će u narednih nekoliko dana postati dostupna svim Google+ korisnicima.
14.12.2011. u 07h @ computerworld.com >
41276
Silverlight stigao do verzije 5.0
Nakon glasina da će se naredna verzija Silverlight-a pojaviti uskoro, pre nekoliko dana je ova verzija konačno postala dostupna za preuzimanje. Nova verzija koja nosi oznaku Silverlight 5.0 donosi hardversko dekodiranje za H.264 stream, unapređeno postscript štampanje i bolju grafiku, zajedno sa podrškom za prikazivanje određenih elemenata u 3D. Glasine da je došlo do velikog pada popularnosti ovog alata za sada nisu potvrđene, ali bez ikakvog demantija od strane kompanije Microsoft. Ova kompanija je veoma ćutljiva kada je reč o bezbednosti ovog alata, tako da za sada ne možemo reći da li će uopšte biti Silverlight-a 6.0.
14.12.2011. u 06h @ engadget.com >
41275
Update za Kindle Fire
Samo mesec dana nakon predstavljanja Kindle Fire, vlasnici Amazon tableta mogu očekivati update softvera da bi se rešili problemi pri radu i unapredile performanse. Veliki broj korisnika se požalio na probleme prilikom pristupa Wi-Fi mrežama i internetu kao i na slabu efikasnost aplikacija. Drew Herdener, zvanični predstavnik kompanije, naglašava da se za manje od dve nedelje može očekivati da bude obezbeđen update za Kindle Fire. Očekuje se da ovaj update obuhvati probleme vezane za podešavanje privatnosti kao i da se unapredi i ubrza relativno spora navigacija. Kindle Fire, koji se u prodaji pojavio sredinom novembra meseca prodat je u više od dva miliona jedinica.
14.12.2011. u 06h @ cnet.com >
41274
Nema informacija!
Asus ML239H
Na prvi pogled • Beograd • 14.12.2011.
Asus monitor dijagonale 23" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, sa ISP panelom i LED pozadinskim osvetljenjem. Kvalitet slike je odličan, sa vrlo malo zamerki koje se odnose na probijanje osvetljenja po donjoj ivici (vidljivo na tamnijim podlogama).
MSI R6950 Twin Frozr III Power Edition
Na prvi pogled • Beograd • 14.12.2011.
MSI je dizajnirao veoma efikasan sistem hlađenja, Twin Frozr III, čime smo dobili karticu koja je vrlo raspoložena za overklok. Iako nije u pitanju fabrički overklokovani model, to sigurno neće nikome smetati kada bude video šta sve može vrlo lako da se postigne.
RaidSonic ICY BOX IB-110
Na prvi pogled • Beograd • 14.12.2011.
Vrlo zgodan gadget za sve one koji često menjaju hard diskove. Podržava SATA 2.5" i 3.5" SATA diskove, a na računar se povezuje preko USB 2.0 ili eSATA interefejsa, stim što ovaj drugi ima daleko bolje performanse.