Arhiva - 24.11.2011.
Unapređeno skupljanje otpada za Chrome
Kompanija Google je ponudila novi uvećavajući kolektor smeđa za svoj Chrome pretraživač koji „dramatično“ unapređuje interaktivne performanse Web aplikacija, navela je ova kompanija. Sakupljanje smeđa omogućava automatsko upravljanje memorijom, omogućavajući da memorija koja je zauzeta objektima više neće biti korišćena od strane programa. Dostupan na web sajtu Chrome release kanala, kolektor smeća je postao deo Google open source V8 JavaScript engine-a. Sa napretkom tehnologija kakva je WebGL za 3D grafiku u JavaScriptu, vidimo važnost visoko interaktivnih i grafički intenzivnih aplikacija kao što su nove verzije Google Maps, nove igre i demoi.
24.11.2011. u 16h @ infoworld.com >
40901
Cooler Master 690 II Advanced
Cooler Master je predstavio unapređenu verziju nagrađivanog CM 690 II serije modela kućišta. Ovo rešenje je jedno od najboljih među mid-tower rešenjima i omogućava u najboljoj meri iskorišćavanje odličnog protoka vazduha i opcije vodenog hlađenja koje značajno smanjuju temperature komponenata sistema. Prostarani unutršanji prostor CM 690 II Advanced kućišta omogućava korisnicima da instaliraju do 10 ventilatora. Korisnici takođe u okviru ovog kućišta mogu da instaliraju hladnjak dimenzija 120x240mm za unapređene rashladne performanse. Kućište može da se pohvali novim USB 3.0 standardom koji je implementiran sa ciljem podržavanja novog standarda prenosa podataka.
24.11.2011. u 15h @ coolermaster.com >
40909
Bulldozer za velike virtuelne mašine
AMD-ov Bulldozer čip je novi pokušaj ove kompanije da zauzme određeni deo tržišta servera pre nego što kompanija Intel predstavi novu generaciju Ivy Bridge čipova i dodatno sebi obezbedi određeni udeo na tržištu servera. Uprkos tome što Bulldozer ne može da u značajnoj meri popravi udeo AMD-a na tržištu, on je snažan pokušaj da se ova kompanija uspostavi kao ravnopravan takmac na tržištu koje zahteva visoko virtuelizovana okruženja. AMD Bulldozer čip poseduje 16 obradnih jezgara i sastavljen je od dva čipa sa po osam jezgara spojenih u jednu celinu koji elimionišu jedan od engine-a plutajućih tačaka u istovremeno zadržavanje dva celobrojna engine-a.
24.11.2011. u 15h @ informationweek.com >
40899
Ice Cream Sandwich podržava USB
Ice Cream Sandwich će odlikovati podrška za USB Mass Storage, dok Galaxy Nexus neće. Ova situacija je ista kao i sa Honeycomb, budući da HC podržava USB Mass Storage dok Xoom ne podržava. Ukoliko dati uređaj poseduje uklonivu SD karticu, podržavaće USB Mass Storage, ukoliko ima samo ugrađeni skladišteni prostor, kao što je slučaj sa Xoom i Galaxy Nexus, biće obezbeđena podrška samo za MTP i PTP. Fizički nije moguće obezbediti UMS podršku na uređajima koji nemaju posvećenu particiju za skladištenje, kao što je ukloniva SD kartica ili zasebna particija kao Nexus S.
24.11.2011. u 14h @ engadget.com >
40898
Kraće upgrade vreme za Windows 8
Kompanija Microsoft je u toku jučerašnjeg dana objavila da će korisnici biti u mogućnosti da kompletiraju Windows 8 upgrade mnogo brže te da će u nekim slučajevima biti potrebno deset puta kraće vremena nego što je to bio slučaj sa upgrade-ovanjem na Windows 7. Christa St. Pierre, član Microsoft Setup and Deployment tima, navodi da će ovo skraćenje vremena biti najočiglednije kada je u pitanju čisto instaliranje, tj. kada su svi fajlovi i podaci izbrisani sa drive-a pre instaliranja Windows 8 operativnog sistema te da će za instaliranje biti potreban 21 minut, što je 35% manje vremena nego što je bilo potrebno za Windows 7.
24.11.2011. u 14h @ computerworld.com >
40897
Kodak hero 9.1
Kodak je predstavio svoj novi štampač oznake Kodak hero 9.1 koji odlikuje nekoliko dodatnih karakteristika koje nisu bile dostupne u okviru prethodnog modela. Novi model odlikuju kontrole preko ekrana osetljivog na dodir i druge, prostor za papir u koji se može smestiti 100 listova papira dok se desno od prostora za papir nalaze dva slota, jedan za USB i MemoryStick kartice, a drugi za USB drive-ove i PictBridge aparate. Štampač koristi Kodak No 10 kertridže dok od softvera podrazumeva Kodak AIO Centre i mogućnost za Google Cloud Print pa je moguće štampati sa bilo kog uređaja koji je povezan na internet.
24.11.2011. u 13h @ trustedreviews.com >
40896
Skyrim je DirectX 9 igra
Firma HardOCP je upravo uradila recenziju PC verzije igre Skyrim i napravila veoma interesantan rezime kako se ova igra ponaša na različitim sistemima. Ovo je veoma interesannto štivo za sve one koje zanima kako novi Creation engine kompanije Bethesda radi, njegove prednosti i mane, kao i kako specijalna podešavanja drivera vaše grafičke kartice mogu da unaprede grafiku ove igre tako da ona savršeno radi i sa najbogatijim podešavanjima vezanim za detalje. HardOCP objašnjava i da je Skyrim novi engine sličan starom koji je korišćen u okviru Oblivion igre. Na kraju HardOCP navodi da je Skyrim definitivno DirectX 9 igra.
24.11.2011. u 13h @ pcworld.com >
40895
WinZip 16.0.9686
WinZip je najpouzdaniji načn za rad sa kompresovanim fajlovima. Nijedan drugi alat za kompresovanje nije tako lak za korišćenje niti nudi sveobuhvatni i proizvodni pristup kakav je WinZip softver načinio zlatnim standardom kada je reč o alatima za kompresovanje. Uz pomoć ovog softvera možete brzo i sigurno da zapakujete i otpakujete fajlove sa ciljem povećanja skladištenog prostora, ubrzavanje slanja elektronske pošte i smanjenja vremena preuzimanja. Odlična kompresija, snažna AES enkripcija, kompatibilnost sa većinom kompresionih formata kao i nova intuitivna kompresija fotografija čine WinZip kompletnim kompresionim rešenjem.
24.11.2011. u 12h @ filehippo.com >
40894
LG CF3D projektor
Kompanija LG je predstavila CF3D full-HD projektor koji donosi 3D projekciju bioskopskog kvaliteta u vašu dnevnu sobu. Ovo smešta skupi C3FD projektor na teritoriju elitnih CRT projektora. Sa ciljem nadmetanja sa najboljima CF3D karakteriše 0.6“ LCoS čip koji inkorporiše najbolje aspekte LCD projekcije i Texas Insturment DLP tehnologija. Ovo je urađeno da bi se osigurale bogatije crne boje, bolji kontrasti kao i zasićenije boje. Projektor inkorporiše dva takva sistema projektovanja i usmerava izlazni signal preko pojedinačnog sočiva za odličan 3D doživljaj. CF3S ima mogućnsot projektovanja full-HD slike pri brzini osvežavanja od 120Hz, dok lampe daju 2500 ANSI lumena svetlosti.
24.11.2011. u 12h @ techtree.com >
40893
Pad broja WOW pretplatnika
Blizzard Entertainment World of Warcraft dugo je dominirao tržištem masovnih multiplayer online igara za koje je potrebna pretplata, zapravo od predstavljanja ove igre na tržištu 2004. godine. Početkom novembra meseca, međutim, Activision Blizzard objavio je da je broj pretplatnika pao na 10.3 miliona korisnika širom sveta. U svom izveštaju analitičar firme Lazard Capital Markets, Atul Balgga, naglasio je svoj pesimizam po pitanju toga da je WOW u mogućnosti da zaustavi ovaj negativni trend i povrati prethodne dobre rezultate. On, ipak, navodi da se 50% korisnika izjasnilo da bi obnovilo pretplatu ukoliko bi Blizzard ponudio neku specijalnu ponudu.
24.11.2011. u 11h @ gamespot.com >
40892
Dva nova Asus netbooka
Asus je predstavio dva svoja najnovija netbooka koji će posedovati treću generaciju Intel Atom procesora kodnog naziva Cedar Trail. Dva nova notebook-a, Asus Eee PC 1025C i 1025CE su predstavljeni od strane Asus-ovog sopstvenog magazina Tech in Style. Među mnoštvom ideja za poklone za nastupajuće novogodišnje praznike su i ova dva modela koji tek treba da budu zvanično predstavljeni. Oba modela poseduju jedan od novih Cedar Trail procesora, 1.66GHz N2600 ili 1.83GHz N2800. Oba procesora su izrađena korišćenjem 32nm procesa. Netbook računare karakteriše 10.1“ pozadinski osvetljeni LED WSVGA ekran, do 500GB skladištenog prostora, 2GB DDR3 memorije.
24.11.2011. u 11h @ trustedreviews.com >
40891
Nastup RNIDS na TELFORu
Na 19. Telekomunikacionom forumu - TELFOR, najvećem domaćem godišnjem skupu u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, 22. novembra, u Sava centru, predstavio se i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Prvog dana skupa RNIDS je učestvovao u promociji knjige 'Uvod u upravljanje Internetom', čije je izdavanje podržao u saradnji sa Digitalnom agendom, Diplo fondacijom i RATEL-om. Promocija knjige je imala formu diskusije za okruglim stolom u okviru koje su temama obuhvaćeni tehnički i regulatorni aspekti i način korišćenja i upravljanja Internetom kod nas.
24.11.2011. u 10h @ rnids.com >
40890
Lenovo 5’’ Android tablet
Bez obzira na to koliko su primamljive specifikacije nastupajućeg Lenovo 10.1“ tableta, postoji velika mogućnost da će se veliki broj korisnika odlučiti za portabl verziju. Naime, pojavile su se informacije koje navode da Lenovo radi na razvoju dual-core 5’’ Android tablet računara koji će se najverovatnije pojaviti u okviru uobičajenog LePad brenda na teritoriji Kine kao i u okviru nastupajućeg Idea Tab brenda za ostala tržišta. Za sada nije poznato puno informacija o novom proizvodu a sa dostupnih fotografija može se saznati da poseduje micro-USB port, HDMI izlaz, kameru sa prednje strane kao i tri kapacitivna tastera.
24.11.2011. u 10h @ engadget.com >
40889
NVIDIA procesor za 2012 MacBook
Kompanija Apple donela je odluku o ponovnoj upotrebi NVIDIA grafičkih procesora u okviru sledeće generacije MacBook računara. Poslednjih godina Apple se oslanjao na kombinaciju AMD i integrisane Intel grafike na svojim računarima. Glavni razlog za povratak na NVIDIA GPU je želja da najnoviji MacBook Air budu bazirani na AMD Llano procesoru, dok je drugi razlog i mogućnosti kapaciteta isporuke kompanije AMD. Apple navodi da se izmene očekuju u toku proleća sa Mac računarima baziranim na Intel Ivy Bridge platformi. Prema nezvaničnim informacijama, Apple nije zadovoljan AMD-om, pa je NVIDIA jedina praktična alternativa.
24.11.2011. u 09h @ electronista.com >
40888
Wireshark 1.6.4
Wireshark je najpoznatiji analizator mrežnog protokola i standard koji se koristi u velikom broju industrija i od strane velikog broja edukativnih institucija. U okviru nove verzije koja nosi oznaku Wireshark 1.6.4 obezbeđen je veliki broj unapređenja i modifikacija kao i zakrpa za ranije primećene slabe tačke među kojima su zakrpa za curenje memorije u okviru Lua plugin-a, zakrpa za problem koji je dovodio do krahiranja aplikacije ukoliko je polje tipa BASE_CUSTOM primeni kao kolona, zakrpa za grešku koja je takođe dovodila do krahiranja aplikacije ukoliko se izostavi Glib Thread podrška, kao i drugi broj unapređenja u odnosu na prethodnu verziju.
24.11.2011. u 09h @ filehippo.com >
40887
DisplayLink USB 3 grafički adapter
DisplayLink, jedan od vodećih provajdera tehnologije za virtuelne i USB povezane računare i I-O DATA DEVICE u toku jučerašnjeg dana najavili su dostupnost I-O DATA USB – RGB 3/D USB 3.0 to DVI adaptera. Inkorporisanjem DisplayLink DL-3100 čipa za konektivnost i virtuelnu grafiku, dobijen je prvi USB 3.0 omogućeni adapter za ekran koji će se isporučivati na teritoriji Japana. Zahvaljujući snažnoj DisplayLink 3.0 video kompresiji i podršci za rezolucije do 2048 x 1152, uključujući 1080p, čak i sa najnovijim notebook računarima, netbook i PC uređajima moguće je uživati u prednostima multi-screen računarstva.
24.11.2011. u 08h @ engadget.com >
40886
Sniženje cena Chromebook računara
Kompanija Google je snizila cene Chromebook laptop računara nudeći ove uređaje već po ceni od $299. Kada je Google prvi put predstavio ove računare, osnovna cena po kojoj su mogli da se kupe bila je $349, a nedavno je u okviru kompanijinog bloga, Venkat Rapaka, viši rukovodilac odeljenja za proizvodnju, najavio da kompanija blisko sarađuje sa velikim brojem partnera sa ciljem kontinualnog unapređivanja celokupnog Chromebook iskustva istvoremeno ih čineći pristupačnijim. Čitava ideja iza Chromebook uređaja jeste da se računarstvo pojednostavi, budući da nema potrebe voditi računa o softverskim update-ovima jer se rade putem Web-a.
24.11.2011. u 08h @ cnet.com >
40884
Može li 3D iPad uspeti tamo gde 3DS nije
Kompanija Apple je imala planove prema kojima bi naredne godine izdala iPad 3 tablet računar koji bi imao mogućnost prikaza slike u 3D tehnologiji. Međutim, kompanija je odustala od ovih planova zbog zabrinutosti da bi ovakav uređaj mogao da doživi debakl. Naravno, informacija o tome da je Apple uopšte planirao jedan ovakav uređaj nije potvrđena od strane kompanije, tako da nema ni indicija da je ova kompanija o tome ramišljala. Međutim, sama ideja kreiranja 3D iPad računara je vrlo interesantna. Ovakav uređaj bi radio slično Nintendo 3DS konzolu pri čemu korisnicima ne bi bile potrebne specijalne naočare za gledanje 3D sadržaja.
24.11.2011. u 07h @ cnet.com >
40885
Napad na Xbox Live
Xbox Live korisnicima se preporučuje da što hitnije izvrše kontrolu svojih naloga nakon što je određeni broj korisnika prijavio da su bili prevareni putem lažne e-mail poruke. Ovaj phishing napad korisnike je slao na lažni sajt sa kojeg je od korisnika zahtevano da unesu lične podatke kao što su adresa, e-mail i podaci o kreditnoj kartici. Kompanija Microsoft je pokrenula istragu o ovom slučaju tvrdeći da je mali broj korisnika bio pogođen ovim napadom. Zvanični predstavnik navodi da kompanija za ozbiljno uzima Xbox Live te da je u toku rad na unapređivanju servisa tako da bude što spremniji da odgovori na različite vrste napada.
24.11.2011. u 07h @ bbc.com >
40882
SeaMonkey 2.5
SeaMonkey je Web pretraživač, napredni e-mail i newsgroup klijent, IRC chat klijent kao i i HTML editor koji sve internet potrebe obuhvata u jednoj aplikaciji. Među glavnim karakteristikama SeaMonkey 2.5 jeste činjenica da tabovani pretraživač pruža bolji način surfovanja Web-om budući da više nije potrebno otvarati po jednu stranu, popup blokator omogućava korisnicima da blokiraju prikaz neželjenih ili uvredljivih fotografija ili da ubrzaju renderovanje Web sajtova. Pretraga u toku kucanja pruža još jedan način za navigaciju stranom. Dovoljno je samo početi kucati i preći na predloženi link. Nova verzija donosi minorne izmene u odnosu na prethodnu verziju.
24.11.2011. u 06h @ filehippo.com >
40883
Update za iOS korisnike
Za iOS korisnike objavljena je najnovija verzija njihove platforme, a ono što je zanimljivo jeste da se update za iOS korisnike objavljuje tri puta brže nego kada su u pitanju update-ovi za Android korisnike, objavio je Jumptap nakon provere saobraćaja. Oko 32% iPad, iPhone i iPod vlasnika na Jumptap reklamnoj mreži imalo je najnoviju verziju operativnog sistema samo petnaest dana nakon njenog objavljivanja. Sa druge strane, i posle devet meseci nakon što je objavljen Android 2.3, nešto malo više od 44% korisnika ga je preuzelo. BlackBerry je daleko iza budući da ima samo 25% uređaja koje odlikuje BlackBerry 6 ili novija verzija.
24.11.2011. u 06h @ electronista.com >
40881
Nema informacija!
Dell Latitude 2120
Na prvi pogled • Beograd • 24.11.2011.
Latitude 2120 je netbook model poznatog proizvođača koji je namenjen manje zahtevnim poslovnim korisnicima. Jedina ozbiljnija zamerka se odnosi na pomalo prevaziđeni dizajn koji će verovatno odbiti mnoge potencijalne kupce.
Toshiba STOR.E ALU 2
Na prvi pogled • Beograd • 24.11.2011.
Još jedan odličan Toshiba eksterni hard disk, ovoga puta 3.5" USB 2.0 model. Ovo je disk u atraktivnom i vrlo kvalitetnom aluminijumskom kućištu, radi prilično tiho pošto nema aktivnog hlađenja, a performanse su ipak ograničene USB 2.0 interfejsom.
A4Tech A4-G10-770FL-1
Na prvi pogled • Beograd • 24.11.2011.
Odličan bežični optički miš koji je namenjen malo zahtevnijim korisnicima. Dolazi sa integrisanom memorijom koja pamti podešavanja, različitim profilima rada (moguće je podesiti osetljivost i brzinu odziva), laserskim pokazivačem. Ovaj miš nudi dosta toga po veoma povoljnoj ceni.