Arhiva - 16.10.2011.
Lenovo želi vodeće mesto na tzištu
Lenovo Group Ltd. Ima za cilj da postane najveći na svetu proizvođač personalnih računara nakon što je pretekla kompaniju Dell Inc. Na drugom mestu najvećih proizvođača u toku prošlog kvartala. Jedan od rukovodilaca ove kompanie Yang Yuanqing je rekao da će ova kompanija nastaviti sa razvojem. Zahtevi za Lenovo korporativnim klijentima u SAD i Evropi su veoma snažni i pomažu kineskoj kompaniji da prevaziđe određene slabosti koje postoje u korisničkom odeljku. Lenovo je preuzela kontrolu na Medion AG i PC odeljkom NEC Copr. prošlog kvartala sa ciljem proširenja svog delovanja u Evropi i Japanu pri čemu je proizvođač ThinkPad lapotpova takođe povećao prodaju u SAD i Kini
16.10.2011. u 20h @ businessweek.com >
40127
Apple iCloud
Sinhronizacija je jedan od najvažnijih zadataka, ona vrsta koja se ili izdvaja od svih ostalih ili biva potisnuta od drugih. Kompanija Google je bila prva kompanija koja je predstavila alat za sinhronizaciju, a sada se ovoj kompaniji pridružio i Apple predstavljanjem iCloud-a. Sinhronizacija je jedna od karakteristika bez koje je nemoguće funkcionisati u eri cloud povezanih uređaja. Ukoliko se odradi na pravi način, sinhronizacija čini vaše stvari dostupne u bilo koje vreme, bilo gde i na bilo čemu. iCloud većinu posla radi automatski a ova aplikacija je dizajnirana tako da „gura“ sadržaje ka uredajima pre nego da ih zadržava u cloud-u, kako to rade Google servisi.
16.10.2011. u 19h @ betanews.com >
40126
Skype pod okriljem Microsofta
Poznato je da kompanija Microsoft ima velike planove za Skype ali oni za sada nisu poznati. Imajući u vidu činjenicu da je ova kompanija dobila odobrenje za kupovinu Skype-a, spajanje dve kompanije biće finalizovano u bliskoj budućnosti što će kompaniji Microsoft omogućiti da integriše Skype u veliki broj proizvodnih linija. Najočiglednije prilike za integraciju su Lync, Microsoft-ova platforma za objedinjene komunikacije kao i Windows Phone. Međutim, tokom vremena Skype bi mogao da se nađe i na drugim proizvodima kao što je Outlook, Windows Live Essentials ali i Xbox Live.
16.10.2011. u 18h @ arstechnica.com >
40125
Mozilla postavila novi zadatak
Nakon što je kreirala program za od paltforme nezavisne web sajtove i aplikacije, Mozilla Fondacija je postavila novi i ambiciozni zadatak za sebe da standardizuje mobilne aplikacije na Web platformi. Mozilla-ina vizija za mobilne platforme je da ponudi više hiperlinkova i portabilnosti podataka. Korisnici ne treba da gube svoje podatke, odnosno aplikacije ne treba da budu zaključane na jednom tipu uređaja. Suština novog projekta koji Mozilla pokreće je da korisnici mogu da aplikacije koje su kupili prenose sa sobom sa jednog uređaja na drugi. Svet online mobilnih aplikacija podseća na rane dane komercijalnog interneta pa nema sumnje da će uslediti brzi razvoj.
16.10.2011. u 17h @ computerworld.com >
40124
Fast Picture Viewer 1.6
FastPictureViewer 1.6 je pregledač slika dizajniran za fotografe. Sada sa moćnim alatima koji pomažu automatizovanje zadataka kao što su kopiranje, premeštanje, brisanje, čuvanje za web i još mnogo toga ovaj alat donosi brojne prednosti upravljanja. Ovaj alat podržava najčešće formate slika uključujući Adobe DBG, plus specijalizovane formate kao što su OpenEXR, DDS, PNM i drugi kroz zasebno dostupne kodeke. Nova verzija donosi update komaptibilnosti za RAW fajlove pri čemu je reč o podršci za najnovije modele vrhunskih digitalnih foto-aparata, kao što su Fuji F600EXR, Nikon P7100, Olympus E.-PL3 i E-PM1.
16.10.2011. u 16h @ filehippo.com >
40123
Bose OE2 i OE2i slušalice
Kompanija Bose je predstavila novu, drugu generaciju bežičnih slušalica OE2 i OE2i. Oba modela su dostupna u crnoj i beloj boji pri čemu je glavna razlika u tome što model OE2i poseduje i mikrofon za telefonske pozive. Oba modela poseduju daljinske kontrole koje omogućavaju kontrolu osnovnih funkcija kao što su jačina zvuka ili navigacija u okviru numera kada koristite sa uređajima kao što su iPhone, iPod, iPad i noviji MacBook modeli. Mnoge od kontrola takođe rade sa Android telefonima. Bose tvrdi da slušalice nude unapređene audio performanse u odnosu na originalni OE model iz 2008. godine dok je dizajn lakši i kompaktniji nego kod originalnog modela.
16.10.2011. u 15h @ ipodnn.com >
40122
Promene u Xbox Live dasboardu
Microsoft priprema još jedan update za Xbox 360 dashboard i kao i obično to znači da će neki korisnici imati priliku da steknu rani uvid zahvaljujući kompanijinom preview programu. Uprkos tome što još uvek nema zvaničnog datuma za predstavljanje nove funkcionalnosti, oni koji su zainteresovani se mogu prijaviti za preview. Kada je reč o novim opcijama treba reći da su tu novi dizajn za inegrisanu Kinect i kontroler navigaciju, novi „Beacons“ za igranje online sa prijateljima, dublja Facebook integracija kao i cloud skladište za vaše sačuvane igre i Xbox Live profil. Takođe, mogu se očekivati i druge karakteristike i partnerske aplikacije.
16.10.2011. u 14h @ engadget.com >
40121
Apple izdao iPhoto update
Zajedno sa jučerašnjim izidanjem iCloud serivsa i OS X 10.7.2, kompanija Apple je izdala update za iPhoto ’11, verzija 9, koja podrazumeva podršku za iCloud i uređaje koje pokreće iOS 5. Osim toga, nova verzija donosi i veliki broj zakrpa za slabe tačke kao i unapređenje performansi i rešenje za probleme kompatibilnosti koji su ugrožavali korisnike. Kao što je to slučaj i sa prethodnim update-ovima, ukoliko postoje problemi prilikom instaliranja ovog update-a, uvek postoji mogućnost ponovnog uspostavljanja sistema preko backup-a, pre ponovnog pokušaja ukoliko se radi o privremenom problemu.
16.10.2011. u 13h @ cnet.com >
40120
HTC želi dodatne sadržaje
Izvršni direktor kompanije HTC, Peter Chou, veruje da je ovoj tajvanskoj kompaniji potrebno više ugovora koji se odnose na sadržaje ukoliko želi da postane najpoznatiji brend kada je reč o smart telefonima. Chou navodi da je korisnicima potrebno holističko iskustvo hardvera, softvera i sadržaja da bi uspeh bio zagarantovan. HTC je već sklopio ugovore sa kompanijom Saffron za streaming video sadržaja, OnLive za igre, a već ima i 10% udela u KKBox, tajvanskom online muzičkom servisu. Chou je istom prilikom naglasio da kompanija ne želi da kupi sopstveni operativni sistem već će nastaviti da licenciranjem Android i Windows Phone, kao i do sada.
16.10.2011. u 12h @ electronista.com >
40119
Seagate GoFlex Cinema
Seagate-ov najnoviji dodatak u okviru GoFlex linije hard drive-ova je nazvan Cinema i kao što verovatno pretpostavljate on je dizajniran da se poveže sa vašim kućnim zabavnim sistemom. U unutrašnjosti ovog sistema nalaze se hard drive-ovi kapaciteta do 3TB, dok opcije povezivanja uključuju HDMI, kompozitne i S/PDIF priključke. Sam hardver nudi mogućnost reprodukcije 1080p videa u nekoliko različitih formata uključujući MKV i MP4 između ostalih. Tu je i daljinski upravljač koji omogućava upravljanje kolekcijom media sadržaja iz udobnosti vaše fotelje. GoFlex Cinema uređaj je dostupan na pojedinim evropskim tržištima po ceni od 99 evra.
16.10.2011. u 11h @ engadget.com >
40118
Windows Blinds 7.3
Windows Blinds je alat koji omogućava da u potpunsoti promenite izgled i osećaj Microsoft Windowsa. Ovaj alat radi tako što primenjuje nove vizuelne stilove nazvane skinovi širom kompletnog interfejsa operativnog sistema. Kao rezultat dobijate kompletnu kontrolu nad načinom na koji Windows izgleda. Bez obzira koliko smatrali da Windows atraktivno izgleda reč je o rešenju koje je napravljeno da odgovara svima. Naravno, svako od nas ima neke navike koje se uklapaju drugačije pa nam ni svima ne odgovara operativni sistem na način na koji izgleda. Nova verzija donosi skinove za Windows 8 zajedno sa Metro skinom, popravke uočenih bug-ova kao i brojne druge update-ove.
16.10.2011. u 10h @ filehippo.com >
40117
Gigantski tablet za vojsku
Američka vojska nedavno je u svoj arsenal dodala neke od najnovijih tehnologija koje će im pomoći u razvoju strategije, od smart telefona za vojnike do velikih ekrana za nadzor. Ovih dana AAI je predstavila i novi alat namenjen komandantima u formi gigantskog tableta sa ekranom osetljivim na dodir. Dimenzije ovog ekrana su 90 x 60cm i na njemu se prikazuju informacije o situaciji na odabranoj poziciji, što nadređenima daje uvid u ratnu zonu i pokazuje poziciju dve sukobljene strane. Ikone predstavljaju trupe, podršku iz vazduha i bespilotne letelice čija se lokacija može menjati jednostavnim prevlačenjem prsta preko ekrana.
16.10.2011. u 09h @ engadget.com >
40116
Detalji o PS Vita
Kako se zvanično pojavljivanje PS Vita konzole približava u decembru mesecu u Japanu, tako se pojavljuju specifični detlaji koji se odnose na to šta ovaj hardver može a šta ne. Na 2011 Game Developers Conference Online sponzorisanoj sesiji, Sony Computer Entertainment America inženjer za podršku razvoju Chris Norden je pojasnio neka od ograničenja ovog hardvera. Prvo ovakvo ograničenje nije u suštini izazvano od strane kompanie Sony. Norden je potvrdio da 3G verzija PS Vita će biti u mogućnosti da preuzima igre veličine do 20MB usled samog ograničenja 3G mobilnih operatera koji sprečavaju korisnike da preuzimaju velike igre ili filmove na njihove mobilne uređaje.
16.10.2011. u 08h @ gamespot.com >
40115
Windows 8 koristi manje memorije
Ukoliko možete da instalirate Windows 7 na vaš računar, onda je gotovo sigurno da ćete moći da instalirate i Windows 8 operativni sistem. To je glavna smernica kompanije Microsoft koja je trenutno fokusirana na izradu novog operativnog sistema koji bi trebao da bude objavljen u jesen naredne godine. Predsednik Microsoft Windows odeljenja, Steven Sinofsky, naglasio je da je cilj kompanije sa Windows 8 od samog starta bio da obezbedi iste sistemske zahteve kao što je to bio slučaj sa Windows 7. Sinofsky se posebno osvrnuo na činjenicu da će novi Windows 8 operativni sistem koristiti manje memorije nego što je to slučaj sa Windows 7.
16.10.2011. u 07h @ dailytech.com >
40114
Cisco virtuelni desktopi za video
Cisco je ove nedelje unapredio svoju liniju desktop virtuelizacionih proizvoda dodavanjem thin klijenta koji unapređuje obradu i iskorišćenje propusnog opsega za zvuk i sliku. VXC 6215 thin klijent se pridružuje Cisco-vim VXC 2000 i 2200 uređajima. On dodaje sofistciraniju obradu portfoliu redukujući obradu i propusni opseg koji su potrebni da se podrže glas i video na virtuelnim desktopima. Videokonferencije na virtuelnim desktiopima mogu da troše megabite propusnog opsega i da povećaju za do 50% obradne cikluse jer je potrebno da centar podataka bude posrednik između dva desktop okruženja.
16.10.2011. u 06h @ computerworld.com >
40113
Nema informacija!
Windows 8 smanjuje upotrebu memorije
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2011.
Microsoft je redukovao upotrebu memorije u okviru Windows 8 operativnog sistema sa ciljem da omogući korisnicima da upotrebljavaju veći broj aplikacija i fajlova uz korišćenje manje RAM-a.
Osnivač kompanije Atari o kraju konzola
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2011.
Osnivač kompanije Atari i čovek koga nazivaju osnivačem industrije video igara, Nolan Bushnell, započeo je 2011 Game Developers Online konferenciju govoreći o budućnosti pripovedanja u igrama.
Android aplikacija na PC preko BlueStacks
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2011.
Svi oni koji su želeli da pokreću Android apliakciju bez Android uređaja sada to mogu da učine pokretanjem aplikacije na računaru zahvaljujući programu koji je obezbeđen od strane BlueStacks.