Arhiva - 20.09.2011.
Windows 8 nudi zaštitu
Kompanija Microsoft je najavila da će u okviru njenog novog Windows operativnog sistema obezbediti i snažniju verziju zaštite od malware-a. Microsoft je izvršio modifikacije svog Windows Defender alata koji je bio deo poslednjih nekoliko verzija Windows-a, te su sada dodate neke od snažnijih karakteristika kompanijinog Security Essentials proizvoda. U okviru demo prikaza koji je upriličen u toku održavanja Microsoft Build konferencije, Steven Sinofsky, predsednik Windows i Windows Live odeljenja, naglasio je da je iskorišćen Defender da bi se kreirao potpuno novi opseg zaštite obuhvatajući anti-malware i antivirus zaštitu.
20.09.2011. u 16h @ cnet.com >
39621
Chrome 14
U toku jučerašnjeg dana objavljeno je novo, stabilno izdanje Chrome pretraživača, nakon što je u toku proteklog meseca bila objavljena Beta verzija. Ovo izdanje obuhvata dve značajne tehnologije koje programerima omogućavaju da kreiraju još moćnije Web aplikacije i igre. Ovo izdanje sa sobom nosi i određene izmene za korisnike Chrome-a na Mac OS Lion. Nova stabilna verzija oznake Chrome 14 sa sobom donosi i zakrpe za manje slabe tačke kao i određene vizuelne izmene. Kao što je to i do sada bio slučaj, ukoliko već imate instaliran Chrome pretraživač, on će automatski izvršiti update na novu verziju.
20.09.2011. u 15h @ engadget.com >
39620
Metro Internet Explorer 10
Windows 8 će imati dve verzije Internet Explorer 10, konvencionalnog pretraživač koji se oslanja na desktop i novi Metro stil, pretraživač osetljiv na dodir u okviru Metro sveta. Važno je napomenuti činjenicu da ovaj drugi neće obezbeđivati nikakvu podršku za plugin-ove. Bilo da je u pitanju Flash, Silverlight ili neka prilagođena poslovna aplikcija, sajtovima za koje su potrebni plugin-ovi moći će se pristupiti samo preko desktop baziranog pretraživača. Ukoliko naiđete na stranu kojoj je potreban plugin, Metro pretraživač ima taster koji vodi na tu stranu preko standardnog desktop pretraživača.
20.09.2011. u 15h @ arstechnica.com >
39619
Ivy Bridge unapređenja
Intel-ov nastupajući Ivy Bridge procesor sa sobom će doneti dve ključne, a moglo bi se reći i krucijalne, tehnologije koje će ga načiniti izbornom platformom za Ultrabook računare. Ivy Bridge je Intel-ov procesor sledeće generacije koji se trenutno proizvodi i koji će se u prvim laptop računarima naći već u toku prvog kvartala naredne godine. On će obezbeđivati više grafičke snage nego što je to u mogućnosti trenutni Sandy Bridge čip te će ponuditi unapređenu karakteristiku za uštedu energije koja će u značajnoj meri unaprediti trajanje baterije. Jedna od dve ključne tehnologije jeste potpuna podrška za Windows 8, dok je druga DirectX 11.
20.09.2011. u 14h @ cnet.com >
39618
Splitfish FragFX Shark 360 miš/gamepad
Proizvođač opreme za konzole Splitfish je najavio dodatnu opremu za pucačine iz prvog lica. Reč je o dodatnoj opremi koja nosi naziv FraqFX Shark 360. Ona se uparuje sa kontrolerom za jednu ruku kao što je Wii Nunchuck i sadrži miša koji poseduje tastere u stilu Xbox 360. Ovaj miks omogućava vlasnicima Xbox 360 konzole da igraju pucačine iz prvog lica slično načinu na koji to rade na personalnim računarima bez da odbacuju kontrole sa kojima su upoznati. Ova platofrma je istovremeno nezavisna od konzola i radiće sa PC i Mac računarima. Igrači mogu da reprogramiraju funkcije tastera i koriste RF bežično bazirane 2.4GHz adaptere.
20.09.2011. u 14h @ electronista.com >
39617
Qualcomm 2.5GHz Snapdragon
Qualcomm je potvrdio da će se njegova sledeća generacija S4 Snapdragon procesora pojaviti do kraja ove godine. Ova vest objavljena je od strane višeg potpredsednika kompanije Qualcomm, Cristiano Amon-a, u toku održavanja Innovation Qualcomm događaja koji je održan u Istanbulu. Čipovi čija je brzina radnog takta do 2.5GHz, prema trenutnim planovima, pojaviće se za smart telefone početkom naredne godine, najverovatnije u vreme održavanja Mobile World Congress-a, najvećeg događaja ovog tipa, koji će biti održan u toku februara meseca. Sledeća generacija čipova u okviru S4 linije će doneti quad-core Adreno grafiku, 1080p HD kao i 3G i 4G.
20.09.2011. u 13h @ electronista.com >
39616
Kingston SandForce bazirani SSD
Kingston Digital, je najavio isporuku SSDNow KC100, kompanijinog provog SATA rev.3.0 (6Gb/s), poslovno opremljenog SSD. KC100 koristi najnoviji nagrađivani SandForce kontroler. Ovaj odlični SSD obezbeđuje očekivane performanse i trenutno unapređuje produktivnost svakog klijent sistema. Novi KC100 sa svojom samoenkripcijom obezbeđuje potpunu i trenutnu enkripciju podataka. Sa dva ugrađena engine-a za enkripciju, koji rade u AES-128 i AES-256, enkripcija se izvodi na nivou drive-a bez iskorišćenja resursa host sistema i usporavanja brzina prenosa podataka. KC100 je takođe kompatibilan sa trenutnim SATA-2 sistemima.
20.09.2011. u 13h @ engadget.com >
39615
Archos Android 3.2 tablet
Archos će u toku ovog meseca predstaviti dva Android 3.2 tablet računara. U okviru Archos G9 linije će biti 8’’ i 10’’ varijanta, dok će cena osnovnog modela biti $299. Archos 80, 8’’ 1024 x 768 G9 tablet će odlikovati 8GB flash skladišnog kapaciteta kao i 1GHz Cortex A9 dual-core procesor. Model sa većim ekranom nosi oznaku Archos 101s, odlikuje ga 1280x800 rezolucija ekrana kao i 1.5GHz OMAP 4 dual-core procesor. Novi tablet uređaji već su dostupni u prodaji, pa je tako za 8GB Archos 80 potrebno izdvojiti $299, za 250GB HDD Archos 80 $369, dok je za 250GB HDD Archos 101 potrebno izdvojiti $469.
20.09.2011. u 12h @ arstechnica.com >
39614
Internet plaćanje bez bankarskih kartica
Atos Worldline, dokazana ekpertiza kompanije Atos Origin u transakcionim uslugama, nudi nov i jednostavan inovativan metod plaćanja, weXpay, koji poseduje EMS sertifikat izdat od strane Banque de France u aprilu 2011. godine. Metod omogućava kupovinu na internetu kešom, bez bankarskih kartica, čekova ili elektronskog transfera. Rešenje je namenjeno za plaćanje manjih iznosa, ispunjava sve zahteve internet kupaca, i koristi Sips elektronsko plaćanje na potpuno bezbedan način. WeXpay je nov način plaćanja koji omogućava online kupovinu kešom, bez potrebe da se otkriju lične ili finansijske informacije, izbegavajući tako rizik od prevare. Sistem je jednostavan i za njegovo korišćenje nije potreban bankovni račun.
20.09.2011. u 12h @ atosworldline.com >
39610
FrostWire 5.1.5
FrostWire, Gnutella Peer-to-Peer klijent je kolaborativni pokušaj mnogobrojnih OpenSource i freelance programera iz celog sveta. Korišćenjem najnovije verzije FrostWire-a korisnicima se omogućava da uživaju u najboljoj funckionalnosti programa. Karakteristike ovg softvera uključuju potpuno besplatan i open source alat, veće brzine preuzimanja, nepostojanje spyware-a i adware-a, kompatibilnost sa iTunes softverom, bittorent podršku. Nova verzija donosi čarobnjak za podešavanje za neke konfiguracije u okviru koje se kontrole nisu pojavljivale sve dok korisnike ne promeni veličinu prozora, te nekoliko podešavanja postojećih karakteristika.
20.09.2011. u 11h @ filehippo.com >
39613
Lenovo DO Tour stigao u Beograd
Lenovo DO Tour kamion koji je na svom putu kroz devet evropskih zemalja do sada posetio Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku, stigao je sinoć u Beograd. Kamion se nalazi ispred istočnog ulaza u Tržni centar Ušće 19. i 20. septembra i pružiće prisutnima jedinstvenu priliku da isprobaju najnovije Lenovo proizvode i tehnologije, kao što su prenosivi i All- In-One računari, sa posebnim naglaskom na nove tablet računare koji su nedavno predstavljeni u Evropi. Pored toga, Beograđani koji posete kamion u toku ova dva dana, imaće priliku i da potraže savet ili konsultaciju, dobiju specijalnu ponudu prilikom kupovine Lenovo proizvoda, uživaju u nastupima domaćih umetnika i učestvuju u zanimljivim igrama i naravno, da dobiju poklone.
20.09.2011. u 11h @ lenovodotour.com >
39612
Novi detalji o Windows 8
Čelnici kompanije Microsoft su u toku održavanja svoje Build Developer konferencije predstavili viziju kada je u pitanju era tablet računara, a koja se dijametralno razlikuje od onoga što nudi konkurentska kompanija Apple. Apple veruje da korisnici žele diskretne uređaje koji su namenjeni za specifične zadatke pa je upravo to razlog što njihove računare odlikuje jak operativni sistem dizajniran za procesorski zahtevne računarske zadatke. To nije cilj koji Microsoft sledi budući da čelnici ove kompanije veruju da korisnici žele bogat operativni sistem koji može pokretati veliki broj uređaja, od tankih tablet računara do igračkih sistema sa vodenim hlađenjem.
20.09.2011. u 10h @ cnet.com >
39611
Corsair Vengeance tastatura i miš
Corsair je predstavio je novu linijiu proizvoda koja nosi naziv Vengeance koja podrazumeva dve vrste igračkih tastatura i dva igračka laserska miša - Vengeance K60 i Vengeance K90 tastature namenjene zaljubljenicima u igre kao i dva prateća miša odgovarajućih oznaka Vengeance M60 i Vengeance M90. Ključna karakteristika po kojoj se ova linija ističe jeste korišćenje aluminijumske strukture za obezbeđivanje jačine i izdržljivosti, kao i privlačan industrijski dizajn. Igračima će se sigurno dopasti dizajn tastatura gde su WASD tasteri naglašeni drugačijim oblikom i bojom.
20.09.2011. u 10h @ engadget.com >
39609
Nintendo nema nameru da razvija mobilne igre
Kompanija Nintendo je jasno stavila do znanja da uprkos pritiscima od strane investitora, nema nameru da kreira igre za platforme za smart telefone, te da nema nikakvu nameru čak ni da razmisli o takvoj ideji. Predsednik kompanije Nintendo, Satoru Iwata, izjavio je da te informacije jednostavno nisu tačne te da ukoliko bi to uradili, onda bi Nintendo prestao da bude Nintendo, kao i da je njihovo glavno oružje činjenica da u okviru kompanije imaju jak tim za razvoj hardvera. Uprkos tome, Iwata ne poriče činjenicu da bi razvoj platformi za smart telefone kao što su iOS i Android, mogao biti profitabilan projekat.
20.09.2011. u 09h @ betanews.com >
39608
CPU na solarnu ćeliju
Kompanija Intel je sredinom protekle nedelje prikazala eksperimentalni niskonaponski procesor veličine poštanske markice koji može pokretati računar na solarnu ćeliju. Ovaj koncept procesor nosi naziv Clareomont, može izdržati manja opterećenja radom na solarnu energiju uz potrošnju energije ispod 10mW, navodi Justin Rattner, tehnološki direktor pri kompaniji Intel. Rattner navodi da je ovaj eksperimentalni niskonaponski procesor deo projekta Intel Labs za petostruko smanjenje potrošnje energije na čipovima. Ovaj projekat će takođe pomoći Intel-u da dostigne zacrtani cilj, a to je smanjenje potrošnje pri pokretanju paralelnih procesnih aplikacija.
20.09.2011. u 09h @ computerworld.com >
39606
VIA Nano X2 Zotac mini PC
Prikazan na Computex događaju prošlog meseca Zotac-ov Zbox mini PC opremljen VIA Nano X2 dual core procesorom je na kraju ciklusa razvoja i do kraja ovog meseca bi trebalo da postane dostupan u Japanu. Uređaj je dimenzija svega 127 x 127 x 45mm i pokreće ga 1.2GHz Nano X2 U4025 procesor. Ovaj model će se prodavati u dve verzije – kao barebone računar i kao kompletni sistem. Oba SKU podržavaju do 4GB DDR3 mobilne memorije i imaju 2.5“ drive bay, matičnu ploču baziranu na VX900H čipsetu, sa integrisanom grafikom, 6-u-1 čitač kartice, Gigabitni Ethernet, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 3.0, USB 3.0 konektivnost kao i HDMI i DisplayPort.
20.09.2011. u 08h @ tcmagazine.com >
39607
Windows Server 8
S vremena na vreme predstavi se nešto što u svetu tehnike oduzima dah. Kada su u pitanju potrošači, to je atraktivnost i višestrukost iPad uređaja, na primer. Kada su u pitanju poslovni korisnici, administratori, rukovodioci centara podataka i rukovodioci sistema, karakteristike i unapređenja u okviru Windows Server 8 su upravo ono što je njima od velikog značaja. U toku protekle nedelje rukovodioci i arhitekte su podelili svoju viziju Windows Server 8 operativnog sistema i predstaviti njegove nove mogućnosti. Ukratko, Windows Server 8 je kompletna virtuelizaciona platforma koju odlikuje moderni način rada i koja obezbeđuje visoku dostupnost uz pojednostavljeni rad.
20.09.2011. u 08h @ computerworld.com >
39605
Corsair tri seta igračkih slušalica
Corsair je predstavio svoju Vengenace liniju igračkih perferija koja uključuje tastaturu, miš i tri para slušalica – 7.1/5.1 kanalni model Vengeance 1500, te stereo slušalice Venegeance 1300 i Venegeance 1100. Vengeance 1500 i Vengeance 1300 karakteriše dizajn postavljanja preko uha. Sušalice se sastoje od 50mm drivera kao i unidirekcionalnog mikrofona sa otkazivanjem šuma i kontolerom jačine dolaznog i zvuka na mikrofonu. Vengeance 1500 nude 7.1 i 5,1 pozicioni zvuk zahvaljujući dolby Headphone tehnologiji. Ove slušalice se povezuju preko USB porta i koštaju $99. Venegance 1300 poseduju dual 3.5 mm konektore i koštaju $79.
20.09.2011. u 07h @ tcmagazine.com >
39604
Canon u Holivudu
Canon je počeo sa distribucijom pozivnica za specijalni događaj koji će biti održan u Holivudu i koji je zakazan za 3. novembar. Naziv pozivnice je „The Story Begins“ i sam njen naziv govori o tome da je u pitanju istorijsko predstavljanje na globalnom nivou, ali dodatni podaci koji se tiču samog događaja, kao što je proizvod čije se predstavljanje očekuje, tek treba da budu objavljeni. Britanski reditelj Philip Bloom smatra da kompanija Canon priprema predstavljanje novih kamkordera baziranih na Super 35mm senzoru, potencijalno sa 4K mogućnostima sa željom da predstavi konkurentski proizvod popularnim RED Epic ili Sony F65 modelima.
20.09.2011. u 07h @ electronista.com >
39603
Apple patenti za 3D ekran
Američka kancelarija za dodelu patenata zvanično je objavila seriju trinaest dodeljenih patenata za Apple. Ovaj put akcenat je stavljen na napredni 3D ekran. Apple-ov patent pokriva odlični 3D sistem koji bi mogao da generiše nevidljivi prostor koji bi korisnicima mogao da omogući da rade sa holografskim slikama ili da vrše projekciju svojih ruku na ekran ispred njih i da upravljaju prekidačima ili da pomeraju delove virtuelnih papira ili delova prezentacija. Ovo je drugo značajno otkriće kompanije Apple kada su u pitanju napredni 3D sistemi, a može se reći i da je ovo jedna od najboljih ideja kompanije Apple do danas.
20.09.2011. u 06h @ engadget.com >
39602
Cheetah Sync povezuje Android i PC
Sinhronizovanje fajlova između uređaja obično podrazumeva jednu od dve metode. Prva je utvrđivanje fizičke veze između dva uređaja tako da sadržaj foldera može da se upoređuje, dok druga opcija koristi prednosti cloud skladištenja koje ima ulogu posredničkog skladišnog prostora za fajlove. Cheetah Sync za Android eliminiše potrebu za posrednikom i omogućava korisnicima da vrše sinhronizaciju fajlova preko bežične mreže. Aplikacija je dostupna bez ikakve nadoknade preko Android Market, a da biste je mogli koristiti potrebno je preuzeti kopiju desktop softvera za Mac ili Windows PC.
20.09.2011. u 06h @ betanews.com >
39601
Nema informacija!
Archos Arnova 7 G2
Na prvi pogled • Beograd • 20.09.2011.
Nova generacija Archos Arnova tableta, sa snažnijim procesorima na 1GHz i odličnim kapacitivnim multi-touch ekranima. Model sa testa je sa 8GB interne memorije i slotom za MicroSD memorijske kartice. Ovo je tablet iz osnovne kategorije, ali je i sjajne cene, tako da nema puno ozbiljnih zamerki.
ASRock Z68M/USB3
Na prvi pogled • Beograd • 20.09.2011.
Micro-ATX ploča sa novim Z68 čipsetom koja je namenjena malo zahtevnijim korisnicima koji će koristiti nove Intel procesore i integrisanu konfiguraciju. Kvalitetne je izrade i sa dovoljno opcija da se može malo baviti i overklokom. Kao bonus, tu je i podrška za USB 3.0 standard.
Case Logic PBCI112R
Na prvi pogled • Beograd • 20.09.2011.
Lagana kompaktna torba za netbook i ultra prenosne računare do 12" i MacBook modele od 13". Kvalitetne je izrade i deluje dosta izdržljivo, uz dovoljno prostora da se u nju pored računara stavi i sve ono što je potrebno imati pri ruci.