Arhiva - 24.08.2011.
Android aplikacije za Google TV
Google je izdao Preview verziju Android plug-in-a za programski alat koji omogućava programerima da pišu softver za Google TV uređaje. Sa nastupajućim update-om za Honeycomb, Google TV uređaji će biti Android kompatibilni, navodi Anmarish Kenghe, Google TV menadžer proizvoda. Ovo znači da programeri mogu da izgrade nove Android aplikacije za TV, optimizuju postojeće mobilne ili tablet aplikacije za TV i distribuiraju te aplikacije kroz Android Market. Kompanije iz silicijumske doline kao što su Google, Yahoo, Intel i Apple su godinama pokušavale da pomire televiziju i internet obezbeđujući interaktivniji doživljaj i šansu za ulazak u glavne izvore prihoda.
24.08.2011. u 16h @ cnet.com >
39098
Novi Canon aparati
Canon je predstavio dva interesantna foto-aparata koji pripadaju kompanijinoj PowerShot seriji. U pitanju su modeli PowerShot ELPH 510HS koji je najtanji digitalni foto-aparat na svetu sa 12x optičkim zumom kao i PowerShot ELPH 310HS. Ova dva modela su izrađena da funkcionišu u različitim situacijama snimanja sa lakoćom i tačnošću. Svaki od modela donosi karakteristike kao što su impresivni zum, nova karakteristika inteligentne stabilizacije slike, Smart AUTO karakteristika sa 32 scene fotografisanja, High Speed Burst režim kao i mogućnost snimanja video sadržaja u visokoj definiciji. Cena modela 510 HS će biti $350 kada se pojavi u prodaji dok će 310HS koštati $260.
24.08.2011. u 15h @ engadget.com >
39097
Corsair DDR3 memorija za Apple uređaje
Kompanija Corsair je najavila izdavanje nove Mac-friendly DDR3 memorije, 4GB modula i 8GB dual channel opreme koja se može koristiti sa Apple iMac, Mac mini, Mac Pro, MacBook i MacBook Pro modelima. Nova SO-DIMM memorija radi na 1066MHz sa 7-7-7-20 latencijom i pri naponu od 1.5V. Mac računari su često izbor kada je u pitanju video distribucija, editovanje fotografija i grafički dizajn, odnosno primene koje zahtevaju mnogo memorije. Sa širokim spektrom kompatibilnosti i podrškom za različite tipove uređaja nova Mac memorija je pametno ulaganje. Cena modula kapaciteta 4GB je $45 dok 8GB oprema košta $85.
24.08.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
39096
Facebook sakupljanje podataka
Nemačke vlasti zadužene za zaštitu privatnosti su pozvale organizacije da zatvore svoje Facebook fan stranice i uklone „Like“ taster ove društvene mreže sa svojih sajtova navodeći da Facebook skuplja podatke u suprotnosti sa nemačkim i zakonima EU. Nezavisni centar za zaštitu privatnosti, je izdao obaveštenje u petak navodeći da Facebook izgrađuje široki, individualizovani profil za ljude koji pregledaju Facebook sadržaje na sajtovima treće strane. Ovi podaci se šalju nazad na Facebook servere u SAD, i na taj način se krše propisi koji se odnose na privatnost korisnika. Ova agencija takođe ukazuje da Facebook podatke zadržava dve godine.
24.08.2011. u 14h @ computerworld.com >
39095
Epson rešenja iz oblasti kućne štampe
Kako bi pomogla korisnicima da uštede na prostoru ali i da uštede novac i vreme, u skladu sa potrebama, Epsonova najnovija linija all-in-one štampača predstavljaće neka od najmanjih rešenja za kućnu upotrebu. Prikladno nazvana Small-in-One, ova linija štampača zauzimaće 39 odsto manje prostora. Štampači su podržani Epsonovim novim servisom za bežično štampanje, Epson Connect i automatskim WiFi podešavanjima. Epson Stylus SX440W i SX445W (poznati kao SX440W serija) su prvi predstavljeni modeli iz Small-in-One linije i nude uštedu pri štampanju uz pogodnost WiFi povezivanja i štampanja nezavisno od računara zahvaljujući displeju osetljivom na dodir sa smart navigacijom.
24.08.2011. u 14h @ epson.com >
39094
Post PC era
Po prvi put za više od 15 godina, Redmond se suočava sa istinskim izazovom za Windows desktop monopol. Pretnja nije došla od Linux-a niti od Mac OS X operativnog ili bilo kog drugog operativnog sistema. Pretnja dolazi od potpuno novog računarskog koncepta – tzv. post-PC koncepta. Microsoft se pribojava da bi tablet računari mogli da budu pretnja za desktop računare kojie korisnici imaju u svojim domovima. Upravo iz tog razloga prilikom razvoja Windowsa 8 ova kompanija je značajan naglasak stavila na pomenuti koncept, pa će Windows 8 biti koncipiran tako da nudi i podršku za tablet računare, te unos teksta preko ekrana osetljivih na dodir.
24.08.2011. u 13h @ arstechnica.com >
39093
Frostwire 5.1.3
FrostWire, Gnutella P2P klijent je kolaborativni pokušaj mnogih open osurce i freelance programera iz celog sveta. Korišćenjem najnovije verzije ovog softvera korisnici imaju mogućnost da uživaju u najboljoj funkcionalnosti ovog programa. Osnovne karakteristike ovog softvera uključuju činjenicu da je u potpunosti besplatna i open source, nudi velike brzine preuzimanja, nema spyware-a, adware-a, kompatibilna je sa iTunes servisom, nudi veće brzine preuzimanja torrent fajlova. Nova verzija donosi mnogo brže rezultate pretrage koji se sada prikazuju za manje od 200ms, što je tzv. Instant pretraga.
24.08.2011. u 13h @ filehippo.com >
39092
Nova Google+ karakteristika
Google je dodao oznake koje potvrđuju identitet korisnika njihovog Google+ društvenog servisa, a ova karakteristika prvo će postati dostupna javnim ličnostima kao i onima koji su od strane velikog broja ljudi dodati u kontakt listu. Kasnije će ove oznake biti dostupne većem broju korisnika koji nisu ni toliko poznati niti popularni na ovom sajtu, navodi jedan od zvaničnika kompanije Google, Wen-Ai Yu. Za sada je glavni cilj kompanije da informiše korisnike o tome koji je zvanični profil pevača, glumca, političara, javne ličnosti ili popularnog Google+ člana kojeg bi poželeli da dodaju na njihov Google+ Circles sa željom da prate njihove javne postove.
24.08.2011. u 12h @ computerworld.com >
39091
Da li su pretraživači bezbedni
Sudeći na osnovu napisa na tehnološkim sajtovima, može se zaključiti da su sa stanovišta bezbednosti korisnici koji koriste neki drugi pretraivač sem Internet Explorera naivni. To je naime zaključak koji provejava na osovu nekoliko testova prema kojima je IE9 uspeo da ostvari rezultat od 99.2% uspešnosti da detektuje društveno kreiran malware. Kao da ovolika reklama IE9 nije bila dovoljna pa je IE8 plasiran odmah iza sa 96% uspešnosti. Na stranu ovakvi testovi, jer su oni napravljeni u komercijalne svrhe, tako da će svaki korisnik koji se imalo razume u IT odabrati petraživač koji mu najviše odgovara, obzirom da su rezultati manje više jednaki.
24.08.2011. u 12h @ cnet.com >
39090
Novi HP 3 PAR storidž sistemi
HP je predstavio novi HP Peer Motion softverom za udruživanje skladišta, što korisnicima omogućava da neprimetno premeštaju prostor dodeljen aplikacijama između virtuelnih i cloud computing okruženja čime je proširio svoju ponudu u portfoliju konvergentnih storidža. HP je predstavio i nove HP P10000 3PAR storidž sisteme s moćnim funkcijama za data centre primenljive i za privatne i za javne cloud sisteme, koji radi po modelu IT- as-a-Service. Nove funkcije omogućavaju konsoliduje konsolidaciju pristupa na nivou workload-a za različite tipove upotrebe I različite tipove korisnika, primenu naprednije thin tehnologije za efikasno korišćenje raspoloživog kapaciteta i sprovode automatski loadbalancing radi postizanja agilnosti celog sistema.
24.08.2011. u 11h @ hp.com >
39089
Sony o 3D igranju
Sony je u procesu podržavanja stereoskopskih 3D igara na PlayStation konzoli već gotovo dve godine, a kompanija planira da sličan kurs zadrži i u narednom periodu. Ovogodišnja sezona praznika bi mogla da bude veoma značajna po ovom pitanju obzirom da elektronski gigant planira da predstavi svoj sopstveni PlayStation brendirani 3D monitor koji će omogućavati da preko celog ekrana dva igrača igraju podržane naslove. Izdavanje ovog monitora je potvrdio viši direktor pri Sony Computer Entertainment Grupi za Evropu Mick Hocking koji je rekao da ova kompanija sprovodi ekstenzivne pripreme za predstavljanje pomenutog uređaja.
24.08.2011. u 11h @ gamespot.com >
39088
Izdato HTML5 upozorenje
Sigurnosna agencija Evropske Unije upozorila je na činjenicu da nacrt HTML5 standarda možda zanemaruje veoma važna sigurnosna pitanja. ENISA, European Network and Information Security Agency, početkom ovog meseca izdala je dokument u kome je naglašeno postojanje 51 slabe tačke u okviru nacrta HTML5 specifikacija. Giles Hogben, rukovodilac programa za sigurnosne usluge pri ENISA, navodi da je ovo prvi put da je neko obratio pažnju na te specifikacije sa sigurnosne tačke gledišta. On tvrdi da određeni broj slabih tačaka može biti rešen modifikacijom specifikacija dok na druge treba upozoriti.
24.08.2011. u 10h @ computerworld.com >
39087
Trend Micro vrši pripreme
Trend Micro je izvršio unapređenje svojih sigurnosnih paketa tokom prošle godine što je dalo odlične rezultate. Kompanija je izmenila gotovo sve vezano za programe, od predstavljanja cloud baziranog engine-a za detektovanje do interfejsa sa brzim prenosom. Trend Micro se nije zadovoljio time pa je izvršena i izmena naziva te su paketi sada dostupni u okviru Trend Micro Titanium brenda. Trend Micro priprema veliki broj novosti za narednu godinu, a među njima je i Titanium Maximum Security 2012 koji će se isporučivati sa besplatnim licencama za iOS i Android sigurnosne aplikacije.
24.08.2011. u 10h @ cnet.com >
39086
Novi planovi kompanije Razer
Razer je nedavno obelodanio svoje planove za budućnost vodeći se premisom „PC Gaming Is Not Dead“, te su iz ove kompanije za kraj ovog meseca najavili veliki broj najava. Kompanija sama sebe naziva šampionom na polju igara stavljajući poseban akcenat na veličinu PC igračke baze. Još uvek nije jasno šta su čelnici kompanije Razer zamislili niti čime će iznenaditi svoje korisnike. Pretpostavlja se da bi Razer mogao da predstavi proizvodnu verziju Switchblade handheld igračkog PC koji može biti doveden u pitanje budući da se ne radi u potpunosti o tradicionalnom PC već je u pitanju uređaj prilagođenog dizajna koji pruža mogućnost igranja Windows igrica.
24.08.2011. u 09h @ electronista.com >
39085
Prodaja Google TV aparata
Kompanija Google je pokrenula novu kampanju za prodaju Google TV proizvoda koje sada odlikuje snižena cena. U ponudi je tri „Internet TV“ proizvoda od kojih sva tri podrazumevaju Google TV Blu-ray plejer i 24’’ – 32’’ televizore. Proizvođač tvrdi da su ovi uređaji jednostavno savršeni za spavaću sobu. Blu-ray plejer koji se pre nekoliko meseci prodavao po ceni od $399.99 sada je dostupan po ceni od $199.99, dok je za 24’’ TV aparat potrebno izdvojiti $299.99, a za veći $499.99. Zvanični predstavnik kompanije navodi da su u pitanju standardne cene, a ne samo cene koje će važiti u toku najavljene kampanje.
24.08.2011. u 09h @ betanews.com >
39084
.NET Framowrok 1935 Error
Tokom poslednje dve nedelje se pojavio veoma neobičan problem koji se odnosi na instaliranje Microsoft Office 2010 paketa softvera. Korisnici koji su kupili ovu verziju i koji su pokušali da je instaliraju na računar na kojem je instaliran Windows 7 operativni sistem su se suočili sa neobičnom porukom, koja obaveštava korisnike da nije moguće instalirati željeni paket aplikacija. Jedini zaključak koji se nameće je da je na takvim računarima instalacija Windows-a 7 problematična, te jedino sigurno rešenje koje se preporučuje da je funkconalno 100% je reinstaliranje kompletnog Windows 7 operativnog sistema.
24.08.2011. u 08h @ dailytech.com >
39083
FileZilla 3.5.1 RC1
FileZilla je brz i pouzdan cross-platform FTP, FTPS, SFTP klijent sa mnoštvom korisnih karakteristika i intuitivnim grafičkim korisničkim interfejsom. Između ostalog ovaj softver karakteriše lakoća korišćenja, IPv6 podrška, dostupnost na mnoštvu jezika, podrška za nastavak preuzimanja i transfer velikih fajlova većih od 4GB, moćni Site menadžer, drag & drop podrška, mogućnost konfigurisanja ograničenja brzina transfera, daljinsko editovanje fajlova i još mnogo toga. Nova verzija donosi dodatu stavku menija za skrivanje bara sa alatkama, popravke uočenih bug-ova i manje izmene samog softvera kao što su nečuvanje liste servera u kiosk režimu 2.
24.08.2011. u 08h @ filehippo.com >
39082
iPhone upozorenje za zemljotres
Japanski korisnici iPhone telefona će dobiti opciju da pirmaju informacije o zemljotresima u okviru naredne verzije Apple iOS operativnog sistema. Ova karakteristika će biti dodata notifikacionom centru uređaja u verziji iOS 5 koja se očekuje da će biti izdata u septembru. Japan ima sofisticirani rani sistem upozorenja koji sakuplja očitavanja sa više od 1000 seizmičkih senzora. Upozorenja o zemljotresu se tipično objavljuju preko radija, televizije i u vidu tekstualnih poruka. Za SMS upozorenje, operateri šalju masovne poruke svim svojim korisnicima u određenoj oblasti koja bi mogla da bude pogođena zemljotresom.
24.08.2011. u 07h @ bbc.com >
39081
EA Sport planovi
Naslednik Peter Moore-a na mestu predsednika EA Sport, Andrew Wilson je na Gamescom događaju govorio i ranoj reakciji igrača na Season Ticket program, podršci EA Sport handheld konzolama, apatiji korisnika po pitanju podrške 3D sadržajima kao i uključivanju podrške za move i Kinect kontrolere u okviru Fifa 13 igre. On je naglasio da ova kompanija želi da podrži novu generaciju handheld konzola, pa je za očekivati da će se i većina najpopularnijih igara ove kompanije pojaviti na PS Vita handheld konzoli. On je takođe rekao da će kompanija ponuditi određene svoje naslove za besplatno online igranje.
24.08.2011. u 07h @ gamespot.com >
39080
Pad cena HP TouchPad modela
Kompanija HP je očigledno poučena činjenicom da njen HP TouchPad tablet računar baziran na WebOS operativnom sistemu se ne prodaje dobro je odlučila da snizi cene ovog računara. Tako je od 20. avgusta na tržištu SAD HP TouchPAd model sa 16GB skladištenog prostora moguće kupiti već za $99, dok je verzija sa dvostruko više skladištenog prostora dostupna za $149. Pitanje koliko će ovaj računar biti dostupan po pomenutoj ceni obzirom da je u pitanju zaista sjajna ponuda. HP je shvatio da WebOS operativni sistem neće moći da pomuti slavu Andorida odnosno Apple iOS operativnog sistema pa se odlučio za ovu kombinaciju.
24.08.2011. u 06h @ dailytech.com >
39079
Canon skener dokumenata
Canon je predstavila najnoviji dodatak svojoj nagrađivanoj liniji, imageFORMLUA DR-C125 skener dokumenata. Ovaj skener karakteriše intuitivni režim skeniranja koji omogućava veoma kompaktne dimenzije samog skenera što ga čini odličnim za upotrebu u prostorno ograničenim kancelarijama. Skener takođe uključuje i Full Auto režim koji omogućava jednim klikom odgovarajućeg tastera podešvanje nekoliko opcija koje omogućavaju optimalno skeniranu sliku što je savršeno rešenje za neiskusne korisnike ili korisnike koji nemaju vremena za komplikovana podešavanja. Fleksibilnost i visoki kvalitet slika čini ovaj skener idealnim rešenjem za pravljenje digitalnih dokumenata.
24.08.2011. u 06h @ fareastgizmos.com >
39078
Nema informacija!
Samsung NP-RV709-S01RS
Na prvi pogled • Beograd • 24.08.2011.
Samsung laptop iz 17" kategorije koji odaje utisak daleko skupljeg modela. Veoma kvalitetna izrada i generalno atraktivan dizajn su ukombinovani sa prilično dobrom konfiguracijom srednje klase. Cena je prilagođena širem krugu korisnikam, a laptop zaslužuje odlične ocene i preporuku.
ViewSonic VX2248-LED
Na prvi pogled • Beograd • 24.08.2011.
Jedan od novijih ViewSonic LED monitora dijagonale 22" i Full HD rezolucije. Ovaj monitor je atraktivnog dizajna, i na 22" dijagonali prikazuje sliku u 1920x1080 piksela. Performanse su dosta dobre i generalno ima malo toga što se može zameriti, pogotovo ne po ceni koja je više nego povoljna.
Razer Nostromo
Na prvi pogled • Beograd • 24.08.2011.
Veoma interesantan dodatak za igrače kojima klasična tastatura zauzima previše dragocenog prostora na stolu. Predviđena je za korišćenje levom rukom, da bi desna ostala slobodna za miša. Dosta je dobrih performansi i ergonomije, no ipak savetujemo da se isproba pre kupovine.