Arhiva - 12.08.2011.
MacBook beleži povećanje udela
Apple MacBook će zabeležiti povećanje svog udela na tržištu računara u odnosu na PC platformu navode analitičari nemačke Deutsche Bank. Zahtevi za korisničkim Windows personalnim računarima su se umaljili, a Aple će biti u poziciji da poveća udeo na tržištu, navodi se u istraživanju analizičara Chris Whitmore-a. Nedavne provere PC lanaca snabdevanja ukazuju sa su sveukupne porudžbine blago umanjene, dok su očekivanja za mesec septembar odnsono vreme povratka u školu značajno umanjena. U okviru računarskog tržišta vidimo značajnu priliku za Apple da ostvari bolji udeo, smatraju analitičari.
12.08.2011. u 16h @ cnet.com >
38867
Problemi za Andorid programere
Andorid programeri su u poslednje dve nedelje prijavili široko rasprostranjeni problem koji je doveo do toga da mnogi od njih ne budu plaćeni za aplikacije koje su uradili, odnosno budu plaćeni manje od propisane sume. Lista plaćenih narudžbina na Android Market-u se nije složila sa onim što je trebalo da bude plaćeno, što je dovelo do toga da u mnogim slučajevima programeri budu plaćeni manje od broja preuzimanja koje su primili. Google je upoznat sa ovim problemom i obećao je popravku. Do današnjeg dana međutim kompanija nije bila u mogućnost da obezbedi očekivano vreme u kojem će biti izvršena popravka.
12.08.2011. u 15h @ electronista.com >
38866
SanDisk iSSD
Kompanija SanDisk je najavila da je implementirala nove SATA uSSD specifikacije u svoju SanDisk iSSD liniju proizvodfa ugrađenih SSD drive-ova veličine poštanske marke. SATA-IO, industrijski konzorcijum koji je posvećen održanju kvaliteta, integriteta i rasprostranjivanju serial ATA (SATA) tehnologije je predstavio standard pre nekoliko dana. Ugrađeni SSD nude brže performanse, čineći ove uređaje atraktivnim rešenjima za sve kategroije ultratankih uređaja. SATA SSD specifikacije eliminišu konektor modula sa tradicionalnog SATA interfejsa, omogućavajući programerima da kreiraju single-chip SATA implementaciju za ugrađene skladištene primene.
12.08.2011. u 15h @ fareastgizmos.com >
38865
Acer Iconia Tabl A100
Acer Iconia Tab A100 tablet rčaunar je počeo da se prodaje u SAD po ceni od $330. Ovaj tablet računar poseduje ekran dužine dijagonale 7“ i baziran je na Android 3.2 operativnom sistemu, poseduje 8GB skladištenog kapaciteta. Pokreće ga NVIDIA dual core Tegra 250 procesor radnog takta 1GHz, dok je računar oprmeljen sa 1GB ugrađene RAM memorije. Kapacitivni ekran osetljiv na dodir karakteriše rezolucija 1024x600 piksela, a od opcija povezivanja tu su WiFi i Bluetooh zajedno sa kamerom sa prednje strane rezolucije 2MP i onom sa zadnje strane koju karakteriše maksimalna rezolucija 5MP. Konekcije ovog modela uključuju micro HDMI izlaz, USB 2.0 i microUSB 2.0 konektore.
12.08.2011. u 14h @ electronista.com >
38864
Nintendo besplatni WiFi hotspotovi
Kompanija Nintendo očigledno oseća veliku krivicu prema korisnicima koji su kupili njenu 3DS konzolu odmah po pojavljivanju i za nju platili punu cenu, a nekoliko meseci kasnije je usledilo sniženje cene ove konzole. Da bi delimično vratila ugled kod ranih usvajača ove konzole kompanija je u Velikoj Britaniji načinila dostupnim 5000 bespatnih WiFi hotspotova. Ova besplatna WiFi hotspot mesta donose pristup uobičajenim online karakteristikama kontzole i mogla bi biti veoma korisna kada sadržaji za preuzimanje za ovu konzolu budu postali dostupni kasnije ove godine. Međutim, za rane usvajače, prava satisfakcija bi ipak bilo dvadesetak besplatnih igara.
12.08.2011. u 14h @ engadget.com >
38863
Porast gledanja 3D sadržaja
Gledanje 3D TV sadržaja polako uzima maha. Istraživanje koje je sprovedeno od strane Strategy Analytics pokazalo je da dve trećine vlasnika 3D TV uređaja na teritoriji SAD i Evrope gleda najmanje jedan 3D program na svojim 3D TV uređajima, dok oko 41% njih tvrdi da 3D programe gleda jednom dnevno. U izveštaju se takođe navodi da tipična 3D porodica poseduje dva para naočara. Velika većina priznala je da bi kupili dodatne naočare kada bi njihova cena bila pristupačnija. Strategy Analytics je svoja saznanja bazirao na online istraživanju u okviru kojeg je ispitano 4.800 pojedinaca na teritoriji SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke.
12.08.2011. u 13h @ electronista.com >
38862
Avant Browser 2011 Build 28
Avant Browser je samostalna aplikacija koja je dizajnirana tako da proširi karakteristike koje su obezbeđene od strane Internet Explorer-a. Avant Browser dodaje veliki broj novih karakteristika i funkcionalnosti IE, a njegov jednostavan interfejs donosi novi nivo jasnoće i efikasnosti za korisničko iskustvo dok česta unapređenja konstantno unapređuju njegovu stabilnost. Avant Browser je u potpunosti besplatan i sa sobom ne donosi nikakva ograničenja. Najnovija verzija nosi oznaku Avant Browser 2011 Build 28 i donosi zakrpu za problem renderovanja u okviru Gmail-a, zakrpu za problem odjavljivanja, kao i druge zakrpe i izmene.
12.08.2011. u 13h @ filehippo.com >
38861
Desetogodišnjakinja otkrila exploit
Devojčica stara deset godina koja koristi pseudonim CyFi je objavila prezentaciju o zero day exploitu koji je otkrila u različitim igračkim programima u okviru iOS i Android operativnih sistema koji su izgleda poznati starijim korsnicima računara: isključivanjem internet konekcije smart telefona ili tablet računara i zatim menjanjem vremena na njima prisiljavajući vremenski bazirane igre da traju duže nego što bi to normalno bilo. Godine ove devojčice i nezavisno otkrivanje verzije starog račnarskog trika u modernm vremenu su je kvalifikovali da govori na DefCon Kids, sub-konferenciji koja je deo DefCon 19 konferencije u Las Vegasu.
12.08.2011. u 12h @ electronista.com >
38860
Lenovo ThinkCentre M71z
Lenovo je obelodanila novi dodatak u okviru svoje ThinkCentre familije, model M71z, 20“ all-in-one desktop računar koji radi na Windows 7 Professional operativnom sistemu, karakteriše ga Sandy Bridge procesor i koji je dizajniran za upotrebu u velikim firmama, školama i vladinim agencijama. Ovaj model bi na tržištu trebalo da se pojavi u mesecu oktobru i koristi Lenovo Enhanced Experience 2.0 program koji smanjuje vreme pokretanja operativnog sistema na 15 sekundi kod modela opremeljenih solid state drive-om. Ovaj model poseduje drugu generaciju Core procesora, DDR3 memoriju, do 1TB HDD kapaciteta, 160GB SSD, šest USB 2.0 konektora i DisplayPort izlaz.
12.08.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
38859
Flash Player 10.3.183.5
Adobe Flash Player odlikuju visoke performanse pri čemu je u pitanju alat koji pruža moćno i konzistentno korisničko iskustvo za veliki broj različitih operativnih sistema, pretraživača, mobilnih telefona i uređaja. Adobe Flash Player omogućava svestrano iskustvo uz Flash video, sadržaje i aplikacije sa režimom rada koji podrazumeva prikaz preko celog ekrana. Među ostalim karakteristikama su visok kvalitet video sadržaja uz naprednu tehnologiju kompresovanja, efekti u realnom vremenu sa Blur, DropShadow, Glow, Bevel, Gradient Glow, Gradient Bevel, Displacement Map, Convolution i Color Matrix filterima u realnom vremenu. Nova verzija donosi minorna unapređenja na polju sigurnosti.
12.08.2011. u 11h @ filehippo.com >
38855
Dve nove Gigabyte kartice
Sa ciljem da malo začini generalno dosta siromašan period kada je u pitanju izdavanje novog hardvera kompanija Gigabyte je izdala nekoliko novih Radeon kartica koje su bazirane na Barts 40nm grafičkim procesorima i hlađene vlasničkim WindForce 3X kulerima ove kompanije. Poznate kao GV-R687UD-1GD rev. 1.0 i rev 2.0 ove kartice karakteriše plava štampana ploča, 1120 Stream procesora, 256-bitni memorijski interfejs, radni takt grafičkih procesora od 900MHz, 1GB GDDR5 video memorije koja je podešena na 4200MHz, CrossFireX i Eyefinity podrška kao i pet izlaza za povezivanje monitora, dva DVI, jedan HDMI sa zlatnim konektorima kao i dva mini DisplayPort konektora.
12.08.2011. u 11h @ tcmagazine.com >
38857
Google+ će biti drugi najveći servis
Bloomberg – YouGov istraživanje pokazalo je da Google+ servis ima velike mogućnosti da privuče dovoljan broj korisnika da za godinu dana postane popularniji od Twitter-a ili LinkedIn-a na teritoriji SAD. Ovo online istraživanje sprovedeno je u periodu između 29. jula do 2.avgusta, a u zaključku se navodi da Google+ servis ide stopama popularnog Facebook-a. Istraživanje je takođe pokazalo da se već 13% odraslih internet korisnika na teritoriji SAD prijavilo na Google+ servis, te da dodatnih 9% planira da se registruje u narednih dvanaest meseci. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, Google+ će na taj način prevazići Twitter, LinkedIn i MySpace po broju članova.
12.08.2011. u 10h @ pcworld.com >
38856
LG Electronics upotpunio svoj 3D ekosistem
LG upotpunio je 3D ekosistem sa nedavnim predstavljanjem prvog svetskog 3D smart telefona sa tri-dual arhitekturom. Korisnicima je sada omogućeno da kreiraju sopstveno 3D okruženje uz pomoć LG CINEMA 3D televizora, 3D kućnog bioskopa, 3D notebook računara, 3D projektora, 3D monitora i 3D mobilnog telefona. Ljudi širom sveta sada mogu da dožive potpuni 3D užitak, sa proizvodima koji omogućavaju gledanje, kreiranje i deljenje 3D sadržaja vrhunskog kvaliteta.Tokom čitave godine, kompanija LG Electronics je primenjivala sveobuhvatnu strategiju u nastupu na tržištu 3D proizvoda i tako značajno promenila način na koji korisnici mogu da uživaju u 3D tehologiji.
12.08.2011. u 10h @ lg.com >
38854
Objavljene OpenGL 4.2 specifikacije
Punu godinu nakon što su objavljene OpenGL 4.1 specifikacije, Khronos grupa je konačno izdala verziju 4.2 specifikacija poznatog grafičkog API-ja donoseći neke nove karakteristike koje proširuju funckionalnost i omogućavaju unapređene performasne aplikacija. OpenGL 4.2 su kompatibilne sa ranijim verzijama i uključuju brojna unapređenja. Kompanija AMD je trenutno u procesu završetka obezbeđivanja specijalnih drivera za svoja grafička rešenja koji će podržavati ove specifikacije, dok je kompanija NVIDIA već izdala odgovarajuća rešenja za Windows (280.28) i za Linux (280.10.01.02). NVIDIA driveri podržavaju profesionalne i korisničke kartice.
12.08.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
38858
Apple predstavio novi iMac
Kompanija Apple je u svoju prodajnu ponudu uvrstila i opciju K-12 za škole i univerzitete. Ovaj prilagodljivi model za $200 je jeftiniji nego iMac desktop namenjen nezahtevnim korisnicima koji je dostupan u prodaji i za $149 je jeftiniji od tog istog sistema kada se on prodaje K-12 studentima. Ovaj model ne mogu naručiti K-12 prosvetni radnici, a ono što ga odlikuje jeste 21.5’’ ekran, 2GB RAM-a i 250GB hard drive. Ovaj iMac namenjen u edukativne svrhe odlikuje ga sporiji procesor – 3.1GHz dual-core Intel Core i3 – nego trenutno dostupni model u prodaji koji odlikuje 2.5Hz quad-core Intel Core i5.
12.08.2011. u 09h @ computerworld.com >
38853
Android broj jedan u Evropi
Novo istraživanje koje je sprovedeno od strane Kantar Worldpanel ukazalo je na činjenicu da Android ukupno ima više od polovine tržišta u ključnim državama. Google beleži 50.6% u 12 zemalja među kojima su i Australija i SAD kao i većina velikih država na teritoriji Evrope. Apple se i dalje dobro drži i ima nešto više od 25% evropskog tržišta smart telefona uprkos činjenici da su u ponudi samo iPhone 4 i iPhone 3GS. Na teritoriji Velike Britanije, iPhone 4 je najprodavaniji pojedinačni smart telefon u proteklih godinu dana, dok je Android-ovih 49% u toj zemlji podeljeno na veliki broj različitih proizvođača i modela.
12.08.2011. u 08h @ electronista.com >
38852
AMD van tržišta smart telefona
AMD trenutno nema planove za smart telefone, sve dok se ne usaglase mogućnosti da bude na nivou tehnologija kao što je grafika, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno početkom ove nedelje. Smart telefoni sa sobom donose ograničenja po pitanju baterije, broja piksela i veličine ekrana, a AMD ima na raspolaganju druge oblasti na koje se može fokusirati sa ciljem da se dalje razvija, navodi Rick Bergman, potpredsednik i generalni direktor AMD proizvodne grupe. On je potvrdio činjenicu da AMD svoju šansu vidi u primeni tehnologija čipova i grafike na polju tablet računara gde korisnici zahtevaju bolji video kvalitet i duže trajanje baterije.
12.08.2011. u 08h @ computerworld.com >
38849
Hitachi Ultrastar SSD400M SSD
Proširujući ponudu solid state drive-ova Hitachi Global Storage Technology je predstavila Ultrastar SSD400M, rešenja za poslovne korisnike koja koriste Intel 25nm MLC NAND flash memorijske čipove i koje karakteriše SAS 6.0Gbps interfejs. U pitanju je prema tvrdnjama kompanije Hitachi efektivna alternativa SLC SSD drive-ovima. Ovu seriju karakteriše 2.5“ forma, srednje vreme pre otkaza od 2 miliona radnih časova kao i mogućnost ostvarenja sekvencijalnih brzina od 495/385MB/s. Ovaj proizvod je razvijen kao direktan odgovor na tražnje korisnika koji zahtevaju pouzdano rešenje sa odgovajućim odnosom cena/performansi za poslovne primene, navode iz Hitachi-ja.
12.08.2011. u 07h @ tcmagazine.com >
38850
Kaspersky Anti-Virus 12.0.0.374
Kaspersky anti-virus štiti od phishing i malware sajtova za koje ne biste znali da pokušavaju da od vas ukradu informacije. Kaspersky Security Network omogućava računaru da kreira izveštaje kada otkrije pretnju koja ranije nije primećena. Među glavnim odlikama su zaštita od virusa, trojanaca, crva, spyware-a, skeniranje fajlova, e-mail poruka i internet saobraćaja, zaštita instant messenger-a, zaštita od nepoznatih pretnji, kao i besplatna tehnička podrška. Nova verzija oznake Kaspersky Anti-Virus 12.0.0.374 donosi veliki broj unapređenja među kojima je i unapređeno uklanjanje nekompatibilnih aplikacija, podrška za ekran osetljiv na dodir i drugo.
12.08.2011. u 07h @ filehippo.com >
38851
Velika Sony baterija
U prethodnih pet meseci od kako se desio katastrofalni zemljotres i cunami pogodio Japan, videli smo različite tehnološke kompanije koje se bore da povrate funkcionisanje svojih operacija, ali Sony je prva kompanija koja je predstavila proizvod koji je inspirisan samom katastrofom. Ovaj japanska kompanija je najavila ESSP-2000, 90kg tešku bateriju čijih 2.4kWh kapaciteta su dovoljni da održe rad poslovne ili vladine agencije makar nekoliko časova u slučaju prestanka napajana električnom energijom. Ova baterija podržava maksimalno opterećenje od 1000VA i može da se napuni do 95% svog kapaciteta za samo dva časa što je veoma dobro imajući u vidu njen kapacitet.
12.08.2011. u 06h @ engadget.com >
38848
Samsung Sandy Bridge laptop
Kompanija Staples je pičela da prodaje 11.6“ laptop računar Samsung serije 3. Serija 3 ovog proizvođača podrazumeva Ultrabook računare cene ispod $800. Očekuje se da će ovakvi računari biti brojni u narednoj godini od strane brojnih proizvođača. Još jedna bitna karakteristika ovakvih računara će biti mala debljina ne više od 1“. Ovaj računar je baziran na Core i3-2357M Sandy Bridge procesoru, pri čemu ostale specifikacije uključuju 4GB sistemske memorije, hard drive kapaciteta 320GB, šestoćelijsku bateriju, Intel HD grafiku, Windows 7 Home Premium i VGA, HDMI i USB portove. Ovaj model je svakako dobra konkurencija modelu MacBook Air.
12.08.2011. u 06h @ cnet.com >
38847
Nema informacija!
Cooler Master Silencio 550
Na prvi pogled • Beograd • 12.08.2011.
Još jedno odlično kućište kompanije Cooler Master, Silencio 550 je namenjeno onima koji nameravaju da maksimalno utišaju svoju konfiguraciju. Dobar kvalitet izrade, atraktivan dizajn, dobro hlađenje i zvučna izolacija su stvari koje čine ovo kućište odličnim izborom.
D-Link Dir-600
Na prvi pogled • Beograd • 12.08.2011.
Iako na papiru ne podržava 802.11n standard, Dir-600 ne treba tako lako otpisati pošto se radi o uređaju koji je deklarisan na protok od 150Mbps, a postiže rezultate koji su više nego dobri.
A4Tech A4-X6-22D-1
Na prvi pogled • Beograd • 12.08.2011.
Interesantan laserski miš sa USB interfejsom koga odlikuje jednostavan ali i atraktivan dizajn, vrlo dobra cena i mogućnost da radi na bukvalno bilo kojoj podlozi. Senzor od 1000DPI će biti više nego dovoljan za prosečne korisnike.