Arhiva - 27.06.2011.
Intel Haswell čip
Tehnička dokumentacija koja je nedavno procurela online od strane kompanije Intel donosi informacije o Haswell čipu koji će se pojaviti 2013. godine. Evo onoga osnovnog što znamo o ovom čipu. Mobilna verzija ovog čipa će biti prvi Intel-ov System-on-chip koji će biti dizajniran za mainstream tržište laptop računara. Do 2013. godine kada će se ovaj procesor pojaviti, Intel računa da će značajan deo mainstream laptop tržišta biti baziran na Ultrabook računarima, kako je ova kompanija dala naziv ultratankim i ultralakim laptop računarima kao i hibridnim dizajnom. Intel računa da će Haswell bazirani Ultrabook računari biti jeftini.
27.06.2011. u 16h @ cnet.com >
37874
Team Fortress 2 postaje besplatan
Prošle nedelje se pojavila informacija da kompanija Valve radi na projektu besplatne igre. Nekoliko dana kasnije je objavljena informacija da će to u stvari PC edicija popularne pucačine Team Fortress 2, koja je inicijalno ispoučena kao deo kompilacije Orange Box 2007. godine. Od tada Windows verzija ove igre je dobila brojne update-ove od kojih ga je najnoviji pretvorio u naslov koji je baziran na mikrotransakcijama. Jedan od programera pri kompaniji Valve, Robin Walker kaže da je ovakva ideja postojala još od Mann-conomy update, koji je predstavljen u septembru i omogućava igračima da koriste stvarni novac za dobijanje stavki značajnih za igru.
27.06.2011. u 15h @ gamespot.com >
37873
AOC e2239FwT monitor
AOC je najavila dostupnost u SAD svog Touch Monitora (model e2239FwT). U pitanju je monitor dužine dijagonale ekrana 21.5“ koji karakteriše matična rezolucija 1920x1080 piksela, LED pozadinsko osvetljenje kao i multi touch podrška. Ovaj model koristi dizajn dvostrukog postolja i poseduje metalne stopice. Boja okvira ekrana je sjajno crna što je u direktnom kontrastu sa sjajno belom bojom pozadine. Monitor karakteriše vreme odziva od 5ms, odnos kontrasta 10.000.000:1, 250 cd/m² maksimalne jačine osvetljenja, zvučnici 2x2W, dual USB 2.0 portovi, kao i D-Sub i HDMI izlazi. Cena ovog monitora za prednaručivanje je $290.
27.06.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
37872
Archos 80 G9 i 101 G9 Android 3.1 tableti
Kompanija Archos je predstavila dva nova tablet računara oznaka 80 G9 i 101 G9. Najveća razlika između ova dva modela leži u veličini ekrana koji poseduju pri čemu model 80 G9 poseduje ekran dužine dijagonale 8.0“ i rezolucije 1024x768, dok model 101 G9 poseduje ekran dužine dijagonale 10.1“ i rezolucije 12800x800 piksela. Oba modela poseduju Sagate Momenthus Thin drive kapaciteta 250GB i 7mm debljine. Oba modela koriste dual core IMAP 4 procesor radnog takta 1.5GHZ sa ARM Coretex A9 jezgrom, podržavaju Flash kao i pristup Android Marketu, a tu je i USB port. U okviru ovog računara je i HDMI izlaz i podrška za1080p reprodukciju.
27.06.2011. u 14h @ engadget.com >
37871
Mozilla donosi PDF na Web
PDF fajlovi su dugo neodgovarajuće pristajali Web-u, ali novi projekti Mozilla programera imaju tendenciju da online PDF fajlove promene na bolje. Godinama, jedini način za pregled PDF fajlova je bio sa softverom koji je kreirala Adobe Systems koja je i razvila format devedesetih godina. Klik na PDF fajl koji se nalazio na Webu je često bio propraćen potrebom da se softver učita, a sve je bilo praćeno nezgodnim interfejsom uokvirenim prozorom pretraživača. Danas je stvar mnogo brže, ali PDF fajlovi i dalje ne izgledaju kao matični deo pretraživača. Mozilla je počela da radi na projektu nazvanom pdf.js što je PDF čitač koji koristi Web tehnologiju a ne matični softver.
27.06.2011. u 14h @ cnet.com >
37870
Valve podržava Wii U
Kada je Wii U najavljena na 2011 Electronic Entertainment Expo događaju ranije ovog meseca on je privukao pažnju programera kao što su Gearbox i id Software. Sada je još jedna slavna nezavisna američka programerska kuća izrazila interesovanje za ovu konzolu koja pleni pažnju grafikom visoke definicije i LCD ekranom opremljenim kontrolerom. Prema navodima predsednika i ko-osnivača Valve Corporation Gabe Newell-a ova konzola je bolja po pitanju proširivosti u smislu grafičkih performansi i performansi procesora. On je najavio da će ova kompanija svakako prihvatiti novu konzolu i razvijati naslove za nju.
27.06.2011. u 13h @ gamespot.com >
37869
Radeon HD 6870 X2
TUL korporacija, preko svojih PowerColor i Vertex3D brendova, u toku jučerašnjeg dana najavila je prve Radeon HD 6870 X2 kartice, ali one neće biti jedina dostupna dual-Barts rešenja budući da je Club 3D najavio predstavljanje takve kartice. Club 3D Radeon HD 6870 X2 koristi dual-slot kuler sa dva ventilatora i pet bakarnih heatpipe-ova. Osim toga, novu karticu odlikuje i 2240 Stream procesora, 900MHz GPU, 2 x 256-bitni memorijski interfejs i 4200MHz brzina radnog takta memorije, dual-DVI, HDMI 1.4 i dual mini DisplayPort 1.2 izlazi. Prema navodima Club 3D, nova kartica će se na tržištu pojaviti u toku prve nedelje jula meseca.
27.06.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
37868
Cloud računarstvo nije štetno
Cloud računarstvo se uveliko smatra kao pretnja kompaniji Microsoft zbog toga što proizvođač Windows-a i Microsoft Office-a zarađuje veliki udeo svoje zarade prodajući licence za pakete softvera. Uprkos tome novi predsednik Microsoft-ovog odeljenja za servere i alate u svom prvom javnom obraćanju naglasio je činjenicu da je cloud računarstvo samo još jedna mogućnost koju Microsoft može iskoristiti, kao što je to uradio nakon pojave PC. Istorijski gledano, uvek se radi o iskorišćavanju situacije i promena i demokratizovanja sila koje stoje iza toga, navodi Satya Nadella koji je u toku februara meseca zamenio dugoročnog izvršnog direktora Microsoft-a, Bob Muglia-u.
27.06.2011. u 12h @ computerworld.com >
37867
Novi Fallout: New Vegas dodatak
Početkom maja meseca Bethesda Softworks ja najavila da će treći dodatak za njihovu popularnu igru Fallout: New Vegas postati dostupan negde sredinom juna meseca. Kako je sredina juna odavno prošla, izdavač je promenio datum objavljivanja DLC paketa. Nazvan Old World Blues, ovaj ekspanzion će biti istovremeno predstavljen za PC, PlayStation 3 i Xbox 360 19. jula. Novi datum takođe znači da će datum izdavanja četvrtog dodatka, Lonesome Road, takođe biti pomeren. Pre expansion-a biće obezbeđen celokupni update za Fallout: New Vegas koji je razvijen od strane Obsidian Entertainment.
27.06.2011. u 12h @ gamespot.com >
37866
Asus pravi 13“ Android notebook
Izvori upoznati sa kretanjima u industriji su saopštili da tajvanski proizvođač računara Asus planira da kriera 13“ notebook računar koji će raditi na Andorid operativnom sistemu kompanije Google. Ovaj notebook računar će koristiti ARM bazirani procesor da bi snizio troškove izrade i prema najavama trebalo bi da se pojavi krajem ove godine. Ukoliko se potvrdi da Asus radi na ovom računaru, on će dodatno doprineti da se tržište netbook računara smanji još više. Prema dostupnim informacijama ovaj računar bi trebalo da bude u segmentu cena ispod $300. Samsung Electornic, Toshiba i Acer su takođe najavili planove za notebook računare koji koriste ARM procesore.
27.06.2011. u 11h @ electronista.com >
37865
Mnogo update-ova za Ubuntu Linux
Ubuntu je jedna od najpopularnijih Linux distribucija i činjenica da je u pitanju open source softver je ta koja ovom operativnom sistemu obezbeđuje značajni stepen podrške u zajednici slobodnih programera. Međutim, neki analitičari smatraju da je upravo ta činjenica da može ko god želi da kreira softverski update za Linux izvor problema. Za one ne preterano iskusne korisnike, kao i za one koji nemaju živaca da se stalno suočavaju sa spiskovima dostupnih unapređenja aplikacija i OS savet je da tačno definišu šta je to što žele da update-uju, zatim uključe Automatic Update opciju koja će biti proveravana tokom noći, odnosno kada im računar nije potreban.
27.06.2011. u 11h @ pcworld.com >
37864
Kompanija LG osvojila Biznis Partner nagradu
Kompaniji LG Electronics je u hotelu Continental, u prisustvu ostalih laureata, brojnih poslovnih partnera, uglednih privrednika, predstavnika vlade, članova diplomatskog kora i predstavnika medija, uručena prestižna nagrada Biznis Partner 2011, u kategoriji Consumer Electronics. Nakon iscrpne analize poslovanja velikog broja kompanija i institucija, na osnovu dobijenih predloga poslovnih partnera i rezultata nezavisnih istraživanja tržišta, Komisija ove prestižne tradicionalne nagrade donela je odluku o nagrađivanju najuspešnijih kompanija i institucija iz regiona, među kojima je i Predstavništvo LG Electronics u Srbiji.
27.06.2011. u 10h @ lg.com >
37863
Rekordna poseta Google sajtova
Prema mesečnom izveštaju kompanije comScore pod nazivom Media Metrix, Google je u maju postao prva kompanija čiji web sajtovi su premašili milijardu jedinstvenih posetilaca na globalnom nivou. Uprkos tome što je najpoularniji sajt na svetu, Google je ipak zabeležio povećanje od 8% u broju jedinstvneih posetilaca u periodu od maja 2010 do maja 2011. Prema navodima kompanije comScore ovo povećanje je uobičajeno među svim top web destinacijama jer su svi vodeći sajtovi kompanija kao što su Google, Facebook, Yahoo i Wikimedia zabeležili trend povećanja poseta tokom godine. Nakon Google sajtova, slede Microsoft sajtovi dok je na trećem mestu Facebook.
27.06.2011. u 10h @ betanews.com >
37862
Pristupačni i racionalni all-in-one štampač
Predstavljajući svoj novi model Stylus SX130, kompanija Epson nudi povoljno štampanje, kompaktan dizajn i funkcije koje su jednostavne za korišćenje. Model SX130 je idealan za kućne korisnike koji žele kompaktan all-in-one uređaj koji štampa, kopira i skenira, i koji žele da promišljeno upravljaju budžetom. Kontrolna tabla ovog uređaja poseduje 4 tastera, što ga čini jednostavnim za korišćenje i podešavanje. Set individualnih kertridža omogućava do 34 odsto uštede budući da se može zameniti samo ona boja koja je iskorišćena. Epsonova DURABrite Ultra mastila čine otiske otpornim na markere, vodu, grebanje i izbleđivanje, dajući tako dugoročne rezultate.
27.06.2011. u 09h @ epson.com >
37861
Kako pretraživati Twitter
Twitter je postao najrasprostranjeniji otvoreni prozor u svet i umove ljudi širom njega koji je do sada viđen. Njegova velika i rastuća grupa korisnika objavljuje sve, od vesti do trenutnih događaja. Sve ovo je za većinu korisnika od neprocenjive vrednosti, ali je potrebno znati kako pronaći ono što vam je potrebno. U tu svrhu dostupan je veliki broj alata koji pružaju mogućnost pretraživanja različitih termina. Najpoznatiji su sigurno Google i Bing i ovi alati se veoma uspešno mogu koristiti za pretraživanje sadržaja na Twitter-u. Alat koji daje dobre rezultate jeste i sam search.twitter.com koji nudi jednostavni interfejs i prikazuje najgledanije stvari u tom momentu.
27.06.2011. u 09h @ computerworld.com >
37860
Apple portabl multifunkiconalni uređaj
Kompaniji Apple je odobrena zaštita patenta za „portabl multifunkcionalni uređaj“ sa multitouch ekranima. Ovo samo po sebi ne govori mnogo o tome sa čime bi nas Apple mogla obradovati u budućnosti. Jezik je takav da pomenuti uređaji za koje je patent odobren pokriva svaki uređaj koji koristi unos dodirom za kontrolu sadržaja u okviru web stranice nezavisno od kontorlisanja ostatka stranice. U svakom slučaju, nema nikakve sumnje da će inženjeri kompanije Apple veoma brzo da izađu u javnost sa najavom svog novog uređaja koji će biti baziran na ovom patentu, a poznavajući veštine inženjera ove kompanije možemo očekivati samo vrhunske uređaje.
27.06.2011. u 08h @ engadget.com >
37859
Nintendo Wii U je mogao biti portabl sistem
Predsednik kompanije Nintendo, Satoru Iwata, nedavno je naglasio da bi Wii U kontroler mogao da bude samostalni portabl sistem. Iwata je takođe obelodanio da je njegov tim još u toku 2007. godine znao da žele da dodaju drugi ekran njihovoj konzoli sledeće generacije. Tim je takođe želeo to da uradi i sa Wii ali da su ih tada troškovi ubedili da to ne urade. U početnom stadijumu planiranja, drugi ekran na Wii U nije bio podrazumevan kao deo kontrolera kao što je to sada, a drugi displej bi jednostavno mogao da stoji na stolu. U toku održavanja E3 Nintedno je prikazao 2D verziju Super Mario igre za koju nije potreban TV.
27.06.2011. u 08h @ electronista.com >
37858
Google Chrome ekstenzija
Google je predstavio novi alat koji omogućava onima koji ga instaliraju da vide sigurnosne rupe na Web sajtovima, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije. DOM Snitch, Chrome ekstenzija koristi različite načine presretanja Javascript-a sa ciljem da se primeti korišćenje funkcija koje mogu ubaciti kod sa spoljnih izvora. Google namerava da pomogne programerima tako što će im pokazati gde je potrebno da izvrši dodatni rad na kodu. Kompanija takođe navodi da kako Web aplikacija postaju složenije, broj i vrsta napada koji se uspešno mogu pokrenuti protiv njih sve se više povećava, pa se nadaju da će na ovaj način dati svoj doprinos smanjenju slabih tačaka.
27.06.2011. u 07h @ arstechnica.com >
37857
Unapređenje PCI Express prenosa
PCI specijalna interesna grupa je pokrenula plan za razvoj PCI Express 3.0 standarda koji bi mogao da izazove Thunderbolt format kompanija Apple i Intel. Ovaj još uvek neimenovati format bi mogao da obezbedi brzine prenosa više od tri puta veće od postojećeg standarda, odnosno 32Gbps. Uređaji bazirani na ovom standardu bi mogli da se napajaju preko bakarnih kablova snage do 20W i mogli bi da imaju tanje kablove od malih, ali okruglih kablova koji se koriste u okviru Thunderbolta. Vremenski okvir za implementaciju ovog standarda je za sada još uvek dosta rastegljiv, ali se procenjuje da će specifikacije biti gotove za 9 do 18 meseci od početka rada na standardu.
27.06.2011. u 07h @ engadget.com >
37853
Kingston DataTraveler 108
Malih dimenzija i tanak, novi Kingston DataTraveler 108 može stati bilo gde dok čuva vaše podatke. Dostupan u kapacitetima od 4 GB, 8 GB i 16 GB koji su predstavljeni različitim bojama, DataTraveler 108 takođe poseduje zgodnu metalnu zaštitu koja pretvara ovaj maleni elegantni disk u moderan akcesoar zahvaljujući tračici za nošenje. DataTraveler 108 dolazi sa urDrive, preinstaliranim softverom koji korisnicima pruža nove i uzbudljive načine da pogledaju svoje podatke. Takođe dolazi sa petogodišnjom garancijom, 24/7 tehničkom podrškom i legendarnom pouzdanošću Kingstonovih proizvoda.
27.06.2011. u 06h @ kingston.com >
37856
Loša Firefox strategija
Firefox 5 je predstavljen po planu i rasporedu u toku ove nedelje i sa sobom je doneo odluku o prestanku podrške za Firefox 4. Ovakav raspored objavljivanja koji je Mozilla počela da sprovodi i strategija da se svako novo izdanje načini potrebom da bi se nastavila podrška dovela je do toga da samo najzagriženiji korisnici mogu pouzdano koristiti pretraživač. Najnovija vodeća verzija Mozilla Web pretraživača objavljena je samo dva meseca nakon zvaničnog predstavljanja Firefox 4 verzije, a stanovište kompanije Mozilla je da je jedini način da se obezbedi bezbedno korišćenje jeste da korisnici pređu na Firefox 5.
27.06.2011. u 06h @ pcworld.com >
37855
Nema informacija!
QNAP TS-659 Pro II Turbo NAS
Na prvi pogled • Beograd • 27.06.2011.
Jedan od poslednjih modela NAS-ova namenjen poslovnim korisnicima, sa podrškom za 6 diskova, USB 3.0 interfejs i sa proširivom memorijom. Odlične performanse i Web interfejs po kome je QNAP već i poznat.
Devolo dLAN 500 AVmini Starter Kit
Na prvi pogled • Beograd • 27.06.2011.
Najnoviji Powerline adapteri kompanije Devolo koji donose brzine transfera podataka do čak 500Mbps. Ovakvo rešenje je odlično za strimovanje multimedije do TV prijemnika koji se nalazi daleko od ostatka mreže.
A4Tech A4-PK-130MJ
Na prvi pogled • Beograd • 27.06.2011.
Vrlo jednostavna 1.3MP Web kamera nešto interesantnijeg dizajna, koja se može zakačiti na LCD monitor ili postaviti na ravnu podlogu. Cena jeste dobra, ali moramo reći i da je konkurencija prilično velika u tom cenovnom rangu.