Arhiva - 02.06.2011.
Intel na Computexu
Izvršni potpredsednik kompanije Intel, Sean Maloney, izjavio je da će do kraja 2012. godine, 40 odsto potrošačkog tržišta laptop računara obuhvatati novu vrstu kompjutera, nazvanu Ultrabook, koja će predstavljati kombinaciju najboljih performansi, poboljšanog vremena odaziva i sigurnosti, i tankog i elegantnog izgleda. U toku glavnog obraćanja na sajmu Computex, jednom od najvećih tehničkih sajmova na svetu, Maloney je izneo više detalja u vezi sa značajnim promenama koje Intel uvodi kada su u pitanju Intel Core procesori kako bi bila omogućena pojava nove kategorije kompjutera. On je naglasio Intelov napor da ubrza predstavljanje inovacija kada su u pitanju SoC sistemi zasnovani na Intel Atom procesorima.
02.06.2011. u 16h @ intel.com >
37393
PowerDVD 11.0.1719
PowerDVD je jednostavno najbolji Blu-ray/DVD plejer softver koji je trenutno dostupan na tržištu budući da obezbeđuje fantastičan kvalitet Blu-ray i DVD reprodukcije. Obezbeđen je izuzetan kvalitet video sadržaja za sve HD video formate kao što su AVCHD, AVREC, MPEG-4 AVC (H.264), MPEG-2 HD I WMV-HD. Nova verzija donosi veliki broj izmena u odnosu na prethodnu, a među njima je unapređena YouTube funkcija pretrage, unapređena podrška za DLNA reprodukciju, unapređena podrška za IFO, M3U i PM4. Rešeni su i problemi koji su postojali sa prevodima, a omogućen je i rad kontrola tastature u okviru CyberLink PowerDVD Cinema režima rada.
02.06.2011. u 15h @ filehippo.com >
37391
OCZ RevoDrive Hybrid
Kao što je i obećala kompanija OCZ je na Computex događaju prikazala čitav opseg solid state drive-ova kao i hibridno skaldišteno rešenje koje karakteriše PCI Express x4 interfejs koji zajedno donosi SSD i hard drive sa ciljem obezbeđivanja visokih brzina i odzivnosti uz istovremeno dostupan visoki kapacitet. Poznato kao RevoDrive Hybrid, OCZ rešenje bazirano na SSD čipovima i magnetnim pločama poseduje višestruke SandForce kontrolere povezane u RAID konfiguraciju sa 60 ili 120GB flash memorije i HDD rešenjima kapaciteta 500GB ili 1TB. Kao i Intel-ova Smat Response tehnologija i ovaj drive koristi SSD za keširanje, dok je HDD medijum za skladštenje.
02.06.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
37392
MSI N580GTX Lightning Xtreme Edition
MSI je zvanično predstavila svoju drugu N580GTC Lightning karticu, „Xtreme Edition“ SKU koja poseduje 3GB GDDR5 memorije i koju karakteriše Power4 arhitektura koja osigurava stabilan rad i visoki potencijal overclockovanja. Niva GF110 bazirana kartica ove kompanije poseduje 16-fazni PWM, nezavisno napajanje memorije, Military Class II komponente, 4 četiri Proadliter čipa, kao i Twin Frozr kuler koji poseduje 90mm PWM ventilatore sa pet bakarnih heatpipe-ova. Kartica poseduje 512 CUDA jezgara, dok su radni taktovi grafičkog procesora i shadera 832MHz i 1747 MHZ. Kartica poseduje i 384-bitni memorijski interfejs, te radni takt memorije od 4200MHz.
02.06.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
37390
Jobs o iCloudu
Apple će iskoristiti svoju Worldwide Developer konferenciju koja se održava naredne nedelje da predstavi svoj cloud bazirani servis iCloud. Uvodnu reč će 6. juna na ovom događaju održati Steve Jobs i on će tom prilikom pored najave cloud servisa ove kompanije govoriti i o desktop operativnom sistemu naredne generacije ove kompanije pod nazivom Mac OS X Lion kao i iOS 5, operativnom sistemu naredne generacije za Apple mobilne sisteme. Kompanija Apple je naglasila da će Steve Jobs privremeno prekinuti odsustvo iz ove kompanije na kojem je iz zdravstvenih razloga da održi uvodnu reč na pomenutom događaju.
02.06.2011. u 14h @ cnet.com >
37389
Gigabyte G1 – Killer serija
Najnovije vesti koje su objavljene predstavljaće veliku radost za zaljubljenike u video igre i overclock-ere. Novi model koji je najavljen deo je G1-Killer serija matičnih ploča i nosi oznaku GA-Z68-Gaming, i kao što njegova sama oznaka govori baziran je na Z68 Express čipset i podržava LGA1155 procesore. Novu Z68 matičnu ploču odlikuje 12-fazno napajanje, četiri DDR3 memorijska slota, sedam SATA portova, dva PCI-Express x16 slotova za SLI/CrossFireX podešavanja, Gigabit Ethernet, USB 3.0 mogućnost povezivanja kao i 7.1 kanalni zvuk. GA-Z68 Gaming je deo 0.1 revizije pa se ubuduće mogu očekivati dodatne izmene.
02.06.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
37388
Zotac mini PC
Kompanija Zotac je u okviru Computex događaja prikazala ZBox mini PC koji pokreće VIA Nano X2 (dual core) čip. Ovaj kompaktni sistem dimenzija 12 x 12 x 4cm pretpostavlja se nudi visoke performanse uprkos činjenici da njegove specifikacije nisu obelodanjene. Nano X2 liniju karakterišu radni taktovi do 1.6GHz tako da bi to mogla biti maksimalna brzina radnog takta ovog računara koji takođe karakteriše i čitač SD kartice, Ethernet pristup te dva USB 3.0 porta i HDMI i DisplayPort izlazi. Više detalja o ovom računaru bi trebalo da bude dostupno uskoro, kao i njegova cena i datum dostupnosti.
02.06.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
37387
Uklonjeni emulatori za konzole
Retro igrači koji koriste Android uređaje za igranje klasičnih igara sa starih sistema kao što su Atari, Nintendo 64 i Sega su prošle nedelje bili pogođeni činjenicom da su emulatori preko kojih su ove igre za stare konzole pokretane na novim Android uređajima uklonjeni sa Android Market-a. Yongzh-ovi emulatori su među nekima od najpopularnijih i najviše ocenjenih na tržištu, ali kreator emulatora je saopštio da je njegov nalog za Android Market isključen bez objašnjenja. Uklanjanje naloga kreatora emulatora je usledilo svega nekoliko nedelja nakon što su i poznati emulatori koji su omogućavali igranje starih igara na PS sistemima uklonjeni.
02.06.2011. u 12h @ cnet.com >
37386
AMD Serija-9 čipsetova
AMD je lansirao Seriju-9 svojih čipsetova, pomažući tako proizvođačima PC-ja u razvoju naredne generacije desktop računara visokih performansi. Kompanija je takođe predstavila i svoju 2011 HD Tablet Platformu, baziranu na AMD Z-Seriji Akcelerisanih Procesorskih Jedinica (APU-ova), koja pruža živopisan prikaz multimedijalnih sadržaja brzo-rastućem tržištu Microsoft Windows-baziranih tablet računara. Ovi novi AMD proizvodi su dizajnirani da pruže mnogo impresivnije digitalno iskustvo za PC i tablet tržište. AMD-ova Serija-9 čipsetova predstavlja osnovu za otključavanje ekstra visoko-oktanskog AMD desktop iskustva.
02.06.2011. u 12h @ amd.com >
37385
Fujitsu nove mobilne radne stanice
Fujitsu predstavlja dva vrhunska modela CELSIUS mobilnih radnih stanica kao odgovor na rastuće zahteve tržišta za proizvodima ove klase. Novi CELSIUS H910 i CELSIUS H710 ruše barijere korisnicima aplikacija koje zahtevaju izuzetne procesorske, memorijske i grafičke performanse – kao što su CAD/CAM projektovanje i grafičko renderovanje, snagom koju su ranije mogle da pruže samo desktop radne stanice. Spajanjem mobilnosti sa visokim nivoom performansi, novi Fujitsu CELSIUS H910 i CELSIUS H710 modeli nude dugotrajan rad na baterije i snažne, profesionalne NVIDIA Quadro grafičke procesore sa CUDA tehnologijom za naprednu vizalizaciju, plus drugu generaciju Intel Core procesora koji dodatno ubrzavaju rad.
02.06.2011. u 11h @ fujitsu.com >
37384
Intel Ultrabook
Kompanija Intel će pokušati da mainstream-om načini laptop računare čiji je dizajn sličan dizajnu tablet računara, navodi se u zvaničnom saopštenju. Ovaj proizvođač takođe planira da u toku održavanja Computex događaja obelodani i svoje najnovije planove. „Ultrabook“ će odlikovati performanse laptop računara sa odlikama sličnim onima koje odlikuju tablet računare u okviru tankog, laganog i elegantnog dizajna, naglasio je izvršni direktor kompanije Intel, Sean Maloney, koji je nedavno postavljen na tu funkciju i koji će učestvovati u programu Computex događaja. Ono što se takođe naglašava kada su u pitanju novi uređaji jeste da je pored male debljine veoma važna i unapređena sigurnost.
02.06.2011. u 11h @ cnet.com >
37383
Prestigio MultiPAd PMP3084B
E-knjige su postale popularne širom sveta i trend prelaska na digitalne verzije različitih dela je neizbežan. Kompanija Prestigio je zato pripremila svoju verziju uređaja koji će omogućiti da prvo skladištite hiljade knjiga u digitalnom formatu, a zatim ih čitate sa ekrana. U pitanju je uređaj koji nosi naziv Prestigio MultiPad PMP3084. Kako mu samo ime sugeriše ovaj uređaj ne nudi samo čitanje knjiga već mogućnost reprodukcije multimedijalnih fajlova te editovanja dokumenata. Uređaj poseduje ekran formata 4:3, što je najbolji format za čitanje knjiga. Ovaj uređaj sadrži i prethodno instaliranu eBook Store aplikaciju koja nudu pristup za 80.000 naslova knjiga.
02.06.2011. u 10h @ prestigio.com >
37382
Piraterija košta Microsoft
Govoreći u toku protekle nedelje na otvaranju novih poslovnih prostorija u Pekingu, izvršni direktor kompanije Microsoft, Steve Ballmer, naglasio je da je ova kompanija ostvarila samo 5% od onoga što zaradi na teritoriji SAD uprkos uporednoj prodaji računara između ove dve zemlje. Kao glavni razlog za to Ballmer navodi ništa drugo do pirateriju. On je odbacio uobičajene tvrdnje da je softver isuviše skup za veliki broj ljudi u zemlji ali je on iskoristio svoj već poznati argument da ako neko ima novca da kupi računar, onda sigurno ima novca da kupi i operativni sistem. Ballmer navodi da je šest puta bolja zarada zabeležena na teritoriji Indije u poređenju sa Kinom.
02.06.2011. u 10h @ arstechnica.com >
37380
3D HTML video za Firefox
Korisnici sada imaju mogućnost da gledaju 3D video sadržaje preko HTML5 na YouTube servisu. Međutim, postoji jedna stvar koju bi korisnici trebalo da znaju a to je činjenica da je nova karakteristika ograničena na Firefox 4 kao i na korisnike koji imaju specifičnu vrstu NVIDIA grafičkih kartica. YouTube trenutno nudi nekoliko hiljada 3D video sadržaja koji će biti enkodovani i čija reprodukcija će biti vršena u WebM formatu, navodi se u saopštenju Chris Blizzard-a, direktora odelenja za upravljanje platformom i proizvodima pri korporaciji Mozilla naglašavajući da će samo oni korisnici sa NVIDIA 3D Vision grafičkim karticama moći uživati u tim video sadržajima.
02.06.2011. u 09h @ cnet.com >
37379
EVGA GeForce GTX 570
Kompanija EVGA je u toku održavanja Computex događaja predstavila nekoliko svojih novih proizvoda, a jedan od njih je i prilagođena GeForce GTX 570 čiji je kodni naziv Classified. Nastupajuća kartica poseduje dual-slot kuler, 10-slojni PCB kao i 6-fazni VRM. Za sada nema nikakvih zvaničnih informacija o ceni ili datumu dostupnosti ove nove kartice, ali ono što je poznato jeste da će GeForce GTX 570 Classified biti fabrički overclock-ovana. Pored toga, poznato je da će ovu karticu odlikovati i 480 CUDA jezgara, 320-bitni memorijski interfejs kao i 1280MB GDDR5 memorije.
02.06.2011. u 09h @ tcmagazine.com >
37378
Novi HP softverski paket
HP predstavlja novi softverski paket za aktiviranje, merenje i poboljšavanje performansi IT okruženja koje obuhvata najširi izbor postojećih tehnoloških investicija i sredstava. IT odeljenje traži standardizovane, efikasne alate koji mere, testiraju i unapređuju performanse. Sveobuhvatan uvid u performanse omogućava direktorima IT odeljenja da uspostave Instant-On preduzeće koje ugrađuje tehnologiju u sve što radi da bi korisnicima, zaposlenima, partnerima i građanima trenutno pružilo ono što im je potrebno. Većina postojećih ključnih indikatora performansi za IT prikuplja se iz raznorodnih sistema, primenom različitih metoda. To dovodi do kompleksnog upravljanja, što može usporiti reagovanje pri promenama prioriteta i tržišnih uslova.
02.06.2011. u 08h @ hp.com >
37376
People Widget
U toku narednog perioda kompanija Google će predstaviti novu karakteristiku namenjenu svojim Gmail korisnicima koja će biti zadužena za sakupljanje onih sadržaja koje delite sa svojim kontaktima. People widget će se nalaziti sa desne strane ekrana i izlistavaće poruke, telefonske pozive kao i chat-ovanje vođeno između korisnika i kontakta. Pored toga, biće dostupan i kratak uvid u e-mail poruke koje se dele sa aktivnostima Kalendara i Google Docs. Na ovaj način biće obezbeđen i brz pristup kontaktu vaših kontakata preko email-a, chat-a, sastanka i tome slično. Ovaj koncept nije nov budući da je Xobni firma iz San Fransiska ranije predstavila sličan beta proizvod.
02.06.2011. u 08h @ cnet.com >
37377
Oznaka za Zelda Universe
Nintendo već ima zagarantovano veliko prisustvo na ovogodišnjem Electronic Entertainment Expo imajući u vidu činjenicu da ovaj izdavač očekuje Wii 2. Nova Nintendo konzola neće biti jedina novost u okviru ove industrije, budući da postoji velika mogućnost da se iskoristi ovaj događaj za predstavljanje online nastavka njihove Zelda franšize. Entertainment Software Rating Board je dodelio E-for-Everyone oznaku za igre koje nose naziv „Zelda Universe“. Legend of Zelda serija je poznata kao Zelda Universe, a ESRB nema istoriju označavanja sadržaja koji nisu interaktivni na Web sajtovima koji su povezani sa igrama.
02.06.2011. u 07h @ gamespot.com >
37375
Gigabyte GA-Z68XP-UD3-iSSD
Početkom ovog meseca kompanija Gigabyte je najavila da će predstaviti nekoliko Z68 matičnih ploča koje će odlikovati mSATA konektor a ovih dana tajvanska kompanija je predstavila i prvi model u okviru te serije koji nosi oznaku GA-Z68XP-UD3-iSSD. Nastupajuće Gigabyte Z68 rešenje odlikuje ATX forma, Ultra Durale 3 dizajn kao i mSATA slot. Tu su i NAND Flash memorijski čipovi koji su specifično dizajnirani i osmišljeni za upotrebu sa Smart Response tehnologijom koja je dostupna na Z68. Uz SRT korisnici mogu da ubrzaju svoje sisteme „kreiranjem“ hibridnog sistema skladištenja od SSD koji postupa kao cache i HDD visokog kapaciteta.
02.06.2011. u 07h @ tcmagazine.com >
37374
Epson predstavio nove trendove
Kompanija Epson je u Beogradu, predstavila nove trendove iz oblasti štampe malog, srednjeg i velikog formata namenjene kako kranjim tako i poslovnim korisnicima, kao i projektore izuzetnog kvaliteta, gotovo za sve namene. Na konferenciji za medije, pored novih trendova i proizvoda, kompanija Epson je predstavila i svog novog distributera za tržište Srbije, kompaniju EWE Comp. Na održanoj prezentaciji predstavljeni su novimodeli ink jet štampača koji svojim performansama zadovoljavaju gotovo sve potrebe korisnika. Zahvaljujući Epsonovoj MicroPiezo tehnologiji, odvojenim kertridžima unutar štampača i vrlo pristupačnoj ceni.
02.06.2011. u 06h @ ewe.com >
37373
Nema offline pristupa
U toku protekle nedelje kompanija Google je zatražila od korisnika Chrome-a da pređu na zastarele verzije Microsoft Internet Explorer-a ili Mozilla Firefox-a ukoliko žele da imaju pristup Gmail-u onda kada nisu povezani za Web. Pre nekoliko dana Gmail je izostavio podršku za Chrome, Internet Explorer 9, Firefox 4, Safari i Opera-u. Ovaj potez najavljen je još pre dva meseca kada je rečeno da će njihova offline podrška za Web mail servis sa Gear, sada već zastarelog plugin-a biti prebačena na HTML5. Tada su čelnici kompanije Google najavili da će Gear biti izostavljen iz njihovog Chrome-a od verzije 12.
02.06.2011. u 06h @ computerworld.com >
37372
Nema informacija!
HP Pavilion All-in-One 200-5230ad
Na prvi pogled • Beograd • 02.06.2011.
Sve je više All-in-One računara na tržištu i ne čudi njihova popularnost pošto su elegantno i univerzalno rešenje za jako veliki broj korisnika kojima 3D grafika nije bitan faktor. HP Pavilion je multimedijalna stanica koja u kompaktnim dimenzijama ima sve ono što je potrebno za udoban rad.
TP-Link TL-WA701ND
Na prvi pogled • Beograd • 02.06.2011.
Naizgled jednostavan uređaj, TL-WA701ND je Access Point sa impresivnim spiskom podržanih opcija. Ono što ga posebno izdvaja jeste podrška za Power over Ethernet tehnologiju, gde potrebno napajanje dobija preko LAN interfejsa.
Jabra Chill
Na prvi pogled • Beograd • 02.06.2011.
Jabra je korisnicima najpoznatija po Bluetooth slušalicama i uređajima, ali evo i jednog žičnog rešenja za mobilne telefone sa 3.5mm interfejsom. Kvalitet zvuka nas nije toliko oduševio, ali je cena veoma dobra tako da ih treba isprobati.