Arhiva - 06.05.2011.
Novi razlozi za kupovinu 3DS-a
Još od kada je Nintendo predstavio svoj 3DS krajem marta meseca, najveći broj žalbi, pored slabog trajanja baterije, bio je i mali broj dostupnih igara. Bilo je tu određenih igara kao što su Steel Diver i Pilotwings Resort, ali nije bilo onih koje bi donele veliku prodaju ovog igračkog sistema. Čini se da će ova situacija da se izmeni imajući u vidu da je u pripremi veliki broj popularnih igara za 3DS među kojima su Super Mario 3DS, Mario Kart 3DS, The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Resident Evil: The Mercenaries 3D, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, između ostalih, a sigurno je da će to imati pozitivan uticaj na prodaju ovog igračkog sistema.
06.05.2011. u 16h @ arstechnica.com >
36869
FastPictureViewer 1.5 Build 190
FastPictureViewer, softver za pregled fotografija kreiran za fotografe, u okviru nove verzije donosi moćne alate kojima će u velikoj meri olakšati automatsko upravljanje fajlovima i akcijama kao što su kopiranje, premeštanje, brisanje, čuvanje za Web i drugo. Nova verzija nosi oznaku FastPictureViewer 1.5 Build 190 (32-bit) i sa sobom donosi minorna unapređenja u odnosu na prethodnu verziju. Dodata je „un-copy“ opcija za Keep/Copy funkciju kada se koristi Shift+K ili Shift+* za vraćanje prethodno kopirane fotografije. Obezbeđena je podrška za uobičajene formate fotografija uključujući Adobe DNG.
06.05.2011. u 15h @ filehippo.com >
36871
Apple iPad 2 i igranje
Digital Foundry blog je nedavno detaljno ispitao igračke mogućnosti Apple-ovog nedavno predstavljenog iPad 2 uređaja. Dok se većina testova i pregleda fokusira na veličinu tableta, dodatnu opremu i odlike softvera, ovaj put je fokus bio na novom A5 procesoru i pronalaženju svega onoga što je bolje u odnosu na originalnu verziju tablet uređaja. Autori idu dotle da naglašavaju da je mobilno igranje unapređeno do te mere da bi kompanija Apple mogla da se priprema za veliki ulazak na tržište igara, naročito kada se uzmu u obzir tehničke i hardverske izmene pa Apple ima velike mogućnosti proširenja svog opsega igračkih uređaja.
06.05.2011. u 15h @ slashdot.com >
36868
Nova AMD linija procesora
AMD je predstavio novi Phenom čip, ali ono što je najzanimljivije tek treba da bude predstavljeno. U toku juna meseca kompanija AMD će predstaviti svoje Zambezi (FX serija) i Llano (A serija) procesora i nakon toga kompletirati svoju VISION 2011 familiju procesora koja takođe podrazumeva prethodno predstavljene C i E seriju APU (Ontario i Zacate). AMD-ova glavna ponuda podrazumeva tri serije čipova od x86 jezgara (C-30 i E-240) do 8 jezgara (FX-8100 modela). A, C i E serija je sačinjena od APU koje odlikuju x86 jezgra i DirectX 11 grafika na istoj matrici dok FX-serija obuhvata CPU koji koristi novu Bulldozer arhitekturu.
06.05.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
36865
Process Explorer 14.11
Process Explorer korisnicima prikazuje informacije kojima se upravlja DLL procesima. Process Explorer prikazuje sadržaj dva pod-prozora pa se tako na gornjem uvek prikazuje lista trenutno aktivnih procesa, uključujući nazive njihovih naloga, dok informacije koje se prikazuju u okviru donjeg prozora zavise od režima rada u kojem je Process Explorer. Osim toga, pruža i uvid u način na koji Windows i aplikacije rade. Nova verzija koja je objavljena nedavno nosi oznaku Process Explorer 14.11 a sa sobom nosi mogućnost konfigurisanja mrežnih i ikona aktivnosti u okviru sistemskog poslužavnika.
06.05.2011. u 14h @ filehippo.com >
36864
Google unapređuje alate
Imajući u vidu činjenicu da su početkom nedelje objavljeni upgrade-ovi za GWT, Google Web Toolkit, i Google Plugin for Eclipse, kompanija Google je obezbedila podršu za unapređenu HTML5 funkcionalnost i omogućila unapređeni pristup Google servisima za programere koji koriste Eclipse IDE. GWT je SDK za kreiranje bogatih HTML5, naglašava Chris Ramsdale, rukovodilac Google odeljenja za razvojne alate. On navodi i da HTML5 odlikuje set tehnologija baziranih na standardu za izradu Web aplikacija koje čine osnovu grafičkih i multimedijalnih mogućnosti. Google Plugin for Eclipse nosi oznaku verzije 2.3.
06.05.2011. u 13h @ computerworld.com >
36863
Altec Lansing Orbit USB zvučnici
Kompanija Altec Lansing je predstavila Orbit USB Stereo zvučnike za notebook računare. Oni se povezuju i napajaju korišćenjem USB konekcije u cilju obezbeđivanja bolje portabilnosti u torbi, a kabl je takođe obezbeđen. Zvučnici imaju stopice koje se mogu uvući, i to je sve od informacija koje su za sada poznate budući da nikakve druge karakteristike nisu objavljene. Orbit USB Stereo zvučnici će se na tržištu naći krajem maja meseca i to po ceni od $50. Ovakvo rešenje predstavlja savršeni dodatak za situacije kada ugrađeni zvučnici vašeg laptop računara nisu dovoljno snažni da obezbede da čujete ono što želite.
06.05.2011. u 13h @ electronista.com >
36862
Asus planira Tegra 3 tablet
Tajvanska kompanija Asus naporno radi na Tegra 3 tablet računaru, koji će biti izrađen bazirano na spektakularnom Kal-El quad core SoC čipu čije postojanje je demonstrirano na MWC 2011 događaju. Takođe, ova kompanija radi na još jednom tabletu baziranom na Intel procesoru koji će najverovatnije karakterisati 1.5GHz Atom Z670 procesor koji obećava 1080p reprodukciju kao i duže trajanje baterije. Kada govorimo o tome kada bi Tegra 3 bazirani notebook mogao da se pojavi, NVIDIA je saopštila da bi ovaj quad core čip na tržište trebalo da stigne u mesecu avgustu, pa je za očekivati i da će pomenuti tablet da se pojavi u tom vremenskom okviru.
06.05.2011. u 12h @ engadget.com >
36861
Ad-Aware 9.0.5.0
Ad-Aware korisnicima obezbeđuje temeljnu zaštitu. Uz kontrolu u realnom vremenu, upozorenje na pretnje i automatsko unapređivanje, korisnici mogu biti opušteni znajući da su zaštićeni. Ad-Aware kupovinu, bankarske transakcije i rezervisanje putovanja online čini bezbednim i štiti od krađe lozinki, keylogger-a, štetnih programa, trojanaca, online prevaranata, kradljivaca identiteta i drugih potencijalnih sajber kriminalaca. Nova verzija koja nosi oznaku Ad-Aware 9.0.5.0 donosi mali broj izmena i unapređenja u odnosu na prethodnu verziju. Obezbeđeno je rešenje problema sa crnom listom i krahiranjem AAWTray.exe ali ne i u okviru AAWServices.exe.
06.05.2011. u 12h @ filehippo.com >
36860
ARM čipovi za Apple
Analitičar firme Piper Jaffray naglasio je da postoji velika mogućnost da će Intel izrađivati ARM čipove za kompaniju Apple. Prvobitno su se pojavile informacije koje govore da Apple traži da se odvoji od Samsung-a kada je u pitanju proizvodnja njihovih A4 i A5 čipova, zbog toga što ova kompanija trenutno tuži Samsung za navodne prevare kada su i pitanju elementi iPhone i iPad uređaja. Najlogičnija alternativa za Samsung je TSMC, dok će se Apple najverovatnije okrenuti kompaniji Intel koja je ispred svih ostalih kada je u pitanju proizvodnja ARM čipova, naročito kada se uzme u obzir činjenica da ova kompanija već izrađuje čipove za Apple računare.
06.05.2011. u 11h @ arstechnica.com >
36858
Alienware gasi M15x
Dell-ova Alienware linija igračkih notebook računara postaje sve manja obzirom da je ova kompanija odlučila da prestane da proizvodi M15x model. Ovaj 15“ notebook računar koristi standardni 2.13GHz Core i3 čip zajedno sa 3GB sistemske memorije, hard driveom kapaciteta 250GB i GeForce 240M grafikom. Opcije uključuju mogućnost izbora Core i5 ili i7 procesora uključujući quad core 2GHz Core i7 Extreme Edition. Igrači će umesto ovog računara moći da se odluče za nedavno predstavjeni M14x koji zauzima mesto modela koji je povučen. Razlozi kompanije Dell za povlačenje ovog modela nisu poznati, ali su najverovatnije povezani sa predstavljanjem M14x modela.
06.05.2011. u 11h @ electronista.com >
36859
NVIDIA gubi udeo
Najnoviji rezultati o trenutnoj situaciji na GPU tržištu objavljeni su od strane Jon Peddie Research, a na osnovu iznetih podataka može se reći da je tržište grafičkih procesora dobilo novog lidera i to kompaniju AMD, ali je potrebno reći i da Intel beleži sve bolje rezultate. Prema objavljenim informacijama, u toku prvog kvartala zabeleženo je da AMD preuzima udeo od NVIDIA već nekoliko godina za redom. AMD je zabeležio povećanje sa 24.2% na 24.8%, Intel je takođe zabeležio povećanje sa 52.5% na 54.4% dok je NVIDIA zabeležila pad tržišnog udela sa 22.5% na 20.0%. Ovo istraživanje obuhvatilo je i integrisane GPU, a na tom tržištu Intel je na prvom mestu.
06.05.2011. u 10h @ engadget.com >
36857
Može li direktor unaprediti sigurnost
Da li direktor odeljenja za zaštitu podataka može sprečiti pojavu masovne krađe informacija koja se desila u toku proteklog meseca sa Sony PlayStation mrežom, kada su napadači oteli veliki broj poverljivih informacija velikog broja korisnika PlayStation i Qriocity online igara. Sony trenutno radi na rešenju ovog problema, dok je Sony Network Entertainment International, SNEI, doneo odluku preko vikenda da otvori novo radno mesto i uposli direktora odeljenja za zaštitu podataka nadajući se da će ovim potezom sprečiti novu pojavu ovakvih problema. Novi direktor će biti odgovoran Shinji Hasejima, jednom od direktora matične kompanije Sony Corp.
06.05.2011. u 10h @ computerworld.com >
36856
Windows 8 app store
Pre izvesnog vremena pojavile su se glasine koje su naglašavale da kompanija Microsoft u okviru Windows-a 8 planira da kreira i prodavnicu aplikacija. Sada su ove informacije, ako ne potvrđene, dobile određeno uporište u proveri koda. Ova prodavnica aplikacija će biti slična onoj koja postoji u okviru operativnog sistema kompanije Apple, Mac App Store. Programeri će moći da uključe uobičajene opise, snimke sa ekrana kao i sistemske zahteve za svoje aplikacije. Za sada nema konačnih referenci koje se odnose na interfejs ove prodavnice, ali se ne očekuje ništa novo niti spektakularno što nije viđeno u okviru drugih operativnih sistema.
06.05.2011. u 09h @ electronista.com >
36855
Wii Vitality Sensor odložen
Nintendo Wii Vitality Sensor, koji je prvi put najavljen na E3 događaju u junu 2009. godine nastavlja da se odlaže. Uprkos tome što nikakav zvaničan datum ne figuriše za ovaj uređaj, direktor kompanije Nintendo Satoru Iwata insistira da će on ipak da se pojavi na tržištu. Odlaganje je prema njegovim rečima izazvano biološkim razlikama među ljudima koje stvaraju probleme za Nintendo u kreiranju konzistentnog doživljaja za većinu korisnika. U pitanju je potpuno novi tip zabave, rekao je Iwata, ali je problem u velikim individualnim biološkim informacijama kod ljudi. On međutim navodi da je ostvaren nivo kvaliteta u kojem se 99% korisnika oseća prijatno.
06.05.2011. u 09h @ electronista.com >
36854
THQ uDRAW igračka tabla
Kompanija THQ je za Xbox 360 i PS3 platforme načinila dostupnom uDRAW igračku tablu. Ova tabla je još ranije bila dostupna za Wii konzolu kompanije Nintendo, a sada je zatvoren krug sa svim konzolama trenutne generacije. Kompanija THQ navodi da će ova igračka tabla naverovatnije biti dostupna u toku tekuće godine, ali nije pomenuta nijedna igra koja bi mogla da bude iskorišćena ovom periferijom. Međutim, iz onoga što znamo, pretpostavljamo da će uz tablu da se isporučuje uDraw Games Studio program za crtanje. Više o ovoj tabli za crtanje u budućnsoti kada se bude pojavilo više informacija.
06.05.2011. u 08h @ engadget.com >
36853
IncrediMail 2 Build 4960
IncrediMail je besplatni email program koji upravlja svi vašim email porukama, komunikacijama, kontakt detaljima i email transakcijama. IncrediMail je potpuno okrenut tome da se zabavljate uz vašu elektronsku poštu. IncrediMail omogućava da odaberete neku od 100 zanimljivih pozadina za elektornsku poštu, dodajete zabavne emotikone i animacije svojoj elektronskoj pošti. Takođe, možete da obogatite svoje emailove dodavanjem animiranih 3D efekata. U slučaju dolaznog email-a bićete obavešteni specijalnim animiranim karakterima. Isto tako, IncrediMail omogućava da upravljate svim svojim emailovima sa različitih naloga.
06.05.2011. u 08h @ filehippo.com >
36852
Laptop korisnici vole USB modeme
Korisnici mobilnih računara i dalje radije koriste USB modeme sa ciljem održava svojih računara povezanim na internet i drugim uređajima dok su u pokretu, ali bi u narednih nekoliko godina mogli da se okrenu ugrađenim radio modulima i portabl WiFi hotspotovima. Uprkos sve većem broju uređaja koje karakterišu ugrađeni celularni moduli, isporuke USB modema širom sveta i dalje nadmašuju ugrađene 3G i 4G module u odnosu tri na prema jedan. Međutim, do 2016. godine situacija bi mogla da se izmeni u korist bežićnih načina prenosa gotovo do izjednačenja, smatra kompanija ABI Research koja je nedavno objavila istraživanje o ovoj temi.
06.05.2011. u 07h @ computerworld.com >
36851
Witcher 2 spreman za izdavanje
Poljski studio CD Projekt Red najavio je da je završen rad na razvoju igre Witcher 2 – nastavka popularnog originala te da je trenutno o fazi masovne proizvodnje. Zvaničnog naziva Witcher 2: Assassins of Kings, ova mračna fantazija će biti dostupan u verziji Premium Edition, po ceni od $50 i Collector’s Edition verziji koja će biti dostupna po ceni od $130. Witcher 2 predstavlja direktni nastavak događaja iz prvog dela koji je prodat u više od 1.5 miliona jedinica. CD Projekt Red je obezbedio i potpuno novi igrački engine za Witcher 2 te je izvršio unapređivanje velikog broj alata koje programeri koriste za kreiranje igre.
06.05.2011. u 07h @ gamespot.com >
36850
ISEF 2011
Najveće svetsko srednjoškolsko naučno takmičenje, Intelov internacionalni sajam nauke i inženjerstva (ISEF 2011), program Udruženja za nauku i javnost, stiže u Los Anđeles sledeće nedelje. Više od 1.500 učenika iz srednjih škola, izabranih putem više od 443 srodna sajma iz 65 zemalja, regiona i teritorija razmenjivaće ideje, prikazati najsavremenija istraživnja i pronalaske, i takmičiće se za nagrade u vrednosti od 4 miliona dolara. Region Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) predstavljaće 198 učesnika iz 33 zemlje.Svaki od učesnika osvojio je glavne nagrade na lokalnim i regionalnim takmičenjima pre nego što je izabran kao finalista Intelovog internacionalnog sajma nauke i inženjerstva.
06.05.2011. u 06h @ intel.com >
36849
Logitech TV Cam za Skype
Logitech je predstavio svoju TV Cam za Skype koja obezbeđuje 720p video chat korisnicima. Uređaj karakteriše Carl Zeiss optika i kompatibilan je sa Skype omogućenim televizorima visoke definicije. Kamera poseduje osetljive dual mikrofone sa otkazivanjem šuma koji omogućavaju korisniku da bude udaljen od televizora kada govori, ali da istovremeno reprodukuje zvuk bez ikakvog šuma. Logitech savetuje korisnike da koriste ovaj uređaj samo ako poseduju pristup internetu velike brzine i dostupan USB port na svojim televizorima. Uređaj se isporučuje sa dugim kablom za obezbeđivanje potpunog komfora korišćenja.
06.05.2011. u 06h @ electronista.com >
36845
Nema informacija!
AMD Phenom II X4 980 Black Edition
Na prvi pogled • Beograd • 06.05.2011.
Najnoviji AMD Phenom II procesor koji je sa taktom od 3.7GHz ujedno i najbrži model ove serije. Takt je povećan za 100MHz u odnosu na model 975, a ono što ga čini interesantnim jeste to da je u pitanju Black Edition verzija koja ima otključan množilac.
Sapphire PURE Black P67
Na prvi pogled • Beograd • 06.05.2011.
Iako nismo navikli da viđamo matične ploče pod ovim imenom, Sapphire nas je iznenadio pločom odličnog kvaliteta i vrlo naprednim setom opcija. Tu naravno spada i dodatni Lucid Hydra LT24102 kontroler koji omogućava da se iskoriste sva četiri PCIe x16 slota za sistem sa više grafičkih kartica.
Canyon Notebook Cooler CNP-NS4
Na prvi pogled • Beograd • 06.05.2011.
Pomalo neočekivano, iz kompanije Canyon nam stiže odlično postolje za laptop, sa ugrađenim velikim 200mm ventilatorom i dodatnim USB portom. Odlične performanse i vrlo tih rad su ono što korisnici mogu očekivati, uz vrlo povoljnu cenu koja će sigurno svima odgovarati.