Arhiva - 16.04.2011.
Firefox Aurora kanal
Mozilla je najavila predstavljanje Aurora-e, novog Firefox kanala za izdavanje koji je namenjen za predstavljanje eksperimentalnih Firefox karakteristika. Aurora kanal će biti korišćen za usmeravanje Firefox buildova koji su manje osetljivi nego Nightly buildovi ali nisu stabilni kao zvanične verzije koje su pred objavljivanjem. Mozilla se fokusira na kraće cikluse izdavanja i ubrzani model razvoja pa će tako, prema trenutnim planovima, u toku godine biti objavljivana dodatna tri glavna Firefox izdanja čime će verzija Web pretraživača stići do oznake 7. Kao što je ranije najavljeno, ovakav plan će zahtevati intenzivnije testiranje tokom razvojnog ciklusa.
16.04.2011. u 20h @ arstechnica.com >
36517
Kinect SDK za Windows
Uprkos tome što se nakon pojave Kinect kontrolera pokreta u mesecu novembru bilo nekoliko interesantih hakovanja ove periferije, Microsoft nije iskazao naročito interesovanje da obezbedi mogućnost kreiranja razvojne opreme za primenu pomenutog kontrolera na Windows-u. Međutim, na MIX2011 konferenciji u Las Vegasu Microsoft je saopštio da će izdati zvaničnu softversku razvojnu opremu ili SDK za Windows namenjenu Kinect kontroleru pokreta. Zvanični datum dostupnosti ove opreme u njenoj beta verziji je zakazan za 16. maj. Ona će omogućiti programerima da zvanično kreiraju programe za Windows 7, mada Microsoft tvrdi da SDK izdanje nije za zvaničnu upotrebu.
16.04.2011. u 19h @ trustedreviews.com >
36516
Windows 8 OS
Bilo je samo pitanje dana kada će se na internetu pojaviti Windows 8 za preuzimanje, nezakonito naravno. Rana verzija koja nosi oznaku 6.1.7850 već je prosleđena proizvođačima, a nakon toga se proširila i van njihovog domašaja. Naime, verzija Windows 8 Build 7850 (Final M1) uspela je da pronađe svoj put i tako postane dostupna velikom broju ljudi koji su zainteresovani da je preuzmu i tako steknu uvid u to šta Microsoft sprema svojim korisnicima u okviru naredne verzije njihovog operativnog sistema. Build koji je procurio trenutno je dostupan preko privatnog FTP sajta, a samo je pitanje dana kada će se pojaviti na javnim torrent Web sajtovima.
16.04.2011. u 18h @ engadget.com >
36514
Any Video Converter 3.22
Any Video Converter je All-in-One alat za video konvertovanje lagan za upotrebu koji odlikuje grafički interfejs jednostavan za upotrebu, velika brzina konvertovanja kao i odličan video kvalitet. Ovaj alat omogućava jednostavno konvertovanje video sadržaja iz jednog formata u drugi. Moguće je vršiti konverziju gotovo svih video formata među kojima su DivX, XviD, MOV, rm, rmvb, MPEG, VOB, DVD, WMV, AVI u MPEG-4 video format za iPod/PSP ili neki drugi portabl video uređaj, MP4 plejer ili smart telefon. Takođe podržava i bilo koji format video fajla definisan od strane korisnika kao izlazni format. Verzija 3.22 donosi minorna unapređenja u odnosu na raniju verziju.
16.04.2011. u 17h @ filehippo.com >
36515
Dead Rising 2
Capcom-ova igra Dead Rising se pokazala dosta uspešnom u svom originalnom izdanju. Sada je ova kompanija najavila da će izdati DeadRrising 2: Off the record, samostalni dodatak koji kao da daje odgovor na pitanje šta se dogodilo sa Frank Westom? Ova igra je predviđeno da bude izdata za Xbox 360, PlayStation 3 i PC u jesen ove godine i nudi alternativnu priču vezanu za prošlogodišnju hit horor akcionu priču, pri čemu se foto-reporter Frank West koji je zvezda originalne igre našao u Las Vegasu u momentu izbijanja epidemije koja ljude pretvara u zombije. Od novih karakteristika, Off the Record nudi nove misije, neprijatelje, oružja, okruženja, predmete i vozila.
16.04.2011. u 16h @ gamespot.com >
36511
Nove mogućnosti GPU
Grafički procesori su oduvek bili popularni u radnim stanicama ali sve više su zaduženi za veća računarska opterećenja i obezbeđuju mogućnosti slične onima koje odlikuju super-računare, kao što je sposobnost upotrebe složenih naučnih i matematičkih aplikacija, navodi se u izveštaju čelnika kompanije Hewlett-Packard. GPU se obično koriste da obezbede podršku za visoko vizuelne alate kao što su kompjuterski potpomognut dizajn ali neke nove matematičke i naučne aplikacije takođe mogu iskoristiti prednosti jezgara grafičkog procesora u radnim stanicama, navodi Josh Peterson, rukovodilac odeljenja za marketing proizvoda u HP.
16.04.2011. u 15h @ computerworld.com >
36512
PowerColor Radeon HD 6990
Pored predstavljanja Vortex PCS++ HD6950, PowerColor je predstavio i nekoliko fotografija svoje nove LCS, Liquid Cooling Solution, serije grafičkih kartica, single-slot LCS HD 6990 koja se isporučuje sa vodenim blokom koji je obezbeđen od strane EK Water Block tima. Nastupajuće LCS kartice podrazumevaju dva Cayman GPU, 3072 Stream procesora, 2 x 256-bitni memorijski interfejs, 4GB GDDR5 memoriju kao i jedan DVI i četiri mini DisplayPort izlaza. CrossFireX je podržan kao i DirectX 11, AMD HD3D kao i Eyefinity. Zvanične informacije o ceni nema ali treba očekivati da cena bude značajno viša od modela baziranih na referentnom dizajnu.
16.04.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
36510
AutoCAD za Android telefone
Autodesk je početkom nedelje najavio da planira da predstavi AutoCAD WS za Android bazirane smart telefone i tablet uređaje pre kraja ovog meseca. Ova verzija će biti predstavljena nakon adaptacija za iPad i iPhone i imaće iste osnovne kolaboracione i alate za editovanje. Potpredsednik kompanije Amar Hanspal tvrdi da je ovakav potez zapravo reakcija za potražnju i zahteve korisnika za iOS verzijom i da će ovakva odluka sigurno biti pozdravljena na onim tržištima gde je Android popularan. Fragmentacija platforme je bila veliki problem ali je i ona rešena, naglašava Hanspal.
16.04.2011. u 13h @ electronista.com >
36509
Sony E3 press brifing 6. juna
Tradicionalno, utorak pre Electornic Entertainment Expo događaja je rezervisan da velike igrčake kompanije drže brifinge za štampu. Obično prva birifing drži Nintendo, nakon čega sledi događaj za novinare njenog rivala, kompanije Sony. Obično Sony ovu konferenciju smesti u središnje prepodnevne časova. Tako međutim neće biti ove godine obzirom da je Sony najavila da će se ovogodišnja konferencija za novinare pred E3 održati 6. juna, ali u 17 časova. Takođe, Sony je odlučila da promeni mesto na kojem održava ovaj događaj obzirom da je odustala od Shrine Auditorium dvorane u kojoj se nekada dodeljivao Oskar, u korist Los Angeles Memorial Sports Arene.
16.04.2011. u 12h @ gamespot.com >
36508
Novi tablet čip
Kompanija Intel je nedavno obelodanila informaciju da radi na razvoju još jednog čipa nove generacije za tablet računare koji nosi naziv „Cloverview“ kao deo tekuće stragije da se njeni Atom procesori načine još efikasnijim po pitanju potrošnje. Ove informacije obelodanjene su u toku govora održanog u toku Intel Developer Forum-a u Pekingu. Pomenuti čip će biti izrađen korišćenjem 32nm proizvodnog procesa koji će značajno uticati na smanjenje potrošnje električne energije, naglasio je Doug Davis, generalni direktor Intel-ovog odeljenja za netbook i tablet uređaje. Cloverview će se tako pridružiti 32nm Atom baziranim čipovima na čijem razvoju Intel takođe radi.
16.04.2011. u 11h @ computerworld.com >
36507
Unlocker 1.9.1
Ukoliko nekada niste mogli da izbrišete neki fajl u Windows okruženju i niste mogli da shvatite koji program ga koristi, Unlocker je pravo rešenje. Unlocker vam može pomoći u svim onim situacijama kada vam sistem pokazuje jednu od sledećih poruka: Cannot delete folder: It is being used by another person or program, Cannot delete file: Access is denied, There has been a sharing violation, The source or destination file may be in use, The file is in use by another program or user ili Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use. Nova verzija oznake 1.9.1 donosi minorne izmene u odnosu na prethodnu verziju.
16.04.2011. u 10h @ filehippo.com >
36505
IncrediMail 2 Build 4953
IncrediMail je besplatni e-mail program koji upravlja svim vašim e-mail porukama, komunikacijama, kontakt detaljima i e-mail transakcijama. Korisnici IncrediMail imaju mogućnost da biraju među sto fantastičnih e-mail pozadina, mogu dodavati emotikone i animacije u svoje e-mail poruke i mnogo toga još. Osim toga, svi korisnici mogu odabrati opciju da budu obaveštavani o novim e-mail porukama korišćenjem različitih animiranih likova, koji se u okviru ovog programa nazivaju Notifiers, kao i da upravljaju svim svojim e-mail porukama sa različitih naloga, kao što su Yahoo ili Gmail. Nova verzija nosi oznaku IncrediMail 2 Build 4953 i donosi minorne izmene.
16.04.2011. u 09h @ filehippo.com >
36506
Voice Control stiže na Facebook
Konačno, lice je preuzelo kontrolu nad Facebook-om, da budemo precizniji usta. Nakon što su fanovi Firefox-a na Firesay dokazali da pretraživanje bez korišćenja ruku može da bude moguće, bilo je samo pitanje vremena kada će ova tehnologija naći svoje mesto u okviru Facebook-a. Originalni Firesay je bio Firefox ekstentzija koja je bila ograničena za Google pretragu, ograničeno pretraživanje i čak pokretanje specifičnih Hulu video sadržaja preko glasovnih komandi. Novi Firesay InPage je pokušaj proširenja koncepta pretraživanja glasom koji nudi nove glasovne kontrole za Facebook i Kitchen PC.
16.04.2011. u 08h @ cnet.com >
36504
Final Cut Pro X
Kompanija Apple je predstavila Final Cut Pro X, novu verziju svog profesionalnog softvera za video editovanje za koji kompanija navodi da je u potpunosti prerađena 12-godišnja platforma. Final Cut X je 64-bitna aplikacija pisana u Apple Cocoa. Novu verziju odlikuje novi interfejs kao i karakteristike za ubrzavanje procesa editovanja, uključujući i pozadinsko renderovanje, kompletnu upotrebu procesora sa više jezgara i Apple Grand Central Dispatch sistem ali i opcije za editovanje prilikom importovanja snimaka. Apple navodi da će ovaj alat biti dostupan za korisnike tokom juna meseca za direktno preuzimanje po ceni od $299.
16.04.2011. u 07h @ cnet.com >
36503
Internet Explorer 10
U toku proteklog meseca predstavljen je Internet Explorer 9, a kompanija Microsoft je u toku jučerašnjeg dana predstavila Internet Explorer 10 Platform Preview 1 čineći tako prvi korak ka sledećoj verziji pretraživača. Ova najava objavljena je u toku održavanja MIX11 događaja, godišnje konferencije Microsoft programera. Potpredsednik kompanije, Dean Hachaomovitch, naglašava da razvoj nove verzije traje već neke tri nedelje te da i u ovom ranom stadijumu razvoja pretraživač ima veliki broj atraktivnih i nadasve korisnih novih karakteristika, veliki broj opcija izgleda sa kolonama, fleksibilnim poljima kao i CSS gradijente.
16.04.2011. u 06h @ arstechnica.com >
36502
Nema informacija!
Oak Trail tableti dobijaju Android 3.0
Na prvi pogled • Beograd • 16.04.2011.
Intel radi sa kompanijom Google na obezbeđivanju Andorid 3.0 operativnog sistema za tablete koji će koristiti Atom čipove male snage kodnog naziva Oak Trail, navode zvaničnici kompanije Intel.
Novi HP desktop računari
Na prvi pogled • Beograd • 16.04.2011.
Novi HP desktop računari namenjeni kućnim korisnicima sa novim ekonomičnim dizajnom i unapređenim performansama stigli su i na srpsko tržište. Ovi računari štede radni prostor, oslobađaju korisnike velikog broja zamršenih kablova i nude najjednostavniji pristup muzici, filmovima i video igrama.
Istina o dužini igara u modernoj industriji
Na prvi pogled • Beograd • 16.04.2011.
Kada će igrači konačno dobiti dovoljno dugo trajanje igre za svoj novac? Tenzija između cena igara i dužine nekog naslova je postala više nego očigledna, kada pasionirani igrači mogu da dugo očekivane naslove i skupe igre da završe za jedno poslepodne.