Arhiva - 27.03.2011.
AVG sigrunosni softver za tablete
AVG Technologies je predstavila sigurnosni softver za Android uređaje, AVG Mobilation for Androdid, za koji se tvrdi da je prva anti virus opcija koja je dizajnirana za tablet računare. Ovaj softver je izgrađen na osnovu AVG Antivrusfree za Andorid koji je namenjen samo smart telefonima. Sada AVG nudi sličnu zaštitu za tablet računare čiji bum se očekuje ove godine obzirom da bi trebalo da se u narednom periodu pojavi veliki broj Android tableta. AVG Mobilation za Android štiti tablet računare skanirnajem aplikacija, podešavanja, podataka i media fajlova na viruse i malware. AVG navodi da će sva ova skeniranja biti izvršavana u realnom vremenu.
27.03.2011. u 19h @ theinquirer.com >
36129
Playbook stiže 19. aprila
RIM BlackBerry Playbook, poslovno orjentisani odgovor na iPad računar će se u prodaji naći od 19. aprila. Ovaj događaj će označiti početak nove ere za BlackBerry obzirom da je RIM jedan od najvećih gubitnika po pitanju udela u svetu smart telefona u proteklih nekoliko godina. Playbook je sada dostuan za prednaručivanje preko BestBuy servisa sa različitim modelima i cenama. Kada su u pitanju cene ovog uređaja one su manje više u liniji sa drugim ponudama na tržištu. Sa svojim 7“ ekranom i mogućnošću reprodukcije 1080p videa, Playbook ne nudi ništa neobično. Da li će ovaj uređaj uspeti da se nametne na tržištu ostaje da se vidi, ali RIM je na nesigurnoj teritoriji.
27.03.2011. u 18h @ tgdaily.com >
36124
LG 3D G-Slate tablet
G-Slate tablet računar kompanije LG Electronics će biti dostupan preko provajdera mobilnih usluga T-Mobile po ceni od $529 sa dvogodišnjim ugovorom, saopštio je ovaj operater pre nekoliko dana. Model G-Slate koji karakteriše ekran dužine dijagonale 8.9“ je prvi put prikazan na ovogodišnjem CES događaju u Las Vegasu gde je dobio pohvale za svoje 3D karakteristike. T-Mobile nije najavila datum dostupnosti za tablet uređaj. Tablet poseduje dve 5MP kamere sa zadnje strane koje snimaju 3D video. Korisnici će biti u mogućnosti da gledaju 3D video sadržaje ili slike na G-Slate računaru koristeći 3D naočare. Kamere sa zadnje strane takođe mogu da snimaju full HD 1080p video.
27.03.2011. u 17h @ computerworld.com >
36113
Steam usvaja Skype chat kodek
Steam Guard neće biti jedina nova karakteristika koju će Valve predstaviti u okviru svoje digitalne distributivne i online igračke platforme. Pored nove sigurnosne mere, Valve je najavila da je unapredila Steam sistem glasovnog chata sa Silk zvučnim kodekom koji je bolje poznat kao kompresioni format koji se koristi od lidera online komunikacija Skype-a. Prema navodima ove kompanije Silk kodek će ponuditi značajno unapređenje kvaliteta u odnosu na Steam-ovu prethodnu komunikacionu tehnologiju. Međutim, ovaj kvalitet neće biti dostupan bez određenih nedostataka jer će u određenim situacijama korisnici morati da obezbede veći propusni opseg.
27.03.2011. u 16h @ gamespot.com >
36120
Dva nova Acer monitora
Acer je ove nedelje najavio dva nova dodatka u okviru svoje ponude monitora – 24“ B24HLCOymdr i 27“ B273HLQymidh koji su namenjeni za upotrebu u kancelarijama i koje karakteriše LED pozadinsko osvetljenje kao i Vertical Aligmenent paneli koji obezbeđuju uglove vidljivosti 178/178 stepeni. Oba widescreen monitora poseduju matičnu rezoluciju 1920x1080 piksela, dinamički odnos kontrasta 100,000,000:1 i obezbeđujući Zero Bright Dot. Model B243 karakteriše vreme odziva od 8 ms i jačina osvetljenja od 250 cd/m², kao i D-sub u DVI ulazi, dok B273 poseduje vreme odziva od 10ms, odnosno jačina osvetljenja od 300 cd/ m².
27.03.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
36118
Motorola Mobility
Motorola Mobility je angažovala brojne iskusne mobilne i Web inženjere kompanija Apple i Adobe i radi na razvoju Web baziranog mobilnog operativnog sistema kao moguće alternative Googe Android softveru, navode izvori koji su upoznati sa materijom. Zamoljena za komentar kompanija Motorola nije porekla postojanje projekta, ali je ponovo istakla svoje interesvanje za Android. Motorola Mobility je posvećena Androidu kao operativnom sistemu, naveo je predstavnik za štampu ove kompanije. Analitičari se slažu da je u pitanju neobična vest, ali da se za sada ništa o ozbiljnosti ovog pokušaja ne može reći obzirom da se ne zna koliko je Motorola odmakla u svojim pokušajima.
27.03.2011. u 14h @ informationweek.com >
36119
Sharkoon HDD/SSD docking station
Kompanija Sharkoon je predstavila novu docking stanicu koja podržava do četiri hard drive-a, solid state drive-a, ili hibridna hard drive-a. Ova SATA QuickProt Quattro stanica može da uskaldišti 2.5“ i 3.5“ drive-ove, sa SATA interfejsom. Dimenzije Sharkoon docking stanice su 285 x 165 x 95 mm i težine je 1030 grama. Stanica uključuje LED diode za napajanje i pristup drive-ovima, dostupna je sa dva podesiva ventilatora i obezbeđuje eSATA i USB 3.0 konektore. U pitanju je rešenje koje će rešiti sve vaše probleme sa skladištenjem sadržaja. SATA QuickPort Quattro se može kupiti po ceni od 98.50 evra na pojedinim evropskim tržištima.
27.03.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
36117
Microsoft Private Cloud Portal
Microsoft je predstavio novi način za isporuku stručne konfiguracije i informacija o otklanjanjima kvarova za Windows Server i Windows aplikacije u okviru svog Management Summit-a u Las Vegasu. Do kraja godine, System Center, konzola za upravljanje za Windows Server, Hyper-V i druge Microsoft sisteme će dobiti komponentu dodatka, System Center Advisor koji automatski sakuplja informacije o vašim serverskim konfiguracijama, obaveštava korisnike o poznatim ili potencijalnim problemima i preporučuje alternative i najbolje prakse. Windows Server operativne informacije se sakupljaju u Microsoft Azure cloud centru.
27.03.2011. u 12h @ informationweek.com >
36121
Zabava u čast lansiranja 3DS Nintenda
Kompanija Nintendo je objavila da planira da u New York-u, odnosno Union Square-u na Manhattan-u napravi veliku zabavu u čast pojavljivanja Nintendo 3DS konzole ove kompanije u SAD. U pitanju je park u kojem se okupljaju studenti fakultera koji čine New York University. Nintendo je za nedelju 27. mart u ovom parku isplanirala čitav dan aktivnosti od podneva do 20h. Zabava će se sastojati od muzike uživo, dobre atmosfere i naravno demo 3DS stanica na različitim mestima. Zatim će u 21h direktor Nintendo America Reggie Fils Aime proglasiti zvanični početak prodaje ove konzole u SAD pri čemu će oni koji prvi budu kupili konzolu dobiti i interesantne poklone.
27.03.2011. u 11h @ tgdaily.com >
36112
Intel 320 SSD serija
Početkom ovog meseca kompanija Intel najavila je 510 seriju SSD, a ovih dana objavljene su dodatne informacije pa se tako sada pouzdano zna da će nova Intel SSD linija nositi oznaku Intel 320 serija. Ono što odlikuje ovu liniju Solid State Drive-ova jeste 25nm NAND MLC flash te da će se u prodaji naći krajem ovog meseca. Pored toga, novu liniju odlikuje disk enkripcija preko AES 128 bitne tehnologije enkripcije. Intel 320 serija Solid State Drive-ova će biti dostupna u kapacitetima od 40GB ($109), 80GB ($189), 120GB ($239), 160GB ($329), 300GB ($569) and 600GB ($1,119).
27.03.2011. u 10h @ pclaunches.com >
36108
Prodaja iPad 2 popušta
Prodaja iPad 2 tablet računara je konačno počela da se usporava. U oblasti Los Angelesa radnici u Grove i Simi Valey Apple prodavnicama su izjavili da su u utorak prvi put imali dovoljno zaliha za sve kupce koji su došli u prodavnicu. Prodavnice širom SAD, naročito u velikim gradovima su konstantno prodavale sve iPad 2 isporuke pre kraja radnog vremena. Situacija ipak neće biti mnogo bolja za sve one koji žele da kupe ovu konzolu obzirom da u većini prodavnica i dalje vlada u određenim satima nestašica ovog tablet računara. Apple online prodavnica računare isporučuje četiri do pet nedelja nakon porudžbine.
27.03.2011. u 09h @ electronista.com >
36109
Trejler za Portal 2 igru
Kompanija Valve, jedno od najvećih imena kada je u pitanju objavljivanje računarksih igara ima u svom katalogu brojne uspešne naslove kao što su Half Life, Counter Strike, Team Fortress i odnedavno Portal. Uspeh koji je Portal ostvarila je ovoj kompaniji omogućio da radi na nastavku ove igre. Datum pojavljivanja konačne verzije ove igre je još daleko, ali to nije sprečilo Valve da objavi trejler za svoj nastupajući naslov. Uprkos činjenici da trejler sam po sebi retko može da dočara ono što će igrate čekati u igri, trejler za Portal 2 otkriva dosta toga, dovoljno da igrače koji su igrali originalni Portal naslov zainteresuje da sa nestrpljenjem čekaju i nastavak.
27.03.2011. u 08h @ hothardware.com >
36116
Apple mora da plati snabdevačima
Snabdevači delovima sa Tajvana navode da je kompanija Apple bila spremna da omogući povećanje cena komponenti njenog iPad tablet računara ukoliko bi to garantovalo isporuke delova za iPad i iPhone uređaje. Kompanija se složila sa ovim predlogom ali zauzvrat želi da ima prednsot u odnosu na druge naručioce. Koliko je Apple velika mušterija sugeriše podatak da će se ove godine prodati oko 40 miliona iPad uređaja što predstavlja oko 60% svih narudžbina panela osetljivih na dodir. Ovakav razvoj situacije može da bude osetljiv naročito nakon zemljotresa u Japanu, obzirom da su određene fabrike zatvorene.
27.03.2011. u 07h @ electronista.com >
36115
IBM ponovo kupuje
Popunjavajući svoj protfolio Smarter Buildings ponudama, IBM je kupio Tririga, prvajdera softvera za upravljanje za objekte i nekretnine, soapštila je ova kompanija u utorak. Detalji kupovine nisu saopšteni. IBM procenjuje da organizacije troše oko 30% svojih godišnjih budžeta na objekte. To je drugi najveći trošak za organizacije nakon troškova osoblja. IBM navodi da može da pomogne organizacijama da smanje troškove posedovanja i održavanja svojih objekata analiziranjem potrošnje energije i efiaksnosti opreme. IBM očekuje da do 2015. godine na godišnjem nivou od ovog segmenta ostvaruje prihod od $10 milijardi.
27.03.2011. u 06h @ computerworld.com >
36114
Nema informacija!
Firefox 4 ima jaku konkurenciju
Na prvi pogled • Beograd • 27.03.2011.
Pre tri godine, Firefox 3 je postavio rekord po najvećem broju preuzmanja pretraživača u periodu od 24 časa sa 8 miliona preuzimanja i pozicionirao sebe kao snažnu alternativu Internet Explorer-u.
Najbolji e-čitači današnjice
Na prvi pogled • Beograd • 27.03.2011.
U samo nekoliko godina čitači elektronskih knjiga su prešli put od uređaja ogromnih dimenzija i loših ekrana do uređaja koje sada gotovo svako može da priušti, obzirom da su nedavna sniženja cena ovih uređaja dovela do toga da se čitač e-knjiga može kupiti već u opsegu cena od 100 do 150 evra.
Symantec NetBackup 7.1 rešenje
Na prvi pogled • Beograd • 27.03.2011.
Uprkos tome što su bekap podataka i njihov oporavak jedne od najstarijih i najčešće obavljanih operacija u raznovrsnim računarskim okruženjima, počev od kućnih računara pa do naprednih data centara, programi koji se bave rešenjima iz ove oblasti podležu mnogobrojnim izmena zbog izazova koja nova IT okruženja nameću.