Arhiva - 21.03.2011.
Winamp 5.61 Full
Winamp je multiformatski media plejer. On podržava širok spektar modernih i specijalizovanih muzičkih formata uključujući MIDI, MOD, MPEG-1 audio layers 1 i 2, AAC, M4A, FLAC, WAV, OGG Vorbis i Windows Media Audio. Ovaj alat takođe podržava reprodukciju bez razmaka zmeđu numera za MP3 i AAC kao i Replay Gain karakteristiku za uravnoteženje jačine zvuka između numera. Winamp takođe može i da reprodukuje i importuje numere sa audio CD diskova, a takođe je među dostupnim opcijama omogućeno i narezivanje sadržaja na diskove. Nova verzija donosi brojne unapređene karakteristike kao i popravke za uočene greške.
21.03.2011. u 16h @ filehippo.com >
36010
Pomereno izdavanje GTX 590
Prema najnovijim izveštajima koji dolaze od strane kompanije NVIDIA, prva dual-GPU Fermi kartica GeForce GTX 590 će najverovatnije biti izdata 24. marta. Prethodno je bilo govora da će ova kartica biti predstavljena 22. marta, ali je očigledno da su se pripreme odoužile. Ova kartica treba da bude konkurentna nedavno predstavljenoj AMD Radeon HD 6990 kartici i karakterisaće je dva GF110 grafčka procesora, 2x256 memorijski interfejs kao i 3GB GDDR5 memorije. Prema glaisnama radni taktovi grafičkog procesora, shadera i memorije u okviru ove kartice bi trebali da budu 612, 1224 i 3420 MHz respektivno.
21.03.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
36009
Udvosturčena prodaja e-knjiga
Prodaja e-knjiga je udvostručena na godišnjoj osnovi, objavila je asocijacija američkih izdavača. Nova studija čiji su rezultati objavljeni u četvrtak navodi da je prodaja e-knjiga u mesecu januaru bila za 115% viša nego u istom periodu prethodne godine i da je tokom ovog meseca ostvaren prihod od $69.9 miliona. Sa druge strane, klasične štampane kljige u tvrdom povezu su izgubile oko 11.3% prihoda koji je iznosio $49.1 milion. Knjige koje se prodaju na diskovima ili trakama su takođe izgubile deo prihoda kao i tekstualne i akademske knjige, dok je zabeležen samo porast prodaje religijskih kniga u štampanoj verziji.
21.03.2011. u 15h @ electronista.com >
36007
Još uvek bez Google Instant
U mesecu septembru Google je objavio da se nada da će doneti svoju tada novu Google Instant karakteristiku za korisnike Opera pretraživača u kratkom vremenskom periodu. Prošlo je više od šest meseci, a Google i dalje izgleda radi na ovoj karakteristici. Predstavnici ove kompanije su saopštili da su postojale određene tehničke poteškoće koje sprečavaju kompaniju da Instant načini dostupnim korisnicima ovg pretraživača. Trenutno je nezahvalno iznositi procene kada bi se ove smetnje mogle neutralisati, ali cilj kompanije jeste da karakteristika pod nazivom Instant bude dostupna za što je moguće veći broj pretraživača.
21.03.2011. u 14h @ cnet.com >
36006
AMD Llano izaziva Sandy Bridge
Izveštaji sugerišu da bi AMD mogao da predstavi šest dugo već očekivanih Llano APU jednica za desktop računare tokom leta, odnosno još pet tokom jeseni. Novi čipovi poseduju centralni procesor sa do četiri jezgra kao i integrisani grafički procesor koji je DirectX 11 i OpenGL 4.0 kompatibilan. Ovaj 32nm dizajn će dovesti AMD licem u lice sa Intel-om po pitanju konkurentnosti nakon dužeg peroda u kojem je AMD kaskao za Intel-om kada je u pitanju predstavljanje novih arhitektura. Očekuje se da AMD zvanično predstavi novu liniju na Computex Taipei 2001 događaju. Među novim procesorima bi trebali da se tokom leta nađu između ostalih i modeli A8-3550 i A6-3450.
21.03.2011. u 14h @ electronista.com >
36005
FastPictureViewer 1.5 Build 181
FastPictureViewer je softver dizajniran za fotografe. Sada uz moćni alat moguće je automatsko vršenje upravljanja fajlovima kao što je kopiranje, premeštanje, brisanje, čuvanje i mnogo toga još. Ono što se sa sigurnošću može reći za ovaj softver jeste činjenica da je to do sada najbrži softver ove vrste koji se pojavio na tržištu. Pored toga, ovaj softver nudi zumiranje do 100% za brzu proveru oštrine, RGB histogram, trenutni prikaz sledeće fotografije u liniji, kada to resursi računara dozvoljavaju, a obezbeđena je i podrška za standardne formate fotografija. U okviru nove verzije dodata je i gramatička provera teksta u svim poljima IPTC Editora.
21.03.2011. u 13h @ filehippo.com >
36004
PS3 3.60 firmware hakovan
Sony-jevi pokušaji da stanu na put PS3 jailbreaking aktivnostima su bili kratkog daha nakon što je YouTube korisnik pod pseudonimom ThatBoringHacker tvrdio da je uspešno prebrodio firmware oznake 3.60. On je postovao video klip na kojem se jasno pokazuje da je firmware 3.60 hakovan. Video prikazuje Debugging Station Launcher kao i Online Storage save game karakteristiku koje dokazuje da je korišćen 3.60 kod. Nedugo nakon pojavljivanja ovaj video je uklonjen, a pretostavlja se da je to uradio sam haker zbog veoma restriktivnih mera koje Sony sprovodi protiv onih koji pokušavaju da hakuju PS3 konzolu.
21.03.2011. u 13h @ electronista.com >
36003
Oporavak japanskih proizvođača
Neki japanski proizvođači čipova su počeli da nastavljaju sa obavljanjem svojih poslova nakon što je kompletna zemlja bila u šoku nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili severoistočni deo ove zemlje. Neke kompanije nastavljaju da rade nakon prekida proizvodnje, dok druge koje su u ugroženim područijima nastoje da neutrališu štetu i pokrenu proizvodnju, ali se i dalje suočavaju sa nestancima električne energije. Uprkos tome što se predviđa da će proći meseci pre nego što sve fabrike se vrate u potpuno funkcionalno stanje raduje činjenica da su neke već počele sa radom. Japanske kompanije spadaju među najveće snabdevače komponentama za elektronske čipove.
21.03.2011. u 12h @ computerworld.com >
36002
Dropbox online servis
Dropbox je online servis koji se koristi za sinhronizaciju fajlova između većeg broja računara, razmenu fajlova sa drugim i backup važnih dokumenata. Korišćenjem Frenzy For Mac on može biti transformisan u lični alat za društvene mreže koji u velikoj meri olakšava razmenu fajlova i povezivanje sa prijateljima i kolegama. Aplikacija je dostupna u vidu besplatne beta verzije i kompatibilna je i sa besplatnim i sa nalozima koji se plaćaju. Podešavanje aplikacije je jednostavno, dovoljno je samo pokrenuiti softver i ukazati na to koji Dropbox folderi treba da se koriste za razmenu kao i koji sadržaji mogu biti viđeni od strane prijatelja koji takođe koriste Frenzy for Mac.
21.03.2011. u 12h @ betanews.com >
36001
Tanji ekran na iPadu 2
Odluka Apple-a da stanji profil iPad 2 tablet računara i smanji njegovu težinu bi mogla da rezultira povećanjem broja polomljenih ekrana navode stručnjaci za popravku. Sa druge strane, oni koji brane novi dizajn Apple iPad 2 tableta kažu da će ova odluka sprečiti veći broj fizičkih kvarova na računarima usled odluke ove kompanije da primeni novi, fleksibilniji materijal za izradu ekrana. Apple je smanjio debljinu zaštitnog sloja ekrana za 25% sa 0.8 na 0.6 mm. Ukoliko je slušati podržavaoce ove odluke, ona će za posledicu imati manji broj polomljenih ekrana, zbog primene novih materijala. Za konačan sud mora se sačekati neko vreme da ovi uređaji počnu da dolaze u servise.
21.03.2011. u 11h @ computerworld.com >
36000
Novi Battlefield 3 video
Predstavnici štampe su imali prilike da vide značajan deo sadržaja koji će biti dostupan u okviru Battlefield 3 video igre tokom Game Developer konferencije, ali izgleda da kompanije EA i DICE žele da igrače pripreme za nastupajuću igru u koju polažu velike nade. Naime, ove dve kompanije su izdale video koji donosi značajan broj detalja i prikaza kako će ova igra da funkcioniše. Ono što nam ovaj video pokazuje je kako Frostbite 2 engine je dobro rešenje po pitanju reprodukcije grafike i scenarija igre. Ovaj video donosi snimak kretanja jednog od učesnika igre, baziran je na pre-alfa kodu i na osnovu onoga što se može videti savršeno izgleda.
21.03.2011. u 11h @ arstechnica.com >
35999
Skype 5.2.60.113
Skype je softver za pozivanje drugih ljudi preko njihovih računara ili telefona. Preuzmite Skype i počnite da pozivate besplatno ljude širom sveta. Pozive karakteriše odličan kvalitet zvuka kao i visoka sigurnost koja se ostvaruje end-to-end enkripcijom. Nije potrebno čak ni da konfigurišete firewall ili ruter ili bilo koji drugi deo mrežne opreme da biste mogli da koristite ovaj alat. Skype može da funkcioniše i sa drugim operativnim sistemmima pored Windows-a pa su dostupne i verzije za Mac OS X, Linux i PDA računare. Nova verzija donosi brojne inovativne karakteristike koje ovaj softver čine najpoznatijim VoIP rešenjem.
21.03.2011. u 10h @ filehippo.com >
35998
Mac App Store
Kada je kompanija Apple pokrenula svoju prodavnicu Mac aplikacija početkom januara meseca ove godine, veliki broj programera je bio zabrinut zbog toga što su smatrali da će Apple suviše očekivati od prihoda. Pored toga, velika zabrinutost se pojavila i zbog toga da bi Apple-ove aplikacije mogle da budu i suviše restriktivne i da ograniče tradicionalne poslovne modele softverske industrije. Postavlja se pitanje da li je vredno dati kompaniji Apple 30% prihoda da bi hostovala i distribuirala Mac softver? Mnogo smatraju da je to suviše te da će proći dosta vremena pre nego što se vidi kakav će uticaj imati prodaja aplikacija na poslovanje.
21.03.2011. u 10h @ informationweek.com >
35997
AntiVir Personal 10.0.0.635
Avira AntiVir Personal je besplatni Antivirus koji je pouzdano sigurnosno rešenje koje konstantno i brzo skenira vaš računar u potrazi za štetnim programima kao što su virusi, trojanci, hoaksi, crvi, dajleri i ostalo. Prati svaku akciju koja je izvršena od strane krajnjeg korisnika ili operativnog sistema i brzo reaguje u slučaju detekovanja štetnog programa. Ovaj softver odlikuje mogućnost detektovanja i uklanjanja više od 150.000 virusa, AntiRootkit zaštita, AntiPhyshing zaštita, AntiSpyware zaštita, jednostavno upravljanje, čarobnjak za internet update-ovanje i mnogo toga još. Nova verzija oznake AntiVir Personal 10.0.0.635 donosi minorna unapređenja.
21.03.2011. u 09h @ filehippo.com >
35996
Bluetooth 3D naočare
Očigledno je da 3D naočare na tržištu ne postižu željene rezultate a glavni razlog za to jeste činjenica što su suviše skupe. Ovih dana kompanija Samsung je predstavila još skuplju opciju 3D naočara. Samsung je dodatno unapredio tehnologiju koja se koristi za 3D naočare sa ciljem unapređivanja njihove komunikacije sa TV uređajem. Umesto infracrvenih, nove naočare i TV uređaji koriste Bluetooth signal. To znači da gledaoci neće morati da budu direktno okrenuti ka TV uređaju a šanse da 3D signal bude ometan jednake su nuli. Međutim, uprkos tvrdnji kompanije Samsung, najveći problem ovakvih TV uređaja upravo je prekid 3D signala.
21.03.2011. u 09h @ tgdaily.com >
35995
SpeedFan 4.43
SpeedFan je program koji nadgleda napone, brzine ventilatora i temperature u računarima koji poseduju čipove koji omogućavaju nadgledanje karakteristika. SpeedFan može čak pristupi S.M.A.R.T. informacijama i pokaže temperature hard diskova a softver podržava i SCSI diskove. SpeedFan čak može da promeni FSB na nekim vrstama hardvera, ali ovo bi trebalo da se smatra kao bonus karakteristika. Softver može da pristupi digitalnim senzorima temperature i promeni brzine ventilatora u skladu sa njima, radi smanjenja buke. Nova verzija donosi popravku za konfiguracione probleme sa višestrukim NVIDIA video karticama na istom sistemu i unapređuje odzivnost korisničkog interfejsa.
21.03.2011. u 08h @ filehippo.com >
35994
Inno Setup 5.4.2
Inno Setup je besplatni instaler za Windows programe. Prvi put je predstavljen još 1997.godine a danas Inno Setup predstavlja jaku konkurenciju, a u nekim slučajevima je i bolji, od velikog broj komercijalnih instalera po pitanju dostupnih karakteristika i stabilnosti. Među ključnim karakteristikama su podrška za sve verzije Windows-a koje se danas koriste: Vista, XP, 2008, 2003, 2000, Me, 98, 95 i NT 4.0, podrška za kreiranje Single EXE za instalaciju vašeg programa i laku online distribuciju, Windows 2000/XP čarobnjak za interfejs i mnogo toga još. Nova verzija donosi veliki broj unapređenja među kojima je i izmena i okviru IDE kompajlera i prečice za Edit.
21.03.2011. u 08h @ filehippo.com >
35993
Asus Chrome OS netbook u junu
Asus je poznat kao jedan od pionira među proizvođačima netbook računara i predstavio je veliki broj modela u okviru Eee PC netbook serija. Sada je najavljeno da će ova kompanija u saradnji sa kompanijom Intel proizvesti nešto veći netbook računar koji će koštati između $200 i $250 i koji će kao operativni sistem koristiti Android 3.0 ili Google Chrome OS. Model koji će koristiti Chrome OS će najverovatnije posedovati single core Atom procesor i očekuje se da će on biti dostupan već u toku meseca juna. Ukoliko ovaj model bude uspešan možemo očekivati da će se i drugi proizvođači priključiti ovakvim pokušajima.
21.03.2011. u 07h @ techtree.com >
35992
Google zatvara Flash bug
Google je u utorak ažurirao Chrome pretraživač zatvorivši slabu tčku u Flash plejeru kojem se pristupa preko ovog pretraživača. Ovaj potez je kompaniji obezbedio prednost u odnosu na rivalske pretraživače kao što su Firefox, IE, Safari ili Opera koji neće dobiti update do naredne nedelje kada će ga sama kompanija Adobe objaviti. U ponedeljak je Adobe objavio da su napadači iskoristili nezakrpljenu, odnosno zero-day slabu tačku u Flash plejeru koristeći zlonamerni Microsoft Excel dokument koji se isporučivao kao prilog u elektronskoj pošti. Adobe je naredne nedleje najavio zakrpu za Windows, Linux i Mac OS X.
21.03.2011. u 07h @ computerworld.com >
35991
MySQL 5.5.10
MySQL Community Edition je verzija najpopularnije open source baze podataka na svetu koja je besplatna za preuzimanje i koja je podržana od strane velikobrojne aktivne zajednice open source kreatora i entuzijasta. Među mnogobrojnim karakteritistikama MySQL su i particioniranje za unapređivanje performansi i upravljanja velikim bazama podataka, Event Scheduler za kreiranje i raspoređivanje rasporeda zadataka koji vrše različite zadatke baze podataka, XPath podrška, Dynamic General/Slow Query Log i ostalo. Nova verzija donosi veliki broj unapređenja i zakrpa za slabe tačke među kojima je i zakrpa za InnoDB Storage Engine.
21.03.2011. u 06h @ filehippo.com >
35990
WD 6TB MyBook Studio Edition II
Western Digital je iskoristila trenutnu ponudu hard drive-a kapaciteta 3TB sa ciljem da kreira verziju hard drive-a kapaciteta 6TB. Ovaj model nosi naziv MyBook Studio Edition II i predstavlja eksterno skladišteno rešenje. Ovaj drive je namenjen kreativnim profesionalcima i obezbeđuje 33% više skladištenog kapaciteta nego model kapaciteta 4TB. Dimenzije novog MyBook drivea su 166 x 154 x 98 mm i njegova težina je 2.63 kg. Ovaj drive koristi USB 2.0, eSATA i FireWire konektivnost, obezbeđuje automatski i kontinulani alat za backup dok je pokriven petogodišnjom garancijom. Cena ovog drive-a koji je namenjen profesionalcima koji vrše obradu video sadržaja je $550.
21.03.2011. u 06h @ tcmagazine.com >
35985
Nema informacija!
ViewSonic ViewPad 10s
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2011.
Premijerno smo testirali najnoviji tablet kompanije ViewSonic, model ViewPad 10s, koji donosi sjajni Tegra 2 procesor koji je u stanju da se izbori i sa zahtevnijom multimedijom. Cena je za ovako nešto veoma povoljna, i ne treba propustiti priliku da se dođe do ovako zanimljivog gadgeta.
Samsung EX1
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2011.
Ovo je izuzetan aparat koji kvalitetom izrade i fotografija ostavlja jako malo prostora za konkurenciju. Zamišljen je kao model koji će ozbiljniji fotografi moći uvek da ponesu sa sobom i koji će biti pored DSLR jedini aparati koje će koristiti.
Dell DNB101, DNB102 i DNB201 torbe
Na prvi pogled • Beograd • 21.03.2011.
Tri torbe veoma interesantnog dizajna, odličnog kvaliteta izrade i vrlo dobre cene. Iako Dell nije nešto posebno poznat po torbama, ima šta da se vidi a ova tri modela možemo slobodno preporučiti poslovnim korisnicima koji traže torbu za laptop do 16" dijagonale ekrana.