Arhiva - 12.03.2011.
Kinect najbrže prodavani uređaj ikada
Microsoft je prodao više od 10 miliona Kinect senzorskih sistema od njegovog predstavljanja 4. novembra, što ovaj uređaj čini najbrže prodavanim uređajem korisničke elektronike na svetu, navodi se u saopštenju Ginisove knjige rekorda. Ovaj izvor potvrđuje da su prodajne brojke Kinect kontrolera nadmašile one koje su ostvarili uređaji kao što su iPad i iPhone kada su predstavljeni. Kinect je specijalni dodatak za Xbox 360 igračku konzolu koji ima mogućnost prenošenja pokreta koje korisnici prave u igre koje su pokrenute na konzolu. Uspeh ovog dodatka je takođe pomogao kompaniji da poveća i prodaju konzole, navodi Microsoft.
12.03.2011. u 20h @ bbc.com >
35836
Novi Zalman kuler
Neka tri meseca nakon predstavljanja u okviru CES 2011 događaja, CNPS11X kuler za centralni procesor kompanije Zalman koji karakteriše dual dizajn hladnjaka u obliku slova V i koji obećava maksimalne performanse je dobio odgovarajući datum zvaničnog predstavljanja. Dimenzije ovog kulera su 135 x 80 x 154 mm, dok je njegova težina 600 grama. Kuler se sastoji od crne ploče od nikla, pet bakarnih kompozitnih heatpipe-ova plus ventilatora sa plavim LED lampicama prečnika 120mm koji može da radi na brzinama od 1000 do 1950 o/min. Ovaj kuler se isporučuje sa odgovarajućim termalnim jedinjenjem i podržava najnovije intel i AMD procesore.
12.03.2011. u 19h @ tcmagazine.com >
35834
Deus Ex: Human Revoluiton u avgustu
Sve veći broj kompanija koristi Twitter da bi najavljivale nove igre. Najnoviji primer dolazi od strane kompanije Eidos Montreal koja je preko mikroblogging sajta obelodanila vreme izdavanja igre Deus Ex: Human Evolution. Square Enix-ova akciona igra koja je već dugo u procesu razvoja će na PC, PlayStation 3 i Xbox 360 stići od 23. avgusta u severnoj Americi, odnosno od 26. avgusta u Velikoj Britaniji. Deus Ex će biti dostupna u dve verzije. Običnoj koja će koštati $60 i u proširenoj verziji koja će koštati $70. Ovaj paket će uključivati igru, knjigu od 40 stranica, DVD sa behind the screen opcijama, grafičku novelu na bonus disku.
12.03.2011. u 18h @ gamespot.com >
35831
Nintendo Wii gubi popularnost
Nakon više nego uspešnog i dugog perioda u kojem je Nintendo Wii konzola beležila najbolju prodaju među konzolama trenutne generacije, najnovije istraživanje pokazuje da je došlo vreme u kojem korisnici sve manje igraju igre koristeći ovu konzolu i njen dodatni pribor. Istraživanje pokazuje da je čak 48% ispitanika koji poseduju ovu konzolu promenilo svoje mišljenje od kvalifikacije Wii konzole kao nečega veoma zabavnog i interesantnog u nešto što se gotovo uopšte ne koristi i skuplja prašinu u njihovoj sobi. Oko 14% ispitanika navelo je da je igralo igre koristeći konzolu u poslednjih nedelju dana, dok 23% navodi da ih je igralo u poslednja četiri meseca.
12.03.2011. u 17h @ theinquirer.com >
35833
Asus P6X58-E WS
Dokazujući da Intel X58 arhitektura ima veliki potencijal i vrednost, Asus P6X58-E WS matična ploča za radnu stanicu isporučuje se sa multi-GPU podrškom i za NVIDIA SLI i AMD CrossFireX, SATA 6Gb/s i USB 3.0. Takođe podrazumeva ugrađeni Intel LAN server klase a odlikuje je i Xtreme Phase obezbeđivanje snage i EPU optimizacija potrošnje energije. Dva hardverski ubrzana Intel Gigabit LAN porta udvostručuju protok konekcije dostupne korisnicima dok istovremeno smanjuje upotrebu CPU. Ovi akcelerisani Gigabit portovi podržavaju operativne sistem servere kao i VMWare virtuelizaciju za povećanu funkcionalnost i efikasnost.
12.03.2011. u 16h @ fareastgizmos.com >
35832
Nove Panasonic SDHC kartice
Panasonic je najavio novu generaciju SDHC kartica visokih performansi koje karakterišu brzine čitanja i pisanja od 95 i 80 MB/s, respektivno. Ove vrednosti bi mogle da zadovolje vlasnike DSLR kamera koji vole da uživaju u HD sadržajima, odnosno uzastopnom snimanju velikom brzinom. Panasonic brze kartice su kompatibilne sa SD Memory Card specifikacijama 3.01 i otporne su na uticaje vode, udara, magneta, X zraka i temperature i opremljene su Super Intelligent kontrolerom koji omogućava Power Failure zaštitu, Refresh Funkciju sa produženje vremena arhiviranja u trajanju od deset puta i Smart Data Wiriting opciju.
12.03.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
35830
Intel povlači Core i7-980X
Intel-ov prvi procesor sa šest jezgara (hexa core) za desktop računare, Core i7-980X Extreme Edition je nedavno zamenjen na vrhu Intel ponude naprednijim modelom i7-990X. Kako ne možete imati dva glavna proizvoda nije nikakvo čudo što je Intel ovaj procesor stavio na listu za povlačenje sa tržišta. Predstavljen u martu prošle godine, Core i7-980X, poznat i kao Gulftown je izrađen korišćenjem 32nm tehnološkog procesa, karakteriše ga šest jezgara radnih taktova 3.33GHz, poseduje 12 nitova, 12MB L3 cache-a, potrošnju energije od 130W kao i mogućnost ugradnje u matične ploče sa LGA 1366 socketima. Prema planovima Intela ovaj čip će moći da se naručuje do septembra.
12.03.2011. u 14h @ tcmagazine.com >
35828
Blizzardova nova MMOG već igriva
Prošle godine ko-osnivač Blizzard Entertainment-a Frank Peaerce je potvrdio da kompanija radi na novoj masovnoj multiplayer online igri kodnog naziva Titan. Prema nekim informacijama okvirno datum dostupnosti ove igre je poslednji kalendarski kvartal 2013 godine, dakle gotovo dve godine od sada. Sa druge strane, nedavno je jedan drugi rukovodilac ove kompanije Paul Simons dotakao se u intervjuu za jedan igrački sajt ove igre. On je naime rekao da buduća MMOG za koju kompanija čak nije obezbedila ni kodni naziv prema njegovim rečima, može da se igra u nekim segmentima. On je istakao da se na osnovu onoga što se može videti o ovoj igri može reći da će ona biti pogodak.
12.03.2011. u 13h @ gamespot.com >
35829
Gigabyte WindForce Radeon HD 6970
Gigabyte se trenutno priprema za predstavljanje svoje druge Radeon HD 6970 grafičke kartice, modela kodnog naziva GV-R6970C-2GD koji je neznatno fabrički overclockovan i koji karakteriše WindForce 3X kuler sa tri PWM ventilatora, tri bakarna heatpipe-a i gasnom komorom. Ova nastupajuća Radeon HD 6970 kartica poseduje 1536 stream procesora, 96 jedinica za teksture, dok joj je radni takt jezgra 900MHz. Kartica poseduje i 256-bitni memorijski interfejs, 2GB GDDR5 video mmeorije čiji je radni takt 5500 MHz, CrossFireX podršku kao i četiri video izlaza – dva DVI, jedan HDMI i jedan DisplayPort. Cena i dostupnost kartice će biti uskoro objavljeni.
12.03.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
35827
Evernote 4.2.3.2
Evernote vam omogućava da lako sakupite informacije u bilo kom okruženju korišćenjem bilo kog uređaja ili platforme koji želite ili koji smatrate najpristupačnijim i zatim načinite ove informacije pristupačnim i takvima da se mogu pretražiti u svakom momentu i sa svakog mesta. Ovaj alat omogućava da pristupite svakom sadržaju koji ste zabeležili sa svakog računara koji koristite. Nova verzija omogućava automatsko ažuriranje na beta izdanja, unapređeni panel za pretragu informacija radi korektnog prikaza trenutne pretrage. Takođe, među unapređenjima se nalazi unapređeni instaler kao i mnogobrojne popravke uočenih bug-ova.
12.03.2011. u 11h @ filehippo.com >
35826
HP planovi
Jedan od rukovodilaca kompanije Hewlett Packard, Leo Apotheker je izjavio pred 4.000 zaposlenih u kompaniji da želi da ovoj kompaniji povrati njenu izgubljenu dušu. Apotheker je na mestu izvršnog direktora kompanije nasledio Mark Hurd-a. On je izneo neka svoja viđenja pravca u kojima ova kompanija treba da se kreće u narednom periodu. On je naglasio da želi da posmatra Indiju više kao tržište, a ne kao izvor jeftine radne snage. Apotheker želi da ova kompanija vrati se na način poslovanja koji je imala ranije kada je mnogo više slušala ljude, bili to njeni zaposleni ili njeni korisnici. Suština je u interakciji sa ljudima.
12.03.2011. u 10h @ engadget.com >
35824
EA smatra da je PC platforma zdrava
Ovog novembra Xbox 360 konzola će napuniti šest godina, PS3 i Wii će napuniti pet godina, dok PC platforma broji mnogo više godina. Kompanija EA smatra da uprkos tome što je mnogo starija od pomenutih konzola i prošla mnogo više, PC platforma je zdravija i jača nego ikada. Korisnička baza ove platforme je ogromna, navodi predsednik EA Frank Gibeau. Iz perspektive kompanija EA, PC platforma je ekstremno zdrava navodi on dodajući da je vrlo lako zamisliti da će ova platforma bez problema nadživeti tri pomenute igračke konzole. To nije nimalo nelogično obzirom da konzole imaju svoj vek trajanja, a računari se stalno unapređuju novim hardverom.
12.03.2011. u 09h @ pcworld.com >
35825
Intel izdaje Core vPro procesore
Intel je izdao drugu generaciju Core vPro procesora koji uključuju mogućnost da onemoguće funkcionisanje izgubljenih ili ukradenih laptopova slanjem enkriptovane tekstualne poruke. Intel je svoje najnovije čipove predstavio u ponedeljak , navodeći da će novi proizvodi biti korišćeni u okviru poslovnih laptpova, konvertibilnih tableta, desktop i all-in-one personalnih računara koji će biti uskoro dostupni od strane proizvođača računara uključujući Dell, Fujitsu, Hewlett-Packard i Lenovo. Intel-ova vPro tehnologija koja je dostupna oko pet godina obezbeđuje PC sigurnost i mogućnosti upravljanja za poslovna IT odeljenja.
12.03.2011. u 08h @ engadget.com >
35823
Odlična prodaja Battlefield Heroes
Dok se kompanija Electronic Arts priprema za izdavanje Battlefield Play4Free igre koja će biti izdata kasnije ove godine, originalna besplatna za igranje pucačina sa vojnom tematikom Battlefield Heroes nastavlja da se razvija. Ovaj izdavač je pre nekoliko dana saopštio da je pomenuta igra došla do sedam miliona registrovanih korisnika. Kompanija je da bi privukla nove igrače za ovu igru obećala nagrade za sve one koji se uloguju na svoje naloge do 15. marta. Oni će dobiti određene resurse za igranje igre. Battlefield Heroes poslovni model omogućava igračima da zarade poene kroz igranje igre, a ove poene mogu potrošiti na privremeni pristup novim oružijima.
12.03.2011. u 07h @ gamespot.com >
35822
Windows Phone za Nokiu
U toku održavanja MWC 2011, kompanija Nokia je iznenada odlučila da oformi partnerstvo sa Microsoft-om vezano za upotrebu Windows Phone na Nokia smart telefonima. Ovaj potez je bio veoma čudan budući da je poznato da je Intel partner kompanije Nokia za MeeGo OS i koji je o svemu obavešten veče pre zvaničnog obaveštenja. Na ovaj način veliki broj korisnika je ostao začuđen pitajući se šta su to smislili čelni ljudi kompanije Nokia budući da je Android mnogo popularniji na današenjem tržištu. Motivi su postali jasniji kada je obelodanjena činjenica da je Microsoft platio kompaniji Nokia $1 milijardu za korišćenje njihovog mobilnog operativnog sistema.
12.03.2011. u 06h @ i4u.com >
35821
PC Practic vikend akcija, popust na sve Asus laptopove 12. i 13. marta. Više informacija na linku ispod.
Nova najbrža grafička kartica na svetu
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2011.
AMD je u toku nedelje objavio lansiranje najbrže grafičke kartice na svetu, AMD Radeon HD 6990, u njoj je sadržano toliko sirovih grafičkih performansi da je sposobna da kao jedno-kartično rešenje postigne novi svetski rekord od P11865 poena u industriski standardnom 3DMark11 benčmarku.
Za Firefox 4 potrebni novi drajveri
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2011.
Mozilla je urgirala kod korisnika da ažuriraju drivere za grafičke kartice ukoliko žele da iskoriste prednosti hardverske akceleracije Firefox 4 internet pretraživača.
Da li su tableti Post PC era
Na prvi pogled • Beograd • 12.03.2011.
U poslednje vreme se može mnogo puta čuti ternin post-PC era. Ovaj termin zaslužuje da se o njemu progovori malo više, jer ne postoji tako nešto kao što je post-PC era. O post-PC eri se govori najviše kada su u pitanju tablet računari koji su novi, ne poseduju tastaturu, već su bazirani na ekranu osetljivom na dodir. Stvari su ipak nešto drugačije.