Arhiva - 10.03.2011.
AMD najavljuje Bulldozer procesore
Kompanija AMD je snažno krenula u ovoj godini predstavljajući prve Fusion čipove (Zacate i Ontario), dok pravo iznenađenje se očekuje u drugom kvartalu kada će ova kompanija načiniti dostupnim dugo očekivane Bulldozer procesore. Zvanični datum početka isporuke ovih procesora je od 20. juna. Bulldozer procesori donose novu arhitekturu i izrađeni su korišćenjem 32nm tehnološkog procesa, imaju integrisani DDR3 memorijski konroler ali ne i integrisani grafički procesor. Prva tura Bulldozer procesora će uključivati osam modela četiri sa osam jezgara, dva sa šest jezgara i dva quad core modela. Nažalost, za sada cene i radni taktovi su ostali nepoznanica.
10.03.2011. u 16h @ tcmagazine.com >
35799
Adobe Flash 10.3 beta
Adobe System predstavio je Flash Player verziju 10.3 koja programerima pruža mogućnost da upotrebljavaju veliki broj novih audio alata. Nove audio mogućnosti mogu biti od velike koristi za pisanje Net baziranih softvera za glasovnu komunikaciju. Među velikim brojem dostupnih karakteristika su i eho, detektovanje kada osoba počne ili prestane da priča kao i ispravljanje nivoa jačine zvuka mikrofona da bi se izjednačila jačina govora, naglašava menadžer Flash odeljenja, Thibault Imbert. Flash Player 10.3 je treće izdanje po značajnosti kada je u pitanju Flash Player verzija 10.
10.03.2011. u 15h @ cnet.com >
35798
Club 3D GeForce GTX 560Ti CoolStream OC
Club 3D je u toku jučerašnjeg dana predstavio novu grafičku karticu koju pokreće 40nm GF114 GPU a ovaj model nosi oznaku GeForce GTX 560Ti CoolStream OC Edition i fabrički je overclock-ovano i isporučuje se sa dual-slot CoolStream kulerom koji odlikuju tri bakarna heatpipe-a kao i dva ventilatora. Pored toga, Club 3D karticu odlikuju i 384 CUDA jezgra, 880Mhz GPU radni takt, 1644Mhz radni takt shader-a, 256-bitni memorijski interfejs, 1GB GDDR5 VRAM, 2-way SLI podrška kao i dual-DVI i HDMI izlazi. GeForce GTX 560Ti CoolStream OC Edition kartica već je dostupna za prednaručivanje po ceni od 223 evra.
10.03.2011. u 15h @ tcmagazine.com >
35797
Dragon Age II zakrpa
PC igrači su imali velike probleme u odnosu na one koji koriste igračke konzole zbog činenice da su igre koje su oni igrali imale mnogo slabiju rezoluciju od istih naslova na konzolama. Za igru Dragon Age II se pojavila zakrpa koja omogućava premošćenje problema niske rezlucije. Patch je opcioni i preporučuje se samo korisnicima koji imaju računarske konfiguracije koje uključuju kartice sa najmanje 1GB video memorije. Patch dodaje opciju za omogućavanje tekstura visoke rezolucije u većini tekstura igre tako da se one neće pojaviti dok ih ne omogućite iz menija za video opcije. Ova zakrpa je ograničena samo na DX 11 režim igre.
10.03.2011. u 14h @ techtree.com >
35796
Asus najtanji LED projektor
Kompanija Asus je ponudila model P1 – najtanji projektor sa jačinom osvetljenja od 200 lumena koji je kombinuje do sada neviđenu portabilnost sa izuzetnim kvalitetom prikazane slike. Dimenzije ovog projektora su 113 x 33 x 128 mm, što je kompaktnije nego CD ROM i omogućava da projektor sa sobom nosite gde god vam je potrebno. Projektor nudi mogućnosti da prikazujete sliku dužine dijagonale od 15 do 200“ u zavisnosti od udaljenosti od površine na kojoj se slika prikazuje. Velika vrednost kontrasta od 1600:1 omogućuva da prikaz teksta i grafike bude kristalno jasan i sa bogatim detaljima. Opcije povezivanja sa drugim uređajima su omogućene preko USB 2.0 i VGA portova.
10.03.2011. u 14h @ fareastgizmos.com >
35795
3DTV se sve više prihvata
Oko 15 miliona 3DTV uređaja će biti na teritoriji SAD do kraja naredne godine, pokazalo je istraživenje koje je izvršeno od strane Futuresource Consulting firme. Ukoliko prodaja dostigne taj nivo, to će predstavljati veliki porast prodaje 3DTV uređaja. Prethodno istraživanje sprovedeno od strane iste kompanije pokazalo je da je 4 miliona 3DTV uređaja prodato širom sveta, a ista studija je predvidela da će do kraja ove godine biti prodato samo 8 miliona ovih uređaja. Od tih osam miliona pretpostavlja se da će 5 miliona biti prodato na teritoriji SAD. Potrebno je naglasiti da prodaja 3DTV uređaja u velikoj meri zavisi od dostupnosti 3D sadržaja, naglašava Futuresource.
10.03.2011. u 13h @ cnet.com >
35791
Genesis za HyperX DDR3
Kingston Genesis raspršivač toplote, koji je početkom godine predstavljen u okviru nekih specijalnih izdanja Sandy Bridge opreme, polako prelazi i na HyperX liniju memorije zamenjujući stare, plave kulere koji su upotrebi već godinama. Genesis raspršivač toplote se isporučuje u tradicionalnoj plavoj boji i poseduje otvore za ventilaciju koji omogućavaju protok vazduha i hlađenje DRAM čipova koji se nalaze na memorijskom modulu. Kingston Genesis DDR3 takođe nudi i pojedinačne module, dual-channel i triple-channel opremu od 1333MHz do 2133MHz.
10.03.2011. u 13h @ tcmagazine.com >
35793
Logitech Surround Sound Speakers Z906
Kompanija Logitech danas je predstavila zvučni sistem Logitech Surround Sound Speakers Z906, koji omogućava da čujete svaki detalj u filmu, igrici ili muzici. Sa 500 (RMS) vati snage, Logitech Surround Sound Speakers Z906 poseduju THX sertifikat i obezbeđuju savršen audio doživljaj u vašoj dnevnoj sobi. Logitech surround zvučnici nude 500 (RMS) vati snage, stvarajući pravu “grmljavinu” zvuka koja može da zatrese kuću. Najnoviji Logitech zvučnici poštuju stroge standarde čime su zaslužili THX sertifikat, tako da možete biti sigurni da će vaša zabava zvučati baš onako kako treba. Za Dolby digitalne ili DTSTM kodirane pesme, ugrađeni 5,1 digitalni dekoder omogućava savršen surround zvuk, od urlanja gomile do koraka koji se čuju iza vas.
10.03.2011. u 12h @ logitech.com >
35792
Opera i Appia saradnja
Opera Software, koja stoji iza popularnog pretraživača, u toku jučerašnjeg dana je ušla na novo tržište predstavljajući novu platformu za distribuciju besplatnih i aplikacija za mobilne korisnike koje se plaćaju. Ovaj projekat je ostvaren u saradnji sa Appia, a Opera Mobile Store je pristupačna za Opera Mini i Opera Mobile korisnike. Mahi de Silva, potpredsednik kompanije, navodi da predstavljanje Opera Mobile Store podržava suštinska uverenja Opera-e u otvoreno, cross-platform mobilno internet iskustvo koje će korisnicima Opera-e omogućiti integrisano uporište u okviru mobilnih aplikacija.
10.03.2011. u 12h @ tcmagazine.com >
35794
Unapređene Asus matične ploče
Asus je najavio revizije serija P67 i H67 B3 matičnih ploča sa najnovijim Intel uptade-om na čipset serije 6. Ove matične ploče odlikuje druga generacija Dual Intelligent Processors 2 arhitekture sa ASUS DIGI+ VRM sistemom za obezbeđivanje energije. AiSuite II sa DIGI+ VRM pruža korisnicima kontrolu nad finim podešavanjem njihovog računara čineći ga jednostavnim za overclock-ovanje sistema. Nove matične ploče takođe odlikuje ASUS UEFI BIOS koji nudi grafički interfejs za kontrolu nad osnovnim i naprednim BIOS podešavanjima a tu je, naravno, i novi Al Suite II softverski paket.
10.03.2011. u 11h @ hothardware.com >
35790
ThinkPad X220
Kompanija Lenovo je najavila ThinkPad X220 laptop računar koji je jedan od najranijih ultraportabl laptop računara koji odlikuju novi procesori bazirani na Intel Sandy Bridge mikroarhitekturi. Model X220 odlikuje 12.5'' ekran a za pokretanje ovog modela tu su Intel Core i3, i5 ili i7 procesori čije su brzine radnog takta između 2.1GHz i 2.7GHz, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je ovim povodom izdato. Težina laptopa je 1.3 kg i poseduje 4-ćelijsku bateriju. Ovaj laptop može obezbediti do 15 sati rada ukoliko se koristi 9-ćelijska baterija, a kompanija je najavila i konvertibilnu varijantu X220 koja nosi oznaku X220 Tablet.
10.03.2011. u 11h @ computerworld.com >
35789
Eksperimentalni Adobe alat
Adobe je izdao eksperimentalni Flash to HTML5 konverzioni alat u okviru Adobe Labs pod nazivom Wallaby. Wallaby je AIR aplikacija koja omogućava dizajnerima i programerima da konvertuju Adobe Flash Professional (FLA) fajlove u HTML5 jednostavnim drag and drop pokretom. Ova opcija je omogućila programerima da prošire distribuciju Flash baziranih sadržaja širom različitih platformi uključujući iOS uređaje kao što su iPad ili iPhone bez potrebe razvijanja matičnog HTML5 koda. Adobe navodi da je izdao alat za korisnike sa ciljem da pokuša da ih privoli da koriste ovaj alat i izazove veće interesovanje za Flash sadržajima na pomenutim uređajima.
10.03.2011. u 10h @ electronista.com >
35788
JVC GS TD1 3D kamkorder
3D bum je počeo da se širi kompletnom industrijom korisničke elektronike. Prvo su to bili televizori, sada je igranje, a uskoro se mogu očekivati foto-aparati i kamkorderi koji će nuditi opcije za snimanje i prikaz 3D slike. Kompanija JVC je krenula hrabro u osvajanje nove tehnologije i najavila početak isporuke GS-TD1, prvog na svetu Full HD 3D korisničkog kamkordera. Ovaj kamkorder koristi dva sočiva kamere i dva senzora za snimanje sa ciljem snimanja trodimenzionalnih slika na isti način na koji ih ljudsko oko vidi. Kamkorder izgleda drugačije u odnosu na druge konvencionalne 2D kamkodere. Video koji snimate kamkorderom može se pregledati na bilo kom 3D televizoru.
10.03.2011. u 10h @ hothardware.com >
35787
Računari i mobilni telefoni razlog nesanice
Ukoliko imate problema sa nesanicom, razlog za to može biti vaš računar ili mobilni telefon. National Sleep Foundation je početkom nedelje objavila rezultate glasanja koje je pokazalo da se veliki broj ljudi ne naspava onoliko koliko bi trebalo. Rezultati su takođe pokazali da je jedan od razloga, pored brzog načina života, dece koja traže pažnju i zahtevnih poslova, jeste i elektronika. U istraživanju je učestvovalo1508 osoba između 13 i 64 godine, a jedan od zaključaka izveden od strane Charles Czeisler-a, profesora na Harvardu, jeste da invazija tehnologija u spavaću sobu uveliko doprinosi povećanju broja osoba koje pate od nesanice.
10.03.2011. u 09h @ computerworld.com >
35786
Samsung dostigao 1TB
Samsung je pronašao način da izradi 1TB ploče za hard drive-ove što će kasnije omogućiti izradu 4TB hard drive-ova za računare. Ova kompanija trenutno proizvodi samo 3TB, 3.5'' hard drive-ove, a svaku ploču odlikuje 750MB kapaciteta. Ovaj pomak se takođe primenjuje na notebook računare, budući da je zvanični predstavnik kompanije Samsung predstavio 2.5'', 1TB drive sa dve ploče koji je kompatibilan sa većinom prosečnih notebook računara zahvaljujući njegovoj standardnoj visini. Kada će da počne isporuka 4TB HDD, za sada nije poznato ali se zna da će biti deo kompanijine Spinpoint EcoGreen serije.
10.03.2011. u 09h @ electronista.com >
35785
PowerArchiver 12.00. RC 1
PowerArchiver nudi stotine karakteristika, ali i dalje ostaje veoma lak za korišćenje, hardverski nezahtevan i brz. Novi korisnici će pronaći poznati interfejs zajedno sa tutorijalom i detaljnom pomoći za korišćenje, dok će oni iskusniji moći da iskoriste prednosti kompletne Explorer integracije, višestrukih metoda enkripcije kao i naprednih algoritama kompresovanja. Nova verzija donosi brojne izmene koje se odnose na kompatibilnost sa Windows Vista i 7 oprativnim sistemima, brže pokretanje, mogućnosti editovanja višestrukih fajlova, unapređeni menadžer fajlova, bolju podršku za velike DPI. Dostupno je i proširenje podržanih formata.
10.03.2011. u 08h @ filehippo.com >
35784
N64Boy Advance
Tržište specijalnih igračkih uređaja koji su nastali prilagođavanjem poznatih sistema je ogromno i uvek se na njemu može pronaći nešto interesantno. Model koji nosi naziv N64boy Advance donosi GameCube džojstik umesto nekog od Nintendo 64 kontrolera i poseduje manji taster za izvršenje komandi. Sam uređaj poseduje 4.3“ ekran, kao i zvučnike, dok je napajanje obezbeđeno preko nekoliko baterija za kamkorder. Generalno, u pitanju je interesantno rešenje koje prikazuje kako mašta omogućava da se urade različita prlagođenja, ali koje nema neku naročitu vrednost.
10.03.2011. u 08h @ engadget.com >
35783
WD kupuje Hitachi odeljenje
Kompanija Western Digital je najavila da je postigla dogovor o kupovini Hitachi Global Storage Technologies Disk Drive odeljenja za šta će biti izdvojeno $4.3 milijarde. Wester Digital je vodeći dobavljač hard disk drive tehnologije koja zauzima oko 31% tržišta, dok se na drugom mestu nalazi Seagate Technology sa 29% tržišnog udela. Hitachi-jevo GST poslovanje predstavlja 18% ukupno isporučenih hard drive jedinica, navodi se u izveštaju firme iSuppli koja se bavi istraživanjem tržišta. U kombinaciji, Western Digital i Hitachi GST će sigurno dovesti do dominacije Seagate kompanije na tržištu.
10.03.2011. u 07h @ computerworld.com >
35782
Orbit Downloader 4.0.8
Orbit Downloader je menadžer za preuzimanje koji je specifično dizajniran za novu generaciju Web-a, (Web 2.0). Orbit Downloader možete koristiti da preuzimate video/muziku/fajlove sa sajtova kao što su Myspace, YouTube, Imeem, Pandora i Rapidshare ili svakog drugog sajta koji omogućava preuzimanje. Glavne karakteristike ovog softvera uključuju preuzimanje sa društvenih mreža muzičkih i video fajlova kao i streaming medija, ekstremnu akceleraciju preuzimanja, malu veličinu softvera i malo iskorišćenje resursa računara. Nova verzija donosi izmene za neke greške do kojih je dolazilo prilikom preuzimanja fajlova.
10.03.2011. u 07h @ filehippo.com >
35781
Nova generacija dizajnera
Istorijski gledano, životni ciklus igračke konzole obično traje od pet do šest godina. Prema tome, imajući u vidu da Xbox 360 uskoro slavi svoj šesti rođendan, ne bi trebalo da nas začudi ukoliko Microsoft uskoro krene sa pripremama za svoj sledeći potez kada je reč o tržištu igračkog hardvera. Microsoft trenutno radi na formiranju tima koji će biti odgovoran za definisanje i isporuku arhitekture za igračke konzole sledeće generacije, od same osnove do potpune implementacije. Interactive Entertainment Business trenutno je u potrazi za audio/video arhitektom za hardver kao i audio i grafičkim arhitektom.
10.03.2011. u 06h @ gamespot.com >
35779
Cisco snižava troškove
Cisco Systems je izveo nekoliko poteza sa ciljem da svoju Umi Home platformu za video konferencije načini dostupnijom, smanjujući cenu troškova ove suluge na $99 godišnje i najavljujući proizvod koji će koštati $399 za sporije internet konekcije kao i besplatne Mac i PC klijente. Umi, što je skraćenica za Cisco vrhunsku TelePresence liniju za poslovne korisnike je debitovala u okrobru prošle godine po ceni od $599 sa naknadom za usluge od $24.99 mesečno. Mnogi poznavaoci prilika su smatrali tada da je tržište za ovako visoku cenu usluge ograničeno. Očigledno je da je i Cisco shvatio da visokim cenama neće moći da ovaj servis približi svim poslovnim korisnicima.
10.03.2011. u 06h @ computerworld.com >
35780
Nema informacija!
Sapphire Radeon HD 6870 Vapor-X
Na prvi pogled • Beograd • 10.03.2011.
Još jedna od Vapor-X grafičkih kartica kompanije Sapphire koja dolazi sa posebno dizajniranim sistemom hlađenja (Vapor Chamber tehnologija) koje obezbeđuje niže radne temperature i manju buku u radu. Taktovi memorije i procesora su kao kod referentnih kartica.
Samtec S-1121
Na prvi pogled • Beograd • 10.03.2011.
Jednostavni Samtec 2.1 sistem zvučnika koji ne proizvodi mnogo snage, ali i ne košta mnogo. Kvalitet izrade je solidan, kao i dizajn koji neće skrenuti puno pogleda. Ipak, za uloženi novac pružaju sasvim pristojan zvuk, a to je i najbitnije.
Sony PlayStation Move Starter Pack
Na prvi pogled • Beograd • 10.03.2011.
Najnoviji Sony motion kontroler je doneo pravu revoluciju pošto je prevazišao ono na šta smo navikli sa popularnim Wii-jem. Navikavanje je kratko a performanse sjajne, tako da vlasnici Sony-ja mogu konačno da odahnu pošto su dobili najanpredniji kontroler ove vrste.