Arhiva - 20.02.2011.
ViewSonic ViewPad 7
ViewPad 7 predstavlja prvi ulazak kompanije ViewSonic na tržište tablet računara. Ovaj uređaj poseduje značajn broj karakteristika koje su uključene u njegovo 7“ okruženje. Najistaknutija je mogućnost manipulisanja sa 3G podacima i mogućnost korišćenja ovog uređaja kao telefona. Nažalost, ViewPad 7 razočarava na nekim drugim poljima kao što su kvalitet ekrana, navigacija tasterima i trajanje baterije. Jedinica koristi Adnroid 2.2 (Froyo) operativni sistem kao i Dell Streak, ali poseduje 512MB interne memorije i 600MHZ Qualcomm MSM7227 ARM11 procesor. Među ostalim karakteristikama su 3G radio, 802.11b/g/n WiFi i Bluetooth.
20.02.2011. u 20h @ computerworld.com >
35439
EA o novim igrama
Pre nekoliko dana izvršni direktor kompanije Electronic Arts John Riccitiello je otvorio 2011 Goldman Sachs Technology and Internet konferenciju. On je tada govorio o nekoliko naslova koje je ova kompanija izdala i posebno se osvrnuo između ostalog na uspeh koji je postigla Dead Space 2. Ova igra je prodata u nekih 2 miliona primeraka, što očigledno nije zadovoljilo rukovodioca EA pa je on govorio o uspešnosti određenih naslova po pitanju brzine prodaje i načinio paralelu između originalnog i Dead Space 2 naslova. Takođe je istom prilikom napomenuo da EA već razmišlja o Dead Space 3, za koju računa da bi mogla da pomeri standarde kada se pojavi.
20.02.2011. u 19h @ gamespot.com >
35445
Android 2.4 donosi video chat
Pre nekoliko dana procurele su informacije koje se odnose na moguće karakteristike koje bi postojale u okviru Android 2.4 operativnog sistema. Prema nepotvrđenim informacijama jedna od karakteristika bi bila ugrađeni Gtalk video chat koji bi omogućavao korisnicima da vode video chat kao što je to slučaj u okviru Android 3.0 tablet računara. Takođe, pominje se dodavanje podrške za univerzalne aplikacije koje bi radile i na verziji 2.4 koja je namenjena za smart telefone, ali i na 3.0 tabletima. Google sa svoje strane nije čak ni pomenuo postojanje verzije 2.4. Verzija 2.4 bi podržavala aplikacije koje su napisane da podrže dual core uređaje.
20.02.2011. u 18h @ electronista.com >
35437
Shareaza 2.5.4.0
Shareaza je peer-to-peer klijent za Windows koji omogućava da preuzmete bilo koji tip fajla koji se može pronaći na popularnim P2P mrežama. Shareaza je najluksuzniji i najsofisticiraniji sistem za razmenu fajlova koji možete da pronađete. On može da iskoristi prednosti do četiri zasebne p2p mreže uključujući mreže kao što su Edonkey2000, Gnutella, BitTorrent i Shaeaza matična mreža Gnutella2 (G2). Shareaza je potpuno besplatan softver koji vam neće prikazivati dosadne reklame ili pop-up poruke. On takođe neće instalirati nikakav neželjeni softver ili programe drugih kompanija, već samo ono što sam nudi. Nova verzija donosi priširenu mrežnu podršku.
20.02.2011. u 17h @ filehippo.com >
35436
Java Runtime Environment
Java softver vam omogućava da pokrenete aplikacije nazvane „applet“ koje su napisane u Java programskom jeziku. Ove aplikacije omogućavaju da imate znatno bogatiji online doživljaj nego jednostavnom interakcijom sa statičkim HTML stranicama. Java plug-in tehnologija koja je uključena kao deo Java 2 Runtime Enviroment, Standard Edition (JRE) uspostavlja konekciju između popularnih pretraživača i Java platforme. Java omogućava aplikacijama da budu preuzete preko mreže i pokrenute u okviru ograničenog sandbox okruženja. Nova verzija donosi ažurirane module u okviru Java baza podataka kao i popravke sigurnosnih bugova.
20.02.2011. u 16h @ filehippo.com >
35432
Final Super Mario 13. marta
Fanovi Nintendo konzole koji nisu imali prilike da nabave Super Mario All-Stars igru imaju poslednju šansu da dođu do ovog odličnog paketa. Nintendo je naime objavio kako je pripremio finalnu isporuku svoje gotovo u potpunosti rasprodate kompilacije koja je izdata prošlog decembra sa ciljem obeležavanja 25 godna Super Mario Bros franšize. Poslednja partija ovog paketa će se u prodavnicama naći od 13. marta. Super Mario All Star sadrži četiri klasične Super Mario igre kao i specijalni omot, te CD sa muzičkim numerama iz ove igre. U okviru paketa su dostupni naslovi: Super Mario Bros, Super Mario Bros: The Lost Levels, Super Mario Bros. 2 i Super Mario Bros. 3.
20.02.2011. u 15h @ gamespot.com >
35434
Windows 7 Codecs 2.7.5
U okviru Windows 7 Codecs 2.7.5 paketa dostupni su svi kodeci koji su vam potrebni za Windows 7 kada je reč o reprodukciji AVI, DVD i drugih sadržaja. Ovaj paket ne podrazumeva medija plejer, a nakon što instalirate ovaj paket kodeka bićete u prilici da koristite bilo koji medija plejer i bićete ograničeni samo mogućnostima korišćenog plejera. Streaming videa je takođe podržan u okviru nekoliko formata u svim popularnim Web pretraživačima dok korisnici Windows 7 Media Center kodeka imaju mogućnost odabira šta će i gde instalirati. Nova verzija oznake Windows 7 Codecs 2.7.5 donosi update za ffdshow 3758, update za Gabest 2931 kao i dodatak za x264.
20.02.2011. u 14h @ filehippo.com >
35433
Velika popularnost Web videa
Kada je u pitanju online video, teško je pronaći nekoga ko nije pogledao makar jedan klip u poslednjih mesec dana. Nedavno istraživanje sprovedeno u SAD otkriva da je 83.5% svih korisnika interneta u SAD ili 171 milion u mesecu januaru gledalo online video. Prosečan pogledani online video je trajao oko pet minuta, a oni koji su gledali reklamama podržane sadržaje su bili prisiljeni da pogledaju i prosečno 24 sekunde reklama. Google vodi među kompanijama koje su zabeležile najveći broj gledalaca online sadržaja u toku proteklog meseca obzirom da je 144 miliona jedinstvenih gledalaca pogledalo neki od sadržaja koje nudi ova kompanija preko svog servisa YouTube.
20.02.2011. u 13h @ cnet.com >
35435
Quad-core tableti ove godine
Kako su Tegra čipovi kompanije NVIDIA već uspostavljeni u nekim dugoočekivanim tablet računarima koji nam dolaze od strane kompanija Motorola i Samsung, NVIDIA se priprema da tržištu predstavi quad core procesore koji bi obezbedili tablet računare visokih performansi. Tako je ova kompanija već počela sa isporukom probnih primeraka quad core Tegra procesora kodnog naziva Kal-El. Kompanija očekuje da bi se prvi primerci tablet računara koji bi mogli da sadrže ove procesore mogli pojaviti pred sezonu praznika. NVIDIA najavljuje petostruko bolje performanse sa novim procesorima u odnosu na performanse koje ostvaruje trenutni Tegra 2 čip.
20.02.2011. u 12h @ cnet.com >
35431
Intel uveren u uspeh
Intel je trenutno na tankom ledu kada je u pitnaju budućnost ove kompanije vezana za procesore koji su namenjeni smart telefonima. Naime, konkurencija između Intel-a i kompanije ARM se zahuktava. ARM licencira svoje tehnologije za brojne procesore koji se koriste za pokretanje smart telefona. Sa druge strane, Intel tek najavljuje svoj Atom procesor koji će se ugrađivati u smart telefone. Intel je ipak veoma samouveren po pitanju svog procesora za koji tvrdi da će nadmašiti ARM ponude kada se bude pojavio. Ovo su reči jednog od potpredsednika kompanije Anand-a Chandrasekher-a, koje je izneo tokom World Mobile Congress događaja u Barseloni.
20.02.2011. u 11h @ dailytech.com >
35430
HTC Flyer na MWC
Kompanija HTC je obezbedila bliski uvid u svoj HTC Flyer tablet računar na World Mobile kongresu u Barseloni. Istina, ova kompanija nije dozvoljavala predstavnicima medija da dodirnu pomenuti računar ali je omogućila prikaz demonstracije njegovog rada. Ovaj tablet je manjih dimenzija, više nalk na Samsung Galaxy Tab model nego na iPad. Karakteriše ga ekran dužine dijagonale 7“. Ovaj računar je težine 530 grama, što ga čini lakšim nego bilo koji drugi tablet koji je prikazan na ovom događaju. HTC Flyer koristi Android Gingerbread operativni sistem upotpunjen HTC Sense korisničkim interfejsom. Dostupnost ovog tablet računara se očekuje u drugom kvartalu tekuće godine.
20.02.2011. u 10h @ pcworld.com >
35429
Cisco o sigurnosti
Cisco je obelodanio kako je sam naglasio „komplikovanu“ sigurnosnu arhitekturu nazvanu SecureX za koju navodi da obezbeđuje kontekstualno svesni način za osiguravanje mreža u kojima funkcionišu smart telefoni, tablet računari, ali i virtuelizacioni sistemi. SecureX, koji je predstavljen na RSA konferenciji u San Francisku će inicijalno obezbeđivati Cisco firewall-ove ili eventualno kompanijine svičeve, rutere i druge proizvode. Ovaj alat će nuditi mogućnost dinamičkog skeniranja i označavanja podataka povezanih sa identiteom korisnika. Cisco navodi da ova arhitektura predstavlja evoluciju u pogledu implementacije proizvoda.
20.02.2011. u 09h @ computerworld.com >
35428
HP želi tržišni udeo
Kompanija Hewlett-Packard se priprema da preuzme jedan deo tržišnog udela kompaniji Microsoft. Naime, HP će uskoro predstaviti veliki broj desktop i laptop računara baziranih na webOS operativnog sistemu. U toku protekle nedelje zvanični predstavnik kompanije HP najavio je da će se uskoro na tržištu pojaviti veliki broj računara sa pomenutim operativnim sistemom. Phil McKinney, izvršni tehnološki direktor HP, na pitanje da li ovakav potez znači da će HP u potpunosti odustati od upotrebe Windows operativnog sistema u okviru svojih računara je naglasio da do toga neće doći budući da i dalje postoji veliki broj korisnika koji i dalje žele takve računare.
20.02.2011. u 08h @ dailytech.com >
35427
Tableti donose prekretnicu
Mobile World kongres u Barseloni koji se upravo odražava nam je doneo ogroman broj novih proizvoda, novih tehnologija i svega onoga što bi u mobilnom svetu moglo da u narednih godina dana bude hit. Ono što je veoma interesantno kada je u pitanju ovaj događaj je najezda tablet računara različitih proizvođača. Gotovo da nije bilo izlagača na ovom događaju koji nije na svom štandu predstavio makar ideje vezane za svoj tablet računar, bilo da se radi o velikim kompanijama ili manjim proizvođačima. Takođe, ono što je veoma bitno je da je najveći broj prikazanih tabet računara bio baziran na Android operativnom sistemu, sa širokim dijapazonom verzija.
20.02.2011. u 07h @ theinquirer.com >
35426
Twitter Trends prema masovnim medijima
Vesti koje dolaze od medijskih kompanija, a ne od pojedinačnih blogera su najveći pokretači Twitter trendova utvrdila je najnovija studija HP Labs. Kompanijina Social Computing Lab je analizirala 16.32 miliona tweet-ova na 3361 temu poslatih u poslednjih 40 dana koristeći Twitter API za pretragu. Analizom je utvrđeno da su 31% tweet-ova vezanih za teme povezane sa trendovima retweet-ovi. Mainstream izvori informacija kao što su CNN, BBC, NY Times, ESPN su pokrili čak 72% od 22 Twitter streama koji su odgovorni za najveći broj retweet-ova, utvrdila je HP.
20.02.2011. u 06h @ informationweek.com >
35425
Nema informacija!
Windows 7 tableti, sad ili nikad
Na prvi pogled • Beograd • 20.02.2011.
Kada se posmatra tablet revolucija, u godini na čijem smo početku ne mogu da se ne primete sličnosti sa prvim događanjem tablet računara pre desetak godina.
Symantec Enterprise Vault rešenje
Na prvi pogled • Beograd • 20.02.2011.
Ukoliko pogledamo stanje u poslovnim okruženjima širom sveta možemo zaključiti da Microsoft platforma već skoro 20 godina zauzima više od 70% tržišta bez naznaka da će se takvo stanje promeniti u skorijoj budućnosti.
PlayStation postaje smart telefon
Na prvi pogled • Beograd • 20.02.2011.
Prošle nedelje je kompanija Sony Ericcson je najavila Xperia PLAY, uređaj koji će promeniti pravila igre. U pitanju je telefon sa kliznim igračkim kontrolama i prvi koji poseduje PlayStation sertifikaciju.