Arhiva - 05.02.2011.
Firefox 4 Android Beta
Mozilla je izdala javnu beta verziju svog Firefox 4 mobilnog pretraživača za Maemo i Android bazirane telefone. Najnoviju verziju karakteriše brže pokretanje, kraće vreme učitavanja stranica i odzivnost pri izvođenju osnovnih operacija kao što su pomeranje i zumiranje. U poređenju sa podrazumevanim Android pretraživačem, Mozilla tvrdi da su JavaScript performanse tri puta brže nego na Krakenu, dva puta brže nego na SunSpider i neznatno brže na V8. Pored unapređenja brzine, korisnici mogu da računaju na prednosti koje nudi 100 dodataka u okviru Mobile Add galerija zajedno sa Firefox Sync integracijom za deljenu istoriju.
05.02.2011. u 20h @ electronista.com >
35149
Web korisnici traže informacije o zdravlju
Kako internet nastavlja da igra bitnu ulogu u obezbeđivanju zdravstvenih informacija, studija koja je predstavljena pre nekoliko dana ukazuje da osam od deset korisnika interneta traži zdravstvene informacije online što informacije o zdravlju čini trećom po veličini oblasti kada je u pitanju korišćenje računara povezanog sa internetom, nakon elektronske pošte i engine-a za pretragu. Ova studija tvrdi dalje da iako jedna četvrtina odraslih građana SAD ne koristi internet, procenat onih koji informacije traže online je 59% ukupne američke odrasle populacije. Najveći broj traženih informacija se odnosi na to koliko je određena hrana zdrava.
05.02.2011. u 19h @ informationweek.com >
35148
EVGA GeForce GTX 570
Kompanija EVGA je u pokušaju da bude konkurentna sa drugim kompanijama koje predstavljaju NVIDIA grafičke kartice predstavila novu karticu naziva GeForce GTX 570 HD koja uključuje DisplayPort izlaz koji omogućava povezivanje sa relativno novim monitorima. Pored ove opcije kartica uključuje i jedan HDMI i dva DVI porta. Kartica poseduje 480 CUDA jezgara, dok su radni taktovi grafičkog procesora i shader-a 732 i 1464 MHz respektivno. Kartica poseduje i 320-bitni memorijski interfejs, poseduje 1280 MB GDDR5 video memorije čiji radni takt je 3800 MHz. Cena ove kartice će biti oko $350.
05.02.2011. u 18h @ tcmagazine.com >
35147
Windows Azure napunio godinu dana
Ovih dana se o beležava godinu dana od kako je Microsoft-ova Azure plaforma postala dostupna javnosti. Da bi proslavio mali jubilej, Microsoft je najavio dve dodatne kompanije koje koriste platformu za korisničke i poslovne servise. Jedna od njih je T-Mobile koja koristi Azure da ubrza vreme razvoja za svoj Family Room kolaborativni alat za mobilne telefone. Druga je Xerox koja koristi Windows Azure u SQL Azure da pomogne izgradnju cloud baziranih servisa štampanja nazvanog Cloud Print. U pitanju je proizvod koji omogućava programerima da pišu programe koji funkcionišu u okviru Microsoft centara podataka kao cloud ponude slično Amazon i Salesforce proizvodima.
05.02.2011. u 17h @ cnet.com >
35146
Asus Lamborghini eksterni HDD
Saradnja između tajvanskog proizvođača računarskih komponenti Asus-a i italijanskog proizvođača sportskih automobila Lamborghini je do sada dala jedan interesantan netbook, a sada nam je predstavljen i jedan veoma dobar hard drive. Drive je smešten u kućište od sjajne plastike crne ili bele boje na kojem se nalaze logo oznake dve kompanije. Dimenzije kućišta su 135.6 x 79.7 x 188 mm pri čemu su u okviru ove ponude dostupni drive-ovi kapaciteta 500 i 750 GB sa USB 2.0 ili USB 3.0 opcijama povezivanja. Drive-ovi omogućavaju backup podataka jednim tasterom. Drive-ovi su takođe opremljeni FlexSave softverom za upravljanje fajlovima i backup.
05.02.2011. u 16h @ tcmagazine.com >
35145
Android 3.0 se oslanja na gestove
Google ima velike planove kada je u pitanju kompanijin Andorid 3.0 operativni sistem kodnog naziva Honeycomb uključujući upotrebu različitih mobilnih uređaja, ne samo tableta kojima se upravlja gestovima i koji ne poseduju niti hardverske, a ni softverske tastere. Google će najverovantije nešto od svojih vizija vezanih za ovaj operativni sistem obelodaniti prilikom događaja koji će se održati narednih dana u svom sedištu. Tada će verovatno biti demonstriran i rad najnovijeg Motorola tablet računara naziva Xoom koji koristi Honeycomb operativni sistem. Honeycomb prema navodima svojih kreatora podržava širok spektar različitih dizajna uređaja.
05.02.2011. u 15h @ computerworld.com >
35144
Cod: Black Ops First Strike
Call of Duty: Black Ops je dobila svoj prvi sadržaj za preuzimanje pod nazivom First Strike. U pitanju je paket mapa koji sadrži pet novh mapa uključujući mape naziva Berlin, Stadium, Discovery, Kowloon i naravno zombi mapu nazvanu Ascension. Ovaj sadržaj za preuzimanje je prvobitno trebalo da se prodaje za 1200 Microsoft poena, ali je kompanija priznala da postoji problem koji sprečava korisnike da preuzimaju ovaj sadržaj sa Xbox dashboard-a. Kompanija je navela da korisnici mogu imati probleme i neće moći da kupe ovaj sadržaj kada koriste Xbox 360 konzolu. Sadržaj je dostupan i preko Xbox.com sajta kao i u okviru prodavnice za samu igru.
05.02.2011. u 14h @ techtree.com >
35143
Miranda 0.9.16
Miranda IM je multi-protokolarni instant messenger klijent za Windows. Miranda IM koristi veoma malo memorije i veoma je brza. Ona ne zahteva instalaciju i može se smestiti na bilo koji prenosivi medij. Poseduje moćni sistem plugin-ova koji ga čini veoma fleksibilnim. Samo najosnovnije karakteristike ovog alata su ugrađene, ali postoji više od 350 besplatnih plugin-ova za preuzimanje koji omogućavaju proširenje funkcionalnosti Miranda IM alata. Nova verzija donosi popravku za manji problem u okviru korisničkog interfejsa kada je u pitanju dijalog za čitanje poruke, kao i nekoliko popravki vezanih za specifične IM protokole.
05.02.2011. u 13h @ filehippo.com >
35142
Google zapošljava programere
Kompanija Google je obelodanila svoje velike planove koji se odnose na povećanje prometa koji ima sa svojom Android Market prodavnicom aplikacija pojednostavljujući načine kupovine. Ova kompanija isto tako planira i da poveća izbor koji je pred korisnicima tako da će ponuditi veći broj aplikacija. Ova kompanija je zbog toga izrazila želju da angažuje nove radnike među inženjerima softvera, menadžerima proizvoda, stručnjaka za korisničke interfejse i drugima koji imaju ideje za mobilne aplikacije. Google nastoji da na ovaj način nadoknadi zaostatak koji ima za kompanijom Apple i njenom prodavnicom aplikacija.
05.02.2011. u 12h @ engadget.com >
35140
PS3 firmware 3.56
Sony-jev novi 3.56 firmware za PS3 mogao bi da predstavi potencijalno opasan alat za Sony, ali i druge obzirom da bi mogla da omogući kontrolu sistema daljinskim putem. Vlasnici konzole navode da update sada podržava učitavanje daljinskog koda kada se loguje na PlayStation mrežu slično kao kod rookit-a. Ovakav pristup bi omogućio Sony-ju da izmeni kod i uvede nove provere bez izdavanja potpuno novog update-a firmware-a. Sony-jeva odluka bi mogla da ima dugoročne posledice i mogla da stvori probleme legitimnim korisnicima. Pisci malware-a i drugih zlonamernih kodova bi ovo mogli da sa druge strane video kao priliku za napade.
05.02.2011. u 11h @ electronista.com >
35141
Kinect kao sredstvo za snimanje spota
Od kako se pojavila Microsoft Kinect periferija za Xbox 360 korisnici nisu krili oduševljenje onime što ovaj kontroler sledeće generacije može da uradi. Potvrda toga je ogroman broj prodatih kontrolera u prvih nekoliko meseci njegove dostupnosti. Svakoga dana se pojavljuju novi načini na koji se ovaj kontroler može koristiti. Najnoviji primer prikazuje osveženje jedne pomalo zaboravljene discipline – snimanja muzičkih spotova. Sistem kamera koje nudi Kinect je ovde iskorišćen da bi se snimio muzički spot jednog benda uz neke interesantne vizulene efekte koji čine da ovaj spot izgleda drugačije od drugih sličnih ostvarenja.
05.02.2011. u 10h @ engadget.com >
35139
Postbox 2.1.3
Postbox vam omogućava da trošite manje vremena upravljajući svojim porukama. Ono što ovaj softver čini zaista korisnim je način koji omogućava da pronalazite i iznova koristite sve vrste sadržaja koji su skriveni duboko u vašoj elektronskoj pošti. Osnovne karakteristike ovog alata su ultra brza pretraga i moćno auto-kompletiranje adrese. Postbox vam omogućava da pronađete što god želite u bilo kojem delu bilo koje elektronske poruke, dok će widget za adrese omogućiti da pretragu kontakta vršite bilo prema imenu, prezimenu ili domenu. Nova verzija koja nosi oznaku verzije 2.1.3 donosi unapređenja performansi i stabilnosti i popravlja problem sa RSS člancima.
05.02.2011. u 09h @ filehippo.com >
35138
Apple korisnici bojkotuju Netgear
Izvršni direktor kompanije Netgear, Patrick Lo, nedavno je održao intervju u okviru kojeg je žestoko kritikovao konkurenciju, naročito Microsoft i njihov Windows Phone 7, ljutito se osvrnuo na želju kompanije Apple da ima potpunu kontrolu nad svim sadržajima te je predvideo da će Apple zabeležiti značajan pad na tržištu smart telefona. Ipak, prema mišljenju velikog broja ljudi preterao je onog trenutka kada je rekao da bi izvršni direktor kompanije Apple, Steve Jobs, mogao uskoro da umre. Njegove izjave izazvale su oštre reakcije Apple korisnika od kojih većina navodi da više nikada neće kupiti nijedan Netgear proizvod pozivajući sve ostale da im se pridruže u ovom bojkotu.
05.02.2011. u 08h @ dailytech.com >
35137
NBA 2K11 veoma popularan
Kompanija 2K Sports ima sve razloge da bude zadovoljna što je verovala u naslov NBA 2K11. Nakon što je EA Sports odlučila da ne izda novi nastavak popularne košarkaške franšize NBA Elite 11, NBA 2K11 je postala najprodavanija igra u američkm prodavnicama u mesecu oktobru prema kompaniji NPD i jedan od deset najprodavanijih naslova u protekloj godini. Pre nekoliko dana 2K Sports je saopštila brojke vezane za uspeh ove igre naglasivši da je igra do sada prodata u 4 miliona primeraka širom sveta. Ova igra je razvijena od strane Visual Concepts studija i dostupna za Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii i PC platforme.
05.02.2011. u 07h @ gamespot.com >
35136
Google optužuje Microsoft
Zvaničnici kompanija Google i Microsoft su se sukobili na jednom događaju u utorak vezano za optužbe iznete od strane kompanije Google o tome kako Microsoft kopira Google rezultate pretrage i njih unosi u svoj Bing engine za pretragu. Ovaj problem je prvi put prijavljen u utorak ujutru na Search Engine Land tehnološkom blogu, čiji editor Danny Sullivan je o ovome dobio informacije od kompanije Google. Prema njegovom članku, Google je postao sumnjičav da Microsoft kopira njegove top rezultate pretrage za određene upite u poslednjih nekoliko meseci i pokrenuo internu istragu da se utvrdi da li se to zaista događa.
05.02.2011. u 06h @ computerworld.com >
35135
Nema informacija!
Honeycomb je stigao
Na prvi pogled • Beograd • 05.02.2011.
Kompanija Google je održala specijalni događaj u cilju predstavljanja Android 3.0 operativnog sistema čiji je radni naziv Honeycomb.
Šta Windowsu 7 i dalje nedostaje
Na prvi pogled • Beograd • 05.02.2011.
Microsoft Windows 7 operativni sistem je toplo dočekan od strane korisnika i administratora sistema. On je rešio brojne probleme koji su postojali u ranijim verzijama Windowsa, rešio određene probleme koje Vista nije uspela da reši i predstavio nekoliko novih funkcija – manjih i većih.
Google i Apple ubijaju lozinke
Na prvi pogled • Beograd • 05.02.2011.
Zamislite da sedite za javnim računarom, surfujete webom, posećujete Facebook, proveravate online vaš bankovni račun i kupujete nešto preko Amazon.com sajtova – sve bez unosa lozinki ili informacija o kreditnim karticama.