Arhiva - 05.11.2010.
Vertex 3D Radeon HD 6850
Manje poznata kompanija Vertex3D koja je deo TUL korporacije (koja inače stoji i iza PowerColor proizvođača grafičkih kartica je predstavila novu Barts baziranu grafičku karticu, Radeon HD 6850 X ediciju koju karakteriše specijalni kuler (sa ventilatorom prečnika 92mm i dva bakarna heatpipe-a i koja se isporučuje sa fabrički overclockovanim radnim taktovima. VerteX3D kartica ima 960 Stream procesora, radni takt grafičkog procesora od 800MHz (775MHz je referentni radni takt), komunikacija između memorije i ostalih komponenata se izvodi preko 256-bitnog memorijskog interfejsa. Kartica poseduje 1GB GDDR5 video memorije čiji radni takt je 4200MHz.
05.11.2010. u 16h @ tcmagazine.com >
33468
Novi dodatak za IE
Jedna kompanija koja sarađuje sa Microsoft-om planira da uskoro izda dodatak za pretraživač koji će omogućiti pokretanje starog IE6 u okviru novijeg IE8 pretraživača. Dodatak nazvan Unibrows je namenjen poslovnim korisnicima koji žele da napuste korišćenje IE6 i gotovo isto toliko starog Winodws XP-a i pređu na IE8 izdat 2009 godine i noviji operativni sistem kao što je Windows 7, navodi Matt Heller, izvršni direktor kompanije Browsium. Kompanijama treba nešto jednostavno što nije virtuelizaciono bazirano. Unibrows prikazuje IE6 u okvir IE8 taba bez potrebe da kompanije vrše promenu ijedne linije koda u sajtovima ili Web aplikacijama.
05.11.2010. u 15h @ computerworld.com >
33466
Ubrzanje za Web video softver
Kompanija Google je nedavno objavila prvi značajni update za svoj WebM video softver donoseći bolje performanse. Novi softver nosi naziv Aylesbury i mnogo je bolji i u enkodiranju i u dekodiranju WebM video sadržaja, naglašava John Luther, Google-ov WebM rukovodilac odeljenja za proizvodnju. Luther planira da u toku ove nedelje objavi detaljnije informacije o Aylesbury u toku održavanja Streaming Media West konferencije u okviru koje će biti obuhvaćen i detaljni izveštaj i diskusija o tome kako se ova nova verzija uklapa u novi HTML5 standard za Web strane. Pored toga, treba naglasiti da je Aylesbury između 20 i 40 procenata brži pri dekodiranju video sadržaja.
05.11.2010. u 15h @ cnet.com >
33465
GTX 460 i GTX 470
Predstavljene su tri grafičke kartice srednjeg opsega koje su dizajnirane da entuzijastima obezbedi najbolje performanse za uloženi novac. Ovo su fabrički overclock-ovane GeForce GTX 400-serije grafičke kartice koje stižu iz kompanija Gigabyte, MSI i Zotac. Svaku od njih odlikuje originalni referentni dizajn kompanije NVIDIA a negde je čak ostvaren i korak dalje. Pored viših brzina grafičkih procesora određenih od strane proizvođača, one obezbeđuju i jedinstvene karakteristike kao što su unapređena rashladna rešenja, prilagođeni izgled štampane ploče kao i veći kapacitet memorije.
05.11.2010. u 14h @ hothardware.com >
33463
Notepad++ 5.8.3
Notepad++ je besplatni editor izvornog koda i Notepad zamena koja podržava nekoliko jezika. Pokreće se u okviru MS Windows okruženja i koristi GPL licencu. Baziran na moćnoj komponenti za editovanje Scintilla, Notepad++ je pisan u C++ i koristi čisti Win32 API i STL koji osiguravaju veću brzinu izvršavanja i manju veličinu programa. Nova verzija koja je objavljena, Notepad++ 5.8.3 donosi novu aplikacionu ikonu, dodatni kapacitet za otvorene x64 sistemske fajlove, donosi zakrpu za slabu tačku koja je dovodila do krahiranja narednog pokretanja nakon podešavanja MS-DOS-Style kao podrazumevanog jezika ali i mnogo toga još.
05.11.2010. u 14h @ filehippo.com >
33462
Apcom i Symantec zajedno u Srbiji
Kompanija APCOM je postala regionalni distributer kompanije Symantec. Rešenja kompanije Symantec se odnose na sigurnost i bezbednost podataka, a lista proizvoda koje kompanija Symantec nudi u tom segmentu je zaista impozantna. Tim povodom je održana press konferencija na kojoj je gospodin Janos Selmenczi, regionalni menadžer distributerske mreže za Mađarsku, Rumuniju i Jugoistočnu Evropu, predočio prednosti Symantec rešenja. Cilj Symantec softverskih rešenja je umanjenje rizika poslovanja i sigurnost u skladištenje osetljivih poslovnih informacija.
05.11.2010. u 13h @ apcom.rs >
33507
Transformer 4 CPU kuler
Evercool je u toku protekle nedelje predstavio Transformer 4 Plus, unapređenu verziju svog kulera za centralni procesor koji je predstavljen u toku prošle godine i koji obezbeđuje podršku za Intel LGA 1156 procesore (LGA 775/1366 i Socket 939/AM2/AM2+/AM3 podrška je takođe prisutna) kao i PWM ventilatore. Unapređeni kuler karakterišu četiri bakarna heatpipe-a prečnika 8mm, uobičajena aluminijumska perca i isporučuje se sa dva 120mm ventilatora koji rade na 800 do 2200 ±15% o/min dok je nivo buke koju proizvodi radom ispod 17 dBA. Za sada nije objavljena cena po kojoj se ovaj kuler može nabaviti.
05.11.2010. u 13h @ tcmagazine.com >
33464
Android dominira tržištem
Google-ov Android operativni sistem nastavlja da prevazilazi konkurenciju na teritoriji tržišta SAD, navodi se u saopštenju kompanija Canalys i NPD Group koje se bave istraživanjem tržišta. Prema navodima Canalys-a, Google Android platforma je instalirana 43.6% svih smart telefona kupljenih na teritoriji SAD u toku trećeg kvartala. Drugo mesto je zauzeo Apple-ov iOS koji je zabeležio 26.2% tržišnog udela dok je Research in Motion-ov operativni sistem zabeležio 24.2% tržišnog udela. Microsoft-ov mobilni operativni sistem uspeo je za sebe da odvoji 3% tržišnog udela u toku kvartala.
05.11.2010. u 13h @ cnet.com >
33459
Microsoft odbacuje 3D
Microsoft je otkrio detalje vezane za budući update za svoj Bing Maps servis koji uklanjaju potrebu za Silverlight plugin-om za pretraživač da bi se video alternativni sloj mapa i takođe najavio planove prema kojima će ukloniti svoj 3D pregledač mapa. Ove promene će načiniti servis približniji masama, ali ukazuje da se kompanija kreće u različitom pravcu sa svojim online alatima i tehološkim platformama. Uklanjanjem 3D opcije Microsoft onemogućava da se vide 3D prikazi nekih građevina kao i topografija pejzaža. Microsoft je 3D karakteristiku prvi put uključio početkom 2007 godine i u ovaj program 3D prikaza je uključeno oko 70 gradova sveta.
05.11.2010. u 12h @ cnet.com >
33460
Evropa stala iza Symbiana
Symbian je mobilni operativni sistem koji najveće uporište ipak ima u Evropi pa nije čudno što je upravo odavde dobio snažan vetar u leđa. Symbian je proglašen za „Ugrađeni operativni sistem za Evropu“ od strane konzorcijuma evropskih zemalja i kompanija koje su se složile da investiraju 22 miliona eura u ovaj operativni sistem, pri čemu 11 miliona eura dolazi direktno od Evropske Komisije. Ideja je da se razviju tehnologije sledeće generacije za Symbian platformu, navodi Richard Collins, menadžer tehnologija pri Symbian Fondaciji. Uprkos tome što se u SAD gotovo uopšte ne koristi, Symbian je i dalje najveći operativni sistem za smart telefone.
05.11.2010. u 12h @ cnet.com >
33461
Acrobat i njegove alternative
Sigurno se nekada dogodilo da vam je potrebno da kreirate PDF dokument. Najbolji alat za ovo je, naravno, Adobe Acrobat. Međutim, ovaj alat nije jeftin, obzirom da košta $299. Ipak, ukoliko ne posedujete ovaj alat na raspolaganju su vam određene alternative koje koštaju znatno manje od Acrobat-a. Tako u uži izbor ulaze Foxit PDF Editor 2.2, Nitro PDF Professional 6 i Nuance PDF Converter Professional 7. Sva tri alata koštaju $99.99. Sva tri softvera rade gotovo jednako brzo kao i Acrobat. Takođe, sva tri obezbeđuju mogućnosti za editovanje dokumenta, odnosno kako teksta tako i grafike, čime se kvalifikuju kao dostojne alternative čuvenog softvera.
05.11.2010. u 11h @ computerworld.com >
33458
HP predstavlja Instant On Enterprise
Kompanija HP predstavila je svoju Instant-On Enterprise viziju organizacije koja tehnologiju primenjuje u svim aspektima svog rada kako bi na što bolji način zadovoljila potrebe korisnika svojih usluga. HP je najavio i novo integrisano rešenje koje će preduzećima i organima državne uprave omogućiti da kreiraju sopstveno Instant-On Enterprise okruženje. Širenjem mobilnog i cloud računarstva, sve postaje povezano i trenutno se dešava. Zbog toga korisnici usluga očekuju vrlo brzu, praktično momentalnu reakciju, umesto da čekaju danima ili nedeljama. Novo HP-ovo integrisano rešenje omogućava organizacijama da iznova osmisle upotrebu tehnologije za ostvarivanje inovacija u svakom koraku stvaranja vrednosti.
05.11.2010. u 11h @ hp.com >
33456
Nova serija laserskih štampača u boji
Epson unapređuje svoje poslovanje u oblasti štampača predstavljanjem serije AcuLaser C3900N, kompaktne serije laserskih kolor štampača koja prestavlja idealnu kombinaciju brzine i pristupačne cene. Štampajući kako u boji tako i mono, brzinom do 30 strana u minuti, sa PCL6 i PS3 emulacijom i ugrađenom mrežnom konekcijom, AcuLaser C3900N serija je dizajnirana tako da odgovori na potrebe radnih grupa srednje veličine i pruži odličan kvalitet za uloženi novac. Sa AcuLaser C3900N serijom štampača troškovi poslovanja mogu biti umanjeni zahvaljujući niskoj ukupnoj ceni posedovanja (TCO), kao i zbog upotrebe kertridža sa visokim stepenom iskorišćenja i tonera duplog kapaciteta u crnoj boji.
05.11.2010. u 10h @ epson.com >
33457
IE8 izgubio udeo
Prošli mesec je doneo veliki broj kako dobrih tako i loših vesti za kompaniju Microsoft. Najznačajnija dobra vest za Microsoft je do što je upotreba Windows XP operativnog sistema konačno pala ispod 60%. Dok je loša vest koja se najmanje dopada čelnicima ove kompanije to što njihov Internet Explorer nastavlja da beleži gubitak tržišnog udela po prvi put kao i to što IE9 beta verzija nije uspela da privuče onoliko pažnje od strane korisnika koliko je to bilo planirano. U međuvremenu je i Firefox zabeležio smanjenje sa nekadašnjih 25% tržišnog udela dok Chrome i Safari kontinualno beleže rast tržišnog udela.
05.11.2010. u 10h @ arstechnica.com >
33455
Google Chrome OS uređaji
Prvi mobilni uređaji bazirani na Google Chrome operativnom sistemu stižu kasnije ovog meseca pri čemu i Google planira da ponudi potpuno nov model pod svojim brendom kao odgovor na Nexus One smart telefon. Chrome OS je nezahtevna platforma namenjena mobilnim uređajima i bazirana na kompanijinom Chrome pretraživaču. On će imati nekoliko ugrađenih aplikacija ali će biti fokusiran na pristupu Web baziranim servisima. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, prvi Chrome OS uređaji će se pojaviti kasnije u novembru. Očekuje se da će ovi uređaji biti bazirani na ARM procesorima i isporučivati se sa flash baziranim skladištenim prostorom za bolju odzivnost i smanjenu težinu.
05.11.2010. u 09h @ v3.com >
33454
Intel netbook čipset
Intel je saopštio svojim partnerima da će zajedno sa nastupajućim Chief River čipsetom obezbediti podršku za 22nm Ivy Bridge procesore i USB 3.0. Osim toga, Intel takođe planira da predstavi svoj Huron River čipset u toku održavanja CES-a 2011. godine u januaru mesecu. Sa druge strane, masovna proizvodnja Chief River neće biti započeta do septembra 2011. godine dok se prvi proizvodi očekuju u januaru 2012. godine, takođe u vreme održavanja CES-a. Intel planira da sa proizvodnjom Ceder Trail-M čipseta krene u toku drugog kvartala 2011. godine, dok će proizvodnja Oak Trail čipseta početi u toku narednog meseca.
05.11.2010. u 09h @ theinquirer.com >
33453
Panda cloud Antivirus 1.3.0
Panda Cloud Antivirus vas štiti dok vršite pretraživanje po internetu, igrate igre ili radite a da to ni ne primetite. U pitanju je veoma nezahtevan softver koji sve što radi, radi u okviru cloud-a. Panda Cloud Antivirus vas obezbeđuje sa najbržom zaštitom protiv najnovijih virusa zahvaljujući cloud skeniranju sa PandaLabs servera. Panda Cloud Antivirus softver vam omogućava da ga instalirate i zaboravite na njega. Konfiguracija ovog softvera sama odrađuje zadatke ažuriranja baze podataka virusa. Nova verzija donosi Malicious Web & URL Filtering karakteristiku koja blokira sajtove koji pokušavaju da instaliraju malware na računar korisnika.
05.11.2010. u 08h @ filehippo.com >
33452
Novi LG LCD Panel
LG Display je razvio novi 37'' LCD panel kojeg odlikuju tanki zidovi i koji obezbeđuje savršenu sliku kada se veliki broj panela sastavi zajedno. Ovaj novi panel će prvi put bili prikazan u toku održavanja FPD International Japan 2010. Ovakvi ekrani najčešće se koriste za obezbeđivanje informacija velikom broju ljudi na javnim mestima. Oni se takođe koriste za digitalno reklamiranje, kao oglasne table ali i u dekorativne svrhe na unutrašnjim i spoljašnim zidovima zgrada. Jedna od najvažnijih karakteristika kada su u pitanju ovakvi ekrani jeste to što je moguća upotreba velikih ekrana koji privlače pažnju javnosti ali i to da se veličina ekrana može prilagoditi potrebama.
05.11.2010. u 08h @ engadget.com >
33451
Pidgin 2.7.5
Pidgin je chat program koji vam omogućava da se ulogujete na naloge na višestruke chat mreže istovremeno. Ovo znači da možete da istovremeno chatujete na jednom programu, vodite video pozive na drugom a razgovarate sa prijateljima u okviru treće mreže. Pidgin radi na Windows, Linux i Unix operativnim sistemima. Ovaj alat je kompatibilan sa svim vodećim chat i alatima za instant prouke. Pidgin podržava mnoge od karakteristika chat mreža kao što su transferi fajlova, ikone prijatelja, prilagodljivi osmesi i notifikacije. Nova verzija donosi razna unapređenja za različite mreže koje su podržane kao i popravke uočenih bug-ova iz prethodnih verzija.
05.11.2010. u 07h @ filehippo.com >
33450
Google se obračunava sa bugovima
Google je obelodanio pilot program koji je dizajnirao da bi načinio Blogger, YouTube i druge svoje Web sajtove sigurnijim plaćajući značajna sredstva istraživačima koji prijavljuju bug-ove koji prete korisnicima. Ova inicijativa je proširenje ranijeg programa otkrivanja bug-ova koja je nagrađivala istraživače za prijavljivanje bug-ova samo u okviru Chromium-a, koji predstavlja Google-ov open source Chrome pretraživač. Sada će prema novoj inicijativi Google nagraditi sa nagradom u vrednosti od $3.133,70 ljude koji prijave ozbiljne slabe tačke u Web aplikacijama ove kompanije kao što su njen glavni sajt, YouTube ili Blogger.
05.11.2010. u 07h @ theregister.com >
33449
Sony Internet TV BD plejer
Kompanija Sony je pre nekog vremena predstavila svoj Sony Internet TV Blu-ray plejer i dodala mu Google TV funkcionanost. Na ovaj način je stvorila univerzalni uređaj koji omogućava praćenje internet TV sadržaja sa različitih izvora. Generalni problem ovakvih combo uređaja je u činjenici da ne rade savršeno ni sa jednom karakteristikom već osrednje sa svima. Kako izuzeci potvrđuju pravila Sony se potrudio da stvori izuzetak. Tako je ovaj uređaj ipak vredan uloženog novca jer nudi više nego pristojan rad za sve za šta je namenjen i internet televiziju i reprodukciju Blu ray sadržaja kao i pregled sadržaja u okviru Google TV servisa.
05.11.2010. u 06h @ engadget.com >
33448
Vudu kopija na poklon
Streaming HD servis Vudu nedavno je predstavio svoje partnerstvo sa Walmart-om sa ciljem obezbeđivanja Toy Story 3 u okviru HD streaming-a svima koji se odluče za kupovinu Disney Pixar Exclusive Special Edition 3 Disc Set na DVD ili Blu-ray u Walmart prodavnicima. Na osnovu ove ponude kupci će imati priliku gledaju film u HD kvalitetu na bilo kom mestu na kom imaju pristup internetu velikih brzina i Vudu-kompatibilnom uređaju kao što je nastupajući Boxee box set-top uređaj bez fizičke kopije diska. Vudu će takođe obezbeđivati streaming filma u standardnog definiciji za PC ili Mac računare koji koriste besplatni Boxee softver za reprodukciju.
05.11.2010. u 06h @ electronista.com >
33447
Nema informacija!
Seasonic M12II-620
Na prvi pogled • Beograd • 05.11.2010.
Ovaj proizvođač je najpoznatiji po tome što proizvodi napajanja za druga zvučnija imena, no konačno imamo priliku da vidimo i napajanje pod Seasonic oznakom. Ukupne snage 620W i modularnog dizajna, ovo napajanje je za malo zahtevnije korisnike i sistem sa jednom novijom grafičkom karticom.
Genius EasyPen i405
Na prvi pogled • Beograd • 05.11.2010.
Jedan od vrlo kvalitetnih modela tabli za crtanje kompanije Genius, atraktivnog dizajna i veoma laka za korišćenje. Ova tabla je namenjena početnicima koji će biti prijatno iznenađeni koliko je kratko vreme navikavanja i šta sve mogu da postignu za vrlo kratko vreme.
Verbatim InSight
Na prvi pogled • Beograd • 05.11.2010.
U kategoriji u kojoj je stvarno teško nešto novo izmisliti, Verbatim je na eksterni hard disk stavio LCD displej na kome se prikazuje koliko ima slobodnog prostora. Performanse su odlične za jedan hard disk sa USB 2.0 interfejsom, tako da možemo dati samo preporuku.