Arhiva - 14.10.2010.
Twitter želi milijardu korisnika
Jedan od osnivača popularnog sajta tvrdi kako je cilj ove društvene mreže da ima 1 milijardu sledbenika i da bi u tom slučaju mogla da bude konkurentna Facebook-u u privlačenju oglašivača. Twitter će imati milijardu korisnika izjavio je Evan Williams ne precizirajući vremenski okvir u kojem računa da će se ovo dogoditi. Twitter, čiji korisnici pošalju dnevno više od 100 miliona kratkih poruka, naveo je prošlog meseca da će se više otvoriti prema oglašivačima nakon uspešnog probnog perioda koji je uključio reklamiranje brendova kao što su Starbuck Corp, ESPN i Coca Cola. Društveni sajtovi kao što su Facebook i Twitter žele da privuku što više oglašivača.
14.10.2010. u 16h @ businessweek.com >
33028
PoV GTX 480
Point of View je predstavila novu karticu izrađenu u saradnji sa TGT tuning timom, GeForce GTX 480 „Beast“ model koji je fabrički overclockovan i koji poseduje Cool Matic GTXX 480 vodeni blok napravljen od strane kompanije Innowatek. Poboljšano rashladno rešenje je omogućilo kompanijama PoV i TGT Da povećaju radne taktove ove kartice, pa su tako radni taktovi jezgra, shadera i memorije, 810MHz, 1620MHz i 3800MHZ, respektivno. Ova kartica poseduje 480 CUDA jezgara, 384-bitni memorijski interfejs, četvorosmernu SLI podršku, karakteriše je potrošnja od 320W kao i dual DVI i HDMI izlazi. Ova kartica se može naći na pojedinim evropskim tržištma za 670€.
14.10.2010. u 15h @ tcmagazine.com >
33027
Opera 10.63 dostupna
Opera Software je predstavila novu verziju svog desktop pretraživača, Opera 10.63. Ovaj najnoviji update uključuje uglavnom popravke bug-ova ali takođe dodaje i sugestije vezane za pretragu sa Baidu i rešava pet sigurnosnih slabih tačaka. Opera 10.63 pretraživač je dostupan za Windows, Mac OS X i Linux operativne sisteme i donosi sledeće izmene: popravku za krah kada se uklanja direktorijum sa prilagodljivim podešavanjima, popravku za problem koji je dovodio da se Opera Unite Messenger aplikacija ne učitava, popravku za krah kada se čuva fajl a stranica redirektuje. Nekoliko karakteristika koje su bile loše urađene i omogućavale krađu podataka je unapređeno.
14.10.2010. u 15h @ tcmagazine.com >
33026
Linkstation V serija NAS uređaja
Buffalo Technology USA je predstavio LinkStation V-seriju, novu liniju korisnički orijentisanih NAS rešenja koja su napravljena u vidu single, dual i quad drive uređaja i koja nude od 1TB do 8TB skladištenog prostora. Obezbeđujući upravljanje podacima, daljinski pristup i karakteristike razmene sadržaja, Buffalo NAS box-ovi koje pokreće 1.6GHz procesor, poseduju Gigabitni Ethernet i USB 2.0 konektivnost. Ovi uređaji imaju i Apple Time Machine kompatibilnosti, podržavaju integraciju sa iTunes i u paketu sa njima se isporučuje i NovaBackup Business Essetial softver. Uređaji se očekuju narednog meseca. Po cenama od 140€ do 750€.
14.10.2010. u 14h @ tcmagazine.com >
33025
IBM planovi za Cell procesor
Razvoj koji se odnosi na originalni Cell procesor nije zaustavljen i IBM će nastaviti da razvija čipove i obezbeđuje hardver za buduće igračke konzole, navode rukovodioci ove kompanije. IBM radi sa proizvođačima igračkih konzola uključujući Sony i Nintendo. Kompanija želi da ostane u ovom poslovanju. IBM je potvrdio navode da nastavlja da proizvodi Cell procesore koje Sony upotrebljava za svoju PlayStation 3 konzolu. IBM će nastaviti da investira u Cell kao deo svoje strategije hibridnih i multicore čipova. Ova vest znači da bi Sony i za svoju buduću konzolu mogao da koristi upravo unapređene čipove kompanije iBM.
14.10.2010. u 14h @ slashdot.com >
33024
Hyundai 70'' monitor
Sigurno je da se većina korisnika seća Microsoft Surface stonog tablet računara. Iako on nije dao rezultate kakve je Microsoft planirao, Hyundai veruje da može da uradi ono što kompaniji Microsoft nije pošlo za rukom. U toku održavanja CEATEC događaja Hyndai je predstavio 70'' stoni računar. Za sada nema nikakvih informacija o tehničkih detaljima osim činjenice da ovaj stoni računar poseduje 70'' ekran osetljiv na dodir. Hyndai navodi da se može koristiti kao uobičajeni TV ili table kiosk. Pored toga, zahvaljujući svojim multi-touch mogućnostima, može se koristiti za edukaciju, zabavu i u poslovne svrhe.
14.10.2010. u 13h @ pclaunches.com >
33023
YouTube Service Dragontape
Dragontape, kolaborativni Web servis koji korisnicima omogućava da kreiraju „snimljene kasete“ u trajanju od tri sata omiljenih YouTube klipova, nedavno je unapređen pa sada obuhvata i mogućnosti embedovanja, unapređenu kontrolu kao i veliki broj drugih izmena. Dragontape je besplatni Web servis koji koristi Flash bazirani vizuelni editor koji omogućava spajanje YouTube video klipova, slično kao kada se koristi snimač kaseta. Ono što Dragontape odvaja od YouTube-ove liste numera jeste mogućnost organizovanja i pregleda serije video igara ali i mogućnost neprekidne, stalne reprodukcije između video sadržaja.
14.10.2010. u 13h @ pcworld.com >
33022
FastPictureViewer 1.2
FastPictureViewer je alat za gledanje slika dizajniran za fotografe. Sada sa moćnim alatima za upravljanje radom pomaže u automatizaciji procesa kao što su upravljanje fotografijama odnosno kopiranje, premeštanje, brisanje, čuvanje za Web i drugo. Ovaj alat nudi opcije kao što su najbrži pregled RAW fajlova ikada, instant zumiranje do 100% veličine za brzu proveru oštrine, RGB histogram, instant prikazivanje sledeće fotografije u liniji, instant Adobe XMP kompatibilno ocenjivanje i označavanje. Nova verzija donosi podesivu prozirnost za RGB histogram, Exif podatke i XMP informacije, kopiranje EXIF prozora na clipboard i kopiranje naziva putanje na clipboard.
14.10.2010. u 12h @ filehippo.com >
33021
Oracle i IBM se drže Jave
Oracle i IBM, koji su obično ljuti rivali, složili su se po pitanju saradnje na OpenJDK koji služi kao glavna implementacija referenci za Java open source. Dve kompanije su se složile da kreiraju OpenJDK (Java Development Kit) zajednicu koja će biti primarna lokacija za razvoj open source Java SE (Standard Edition). Saradnja između ovih kompanija će biti fokusirana na Java jezik, JDK i Java Runtime Environment. Pored toga, JCP (Java Community Process) će nastaviti da bude primarno telo za standard za Java specifikacione radove. IBM i Oracle planiraju da unaprede JCP.
14.10.2010. u 12h @ infoworld.com >
33020
Facebook data downloader
Među tri nove karakteristike koje je Facebook predstavio protekle nedelje nalazi se i alat koji korisnicima omogućava da preuzmu sve sadržaje koji su postavljeni na njihove profile. U pitanju je vrlo jednostavan alat koji nudi veoma laku manipulaciju velikim količinama podataka. Što se tiče loših stvari vezanih za ovaj alat može vam se desiti da kada preuzmete sve ove sadržaje da tu ima najmanje stvari koje se odnose na vas već su sadržaji koje su vaši prijatelji postavili. Ovaj servis generalno skuplja svaku fotografiju, video, post, privatnu poruku, događaj kao i delove informacija sa vašeg Facebook naloga.
14.10.2010. u 11h @ cnet.com >
33019
Nova verzija Canon rešenja
Nova verzija Helix Production Workflow kompanije Canon sada je dostupna na tržštu. Ova verzija rešenja za poslovni tok proizvodnje i slanje sadržaja za štampanje putem Weba je unapređena i omogućava bolju pripremu dokumenata za štampu, upravljanje poslovnim tokom kao i podršku za štampanje velikih formata. Prvi put predstavljen na sajmu IPEX 2010, Helix PW v2.0 standardizovao je impresivni opseg unapređenih karakteristika koje se lako mogu prilagoditi zahtevima po meri različitih radnih okruženja a korisnici sada mogu da izaberu i plate samo za onaj nivo funkcionalnosti koji njima odgovara.
14.10.2010. u 11h @ canon.com >
33018
Viaco mini PC
U toku protekle nedelje pojavile su se informacije o Hitachi LG Hybrid drive koji je kombinacija optičkog drive-a i solid state drive-a ali zvaničnog saopštenja nije bilo. Nedugo nakon toga na CEATEC događaju Hitachi-LG su predstavili mini računar sa pomenutim Hybrid drive-om. Ono što je zanimljivo vezano za ovaj Hybrid drive jeste činjenica da kombinuje 32GB solid state drive i Blu-ray drive. Između ostalih specifikacija ovog netbok računara su Intel Core 2 Duo procesor, 2GB memorije, 3.5'' SATA hard drive koji se obrće brzinom od 5400 o/min kao i Windows 7 Home Premium operativni sistem.
14.10.2010. u 10h @ pclaunches.com >
33016
Daymon Worldwide angažovao Aldatu
Kompanija Aldata Solution je najavila da će Daymon Worldwide, vodeći broker privatnih brendova i ekspert za potrošački marketing, upotrebiti rešenje Aldata Apollo za prostornu optimizaciju kao integralni deo svoje saradnje sa vodećom maloprodajom u Americi. Zahvaljujući Aldatinom softverskom rešenju, Daymon će poboljšati merčandajzing i upravljanje zalihama, smanjiti količinu otpada i uvećati zadovoljstvo potrošača. Daymon je broker privatnih brendova za nekoliko istaknutih maloprodaja u Americi. Ova kompanija uslužuje više od 6.000 proizvođača hrane i svih tipova proizvoda privatnih proizvođača.
14.10.2010. u 10h @ aldata.com >
33017
Google Voice
Kompanija Google je do sada predstavila veliki broj proizvoda, većina njih je besplatna, koji nisu zabeležili posebnu pažnju i prihvatljivost od strane korisnika. Međutim, stvari stoje drugačije kada je u pitanju Google Voice. Zahvaljujući svojim karakteristikama i kompetitivnom potencijalu, Google-ov relativno novi servis uneo je veliku pometnju u industriju telefona. Google Voice bi se najlakše mogao opisati kao telefonski broj sa velikim punjenjem koji se može koristiti preko mobilnog uređaja, smart telefona ili Gmail-a nudeći karakteristike koje su ili nedostupne sa drugim telefonskim brojevima ili su dostupni uz naplatu.
14.10.2010. u 09h @ newsfactor.com >
33015
Nintendo patentira Wii Vitality senzor
Nintendo Vitality senzor za Wii igračku konzolu koji se pominjao još od prošle godine nedavno je patentiran od strane ove kompanije. On koristi svetlosni snop i fotodetektor da očita stanje osobe bazirano na količini hemoglobina, transport proteina kroz crvena krvna zrnca koja apsorbuju infracrveno svetlo. Kada je protok krvi uvećan prilikom igranja, hemoglobin apsorbuje više infracrvene svetlosti što dovodi do nižeg očitavanja na senzoru. Aplikacija za patent donosi detalje koji će objasniti igraču kako da se zagreje tako da se ostvari pravilan protok krvi. Ovaj proizvod se očekuje negde u sezoni praznika ili najkasnije početkom naredne godine.
14.10.2010. u 09h @ electronista.com >
33014
WinDVD 2010 Build 544
Gledajte vaše omiljene DVD naslove na vašem kućnom bioskopu, desktop ili laptop računaru i uživajte u kristalno jasnoj slici sa vrhunskim performansama zvuka. Sa širokom podrškom za formate, vrhunskim novim tehnologijama za gledanje filmova u pokretu, WinDVD nudi najbolji doživljaj zabave. Uživajte u standardnim DVD sadržajima u HD kvalitetu sa surround zvukom kao i bioskopu. WinDVD uključuje podršku za DVD-Video, DivX, RealPlayer, QickTime, Wimdows Media i AVI formate. Po pitanju zvuka obezbeđuje Dolby digital 5.1 Surrounf zvuk a tu je i DTSA audio stereo podrška, te opcija za optimizaciju potrošnje baterije kod laptop računara.
14.10.2010. u 08h @ filehippo.com >
33013
Samsung X430
Samsung-ov X430 notebook računar je izabran od strane kompanije Microsoft kao ekskluzivni primerak za Microsoft prodavnicu. Kao rezultat ovog izbora pomenuti notebook se isporučuje sa Windows 7 operativnim sistemom koji je dopunjen različitim softverima ove kompanije ali bez probnih verzija. Obično dostupni za opciono preuzimanje na ovom računaru su već instalirane aplikacije kao što su Windows Live, Bing Maps 3D i Microsoft Security Essentials. Ovaj notebook po izgledu pomalo podseća na Mac Book Pro opseg a opremljen je Core i3 ULV procesorom GeForce 310M grafikom, hard drive-om kapaciteta 500GB kao i WXGA ekranom dužine dijagonale 14“.
14.10.2010. u 08h @ electronista.com >
33012
Nema BioShock 2 PC sadržaja
Nakon izdavanja igre BioShock 2 u mesecu februaru usledilo je široko prihvatanje ove igre od strane igrača kao i izdavanje različitih dodataka za preuzimanje za sve sisteme osim za PC platformu. Naime, kako se može zaključiti iz postova na forumu kompanije 2K Games koja je izdala ovu igru sadržaji za preuzimanje pod nazivima Protector Trial i Minerva’s Den neće biti ponuđeni PC zajednici. Na taj način se ispostavlja da će igrači koji koriste PC platformu da bi mogli da igraju nove BioShock sadržaje morati da sačekaju sledeći nastavak ove igre BioShock Infinity. Od strane 2K Games za sada nema nikavih objašnjenja zbog čega je došlo do ovoga.
14.10.2010. u 07h @ gamespot.com >
33011
Deca previše ispred ekrana
Za razliku od pre dvadeset kada su računari bili dostupni daleko manje nego danas deca su pred ekranima raznih uređaja provodila ne više od sat do dva nedeljno. U današnje vreme deca provode najmanje dva sata dnevno ispred ekrana a u nekim slučajevima i mnogo više. Centar za istraživanja univerziteta Bristol u Velikoj Britaniji je izvršio istraživanje ponašanja dece starosti između 10 i 11 godina koja provode više od dva časa dnevno ispred ekrana tehnoloških uređaja. Rezultati njihovog istraživanja zaključuju da deca koja provode više od dva časa bilo igrajući igre ili gledajući televiziju imaju određeni problema sa emocijama, ponašanjem ali i hiperaktivnosti.
14.10.2010. u 07h @ cnet.com >
33003
Olympus o PEN aparatima
Menaždžer kompanije Olympus za SLR proizvode Toshiyuki Terada je nedavno otkrio da ova kompanija ima želju da koristi PEN foto aparate da zameni svoj opseg uređaja namenjenih nezahtevnim korisnicima. On je rekao da za sada nema konkretnih planova da se zamene modeli kao što su E-620, DSLR model namenjen nezahtevnim korisnicima ali da postoje razmišljanja u tom pravcu. Olympus ima planove da unapredi svoja kompaktna rešenja sa ciljem da oni budu zgodniji za hobiste ali i da razviju aparate sa fiksnim sočivima koji imaju opscije za PEN dodatni pribor kao što su električni viziri. Ovaj sistem je još u stadijumu prototipa.
14.10.2010. u 06h @ electronista.com >
33009
Oracle baza podataka ranjiva
Sigurnost Oracle baza podataka je na vrlo niskom nivou navodi se na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo 430 administratora Oracle baza podataka a koje je izvela nezavisna Oracle Users Group. Prema rezultatima istraživanja koje je izvedeno prošlog meseca, manje od 30% enkriptovanih informacija se mogu personalno identifikovati u njihovim bazama podataka dok 75% priznaje da njihove organizacije nemaju sredstvo da spreče korisnike sa privilegijom korišćenja baze podataka da čitaju ili menjaju podatke vezane za ljudske resurse, finansije i druge poslovne podatke u njihovim bazama podataka.
14.10.2010. u 06h @ infoworld.com >
33010
Nema informacija!
Lenovo ThinkVision L2250p
Na prvi pogled • Beograd • 14.10.2010.
Odličan monitor "kancelarijskog" dizajna koji se verovatno neće svima dopasti. Ipak, ispod pomalo konzervativnog oklopa imamo sjajan monitor koji je univerzalno dobro rešenje za praktično sve potrebe. Na žalost, ovo je jedan od retkih Lenovo monitora koji se može naći kod nas.
Samtec Transform
Na prvi pogled • Beograd • 14.10.2010.
Ovo je kućište veoma povoljne cene koje dolazi sa instaliranim napajanjem od 450W. Atraktivnog je dizajna i kvaliteta izrade koji nisu tako česti kod modela ove cene. Sve zajedno, za ovaj novac, nije lako naći bolje kućište.
Saitek Eclipse Touch Mouse
Na prvi pogled • Beograd • 14.10.2010.
Novi miš iz Eclipse serije koji je prilagođen vlasnicima laptop računara koji uvek traže što kompaktniji model. Glavna stvar je međutim u Touch Scroll Pad-u koji je zamenio Scroll točkić. Iako zahteva malo navikavanja, ipak predstavlja veoma dobru zamenu točkića na koji smo navikli.