Arhiva - 04.07.2010.
Britanci i korišćenje interneta
Najnovije istraživanje UK Onine Measurement Company (UKOM) otkriva da je za poslednjih 12 meseci online populacija Velike Britanije uvećana za dodatna 2 miliona korisnika i da sada iznosi 38.8 miliona korisnika u odnosu na 36.9 miliona u istom periodu 2009. Ono što je interesantno je da je većina novih korisnika interneta iz grupe od preko 50 godina, pri čemu je više muškaraca nego žena. Kompanije koje hostuju Web sajtove sve više kreiraju sadržaje koji su namenjeni starijim generacijama. Iako i dalje postoji mišljenje da je internet namenjen mladima to generalno nije slučaj jer kako internet postaje stariji tako i populacija koja ga koristi stari.
04.07.2010. u 20h @ bbc.com >
31018
Prva Firefox 4 beta verzija
Mozilla je bez mnogo pompe izdala prvu beta verziju Firefox 4 pretraživača za Linux, Mac i Windows operativne sisteme. Ovaj pretraživač karakteriše novi, unapređeni JavaScript engine. Dizajn interfejsa pretraživača je preuzet od Chrome-a sa tabovima u gornjem delu ekrana, jednostavnijim preferencama kao i drugim dodacima. Rani testovi beta verzije pokazuju da je zaostajanje novog pretraživača značajno u odnosu na druge pretraživače sa optimizovanim JavaScript engine-ima, naročito Safari 5 kao i predizdanja Chrome 6 pretraživača. Takođe, nova verzija Firefox-a podržava hardverski akcelerisan HTML 5 i već je po pitanju performansi nadmašila preview verziju IE9.
04.07.2010. u 19h @ electronista.com >
31017
Wind U135DX
MSI je predstavila novi 10“ Wind netbook računar oznake U135DX. Ovaj model je baziran na Intel Atom N455 procesoru radnog takta 1.66GHz kao i DDR3 memoriji. Novi model može da podrži 2GB sistemske memorije ali je kod ovog standardna ponuda 1GB memorije. Trajanje baterije je prosečno kada su u pitanju netbook ponude i iznosi 7 časova. Ostale specifikacije uključuju Windows 7 Starter Edition, hard drive kapaciteta 160GB dok je veći drive dostupan kao opcija. Wi-Fi, Bluetooth 2.0 i 0.3MP kamera su standardni. MSI za sada nije obelodanila cene po kojima će prodavati ovaj model kao ni datum isporuke.
04.07.2010. u 18h @ electronista.com >
31016
Hulu Plus na PS3
Vlasnici PS3 konzole koji se odluče da koriste Hulu Plus uslugu mogu da se suoče sa potrebom da plaćaju veći iznos od ranije najavljenih $10 koliko košta korišćenje ovog servisa. Naime, iako dve kompanije to ranije nisu naglasile, za korišćenje Hulu Plus opcije korisnici PS3 konzole moraju da poseduju i PlayStation Plus nalog. Hulu Plus je servis koji omogućava streaming video sadržaja. Ipak, iz Hulu-a naglašavaju da na njihovom Web sajtu jasno stoji informacija da je servis dostupan samo PlayStation Plus korisnicima. PlayStation Plus nalog košta $50 za celu godinu odnosno $18 kada je u pitanju tromesečna pretplata.
04.07.2010. u 17h @ electronista.com >
31015
GOM Player 2.1.26.5021
GOM je besplatni media plejer sa ugrađenim popularnim audio i video kodecima. GOM Player uključuje mnoge kodeke tako da nema potrebe da instalirate zasebne kodeke za većinu video sadržaja. Ta one video klipove koji pak zahtevaju posebne kodeke sam softver će pronaći odgovarajući kodek. Softver nudi podršku za različite media formate kao što su AVI, MPG, MPEG i DAT. GOM Player takođe podržava streaming Windows media formata. Nova verzija donosi popravku za bug sa ogg file-om, kao i problem sa reprodukcijom nekih mp3 fajlova. Takođe, izmenjena je GOM Player ikona i dodate ikone za Windows Vista i 7 operativne sisteme.
04.07.2010. u 16h @ filehippo.com >
31023
Saturn igre na Xbox Live, PSN
Kada je Sega nedavno najavila planove da određene Dreamcast naslove uključujući Crazy Taxi i Sonic Adventure predstavi za Xbox i PS3 preko Xbox Live i PSN mreža, većina fanova Sega igara je bila uzbuđena. Izgleda da Sega neće stati na ova dva naslova. U nedavnom intervjuu Yosuke Okunari iz ove kompanije naveo je da će još jedna serija naslova ove kompanije verovatno biti dostupna na dve pomenute konzole. Reč je o Saturn igrama, koja je takođe bila popularna Sega platforma. Odluka kompanije da se prvo krene sa Dreamcas naslovima ima smisla jer je u pitanju poznatija platforma, ali i Saturn ima svoje fanove koji će biti srećni da vide stare igre u novom ruhu.
04.07.2010. u 15h @ cnet.com/ >
31012
Blu ray na Macu
Steve Jobs je ostavio malo nade da bi Blu Ray standard mogao da se implementira na Mac računare u bliskoj budućnosti. On je Blu Ray nazvao vrhunskim audio formatom koji nasleđuje CD ali se ogradio da je njegovo lično mišljenje da će ovaj format biti potučen internet formatima za preuzimanje sadržaja. On je naglasio da činjenica koliko se brzo šire servisi koji nude iznajmljivanje video sadržaja u vidu preuzimanja ili slične usluge će uticati na relativno kratak vek Blu Ray standarda u odosu na CD ili DVD standarde. Jobs je Blu Ray format opisao kao komplikovan zbog značajnih problemima sa zaštitom autorskih prava i licenciranja.
04.07.2010. u 14h @ electronista.com >
31014
Web zaštita prava
Period koji je za nama doneo je neke kontradiktorne odluke vezane za zaštitu i kršenje autorskih prava. Tako je YouTube oslobođen optužbi iznetih od strane Viacom da je pomagao pirateriju zato što nije činio ništa kada su korisnici upload-ovali piratizovane sadržaje čiji vlasnik je Viacom. Sa druge strane Lime Wire je osuđena upravo zbog toga što nije činila ništa da spreči da njeni korisnici šire piratizovane sadržaje. Ova kompanija je u potpunosti upropašćena, naređeno joj je da sve svoje operacije prekine i čeka je isplata ogromnog obeštećenja tužiteljima. Ovo je primer da se možda ne primenjuju isti aršini zakona za sve.
04.07.2010. u 13h @ cnet.com >
31011
Amazon prerađuje Kindle DX
Amazon je izvršio određena prerađivanja u okviru svog Kindle DX čitača elektronskih sadržaja sa ciljem da se on ne nađe u istoj grupi kao Apple iPad obzirom na mnogo bolje karakteristike iPad-a. Glavna promena je implementacija E-Ink ekrana. Nova verzija Kindle DX sada može da ponudi za oko 50% viši kontrast a sami fontovi su tamniji i lakši za čitanje. Amazon model DX i dalje smatra profesionalnim čitačem sa ekranom dužine dijagonale 9.7“ i rezolucije 1200x824 piksela. Slika se može automatski rotirati tako da bude prilagođena landscape stranicama. Nova verzija ima veći skladišteni kapacitet od 4GB kao i PDF podršku.
04.07.2010. u 12h @ electronista.com >
31010
Nove promene u Facebooku
Facebook je sredinom nedelje koja je za nama objavio da počinje da obezbeđuje novi interfejs koji će se pojavljivati kada korisnici povezuju svoje Facebook naloge sa servisima treće strane – ovaj pristup bi trebao, kako kompanija navodi, da donese veći stepen transparentnosti činjenici koliko informacija blizu 500 miliona korisnika ove mreže deli širom Web-a. Ova karakteristika je bila najavljena još prošle godine ali je njena implementacija išla dosta sporo, pa su zatim došli poznati problemi sa privatnošću korisnika, pa pojednostavljenje podešavanja, da bi sada konačno ova karakteristika ugledala svetlost dana.
04.07.2010. u 11h @ cnet.com >
31009
WoW: Cataclysm zatvoreno beta testiranje
Blizzard je počeo slanje pozivnica za masovnu multiplayer online igru, World of Warcraft, odnosno njen nastupajući expansion Cataclysm. Odabrani pojedinci koji će primiti pozivnice će moći da vrše zatvoreno beta testiranje igre preko Battle.net naloga, a Blizzard navodi da će svake nedelje povećavati broj igrača koji će moći da učestvuju u procesu testiranja. Blizzard navodi da beta testeri mogu da pomognu da se uobliči konačan izgled igre obezbeđujući povratne informacije studiju u vidu prijavljenih bug-ova, komentara o problemima u igri ali i svim drugim konstruktivnim informacijama. Cataclys je treći expansion za WoW.
04.07.2010. u 10h @ gamespot.com >
31008
Onyko ažurirao prijemnike
Proizvođač sistema za kućne bioskope Onyko je obelodanio detalje vezane za nastupajuće izdanje dva nova vrhunska prijemnika, TX-NR3008 i TX-NR5008. Nove karakteristike u okviru ovih modela uključuju 3D kompatibilne 1.4 HDMI ulaze, DLNA 1.5 media sharing sa Windows 7 podrškom kao i media streaming. Prijemnici pored navedenog dele i podršku za tri zone, HQV Reon VX video obradu, dva HDMI izlaza kao i maksimalno 9.2 kanala. Sa oba risivera su podržani i standardi za emitovanje 3D sadržaja. Ethernet port omogućava korisnicima da se povežu sa internetom preko računara i vrše stream internet radija ili muzike.
04.07.2010. u 09h @ ipodnn.com >
31007
Novi XP zero day napad
Gotovo mesec dana nakon što je Google inženjer objavio detalje o novoj XP slaboj tački, online kriminalnci su počeli da drastično iskorišćavaju novi bug. Micrsoft je u sredu objavio kako je utvrđeno najmanje 10.000 napada korišćenjem pomenute slabe tačke. Kompanija navodi da je je prvo primećeno da samo legitimni sigurnosni istraživači testiraju ovu slabu tačku. Zatim je od 15. juna počelo široko iskorišćenje slabe tačke. Iako su prvi napadi bili dosta retki, sledeća nedelja je donela povećanje njihovog broja. Napadi koji se pokreću sa zlonamenrih web sajtova su koncentrisani u SAD, Rusiji, Portugalu, Nemačkoj i Brazilu, navodi kompanija Microsoft.
04.07.2010. u 08h @ computerworld.com >
31006
FastPictureViewer 1.2 Build 155
FastPictureViewer je alat za pregled slika dizajniran za fotografe. U novoj verziji ga karakterišu moćni alati koji mogu da pomognu u automatizovanju zadacima upravljanja kao što su kopiranje, pomeranje, brisanje čuvanje na Web-u i ostalo. Karakteristike ovog alata uključuju najbrži RAW pregledač ikada, instant zumiranje do 100% veličine fotografije, brzu proveru oštrine, RGB histogram, trenutni prikaz sledeće fotografije u liniji, kao i podršku za veliki broj opštih formata fotografija kao i specijalne formate. Nova verzija donosi lokalizaciju na brazilski/portugalski kao i popravke bug-ova koji se odnose na neke formate slika.
04.07.2010. u 07h @ filehippo.com >
31005
Adobe predstavlja zakrpe
Kompanija Adobe je sredinom nedelje predstavila dugo očekivanu zakrpu kojom je obuhvaćen veliki broj slabih tačaka koje su ranije otkrivene u okviru njihovih Acrobat Pro i Reader ponuda. Prema rečima zvaničnog predstavnika, nova zakrpa donosi rešenja za osamnaest različitih bugova od kojih su neki označeni kao veoma važni. Neki su već ranije iskorišćeni što ažuriranje na novu verziju čini neophodnim za sve korisnike operativnih sistema koji su podržani od strane Acrobat-a, uključujući OS X, Windows i Linux. Pored toga potrebno je naglasiti da je Adobe objavio nove verzije Acrobat Professional i Acrobat Reader za Mac.
04.07.2010. u 06h @ pcworld.com >
31004
Nema informacija!
Vreme Flasha nije prošlo
Na prvi pogled • Beograd • 04.07.2010.
Kompanija Google je jedan od najvećih pristalica kada je u pitanju kolekcija Web tehnologija koje reprodukuju veliki broj važnih karakteristika Adobe System Flash-a, ali je očigledno da još uvek nije vreme za neke veće promene.
Da li 3D video igre ugrožavaju vid
Na prvi pogled • Beograd • 04.07.2010.
Ono što se sigurno može reći jeste to da 3D video igre neće uticati na vaš vid i oči ukoliko ste odrasla osoba, ali sve je više upozorenja koja se odnose na to koliko igranje 3D video igara može biti pogubno za decu mlađu od sedam godina.
Novi udarac za Google Docs
Na prvi pogled • Beograd • 04.07.2010.
Kompanija Microsoft je zadala još jedan udarac kompaniji Google kada je pre nekoliko dana najavila podršku za Office 2010. Barbara Gordon, direktor korisničkog servisa kompanije Microsoft tvrdi da je ovo veliki udarac za Google kojim će Microsoft da se izdigne daleko iznad njih.