Arhiva - 21.06.2010.
CloneDVD 2.9.2.8
CloneDVD 2 kopira filmove pružajući do sada neviđen kvalitet. To nije slučaj samo kada je u pitanju film ili kompletan DVD – CloneDVD kompresuje čak i duže snimke obezbeđujući savršen kvalitet pri velikim brzinama. Specijalna tehnologija transkodovanja kompresuje vaš izbor DVD naslova na osnovu odabira zvuka i jezika. Tu je i jedinstveni Film Strip pomoćnik koji će vas voditi korak po korak kroz sva podešavanja dok će Video Preview pomoći pri odabiru željenih DVD naslova. Nova verzija donosi unapređenja rukovanja nepravilnim paketima, rešen je problem prikazivanja naslova u okviru preview-a, a rešen je i problem verifikovanja problema sa ElbyCDIO.sys.
21.06.2010. u 16h @ filehippo.com >
30765
You Tube Direct pokušaj
Pre nekoliko dana pojavila se informacija da bi YouTube uskoro mogao da pokrene novi servis. Naime, ova kompanija nastoji da pokrene novu vrstu servisa i za sada je kao opitni centar izabran San Francisco u okviru kojeg će pozvati sve korisnike koji poseduju uređaje za snimanje video sadržaja, a koji se nađu na nekom mestu i ovekoveče neki događaj da proslede video snimak tog događaja na određeni YouTube servis pod nazivom Direct koji bi pokrivao lokalne događaje i vesti. Na ovaj način svaki grad bi imao ogroman broj novinara – amatera što bi pomoglo u boljem pokrivanju događaja na lokalnom nivou, obzirom da su u današnje vreme kamere vrlo dostupne.
21.06.2010. u 15h @ cnet.com >
30766
3D konzola iz Nintenda
Izvršni direktor Nintenda Satoru Iwata je izjavio da ova kompanija planira da donese 3D funkcionalnost konzoli sledeće generacije. On je izjavio da su postojali pokušaji kompanije da se 3D slika obezbedi za trenutnu generaciju konzole ove kompanije ali da u samoj kompaniji nisu bili zadovoljni kvalitetom slike i da je odlučeno da se 3D funckionalnost ostavi za konzolu sledeće generacije. Sa druge strane Nintendo polaže značajne nade u svoju Nintendo 3DS konzolu koja će biti dostupna naredne godine. Konkurenti kompanije Nintendo kao što su Sony i Microsoft najavljuju svoje 3D naslove koji bi mogli da se igraju na konzolama trenutne generacije uz upotrebu naočara.
21.06.2010. u 15h @ cnet.com >
30764
Safari 5 ekstenzije
Safari 5 uključuje novi sigurnosni sistem ekstenzija za pretraživač koji je sličan Chrome ekstenzijama odnosno Firefox Jetpack plugin-u. Ekstenzije se u potpunosti kreiraju u JavaScriptu, HTML-u i CSS-u i Apple je uložio značajne napore da ekstenzije odvoji of plug-in-ova. Prva iteracija sistema ekstenzija omogućava programerima da dodaju karakteristike brojnim pažljivo kontrolisanim mestima u okviru aplikacije. Programeri mogu da kreiraju barove sa alatkama, dodajući stavke kontekstualnim menijima, upravljaju prozorima i tabovima, dodaju toolbar tastere i ekstraktuju sadržaje u okviru samih Web stranica.
21.06.2010. u 14h @ arstechnica.com >
30763
Twitter testira novi izvor prihoda
Twitter je pokrenuo test nove karakteristike koja bi trebala da posluži kao izvor prihoda. Ova opcija se nalazi sa desne strane Twitter stranice i u okviru nje Twitter navodi svoju listu top 10 tema u trendu – odnosno listu onoga o čemu se najviše tweetuje. Novina je da je sada dodata jedanaesta stavka sa žutim banerom na kojoj se navodi da je u pitanju promotvna tema. Prva promotivna tema koju je Twitter ovako naveo je novi Disney-Pixar animirani film Toy Story 3 koji u bioskope stiže uskoro. Klikom na promotivnu temu prikazuju vam se najnoviji tweet-ovi vezani za nju pri čemu se promovisani tweet-ovi pojavljuju na vrhu liste pretrage vezane za ove teme.
21.06.2010. u 14h @ computerworld.com >
30762
Novi Samsung tablet
Samsung planira da uskoro predstavi svoj Galaxy Tab tablet a prema trenutnim planovima ove kompanije to bi moglo da se desi u toku trećeg kvartala ove godine, obelodanio je J.K. Shin, predsednik odeljenja za mobilne komunikacije ove kompanije. Galaxy Tab će odlikovati ekran dužine dijagonale 7’’ visoke rezolucije koji će ga činiti kompaktnijim nego što je Apple iPad sa svojim 9.7’’ ekranom. Osim toga, sve je veći broj informacija da će se na tržištu u toku augusta meseca pojaviti dodatna dva uređaja i to 8’’ verzija u oktobru mesecu i 10’’ izdanje u toku decembra, pred božićne i novogodišnje praznike.
21.06.2010. u 13h @ cnet.com >
30757
3DS je odlična
Na E3 događaju koji je održan u Los Angeles Convention centru, kompanija Activision je imala zapažen uspeh. Izvršni direktor ove kompanije, Thomas Tippl, je u jednom intervjuu posebno apostrofirao Nintendo 3DS konzolu kao veoma kvalitetan i inovativan proizvod. On se takođe dotakao činjenice da ova kompanija nema igre koje mogu da iskoriste nove kontrolere pokreta kompanija Microsoft i Sony, Kinect i Move. Trenutno ova kompanija za 3DS ima samo jedan naslov i to DJ Hero, ali Tippl najavljuje nove i još bolje naslove koji će iskoristiti prednosti konzole. Istovremeno Activision u narednom periodu računa na naslove kao što su Call of Duty, Starcraft, WoW: Cataclysm i druge.
21.06.2010. u 13h @ gamespot.com >
30761
Google skupljao lozinke i e-poštu
Wi-Fi saobraćaj presretnut Google Street View automobilima uključivao je lozinke i elektronsku poštu, navodi Francuska Nacionalna Komisija za računarstvo i slobode. Ova komisija je prošlog meseca pokrenula istragu koja se odnosi na slučaj neovlašćenog prikupljanja elektronske pošte o lozinki za koju kompanija Google tvrdi da se desila nenamerno. Iako komapnija tvrdi da je prikupila samo fragmente saobraćaja, iz sadržaja dva hard diska koje je ova kompanija dostavila odgovarajućim telima u zemljama u kojima je došlo do skupljanja podataka vidi se da su skupljane i lozinke i elektronska pošta, što je pre nekoliko dana potvrdila i francuska komisija.
21.06.2010. u 12h @ computerworld.com >
30760
Mozzilina varka o brzini
Dizajneri interfejsa predlažu korporaciji Mozilla da primeni trik oponašanja Google Chrome pretraživača sa ciljem da se kod korisnika Firefox pretraživača stvori utisak bržeg pokretanja. U svom ličnom blogu, student Inidiana Univerziteta John Wayne Hill je predložio ovoj kompanija da načini promene koje će kod korisnika stvoriti utisak da se Firefox brže pokreće. Firefox jeste brz, u to nema nikave sumnje, ali izgleda prilično spor kada je u pitanju pokretanje ukoliko se uporedi sa Google Chrome-om, pa bi ovaj trik dobrodošao ako ništa drugo makar kao psihološki efekat, obzirom da Google preti Firefox-u kada je u pitanju udeo na tržištu.
21.06.2010. u 12h @ computerworld.com >
30759
ATI Catalyst Drivers 10.6 Vista
AMD-ova nagrađivana ATI Catalyst grafika i softver za video konfiguraciju pruža do sada neviđenu kontrolnu performansi i vizuelnog kvaliteta uz ATI Radeon grafičke procesore. ATI Catalyst driver-i obezbeđuju stabilne performanse i pomeraju granice inovacija sa unapređenim korisnički orijentisanim karakteristikama. Nova verzija oznake 10.6 donosi podršku za ATI Radeon HD 4000 seriju, ATI Radeon HD 3000 seriju integrisane grafike, Video De-blocking podršku, redukuje blokiranje stavki u okviru low-bit rate video sadržaja tokom reprodukcije, dodata je i zvanična podrška za OpenGL 4.0 i OpenGL 3.3, kao i veliki broj drugih unapređenja.
21.06.2010. u 11h @ filehippo.com >
30758
Xbox 360 slim 17% tanja od originala
Kompanija Microsoft je predstavila ažuriranu Xbox 360 slim konzolu kod koje postoje brojne izmene u odnosu na raniju verziju ove konzole. Ono što je najznačajnije kod nove konzole su podrška za Kensington Lock kao i dimenzije. Prema ovim informacijama konzola je za 17% tanja u odnosu na original i ne poseduje opciju koja prikazuje crveno svetlo u slučaju neke nepravilnosti u radu što je poznato kao Red ring of death. Nova konzola poseduje kapacitivni taster osetljiv na dodir za razliku od mehaničkog koji postoji kod originalne konzole. Takođe, skladišteni kapacitet je udvostručen pa sada iznosi 250GB umesto 120GB kod originalnog modela.
21.06.2010. u 11h @ engadget.com >
30756
Apple iTunes 9.2
Kompanija Apple je objavila iTunes 9.2 sredinom ove nedelje, taman na vreme za izdavanje Apple iOS 4 mobilnog softvera. Ono što karakteriše novu verziju jesu nekoliko novih karakteristika od kojih većina omogućuje kompatibilnost sa nastupajućim softverskim update-om koji će biti dostupan za iPhone i iPod Touch od početka naredne nedelje. Prema zvaničnom Apple izveštaju iTunes 9.2 sada omogućuje sinhronizovanje iTunes sadržaja sa iPhone 4 koji će se prodaji naći u toku naredne nedelje, sinhronizovanje PDF dokumenata kao knjiga kao i korišćenje direktorijuma novih karakteristika za organizovanje aplikacija.
21.06.2010. u 10h @ cnet.com >
30755
Samsung 512GB SSD
Samsung Electronics je predstavio svoj novi solid state drive koji koristi toggle-mode DDR NAND visokih performansi. Novi SSD kapaciteta 512GB obezbeđuje dizajnere aplikacija za obradu elektronskih podataka naprednim performansama i pouzdanošću. Visoko napredne karakteristike novih solid state drive-ova su dobijene kao direktan rezultat agresivnih pokušaja daljeg razvoja NAND flash tehnologije, kompanijinog SSD kontolera kao i SSD firmware-a. Novi SSD kapaciteta 512MB koristi 32 gigabitne čipove izražene korišćenjem 30nm proizvodnog procesa koje je kompanija počela da proizvodi prošlog novembra a toggle mode DDR struktura omogućava maksimalne brzine čitanja i pisanja.
21.06.2010. u 10h @ engadget.com >
30750
Flock 3 Beta
Za Flock se prvi put čulo kada je Firefox predstavljen zajedno sa prilagodljivim dodacima za tesnu saradnju sa društvenim mrežama sa dnevnim Web pretraživanjem. Flock 3 beta se nedavno pojavio, njegovi društveni ciljevi su ostali netaknuti dok je zamenio Firefox osnovu sa Google podržanim Chromium-om. Novo Flock iskustvo je uveliko različito u odnosu na neka ranija iskustva a za staru verziju vezuje ga samo ime. Nova Flock 3 beta verzija je trenutno dostupna samo za Windows, iako izvršni direktor Shawn Hardin je u svom intervjuu pre dve nedelje naveo da bi Mac verzija trebalo da bude dostupna u toku jula meseca.
21.06.2010. u 09h @ cnet.com >
30753
Silent Hill 8
Kompanija Konami je na E3 događaju bila vredna pa je predstavila naslove kao što su Glee i Neverdead, ali je najavila i sledeći nastavak horor igre Silent Hill. Prema kreatorima serije Devin-a Shatsky-og i Briana Gomeza, Silent Hill 8 (radni naslov) će stići na Xbox 360 i PS3 konzole u toku naredne godine. Na E3 je prikazan trejler za ovu igru koji donosi već poznato okruženje i atmosferu koja prati i ranije nastavke ove igre. Igra će pratiti bivšeg pacijenta duševne bolnice Murphy-ja Pendleton-a koji pati od lucidnih vizija kada spava. Silent Hill 8 će ostati horor igra iz trećeg lica u kojoj se igrači susreću sa zakonetkama, kreaturama i različitim drugim akterima.
21.06.2010. u 09h @ gamespot.com >
30752
Twiter se izvinjava
Niz prekida funkcionisanja, bug-ova i neispravnosti je pogodio Twitter u protekloj nedelji i naterao kompaniju da izda još jedno izvinjenje korisnicima i da da objašenjenje o tehničkim problemima koji su se dogodili u utorak. U zvaničnom blog postu, Twitter je identifikovao ključne faktore koji su učestvovali u stvaranju problema kao što je zakrčenje izazvano velikim brojem tweet-ova koji se odnose na svetsko prvenstvo u fudbalu kao i otkrivanje bug-ova dok su primenjivani kraktoročni ali i dugoročni update-ovi sistema i njegovo poboljšavanje. Dok su inženjeri bili u procesu implementacije izmena uočen je neočekivani dublji problem koji je izazvao prekid rada servisa.
21.06.2010. u 08h @ computerworld.com >
30751
Kompaniji Datalab dodeljena nagrada
U beogradskom hotelu Continental u sredu je održana svečana dodela nagrada Biznis partner za 2010. godinu. Kompanija Datalab je jedan od dobitnika ove prestižne nagrade. Nagrada Biznis partner ustanovljena je pre 16 godina u želji da se afirmišu najbolje kompanije i institucije. Specifičnost nagrade je u činjenici da kompanije same biraju i ocenjuju svoje poslovne partnere za koje smatraju da ispunjavaju određene kriterijume. DataLab je regionalna kompanija koja u svim zemljama posluje na isti način i po istim principima, a prilagođeno lokalnom tržištu.
21.06.2010. u 08h @ datalab.com >
30754
Nintendo predstavlja
Kompanija Nintendo je nedavnim predstavljanjem svojih noviteta ućutkala konkurenciju u okviru poslednje runde na polju „borbe konzola“. U toku uvodne reči prilikom otvaranja E3, kompanija je prvo predstavila Nintendo 3DS koji odlikuje činjenica da za njega nisu potrebne naočare. Ono što takođe treba pomenuti jeste i podrška za Wi-Fi. Osim toga, ova kompanija je sastavila i top listu naslova koji će u narednom periodu biti objavljeni a među kojima su najzanimljivije Kingdom Hearts 3D, Resident Evil Revelations, Assassing Creed, Metal Gear Solid. Takođe je bilo reči i o 3D kamerama koje koriste dva sočiva sa zadnje strane jedinice.
21.06.2010. u 07h @ dailytech.com >
30749
YouTube video editor
YouToube je počeo da obezbeđuje novi video editor koji je namenjen da olakša korisnicima sklapanje i obradu video sadržaja bez upotrebe ikakvog desktop softvera. Editor jeste ograničen kada su u pitanju mogućnosti koje nudi ali sa druge strane nudi dovoljno funkcionalnosti da bude sasvim dovoljan za većinu YouTube korisnika dok će oni koji su inače koristili kompleksnije softvere za video editovanje i dalje koristiti Final Cut Pro ili neki drugi sličan alat. Kada pristupite video editoru vidite sve klipove koje ste upload-ovali pri čemu vam se nudi mogućnost prevlačenja klipova u vremensku liniju i zatim čuvanje završne verzije.
21.06.2010. u 07h @ arstechnica.com >
30748
Šta je problem kod Kinecta
Na E3 događaju Microsoft je upriličio predstavljanje svog novog kontrolera pokreta koji omogućava korisnicima Xbox 360 konzole da igraju igre bez upotrebe klasičnog kontrolera već je potrebno da samo simuliraju pokret koji je potrebno načiniti u igri i on se prenosi na konzolu sistemom kamera. Iako su svi koji su isprobali ovaj kontroler bili puni reči hvale za njegovu tačnost i odzivnost i uopšte hardverski deo priče, kada su u pitanju igre tu je priča tanka. Naime, nema velikog broja igara koje se mogu igrati na ovaj način a neke koje mogu su već ranije viđene na Wii konzoli i mogu se igrati uz pomoć Wii Remote slično kako Microsoft obezbeđuje sa Kinect-om.
21.06.2010. u 06h @ i4u.com >
30747
Fallout Online reklamni sajt
Čak ni pretnja sudskom tužbom nije zaustavila kompaniju Interplay od nastavka rada na Fallout Online. Naime, ova nekada uspešna kompanija je pokrenula reklamni sajt za masovnu multiplayer online igru koja je prethodno bila poznata kao Project V13. Nakon što ponudi neke vizuelne reference na prve dve Fallout igre iz devedesetih godina, sajt nudi igračima opciju da se prijave da primaju newsletter, što je i prijava za beta testiranje. Problem sa Fallout Online je što je između kompanija Interplay i Bethesda Softworks koja je izdala Fallout 3 bilo pravnih problema po pitanju vlasništva nad pravima za igru obzirom da je Bethesda kupila Fallout intelektualnu svojinu.
21.06.2010. u 06h @ gamespot.com >
30746
Nema informacija!
Vrhunski ASUS NX90Jq
Na prvi pogled • Beograd • 21.06.2010.
Ovakav laptop se ne viđa baš često, i to je ono što je prvi utisak. Od dizajna koji je stvarno fascinantan, do performansi koje su fantastične, NX90Jq oduševljava u svakom segmentu priče. Asus je napravio laptop za primer, i ne verujemo da će neko drugi uspeti da napravi bilo šta slično, bar ne još neko vreme.
LG BD560
Na prvi pogled • Beograd • 21.06.2010.
Najnoviji model kompanije LG, Blu-Ray plejer atraktivnog dizajna i veoma dobrog seta funkcija. Pored onoga što se očekuje standardno, BD560 donosi i odličnu integraciju sa Internet servisima kao što su YouTube, Picasa, AccuWeather. Ovako nešto predstavlja novu generaciju multimedijalne zabave i zaslužuje definitvno pohvalu.
Freecom Network Drive XS
Na prvi pogled • Beograd • 21.06.2010.
Novi model eksternog hard diska kompanije Freecom, sa USB 2.0 i gigabitnim LAN adapterom. Ovo je maksimalno pojednostavljena varijanta NAS-a za one koji ne traže neke naprednije osobine, već samo pristup podacima sa mreže ili neke udaljene lokacije.