Arhiva - 27.04.2010.
Unlike opcija na Facebooku
Prethodne nedelje je bilo dosta reči o promenama koje su izvršene na Facebook društvenoj mreži. Umesto opcije da ukoliko vam se nešto dopada postanete obožavalac toga, sada možete naglasiti da vam se nešto sviđa (Like). Ipak, ukoliko pogrešite pa neke sadržaje koje ne želite dodate News Feed-ovima, tu je i opcija da ih uklonite. Kada mišem pređete preko njih na raspolaganju su vam opcije Hide i Unlike. Hide taster traži da potvrdite svoju odluku i neželjeni News Feed-ovi nestaju. Što se tiče Unlike opcije nju nije baš lako pronaći, pa je pitanje da li postoji ili je u pitanju nešto što će se tek pojaviti pa Facebook inženjeri za sada samo vrše testiranje.
27.04.2010. u 16h @ computerworld.com >
29693
NVIDIA GeForce GTX 480 4-way SLI
Ukoliko ste se zapitali šta bi po logici stvari obezbedilo bolje performanse od sistema koji poseduje tri GeForce GTX 480 kartice u 3-way SLI konfiguraciji, logičan odgovor je četiri kartice u 4-way konfiguraciji. Na stranu ogromni troškovi za četiri ovakve kartice, plus Core i7-980X procesor može da ispuni sve zahteve ove konfiguracije kao i napajanje snage 1.5kW. Skup pomenutih komponenata donosi cenu od preko 4.000 Eura po sadašnjim cenama. A rezultat? On je takav da gotovo isti možete postići i sa ranije pomenutom 3-way SLI konfiguracijom istih kartica, u većini benchmark testova.
27.04.2010. u 15h @ engadget.com >
29692
PS3 ažurirana sa 40nm RSX čipom
Sony PS3 konzola je u vreme kada se pojavila bila jedan od proizvoda koji je ovom proizvođaču donosio najveće gubitke uzimajući u obzir činjenicu da su troškovi delova konzole na početku iznosili čak $800 a konzola je prodavana za manju sumu. Ipak, vremenom se ova razlika smanjila a najnoviji hardver koji je implementiran u konzolu treba da još više smanji troškove izrade konzole. Naime, kompanija je u PS3 počela da implementira novi RSX grafički čip izrađen u 40nm tehnološkom procesu koji se manje zagreva pa samim tim zahteva i manje hlađenje. Takođe, ovaj čip troši i manje energije pa je u konzolu moguće ugrađivati slabije napajanje.
27.04.2010. u 15h @ engadget.com >
29691
AMD proširuje ATI Fire Pro liniju
AMD je odlučila da proširi liniju svojih ATI Fire Pro grafičkih kartica namenjenih profesionalnim korisnicima. Pet novih modela je dodato Fire Pro liniji koja donosi revoluciju tržištu grafičkih kartica. Fire Pro V8800 je ocenjena kao najbolja kartica za profesionalne korisnike ikada. Novi modeli donose ovaj brend na mainstream tržište nudeći različite nivoe performansi i cene. Najbolji model serije Fire Pro V7800 poseduje 2GB GDDR5 memorije kao i mogućnost pokretanja tri monitora dužine dijagonale do 30“ odjednom. Sa druge strane najslabiji model V4800 ima 1GB GDDR5 memorije ali i dalje bolje performanse od prethodne generacije ATI pro kartica.
27.04.2010. u 14h @ i4u.com >
29690
Hakovan Always On
Ubisoft-ovo „always-on“ rešenje za korišćenje digitalnih prava koje je još poznato i pod nazivom „Online Services Network“, hakovano je od strane dovitljivih hakera. Ove vesti su se veoma brzo proširile peer-to-peer mrežama za razmenu različitih sadržaja. DRM, koji se sada isporučuje sa gotovo svakom novom PC igrom koja stiže iz popularne kompanije Ubisoft, zahteva da igrači imaju konstantno aktivnu internet konekciju da bi bili u mogućnosti da igraju igre. Ono što su hakeri uradili jeste da su u u potpunosti skinuli DRM zaštitu pa je potrebno da korisnici preuzmu i instaliraju modifikovanu verziju .exe fajla igre koji omogućava igranje bez aktiviranja zaštite.
27.04.2010. u 14h @ cnet.com >
29689
Microsoft odneo pobedu
Microsfot je odneo pobedu na kineskom sudu vezano za piratizovani softver koji je korišćen od strane jedne lokalne kompanije za osiguranje, čime je ova kompanija zabeležila još jedan poen u tekućoj borbi protiv kršenja intelektualne svojine u Kini. Sud u Šangaju je sredinom protekle nedelje doneo odluku da kompanija Dazhong Insurance mora platiti $320.000 odštetu za korišćenje ilegalnih kopija Microsoft-ovog softvera, nalazi se u saopštenju kompanije Microsoft. Dazhong je koristio 450 ilegalnih kopija softvera u okviru devet različitih Microsoft programa, uključujući Windows XP i Microsoft Office, navodi se u saopštenju Microsoft-a.
27.04.2010. u 13h @ computerworld.com >
29688
Nintendo odlaže neke naslove
Kompanija Nintendo je odložila dugoočekivano izdavanje igre Metroid: Other M sa 27. juna na 31. avgust, dok je naslov Sin & Punishment: Star Successor, nastavak N64 igre iz 2000 godine takođe odložen sa početka juna na kraj ovog meseca. Iako će obožavaoci igara kompanije Nintnedo imati razloga za nezadovoljstvo ovom odlukom, kompanija je ipak spremila nešto zbog čega će biti uzbuđenja. Naime, ova kompanija će ponuditi svoju nastupajući DsiWare igru Photo Dojo besplatno u prvih mesec dana nakon izdavanja. Photo Dojo omogućava korisnicima da snime svoje interesantne fotografije koje zatim ubacuju u igru. Igra će biti izdata preko DSi Shop od 10. maja.
27.04.2010. u 13h @ i4u.com >
29687
YouTube među rentijerima filmova
Pre nekoliko dana stigla je informacija da je Hulu servis pokrenuo servis baziran na pretplati pod nazivom Hulu Plis koji obezbeđuje iznajmljivanje filmova po mesečnoj pretplati od $9.95. Samo nekoliko dana kasnije bez ikakve pompe je stigla informacija da je i YouTube pokrenuo svoju online prodavnicu za iznajmljivanje filmova. Cene iznajmljivanja se kreću od $0.99 do $3.99 u zavisnosti od naslova a korisnik može u roku od 48 časova od iznajmljivanja određenog naslova da ga pogleda. Ovo nije poptuna novina za YouTube jer je servis već eksperimentisao na sličan način sa filmovima Sundance filmskog festivala.
27.04.2010. u 12h @ hothardware.com >
29682
Bez brze zarade
Izvršni direktor Facebook-a, Mark Zuckerberg, nedavno je u intervjuu izjavio je da ne očekuje zaradu od Facebook Credit online valute u bliskoj budućnosti i pored toga što se velika sredstava ulažu u ovaj projekat. On je naglasio da Facebook investira velike količine novca u ovaj servis ali da je još uvek rano prognozirati zaradu koju bi ovaj servis mogao da donese. Zuckerberg je iskoristio godišnju konferenciju koja se održava u San Francisco-u da prikaže one karakteristike koje će pomoći Facebook-u da iskoristi svoju veliku popularnost. Inače, očekuje se da Facebook zabeleži više od $1 milijarde zarade u toku ove godine samo od prodaje reklamnog prostora.
27.04.2010. u 12h @ businessweek.com >
29686
Rekord Avatara i 3D TV
Odlična početna prodaja Blu ray i DVD izdanja filmskog blockbuster-a Avatar od 4 miliona primeraka za samo jedan dan je pokrenula mnoga pitanja. Iako se svi slažu da je u pitanju odličan rezultat treba napomenuti da je ovo izdanje rađeno u klasičnoj 2D tehnologiji a ne 3D kao bioskopska verzija. Ono što potencijalne podržavaoce 3D TV tehnologija može zabrinuti je činjenica da je upravo 2D verzija ovog filma doživela pomenuti uspeh. Da li se iza ove dobre prodaje krije nezainteresovanost korisnika za 3D sadržaje ili jednostavno još nije sazrelo pravo vreme za kupovinu 3D televizora odnosno uređaja koji mogu da vrše reprodukciju.
27.04.2010. u 11h @ yahoo.com >
29684
Ubuntu želi Adobe
Kako se na osnovu poslednjih događaja može utvrditi, kompanija Apple nikako ne želi da Adobe obezbedi podršku za njene uređaje kao što su iPad ili iPhone kada su u pitanju Flash tehnologije. Ali ovo nije sprečilo kompaniju Canonical, odnosno njenu Ubuntu Linux distribuciju da izrazi interesovanje za Adobe tehnologije. Tako je najavljen razvoj Creative Suite razvojnog paketa za ovu Linux distribuciju. U istraživanju sprovedenom među Ubuntu korisnicima, Adobe Photoshop alat je osvojio drugo mesto na listi najpoželjnijih aplikacija koje bi oni želeli na ovom operativnom sistemu, odmah iza Skype softvera za VoIP telefoniju.
27.04.2010. u 11h @ pcworld.com >
29683
Bing donosi gubitke
Microsoft je objavio veoma dobre poslovne rezultate za svoj treći fiskalni kvartal 2010 godine, koji su postignuti uglavnom zahvaljujući dobroj prodaji Windows-a 7, ali kompanija nastavlja da beleži gubitke kada je u pitanju njeno odeljenje za Online servise obzirom da pokušava da parira rivalskoj kompaniji Google na online tržištu pretrage i reklamiranja. Tokom trećeg fiskalnog kvartala ove kompanije koji je okončan 31. marta, odeljenje za online servise je prijavilo povećanje prihoda od 12%, odnosno $566 miliona. Ovo ipak nije dovoljno da se pokriju operativni troškovi tokom ovog perioda, pa su gubici ovog odeljenja ipak porasli za 73% na $713 miliona.
27.04.2010. u 10h @ infoworld.com >
29685
Intel pravi smetnje
Jedan od čelnika kompanije NVIDIA je krajem protekle nedelje izjavio da Intel uskraćuje korisnicima šansu da koriste NVIDIA čipove. Daniel Vivoli, potpredsednik ove kompanije, naglašava da korisnicima niko ne bi trebalo da brani mogućnost da koriste niskobudžetnu NVIDIA tehnologiju grafike. U suštini, pravna akcija preduzeta od strane kompanije Intel sprečava NVIDIA da predstavi čipset koji će pratiti glavni procesor koji se kasnije dodaje Nehalem CPU jedinicama. Zvanični predstavnik Intel-a još uvek se nije oglasio po pitanju ovog problema.
27.04.2010. u 10h @ cnet.com >
29681
Uklonjena zabrana za iPad
Izrael je uklonio zabranu na osnovu koje su turisti i građani bili onemogućeni da donesu Apple iPad, naglašeno je u izveštaju ministarstva komunikacija. Ovo ministarstvo je početkom ovog meseca zahtevalo od izraelskih vlasti da konfiskuju svaki iPad koji bude donešen u zemlju preko Ben-Gurion aerodroma, a kao razlog za to navodi se da Wi-Fi transmiter ovog uređaja nije u saglasnosti sa lokalnim standardima ove države. Nakon testiranja koje je sprovedeno donet je zaključak da uređaj može raditi sa različitim standardima te da se aparat ipak može upotrebljavati u skladu sa lokalnim standardima.
27.04.2010. u 09h @ businessweek.com >
29680
Kako zaštiti Facebook privatnost
Zaštita privatnosti na društvenoj mreži Facebook može vam se učiniti kao celodnevni posao. Ova društvena mreža je razvila naviku da u gotovo redovnim intervalima čini određene izmene politike privatnosti koje zatim od korisnika zahtevaju da preduzmu proaktivne korake kako bi svoje lične informacije čuvali od javnosti. Ovonedeljna najava Facebook-ovog „Open Graph-a“ nije izuzetak. U pitanju je kompanijin novi servis za razmenu koji je kod svih korisnika po podrazumevanom podešavanju omogućen. Ukoliko je ovo u redu za vas utoliko bolje, ali ako ga ne želite moraćete da se pomučite da biste ga isključili.
27.04.2010. u 09h @ pcworld.com >
29679
Asus Eee Pad u julu
Asus je potvrdio postojanje Eee Pad modela i najavio da će ovim modelom pokušati da bude konkurentan kompaniji Apple na tržištu tablet računara. Izvršni direktor kompanije Jerry Shen je izjavio da bi Eee Pad modeli mogli u prodavnicama da se pojave u mesecu julu nakon što početkom juna budu predstavljeni. Prema informacijama koje su ranije procurele ekran ovog tablet računara bi trebalo da bude dužine dijagonale 7“ ali će Eee Pad koristiti Tegra čip koji će omogućiti reprodukciju u rezoluciji 1080p. Za sada nije poznato da li će novi tablet računar podržavati najnovije Flash 10.1 izdanje ili će koristiti ograničeni Flash Lite.
27.04.2010. u 08h @ electronista.com >
29677
FB identiteti na prodaju
Haker koji je poznat pod nadimkom Kirllos ima veoma zanimljivu ponudu koja će biti interesantna onima koji žele da spamuju, kradu ili varaju preko Facebook-a, a to je veliki broj korisničkih naloga koje on nudi po veoma povoljnoj ceni. Istraživači firme VeriSign i Defense grupe nedavno su opazili aktivnosti Kirllos-a vezane za prodaju Facebook korisničkih naloga i lozinki na underground hakerskim forumima, ali njihovu pažnju je privukao onog momenta kada su shvatili da on na prodaju ima čak 1.5 miliona Facebook naloga. Za sada nije poznato da li su njegovi nalozi legitimni a zvaničnici Facebook-a za sada se nisu oglasili.
27.04.2010. u 08h @ computerworld.com >
29678
Povećanje prihoda
Kompanija Microsoft je zabeležila porast profita u iznosu od 35% u prva tri meseca ove godine a veliki udeo u tome ima popularnost Windows 7 operativnog sistema. U zvaničnom saopštenju navodi se da je zabeležena zarada od $4 milijarde uz potvrdu da je evidentan i jak rast kojem doprinose rezultati koje postižu kompanijin Bing engine za pretragu i Xbox Live servisa. Zarada koja je postignuta predstavlja uvećanje od 6% u odnosu na isti period protekle godine. Windows 7 se pokazao kao Microsoft-ov najbolje prodavani operativni sistem nakon razočaravajućih rezultata koje je zabeležio Vista operativni sistem.
27.04.2010. u 07h @ bbc.com >
29675
Toshiba REGZA HDTV
Toshiba je predstavila tri nove linije REGZA HDTV-a uključujući serije R1, H1 i A1. Model R1 može da snima ili da repordukuje sadržaje sa eksternih hard drive-ova zahvaljujući ugrađenom USB portu. U okviru ove linije su dostupni modeli sa ekranima dužine dijagonale 32, 37 i 42“ pri čemu svaki poseduje IPS panele i igrački režim, zajedno sa DLNA streaming podrškom i četiri HDMI porta, PC i analognim ulazima. Model H1 je dostupan sa dužinama dijagonale ekrana od 32 i 37“ i ima ugrađeni hard drive kapaciteta 500GB pored USB porta i drugih karakteristika koje deli sa R1. A1 serija je serija namenjena nezahtevnim korisnicima sa dužinama dijagonale ekrana od 19, 22 i 26“.
27.04.2010. u 07h @ electronista.com >
29676
Sega otpušta radnike
Sega je posegnula za još jednim smanjenjem svoje radne snage. Naime, ova kompanija je potvrdila da je otpustila 73 svoja radnika iz kancelarija kompanije u Londonu i San Francisco-u kao deo pokušaja restruktuiranja svojih operacija. Broj otpuštenih radnika predstavlja oko 10% radnika koji čine Sega West, kompanijin ne-japanski ogranak. Otpušteni radnici su mahom bili zaduženi za marketing i interni razvoj kompanije. Kao deo restruktuiranja Sega je takođe kreirala odeljenje fokusirano na digitalno obezbeđivanje sadržaja koje će biti locirano van San Francisco-a za SAD dok će londonska lokacija biti zadužena za tradicionalno PC i konzolno poslovanje.
27.04.2010. u 06h @ gamespot.com >
29674
Virus napao zdravstveni servis
Računari koji pripadaju Britanskom nacionalnom zdravstvenom servisu su pogođeni malware-om koji krade podatke, iako se ne čini da su informacije o pacijentima ukradene, navodi kompanija Symantec. Računari su inficirani Qakbot-om, tipom zlonamernog softvera koji može da krade informacije o kreditnim karticama, lozinke, istoriju internet pretrage i druge podatke sa računara, navodi Patrick Fitzgerald, viši sigurnosni rukovodilac pri Symantec-u. Prema izveštajima koji su se pojavili u petak, infekcija je zahvatila National Health Service (NHS) mrežu. Ovaj virus je u poslednje vreme napadao i računare drugih organizacija, poput vlade jednog regiona u Brazilu.
27.04.2010. u 06h @ pcworld.com >
29673
Nema informacija!
ASUS GeForce GTX 470
Na prvi pogled • Beograd • 27.04.2010.
Najnovija NVIDIA kartica u ASUS verziji, model GTX470 je namenjen onima koji neće moći da se ispruže za GTX480 koji je najbrža ali i najskuplja kartica koja se može kupiti. Model sa testa je izuzetno brz, ali troši dosta energije i ume fino da se zagreje pa treba malo više pažnje obratiti na hlađenje. U svakom slučaju, ko gleda samo performanse, neće biti razočaran.
AMD Phenom II X6 1090T i 890FX
Na prvi pogled • Beograd • 27.04.2010.
AMD je predstavio najnoviji procesor Phenom II X6 1090T i čipset 890FX. Ova platforma je namenjena zahtevnim korisnicima koji traže vrhunske performanse. Kao prvi 6-jezgarni procesor ove kompanije, 1090T ima puno toga da pokaže i samo se čeka formiranje cene da bi mogli da damo konačan sud.
Choiix 1.2.3. Swapper
Na prvi pogled • Beograd • 27.04.2010.
Kompanija Choiix je ogranak Cooler Master-a zadužen za gadgete inovativnog dizajna, odličnog kvaliteta i vrlo dobrih cena. 1.2.3. Swapper predstavlja praktično eksternu USB fioku za 2.5" SATA diskove, ali prilično originalnog dizajna i odličnog kvaliteta.