Arhiva - 31.03.2010.
Novi AMD i Intel procesori
Kompanija Advanced Micro Devices je nedavno predstavila svoj novi proizvod a radi se o novom procesoru sa 12 jezgara. Očekuje se da i kompanija Intel uskoro uradi istu stvar. Oba ova čipa daleko su od tradicionalnih procesora sa dva ili četiri jezgra koji su već nekoliko godina prisutni na tržištu. Čipovi koji poseduju šest ili više jezgara su namenjeni skupim, vrhunskim server računarima koji moraju da vrše obradu velikih količina informacija paralelno pa su samim tim pod velikim opterećenjem. AMD Opteron 6100 serija biće dostupna sa 8 i 12 jezgara dok se od kompanija među kojima su HP, Dell i Cray očekuju novi sistemi sa ovim čipovima.
31.03.2010. u 16h @ cnet.com >
29166
Ogromni Apple sigurnosni update
Apple je izdao masovni update koji zatvara čak 92 slabe tačke od čega je trećina kritična. U pitanju je rekordni update za Leopard i Snow Leopard operativne sisteme. Sigurnosni update 2010-002 zatvara 32 slabe tačke u klijent i server edicijama Mac OS X 10.5 i Mac OS X 10.6 verzijama. Ovaj update donosi popravke za čak 42 različite aplikacije ili komponente operativnog sistema u okviru Mac OS X od AppKit i Application Firewall do unzip i X11, što je Mac verzija X Windows System. Osamnaest slabih tačaka je specifično namenjeno starom Leopard operativnom sistemu dok je 29 namenjeno za Snow Leopard. Ostalih 45 su za oba operativna sistema.
31.03.2010. u 15h @ computerworld.com >
29168
Rešenje za Android fragmentaciju
Kompanija Google trenutno ima četiri verzije Android operativnog sistema koje podržava i to verzije 1.5, 1.6, 2.0 i 2.1. Ovo stvara problem za programere koji moraju da se fokusiraju na jednu ili dve verzije za koje će razvijati aplikacije. Ipak, programeri žele da ovaj problem bude rešen a Google želi da im izađe u susret pa je za rešenje ovog problema pripremio dve strategije. Jedna od strategija je da će Google usporiti razvoj novih verzija pa neće izdavati čak četiri godišnje koliko je za poslednjih godinu dana izdala. Drugi pristup je da se napravi određeno odvajanje između jezgra i aplikacija pa bi one bile kompatibilne sa više verzija.
31.03.2010. u 15h @ cnet.com >
29169
Asus najavljuje nove laptopove
Kompanija Asus je jedno od najsnažnijih imena kada je u pitanju tržište laptop i netbook računara. Asus u svojoj ponudi, kada su u pitanju aktuelna izdanja, ima U seriju koja je bazirana na Core i5 ili i7 procesorima. Zatim tu su i UL serija uz model UL50VF, NX serija (model dužine dijagonale 18“), N serija kod koje se ističe model N43JF, K serija i A serija, PL serija (niskonaponski Core i5 procesor i NVIDIA Optimus tehnologija) čiji modeli obećavaju dugotrajno trajanje baterije. Takođe, korisnicima su na raspolaganju i modeli G serije i to 3D ready G51X 3D koji karakteriše Core i7-720QM procesor te GeForce GTS360 M grafika.
31.03.2010. u 14h @ engadget.com >
29167
Fraps 3.2.0
Fraps je univerzalna Windows aplikacija koja se može koristiti sa svim igrama koje koriste DirectX ili OpenGL tehnologije. U svojoj trenutnoj formi Fraps izvršava mnoge zadatke i najbolje bi se mogao opisati kao kombinacija benchmarking softvera, softvera za snimanje sadržaja sa ekrana kao i realtime softver za snimanje videa. Fraps poseduje podršku za Windows Vista i DirectX 10 igre. Nova verzija donosi dodato loop snimanje za registrovane korisnike. Dovoljno je da pritisnete i zadržite video capture hotkey da bi vam se omogućio buffer u trajanju od 30 sekundi. Takođe, dodata je opcija za onemogućavanje stereoskopskog snimanja kada je pokrenut NVIDIA 3D Vision.
31.03.2010. u 14h @ filehippo.com >
29165
Kina izvor štetnih programa
Najveći broj malware-a dolazi iz Kine dok je broj štetnih programa koji stižu iz drugih zemalja mnogo manji, navodi se u izveštaju koji je objavila kompanija Symantec. SAD su i dalje na prvom mestu na svetu kada je reč o malware napadima koji dolaze preko mail servera. U pomenutom izveštaju se takođe navodi da su američki mail serveri odgovorni sa distribuiranje 36.6% svih globalnih malware-a u toku marta meseca, dok se na drugom mestu nalazi Kina sa 17.8% i Rumunija sa 16.5%. Symantec je do ovih rezultat došao analiziranjem IP adresa mail servera sa kojih se šalje pošta. SAD se visoko kotira jer su serveri Gmail i Yahoo Mail-a tamo hostovani.
31.03.2010. u 13h @ cnet.com >
29164
NVIDIA kartice od 12. aprila
Prošlo je gotovo šest meseci od kako je kompanija ATI izdala prvu DirectX 11 omogućenu karticu. Iskorišćavajući to što NVIDIA nije imala konkurenciju na ovom polju ATI je izdao čitav dijapazon modela baziranih na novoj arhitekturi od vrhunske Radeon HD 5970 kartice sve do pasivno hlađene Radeon HD 5450 koja je dostupna za manje od $50. U međuvremenu NVIDIA je radila na svom novom čipu i vršila bezbrojna testiranja da bi načinila GeForce GTX 470 i 470 kartice koje su konkurentne AMD-ovim modelima. Ove kartice su konačno predstavljene pre nekoliko dana a njihova dostupnost u prodaji se očekuje od 12. aprila.
31.03.2010. u 13h @ dailytech.com >
29158
Battlefield 1943 u milion primeraka
Electronic Arts nema problema sa igrom Battlefield 1943. Ova igra koja je predstavljena u junu prošle godine za Xbox 360 i PS3 zabeležila je odličnu prodaju od 600.000 primeraka u prvih nekoliko dana prodaje. Pre nekoliko dana kompanija EA je objavila da je ova igra do sada prodata u 1 milion kopija kada je u pitanju Xbox 360 platforma. Ovaj izdavač naglašava da je u pitanju naslov koji je do sada najbrže došao do milionskog statusa preko Xbox Live Arcade servisa za preuzimanje. Inače, ova igra iza koje stoji DICE razvojni studio je dočekana veoma blagonaklono i od strane kritike. Igra je kreirana korišćenjem istog engine-a kao i Battlefield: Bad Company 2.
31.03.2010. u 12h @ gamespot.com >
29163
Korak napred za Google
Kompanija Google će u narednih nekoliko meseci vršiti pretragu mesta na kojima bi bilo moguće izraditi njihovu prvu eksperimentalnu fiber mrežu. Iz ove kompanije se navodi da je u pitanju njihov eksperimentalni pokušaj sa ciljem da se ilustruju mogućnosti dostpunog u malom broju zajednica na teritoriji SAD. Nakon velikog interesovanja zvanični predstavnik kompanije Google navodi da je izbor sužen na nekoliko mesta te da se trenutno sprovode dalja istraživanja, održavaju se sastanci sa lokalnim predstavnicima i vrše se konsultacije sa drugim organizacijama. Na osnovu podataka koji se dobiju izbor će biti objavljen krajem ove godine.
31.03.2010. u 12h @ cnet.com >
29162
GPU-Z 0.40
GPU-Z je nezahtevni alat koji je dizajniran tako da vam obezbedi informacije o vašoj video kartici i grafičkom procesoru. Najnovija verzija podržava NVIDIA i ATI kartice, prikazuje informacije o adapteru, grafičkom procesoru i ekranu, prikazuje podrazumevane radne taktove kao i ukoliko je grafički procesor ili neka druga komponenta overclock-ovana njen radni takt. Softver podržava Windows 2000/XP/Vista i 7 operativne sisteme i ne zahteva nikakvu instalaciju. Nova verzija donosi podršku za GeForce GTX 480 i 470 kartice, dodatu opciju nadgledanja napona za HD 5750, 5830 i 5870 Lightning kartice, dodatu podršku za Intel Pineview, te popravljeno očitavanje radnog takta dvostruke memorije.
31.03.2010. u 11h @ filehippo.com >
29161
AMD angažuje Acer
Advanced Micro Devices pokušava da ponovo osvoji udeo na tržištu koji je preuzela Intel korporacija, navodi se u saopštenju objavljenom od strane kompanije Acer u kojem se navodi da će ova kompanija početi da koristi njihove server čipove po prvi put. Acer, druga kompanija na svetu po veličini koja se bavi proizvodnjom računarske opreme, pokrenuće izradu računara baziranih na seriji 6000 Opteron procesora koje je kompanija predstavila u toku jučerašnjeg dana. Potpredsednik kompanije Acer, Gianluca Degliesposti, navodi da je ovo idealni momenat da njihova kompanija uđe na ovo tržište, naglašavajući veliko zadovoljstvo zbog saradnje sa AMD-om.
31.03.2010. u 11h @ businessweek.com >
29160
Asus N82J laptop
Kompanija Asus je predstavila N82J - multimedijalni notebook računar koji poseduje kompletan opseg karakteristika koje ga čine idealnim rešenjem za korisnike koji traže moćan računar za svoje media sadržaje, produktivnost i zabavu. N82J je baziran na novim Intel Core procesorima kao i NVIDIA GeForce GT335M grafičkom procesoru dok je u računarr moguće ugraditi do 8GB sistemske memorije. Ovaj model od opcija poseduje podršku za novi super brzi USB 3.0 transfer kao i širok spektar audio i video pobljšanja i energetski efikasan Super Hybrid Engine. Računar ima opcije za povećanje rezolucije DVD sadržaja do Full HD 1080p rezolucije.
31.03.2010. u 10h @ asus.com >
29156
QNAP i Sanyo najavljuju saradnju
QNAP Security, proizvođač Linux ugrađenih samostalnih mrežnih video rikorder (NVR) rešenja je najavio da kompletna VioStor linija uređaja ove kompanije podržava komplentu Full HD 1080p liniju mrežnih kamera kompanije Sanyo, sa ciljem obezbeđivanja vrhunskih rešenja za mrežno nadgledanje za širok opseg mrežnih sigurnosnih primena. Podrška za Sanyo Full HD mrežne kamere je sada dostupna u vidu besplatnog update-a za softver za upravljanje QNAP VioStor NVR serije na verziju 3.2.0. Pored najnovije podrške za Sanyo kamere verzija 3.2.0 donosi i napredne opcije za manipulisanje kamerama kao što je višekanalno snimanje, odnosno slanje SMS ili email upozorenja.
31.03.2010. u 10h @ qnap.com >
29157
Microsoft brani Windows 7
Samo nekoliko dana nakon što je par istraživača uspeo da zaobiđe najvažniji sistem odbrane Windows 7 operativnog sistema te uspeo da iskoristi exploit za Internet Explorer i Firefox, kompanija Microsoft je izdala zvanično saopštenje u kojem se navodi da ove mere nisu osmišljene tako da „spreče baš svaki napad, zauvek“. Istom prilikom Microsoft je potvrdio da postoje još bolje mere zaštite. Pete LePage, rukovodilac proizvodnje u okviru IE razvojnog odeljenja kompanije Microsoft, bio je zadužen za odbranu DEP (Data Execution Prevention) i ASLR (Address Space Layout Randomization), dve sigurnosne karakteristike koje su hakeri zaobišli zaradivši na taj način po $10.000.
31.03.2010. u 09h @ computerworld.com >
29159
HP rešenja podstiču uštedu
HP pruža korisnicima rešenja koja doprinose smanjenju uticaja na okruženje i ostvarivanju uštede. Za kompanije širom sveta štampanje je neizbežan deo svakodnevnog posla, zbog čega je važno da se štedi kako bi se iskoristio maksimum umanjenih budžeta, ali i smanjio uticaj upotrebe računara i štampača na životnu sredinu. HP želi da podstakne svaku odgovornu kompaniju da se pridruži ekološkoj upotrebi uređaja primenom nekoliko jednostavnih postupaka. Ukoliko ih kompanije sprovode, krenuće u smeru efikasnijeg korišćenja štampača, uz smanjenje troškova i uticaja na životnu sredinu.
31.03.2010. u 09h @ hp.com >
29155
Fujitsu softver za upravljanje serverima
Fujitsu je predstavio osnovnu verziju svog popularnog softvera za upravljanje fizičkim i virtuelnim serverima u Primergy okruženjima blejd-servera, pod nazivom ServerView Resource Coordinator VE Preview (skr. RCVE Preview). Takvo rešenje namenjeno je brojnim organizacijama koje se, zarad izvlačenja maksimuma performansi iz sopstvenog IT okruženja, okreću virtuelizaciji servera i neminovno suočavaju sa izazovom sve komplikovanijeg upravljanja blejd-serverima, na kojima se ponekad kreiraju i stotine virtuelnih mašina. Fujitsu RCVE Preview razrešava probleme upravljanja ovim kompleksnim sistemima tako što IT administratorima omogućava pregled svih fizičkih i virtuelnih servera u Fujitsu blejd okruženjima servera – na jednom ekranu.
31.03.2010. u 08h @ fujitsu.com >
29154
NVIDIA priprema nove kartice
Kompanija NVIDIA planira da u naredna dva meseca izda nekoliko grafičkih kartica koje će biti bazirane na novoj tehnologiji ove kompanije. U pitanju će biti kartice namenjene srednjem opsegu tržišta koje će koristiti GF104 čip a njihovo pojavljivanje se očekuje u junu. Kartice bi trebalo da karakteriše isti set karakteristika kao i GTX 480 i GTX 470 ali, naravno, mnogo slabije performanse. Najbrža varijanta GeForce GTX 450 će imati 256 shader procesora kao i 256-bitni memorijski interfejs nasuprot 448 jezgara i 384-bitnom memorijskom interfejsu koji sadrži GTX 480. Ova kartica bi teoretski mogla da nadmaši po performansama Radeon HD 5830 model koji košta 200 Eura.
31.03.2010. u 08h @ electronista.com >
29153
Apple potrošio zalihe
Apple je istrošio zalihe iPad tablet računara koje su bile namenjene da se isporuče korisnicima koji su ih prednaručili za isporuku od 3. aprla. Na sajtu Apple online prodavnice stoji obaveštenje da korisnici koji prednaruče Apple iPad nakon 27. marta neće moći da dobiju svoj tablet računar pre 12. aprila što je više od nedelju dana nakon što se tablet pojavi u prodaji. Korisnici koji su ranije naručili svoj primerak dobiće ga redovno počevši od 3. aprila, navode iz kompanije. Apple je počeo da prima prednarudžbe za iPad 12. marta kada je takođe omogućio korisnicima da reservišu tablet računare koje će preuzeti u Apple prodavnicama.
31.03.2010. u 07h @ computerworld.com >
29152
Milijardu Web video pregleda
Američku pevačicu Lady Gaga-u možete voleti ili mrzeti ali morate priznati da zna da stvori kontroverzu. Upravo ova njena osobina omogućila joj je da postane prva osoba čiji spotovi, nastupi i slično su privukli milijardu Web video pregleda. Kompanija Visible Measures koja se bavi raznim vrstama statistika za Web navodi da su njeni spotovi i drugi video sadržaji u kojima se pojavljuje privukli ovoliki broj gledalaca. Drugi pojmovi koji su blizu ove cifre su The Twilight Saga (sa 980 miliona pregleda) i Soulja Boy (860 miliona pregleda). Lada Gaga je postala internet fenomen čiji fanovi stvaraju brojne grupe na društvenim mrežama kao što je Facebook.
31.03.2010. u 07h @ dailytech.com >
29151
PS3 3.21 ukida Linux podršku
Sony je pre nekoliko dana izazvao kontroverzu najavom da nastupajući 3.21 firmware za PlayStation 3 bi mogao da onemogući karakteristiku „druog OS“ i spreči instaliranje Linux-a na starije sisteme. Iako je već ukinuta u okviru PS3 Slim konzole ova karakteristika je već povučena sa svih sistema jer stvara „sigurnosne zabrinutosti“. Korisnici mogu da ne prihvate instaliranje novog firmware-a ali u tom slučaju će izgubiti pristup PSN-u kao i svim budućim igrama ili drugim sadržajima koji zahtevaju 3.21 ili kasniju verziju firmware-a. Sony nije izneo koje su to sigurnosne ranjivosti nagnale kompaniju da sreči instaliranje drugih OS.
31.03.2010. u 06h @ electronista.com >
29150
Najgušći modul za serverske sisteme
Samsung je najavio početak isporuke memorijskih modula najviše gustine u industriji namenjenih serverskim sistemima. Moduli kapaciteta 32GB su dizajnirani za upotrebu u naprednim serverima koji zahtevaju visoku gustinu i karakteristike visokih performansi pri niskim nivoima potrošnje energije. Visoko efikasni Samsung 32GB RDIMM sastoje se od 36 dual die DDR3 čipova kapaciteta 4Gb izrađenih u 40nm tehnologiji izrade. Ovi DDR3 čipovi mogu da rade na jednakim ili višim nivoima sa 40nm baziranim 16GB RDIMM bez uvećanja potrošnje energije. Zamenom 12DRAM modula kapaciteta 16GB sa šest komada kapaciteta 32GB zadržava se kapacitet a performanse rastu za 33%.
31.03.2010. u 06h @ filehippo.com >
29143
Nema informacija!
Sapphire Radeon HD 5870
Na prvi pogled • Beograd • 31.03.2010.
Najbrža Single GPU kartica iz AMD-a u Sapphire verziji. U pitanju je fabrička verzija kartice odnosno referentni model proizvođača na koji je nalepljena Sapphire nalepnica. To ništa ne smeta da performanse budu vrhunske i da kartica bude na samom vrhu aktuelne ponude. Cena je takođe vrlo dobra, tako da preporuka definitivno sledi.
AOC V19 Verfino
Na prvi pogled • Beograd • 31.03.2010.
Ovaj monitor predstavlja pravo iznenađenje pošto nismo očekivali da se po ovako povoljnoj ceni može dobiti toliko stvari. LED panel, HDMI interfejs, integrisana Web kamera, mikrofon i zvučnici i povrh svega sjajan kvalitet slike su presek stanja, a mi možemo samo dati najtopliju preporuku.
Logitech Gaming Keyboard G110
Na prvi pogled • Beograd • 31.03.2010.
Odliična gaming tastatura koja nema ekran kao neki drugi Logitech modeli, ali zato donosi integrisanu USb zvučnu karticu, pozadinsko osvetljenje, integrisanu memoriju koja pamti sva Makro podešavanja, kojih inače može biti do 36. Kvalitet izrade je odličan, a za cenu očekujemo da bude niža od onoga što se može očekivati za gaming model tastature.